خسارت ۳۶ میلیارد تومانی سرمازدگی به ۲۵ درصد باغات اهر

مدیر جهاد کشاورزی اهر از خسارت ۳۶ میلیارد تومانی سرمازدگی به ۲۵ درصد باغات این شهرستان خبر داد گفت: توصیه‌های جهاد کشاورزی و اقدامات باغداران مانع از افزایش خسارت سرمازدگی شده است.

خسارت ۳۶ میلیارد تومانی سرمازدگی به ۲۵ درصد باغات اهر

محمد اسدی در نخستین جلسه شورای حفاظت از منابع آب شهرستان اهر در سال‌جاری با اشاره به این‌که بارندگی‌های مطلوب امسال باعث شد تا کشت محصولات کشاورزی در شهرستان اهر مطلوب باشد، اظهار داشت: به لحاظ اینکه امسال تولید محصولات کشاورزی در اهر به نحوی قابل قبول خواهد بود لازم تا اقدامات کارشناسی انجام دهیم و از افت کیفیت محصولات کشاورزی جلوگیری کنیم.

وی در ادامه با ذکر اینکه افت دمای هوا در هفته‌های اخیر به طور میانگین به 25 درصد از باغات شهرستان اهر خسارت وارد شود، افزود: خوشبختانه با اطلاع‌رسانی به موقع جهاد کشاورزی و حساسیت باغداران نسبت به انجام اقدامات پیشگیرانه موجب شد از افزایش خسارت سرمازدگی به باغات جلوگیری شود.

مدیر جهاد کشاورزی اهر گفت: هرچند علی‌رغم تلاش‌ها خسارت سرمازدگی به باغات 36 میلیارد تومان برآورد شد ولی باغداران با اقدامات پیشگیرانه از افزایش خسارت سرمازدگی جلوگیری کردند.

اسدی از کشت محصولات زراعی در 51 هزار هکتار از اراضی کشاورزی شهرستان اهر خبر داد و بیان کرد: از این میزان اراضی زراعی، حدود 30 هزار هکتار مربوط به اراضی گندم است و هر ساله جهاد کشاورزی برای جلوگیری از آفت حدود 2000 تن کود در بین کشاورزان توزیع می‌کرد که امسال این رقم تا این لحظه به 3000 تن رسیده است و توزیع کود همچنان ادامه دارد.

وی همچنین از پایش مداوم امراض و آفت‌های کشاورزی توسط کارشناسان جهاد کشاورزی اهر خبر داد و تصریح کرد: تاکنون نزدیک به یک هزار تن بذر اصلاح شده در بین کشاورزان اهری توزیع شده است.

مدیر جهاد کشاورزی اهر بابیان اینکه امسال با همکاری دستگاه‌های اجرایی و امنیتی مانع از خروج گندم کشت شده از شهرستان اهر می‌شویم، بیان داشت: بعضاً افراد سودجو با خرید گندم از کشاورزان، آن را از شهرستان خارج می‌کنند و ما امسال با همکاری دستگاه‌های انتظامی و امنیتی این اجازه را به افراد سودجو نخواهیم داد.

اسدی، استفاده از ورمی‌کمپوست در کشاورزی را یکی از راه‌های کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی عنوان کرد و گفت: سال گذشته 150 تن ورمی‌کمپوست در شهرستان اهر تولید شد و انتظار می‌رود برای تشویق کشاورزی جهت استفاده از ورمی‌کمپوست برای کاهش مصرف آب بسته‌های تشویقی در نظر گرفته شود چراکه اگر مشوق وجود نداشته باشد نباید از کشاورزان انتظار داشت تا در مصرف آب صرفه‌جویی کنند.

وی با تاکید بر اینکه در رهاسازی آب سد ستارخان برای آبیاری باغات و مزارع، اولویت با باغات مجوزدار است، گفت: هرچند باغات غیرمجاز نیز آب می‌خواهند ولی در توزیع آب محدود سد ستارخان اولوین تخست باید با باغات مجوزدار باشد، چراکه منابع آبی سد ستارخان محدود است و در این میان باغات غیرمجاز بایستی به سمت استفاده از روش‌های نوین آبیاری سوق داده شود.

میزان آب قابل استفاده سد ستارخان 31.5 میلیون متر مکعب است

مرتضی فریان گفت: آورد آب مخزن سد ستارخان اهر در سال آبی جاری تاکنون 39 میلیون متر مکعب بوده است که نسبت به پارسال افزایش 70 درصدی و نسبت به دراز مدت کاهش 11 درصدی را تجربه می‌کند. امید است با روند جاری این کاهش نیز جبران گردد.

مدیر حفاظت و بهره‌برداری سد ستارخان اهر افزود: هم‌اکنون حجم قابل استحصال در مخزن سد ستارخان اهر 31.5 میلیون متر مکعب می‌باشد که بعد از کسر 11.5 میلیون متر مکعب برای مصارف شرب شهر، صنعت و محیط زیست رودخانه و لحاظ تلفات تبخیر و نشت مخزن، حجم 20 میلیون متر مکعب برای بخش کشاورزی قابل تخصیص و مصرف می‌باشد.

حریم و بستر رودخانه‌های اهر در راستای مهار سیلاب آزادسازی می‌شود

مدیر امور منابع آب اهر نیز از روپرگذاری 10 کیلومتر از محل سد ستارخان به‌طرف پایین دست و آزادسازی حریم و بستر رودخانه اهر چای در طول حدود 16 کیلومتر از بالادست و پایین‌دست سد ستارخان خبر داد.

اسماعیل عطازاده اظهار داشت: به لحاظ توپوگرافی شهرستان اهر جزو شهرستان‌های با تعدد بالای رودخانه‌ها و مسیل‌ها در استان بوده که به تبع بررسی‌های به‌عمل آمده از کل رودخانه‌ها و مسیل‌ها و آبراهه‌ها در شهرستان 655 کیلومتر کاملاً شناسایی و 50 درصد این رودخانه‌ها نقشه برداری شده و دارای نقشه حریم و بستر است.

وی با بیان اینکه بر اساس قانون توزیع عادلانه آب تنها ارگان اظهار نظر کننده در خصوص حریم و بستر رودخانه‌ها وزارت نیرو و شرکت‌های آب منطقه‌ای استانی و امور آب شهرستان ذی‌ربط است اظهار کرد: بنا بر مصوبات و تصمیمات شورای حفاظت منابع آب شهرستان و با نظر قاطع تمامی اعضای شورای حفاظت بحث آزادسازی رودخانه‌های شهرستان بطور جدی از طرف مدیریت امور آب در سال‌جاری و سال‌های آتی مورد اقدام قرار خواهد گرفت.

مدیر امور منابع آب اهر ادامه داد: از دهه 60 و به‌خصوص دهه 70 به این طرف به‌دنبال تغییر در اقلیم شهرستان و کاهش بارندگی‌ها و بالاخص بعد از احداث سد ستارخان متاسفانه تصرفات وسیعی در بستر رودخانه اهرچای و سایر رودخانه‌های شهرستان صورت گرفته که مطابق ماده 2 قانون توزیع عادلانه آب این تصرفات در حقیقت دخل و تصرف در بیت‌المال و انفال عمومی بوده که بر اساس قانون بایستی آزادسازی گردند.

وی در ادامه اظهار کرد: متاسفانه تصرفات در پاره‌ای از رودخانه‌های شهرستان گاهاً بالغ بر 80 درصد بستر رودخانه بوده که بر اساس تصمیمات شورای حفاظت و با همکاری دادگستری و نیروی انتظامی و فرمانداری شهرستان به‌عنوان عالی ترین مقام تصمیم گیرنده از طرف دولت در بحث حفاظت از منابع آب و سایر ارگان‌های ذی‌ربط در این شورا از سال‌جاری به‌طور جدی اقدام به آزادسازی رودخانه‌ها و برخورد مطابق قانون با متخلفین صورت خواهد گرفت و بر این اساس از همکاری‌ها و حمایت‌های بی‌نظیر رئیس دادگستری و دادستان شهرستان و فرماندار و فرماندهی نیروی انتظامی و روسای پاسگاه‌ها و همه عوامل و پرسنل نیروی انتظامی و اعضای شورای تامین بالاخص سربازان گمنام امام زمان در پیشبرد اهداف عالیه نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران در بخش آب تشکر و قدردانی ویژه خود را اعلام نمود.

عطازاده در خاتمه از عموم آحاد کشاورزان منطقه تقاضا کرد به لحاظ مشکلات و خسارت‌های احتمالی ناشی از این تصرف رودخانه‌ها به‌طور جدی از این عمل خودداری که در صورت اقدام برخورد شدید قانونی صورت خواهد گرفت و یادآور شد: هرگونه خرید و فروش چنین اراضی خلاف مقررات و اتلاف هزینه بوده و لازم است قبل از هرگونه خرید و فروش در این مسیرها از محل بستر و حریم رودخانه از طریق امور آب مطلع و سپس در صورت نداشتن منع قانونی اقدام نمایند و از بنگاه‌های معملاتی خواست بدون استعلام از امور آب از تنظیم قول‌نامه در این مورد جداً خودداری نمایند.

در همین جلسه مقرر گردید جهت تسریع در روند آزادسازی، کارگروه میدانی شناسایی مناطق حادثه‌خیز و حساس و تصرف شده توسط اکیپی مشتمل بر نماینده ویژه دادستان و نماینده بخشداری و امور آب و منابع طبیعی و شهرداری اراضی مشمول تصرفات را سریعا شناسایی و جهت آزادسازی گزارش مربوط به دادستانی بطور روزانه ارایه و اخذ دستور برخورد قاطع صورت گیرد.

اولویت نخست در توزیع منابع آبی سد ستارخان با بخش «شرب» است

زاهد محمودی، فرماندار شهرستان اهر در نخستین جلسه شورای حفاظت از منابع آب شهرستان اهر در سال‌جاری با قدردانی از اعضای این شورا اظهار کرد: سال گذشته اعضای شورای حفاظت از منابع آب اهر توانستیم چالش پیش‌روی بحران کم‌آبی را مدیریت کنیم و اگر همکاری تمامی دستگاه‌ها نبود مدیریت منابع آب سخت می‌شد.

وی افزود: بارندگی‌های امسال با آن‌که خسارت‌هایی به برخی از استان‌ها وارد کرد ولی نوید بخش سالی پُر آب خواهد بود به طوری که پیش‌بینی‌ها بدین شکل است که امسال از نظر منابع آبی وضعیت نسبتاً مطلوبی خواهیم داشت اما باید در هر شرایط و نگاه به آینده در مدیریت منابع آبی، صرفه‌جویی را لحاظ کنیم.

فرماندار شهرستان اهر، حفاظت از حریم و بستر رودخانه‌ها و مهار سیلاب‌های احتمالی را از مهم‌ترین رویکردهای شورای حفاظت از منابع آب در سال‌جاری عنوان کرد و گفت: دستگاه‌های اجرایی، قضایی، انتظامی و امنیتی بر آزادسازی حریم و بستر رودخانه‌ها که به صورت غیرقانونی به تصرف درآمده‌اند اجماع نظر دارند و تاکید داریم با متصرفان حریم رودخانه‌ها باید برخورد شود.

محمودی بابیان اینکه اولویت نخست در توزیع منابع آبی سد ستارخان با بخش «شرب» است، ادامه داد: اولویت‌های بعدی در تخصیص منابع آب سد ستارخان با بخش‌های «صنعت و کشاورزی» خواهد بود.

وی بر لزوم شناسایی نقاط حادثه‌خیز حریم تصرف شده رودخانه‌ها در شهرستان اهر تاکید کرد و گفت: دستگاه‌های ذی‌ربط برابر قوانین ابلاغ شده نقاط تصرف شده رودخانه‌ها که بیشتر جان مردم را تهدید می‌کند شناسایی و جهت آزادسازی حریم معرفی شوند و در این راستا دستگاه قضایی شهرستان اهر جهت آزادسازی حریم رودخانه‌ها اعلام آمادگی کرده است.

رئیس شورای حفاظت از منابع آب شهرستان اهر اضافه کرد: اخیراً از فرمانداری اهر خواسته شد تا میزان برآورد هزینه جهت آزادسازی حریم تصرف شده رودخانه‌ها را به دولت اعلام کند و ما بر اساس نظر کارشناسان آن اعلام کردیم به عبارتی برای آزادسازی حریم تصرف شده رودخانه‌های شهرستان اهر به اعتباری بیش از 45 میلیارد تومان نیاز دارد.

محمودی در ادامه با تاکید بر اینکه برای زمین‌هایی که در حریم رودخانه‌ها قرار گرفته‌اند و به صورت غیرقانونی به آنها اسناد مالکیت صادر شده بایستی ابطال و به مالکیت دولت بازگردانده شود، گفت: در تخصیص منابع آبی، کمیته برنامه‌ریزی و تقسیم‌بندی آب تشکیل خواهد شد و امور آب و جهاد کشاورزی در جلسه بعدی شورای حفاظت از منابع آب اهر برنامه‌های خود را ارائه دهند.

گفتنی است؛ کاهش 30 درصدی مصرف آب در بخش صنعت، کاهش 20 درصدی مصرف آب در بخش شرب، فعال‌سازی چاه‌های آب شهر در قالب پدافند غیرعامل جهت مصرف در بخش شرب، رهاسازی آب سد ستارخان با تصمیم شورای حفاظت از منابع آب، تشکیل کمیته برنامه‌ریزی و تقسیم‌بندی آب و همکاری دستگاه‌ها به منظور آزادسازی حریم و بستر رودخانه‌ها از جمله مسائل مطرح شده در نخستین جلسه شورای حفاظت از منابع آب اهر بود.

منبع: تسنیم

1981

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید