راستی‌آزمایی ادعای مخترع کرونایاب / فیلم

در این گزارش، سوابق و ادعای مخترع دستگاه کرونایاب، کامبیز گلشنی، مورد بررسی قرار گرفته است.

راستی‌آزمایی ادعای مخترع کرونایاب / فیلم

روز سه‌شنبه، ۲۷ فروردین ۱۳۹۹ مراسم رونمایی از دستگاه کرونایاب «مستعان ۱۱۰» توسط سردار حسین سلامی فرمانده کل سپاه پاسداران که «دستاورد جدید با قابلیت تشخیص هوشمند کرونا» نامیده شد، در رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی خبرساز شد.

این دستگاه که به گفته سلامی «دقت ۸۰ درصدی آن در بیمارستان‌ها اثبات شده» به این شیوه کار می‌کند که «با استفاده از ایجاد میدان مغناطیسی یعنی استفاده از ویروس دوقطبی که داخل این دستگاه تعبیه می‌شود هر نقطه‌ای از محیط تا شعاع ۱۰۰ متر که آلوده به ویروس باشد آنتن این دستگاه درست مقابل این نقطه قرار خواهد گرفت و در مدت حدود ۵ ثانیه موفق به کشف محیط آلوده می‌شود.»

در این مدت اطلاعات زیادی منتشر شده که ثابت می‌کند آنچه به نمایش درآمده مطلقا بی‌اعتبار است. فکت‌نامه در این گزارش سعی می‌کند ضمن بازخوانی و مرور این اطلاعات به این برخی سوال‌ها پیرامون این ماجرا پاسخ دهد.

واکنش‌های رسمی

در میان واکنش‌های رسمی می‌توان به اظهارات سخنگوی وزارت بهداشت و همچنین توییت مشاور حسن روحانی و البته پاسخ سخنگوی سپاه اشاره کرد.

کیانوش جهانپور، در پاسخ به پرسش خبرگزاری آناتولی درباره این دستگاه به ذکر این نکته بسنده کرد که «اگر این دستگاه از سوی وزارت بهداشت تایید شده بود حتما در گزارش رونمایی آن اعلام می‌شد.». حسام‌الدین آشنا هم در توییتی از صدا و سیما خواست از پخش رپورتاژها برای ویروس‌یاب‌های ابتکاری تایید نشده خودداری کند.

با این همه یک روز بعد، رمضان شریف، سخنگوی سپاه پاسداران به دفاع از این «دستاورد» پرداخت. آن را یک «پدیده و موفقیت علمی توصیف کرد و حیرت و تعجب و برخی پرسش‌ها را طبیعی دانست و اعلام کرد:

«[مستعان ۱۱۰] یک سامانه منحصر به فرد و دارای قابلیت‌های بالا و راستی‌آزمایی شده در تشخیص ویروس کرونا است که قبل از رونمایی رسمی بیش از ۱۰ روز در حداقل ۱۰ بیمارستان و مرکز درمانی درگیر بیماران کرونایی در کشور ، تست و آزمایش شده است. سطح و میزان دقت این سامانه در تشخیص و کشف کرونا بین ۷۰ تا ۸۰ درصد مورد اذعان متخصصین و پزشکان قرار گرفته است که در صورت نیاز اساسی بیمارستان‌ها و پزشکان منتشر خواهد شد.»

آیا دستگاه رونمایی شده واقعا کرونایاب است؟‌

قطعا خیر. تا الان هیچ سند معتبری در تایید کارکرد این دستگاه منتشر نشده است. بنابراین از نظر علمی «کرونایاب مستعان ۱۱۰» هیچ پایه و اساسی ندارد.

اما فراتر از این، شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد این دستگاه با همین شکل و شمایل پیش‌تر با نام‌های مختلف و برای کارکردهای دیگر هم در ایران و هم در برخی کشورهای منطقه رونمایی شده است. در بعضی موارد هم جعلی بودن آن رسما اثبات شده است.

در همان نخستین واکنش‌ها حساب کاربری «حافظه‌تاریخی» در توییتر با انتشار ویدئویی نشان داد یک سال ۱۱ ماه پیش دستگاهی با ظاهر مشابه تحت عنوان «دستگاه ردیاب هر نوع ماده جامد و مایع» در ارومیه رونمایی شده و اتفاقا گزارش این رونمایی از صدا و سیما نیز پخش شده است.

ویدئوی جاسازی شده

به نظر می‌رسد شخصی که دو سال پیش به عنوان مخترع «ردیاب هر نوع ماده جامد و مایع» با تلویزیون مصاحبه کرده، همان فردی است که روز ۲۷ فروردین ۱۳۹۹ با لباس بسیج و با ماسک روی صورت در تلویزیون ظاهر شده و نحوه «دستاورد جدید» را در پیش‌زمینه مصاحبه فرمانده کل سپاه نشان می‌دهد؛ کامبیز گلشنی.

کامبیز گلشنی کیست؟

مخترع کرونایاب مستعان ۱۱۰ که فرمانده سپاه او را «بسیجی دانشمند و بااخلاص» معرفی می‌کند. شخصی است به نام «کامبیز گلشنی». در گذشته او را با لقب «مهندس» صدا کرده‌اند ما هرچه گشتیم نشانی از سوابق تحصیلی او پیدا نکردیم. نمی‌دانیم آیا تحصیلات دانشگاهی دارد یا نه؟ اگر دارد در کدام دانشگاه و در چه رشته‌ای درس خوانده است.

جست‌وجوی نام او به انگلیسی بی‌نتیجه است. او پیش‌تر مدعی شده اختراعات او ثبت بین‌المللی شده، اما این حقیقت ندارد. نه‌تنها در سامانه‌های بین‌المللی ثبت اختراع و مقاله اثری از نام کامبیز گلشنی و دستگاه‌ها او به چشم نمی‌خورد، بلکه حتی اطلاعات عمومی هم درباره او وجود ندارد. ما چند نفر را همنام او پیدا کردیم که در شبکه‌های اجتماعی حرفه‌ای و عمومی حساب کاربری دارند، اما اثری از آثار کامبیز گلشنی مخترع وجود ندارد.

جست‌وجوهای نام او به زبان فارسی هم نتایج زیادی ندارد. از سال ۱۳۸۸ تا الان نام او پنج بار در لابه‌لای گزارش‌های نه‌چندان مهم در رسانه‌های رسمی ذکر شده است.

قدیمی‌ترین چیزی که ما از او پیدا کردیم گزارشی است که در تاریخ ۵ مهر ۱۳۸۸ در صفحه سوم روزنامه کیهان منتشر شده است.

«مهندس کامبیز گلشنی مدیرعامل شرکت پویان کاوش ارومیه، طراح و سازنده دستگاه مین‌یاب PK100B گفت این دستگاه که طی ۸ سال تحقیق و تست آزمایشی و عملیاتی تولید شده و مورد تایید نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران قرار گرفته، با عملکرد نقطه‌ای، قابلیت شناسایی تمامی مین ها حتی مین های پلاستیکی ضد نفر را در عمق های بیشتری نسبت به نمونه های خارجی دارا بوده و در بدترین شرایط جوی و محیطی کارایی دارد.»

دو سال و نیم بعد این خبر عینا در برخی خبرگزاری‌های رسمی در ایران تکرار می‌شود. روز ۲۷ فروردین ۱۳۹۱ خبرگزاری‌های فارس و مهر و با چند روز تاخیر ایسنا مطالبی منتشر می‌کنند که گزارش نشست خبری کامبیز گلشنی در هتل ساحل ارومیه است. ماجرا عینا همان چیزی است که دو سال و نیم قبل در روزنامه کیهان منتشر شده، با این تفاوت که آقای گلشنی این بار طول دوره تحقیق را از هشت سال به هفت سال کاهش داده است وگرنه همه جزئیات شبیه گزارش دو سال پیش منتشر شده در روزنامه کیهان است.

سه سال بعد از این خبری از کامبیز گلشنی نیست تا اینکه در اردیبهشت ۱۳۹۴ او در خبرگزاری صدا و سیمای ارومیه ظاهر می‌شود. این بار او مدعی ساخت دستگاه حسگر پیشرفته PK8 شده است پس از ۵ سال تحقیق توسط متخصصان «شرکت پویان کاوش» ساخته شده است. این خبر ۱۱ روز بعد در تاریخ دوم خرداد ۱۳۹۴ در یک باکس خبری کوچک در صفحه اخبار شهرستان‌های روزنامه کیهان مطرح می‌شود.

تا ۳ سال بعد هیچ خبری از فردی به نام «کامبیز گلشنی» در دست نیست، تا اینکه او در تاریخ ۲۰ اردیبهشت ۹۷ با در صفحه تلویزیون ارومیه ظاهر می‌شود. باز هم پای ۸ سال تحقیق و ساخت یک دستگاه ردیاب یا حسگر در میان است که این بار «انواع مواد جامع و مایع» را تشخیص می‌دهد. تصویر این دستگاه نخستین بار در این برنامه تلویزیونی به نمایش در می‌آید. این دستگاه و حتی جعبه حاوی آن عینا شبیه آن چیزی است که در مراسم رونمایی فرمانده سپاه به نمایش درآمده است.

در خرداد ۱۳۹۶ هم بار دیگر موضوع اختراعات آقای گلشنی به رسانه‌ها باز شد، اگرچه این بار اسمی از او برده نشده بود، اما خبرگزاری جمهوری اسلامی ایرنا گزارشی درباره دستگاه سوخت‌یابی منتشر کرد که در واقع همان دستگاه مین‌یاب یا ردیاب مواد جامد و مایع یا کرونایاب است.

این بار «دستگاه سوخت ياب با ايجاد ميدان الكترونيكي و خاصيت 2 قطبي مي تواند بر اساس نياز كاربر از يك ليتر تا 1000 ليتر و بيشتر را شناسايي كند.»

کامبیز گلشنی پیش از پوشیدن لباس بسیج و نمایش دستگاه کرونایاب یک بار دیگر هم در صفحه تلویزیون ظاهر می‌شود. این بار او سوژه مستندی به نام مخترع آهنی است. این مستند در تاریخ پنجم دی ۱۳۹۸ از شبکه افق تلویزیون ایران پخش شده و در تاریخ سی‌ام دی یک بار دیگر بازپخش شده است. آقای گلشنی در حدود ۱۵ دقیقه ابتدایی این مستند حضور دارد. او مخترعی است که کسی به او توجه نمی‌کند و در لابه‌لای بوروکراسی و فساد گم شده است.

در این فیلم دستگاه معروف او به نمایش در می‌آید و تصاویری از او در قهوه‌خانه، دفتر کارش در ارومیه و در در حال ردیابی مس در بیابان‌ها دیده می‌شود، اما هیچ توضیحی درباره اینکه اختراع او دقیقا چیست و چگونه کار می‌کند، در کدام مرجع علمی به ثبت رسیده و… به چشم نمی‌خورد.

آیا اختراعی به نام کامبیز گلشنی ثبت شده و آیا این اختراع معتبر است؟

نام کامبیز گلشنی را همچنین در آگهی‌های روزنامه رسمی هم جست‌وجو کردیم. به جز آگهی‌های معمول مربوط به شرکت «پویان کاوش ارومیه»، در تاریخ ۱۲ اسفند ۱۳۹۵ هم آگهی ثبت اختراع «سمت‌یاب مواد منفجره تا شعاع ۲۰۰ متر» به نام او در اداره ثبت اختراعات ثبت رسیده است.

این آگهی البته به معنای تایید اختراع نیست. ثبت اختراع در مرکز مالکیت معنوی صرفا منوط به پر کردن اظهارنامه بر اساس دستورالعمل و پرداخت هزینه‌ و ثبت آگهی است. سایت رسمی این سازمان در حال حاضر ایراد فنی دارد و به جز بخش هزینه‌ ثبت، دسترسی به سایر بخش‌ها از جمله دستورالعمل و جست‌وجو در بانک اطلاعاتی قطع است. اما در سایت‌های عمومی ثبت شرکت‌ها توضیح داده شده که برای ثبت اختراع باید چه مراحلی را طی کرد.

در این مورد خاص اتفاقا شواهدی هم آشکار شده که نشان می‌دهد این اختراع ثبت شده اتفاقا «اعتبار ندارد».

مشاهده عکس در توییتر

آیا شائبه کلاهبرداری وجود دارد؟

بله. بازخوانی سوابق آقای گلشنی نشان می‌دهد او در ۱۱ سال گذشته یک دستگاه را به اسامی مختلف رونمایی و برای آن بازاریابی کرده است. او بدون ارائه هیچ سند علمی خود را در فضای عمومی و رسانه‌ها مخترع جا زده و بازارگرمی کرده است.

میان دستگاه او و دستگاه‌های جعلی که پیش از این به برخی کشورهای عربی منطقه قالب شده شباهت‌های آشکاری وجود دارد. از ظاهر آن گرفته تا نحوه کارکد و حتی شکل جعبه‌ای که این وسیله را درون آن جا می‌‌دهند.

شایان سرداری‌زاده روزنامه‌نگار بی‌بی‌سی مانیتورینگ، در یک رشته توییت به پرونده‌های کلاهبرداری و سوابق فروش دستگاه‌های مشابه در عراق و مصر اشاره کرده است.

گزارشی به تاریخ دوم مه ۲۰۱۳ (۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۲) در سایت یی‌بی‌سی منتشر شده است. این گزارش مربوط به ماجرای کلاهبرداری فردی به نام جیمز مک‌کارمیک بود که چیزی حدود ۷ هزار دستگاه تقلبی را به قیمت اسم «دستگاه بمب‌یاب» به کشورهای مختلف از جمله عراق فروخته بود. این فرد که گمان می‌کرد ۵۰ میلیون پوند پول ساخته از سوی دادگاه بریتانیا به ۱۰ سال زندان محکوم شد.

نکته قابل توجه اینجا است که این دستگاه و حتی جعبه نگهداری از آن شباهت ظاهری بسیار زیادی به اختراع کامبیز گلشنی و آنچه فرمانده سپاه از آن رونمایی کرده، دارد.

مشاهده عکس در توییتر مشاهده عکس در توییتر
نمونه این دستگاه حتی به اسم تشخیص دهنده ایدز هم فروش رفته است. گزارشی که در تاریخ ۲۷ فوریه ۲۰۱۴ (۱۸ بهمن ۱۳۹۲) در آسوشیتدپرس منتشر شده نشان می‌دهد ارتش مصر این بار گول سوژه کلاهبرداران قرار گرفته است.

نظر انجمن فیزیک ایران

کنار هم گذاشتن این فکت‌ها جای تردیدی باقی نمی‌گذارد برای اینکه مطمئن باشیم آنچه از رونمایی شده، هر چیزی باشد، قطعا دستگاه کرونایاب نیست. اصلا از نظر علمی تشخیص امواج الکترومغناطیس ذراتی در اندازه ویروس هنوز ممکن نیست.

انجمن فیزیک ایران ( اینجا بخوانید )، روز چهارشنبه ۲۸ فروردین مطلبی را روی سایت خود قرار داد. این مطلب جای هیچ شک و تردیدی باقی نمی‌گذارد.

منبع: فکت نامه

66

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 24
  • ارش
    0

    مسئولان سر کاری

  • وجدان
    0

    کامبیز گلشنی شرم هم خوب چیزیست، معلوم نیست با این اختراع قلابی« مین یاب» چند نفر را بکشتن دادی،لعنت بر تو و کسانی که تو را پرومت میکنند.

    نظرات شما -
    • توحید
      0

      بخدا همین کامبیز گلشنی که تو کامنت ها نظرها خیلیا کور کورانه دارن ازش دفاع میکنن یه مین یاب به مرزبانی سلماس داده بود یکی از بچه های مرزبانی در اثر اشتباه دستگاه این کلاهبردار روی مین رفت و دوتا پاش قطع شد مستند میگم برین تحقیق کنین اصغر علیزاده صدقیانی الان جانباز هفتاد درصده بیشرف در سال هشتادو نه این دستگاه رو چهار میلیون تومن به مرزبانی داده بود که بعد این اتفاق جمعش کردن

  • رحیمی
    0

    خدا را شکر از روزی که این دستگاه مین یاب وسپس مایع وجامدیاب وبالاخره کرونا یاب توسط مخترع عزیز گلشنی کشف گردیده اولا تمام مین های کاشته شده توسط دشمن عفلقی کشف ، میلیاردها تن به ذخایرمواد معدنی از مایع وجامدوگاز افزوده شده و ویروس مخرب وجنایت پیشه کرونا هم از ترس کشف توسط دستگاه فوق الاشاره از چند روز گذشته در کشور به کما رفته وروز به روز امار مبتلایان و فوتی ها کم می شود . گفته بودیم که ما کرونا را شکست می دهیم .

    نظرات شما -
    • حامد
      0

      آمار ... تنها چیزی که توو کشور صحت نداره آماره، این کارای حماسی جواب نمیده، باید عقل رو بکار انداخت

  • جمالی فرح ابادی
    1

    هنوز به گفته شما هیچ چیز قطعی نیست و اطلاعات دقیقی از این به اصطلاح اختراع قلابی در اختیار نیست. اگر یک در میلیون این سیستم جواب داد آن وقت این سایت خبری حاضر است رسما از مردم عذرخواهی کند یا خودش را به کوچه علی چپ می زند. اجازه بدهیم گذر زمان به ما بگوید که این اختراع واقعی است یا قلابی. چون این روزها ما خبرهای بی پایه زیادی هم از افراد و هم رسانه ها شنیده ایم که بعدا عدم صحت آنها معلوم شده ولی افراد یا رسانه هایی که خبر یا ادعا را مطرح کرده اند هیچ مسئولیتی نپذیرفته اند. در این مورد هم ما منتظر گذر مان میمانیم تا حقیقت روشن شود. خواننده حرفه ای اخبار هم زود نباید جوگیرشود و اظهار نظر کند حالا چه مثبت چه منفی

    نظرات شما -
    • حامد
      0

      برعکس خود تو و اون مسیولین نادان که حاضر به همچین رونمایی شدن حاضر هستن تو همینجا و در ملا عام از افکار عمومی بابت آبرویی که رفته عذرخواهی کنن؟ من به عنوان یه فرد مطلع خدمتت عرض میکنم این دستگاه کذب محضه

    • حامد
      0

      یکم به عقلت رجوع کن، با تست و نمونه گرفتن تشخیص کرونا بعد از یه مدت زمانی مشخص میشه، چطور از فاصله صد متر ویروس که ابعاد خیلی کوچیک داره رو تشخیص میده، سرچ کن ابعاد ویروس رو تصویر کن، بعد از صد متری ..واقعا خنده داره

  • دلباز
    0

    این روزها و این سالها میگذرد و روسیاهیش برای ذغال باقی خواهد ماند تا ابد در تاریخ ایران

  • معرفت
    1

    بعیده سپاه با شرایط حساسی که داره اغفال بشه .که باید صبر کنیم ..ظاهرا یک خط غریبه وارد رگه فناوری شده .البته اگر نظر معاندین درست باشه.

  • ممدخان
    0

    واقعا تاسف بر انگیزه ...!! ایحاد احساس عمومی تشکیک کار خوب و هوشمندانه ای نیست !

    نظرات شما -
    • حامد
      0

      قبول چرندیات تشخیص ویروس از صد متری خوبه؟

  • محمدی
    1

    اگر این اخترا ع توسط دولت روحانی بود خیلی و قت پبش تائید و افتتاح می شد چون بدست بسیجیان سپاه اخترا ع شد مورد تا ئید آقایان دولتی نیست

    نظرات شما -
    • حامد
      0

      این اختراع جعلی اعتبار سپاه رو زیر سوال برد، خود سپاه خودشو زد، اگه کوچترین اطلاعی از ویروس شناسی کسی داشته باشه یا الکترونیک میدونه واقعا واقعا مسخره هست این ادعا، باعث تاسفه که سپاه خودشو داره با کارهای مسخره خراب میکنه،

  • ایران
    0

    این برادران که تو هر زمینه و هر تخصص و علمی خودشونو عقل کل میدونند مخصوصا تو قاچاق و دزدی ملتو چی فرض کردن؟ دیگه دستتون برای ملت رو شده ...

  • دكتور مهدي فرحاني
    1

    با عرض سلام و خسته نباشید اگر چنین اختراعی در یکی از کشورهای اروپایی می شد اقایان برای خرید مسابقه می داند ولی حالا که یکی از هم وطن ما این را ساخته و مورد ازمایش قرار گرفته چنان ان را بی ارزش می کنند مگر همه چیز فقط وزارت بهداشت باید انها اجازه ساخت چنین چیزی باشد یا اینکه انتظار داشتند شبیه چنین چیز ی با اختصاص بیت المال خرید می کردند وووو بجای تشویق وانتقاد و بی ارزش قلمداد می کنید برادر بسیجی سازنده ان دستت درد نکند احسنت

    نظرات شما -
    • نا شناس
      0

      چقدر توهم و حس توطئه. در همه جای دنیا آدمهای متقلب پیدا میشن. انجمن فیزیک گفته این علمی تخیلیه بعد شما میگی توطئه. ابعاد 100 نانومتر میدونید چیه؟ ارتعاشاتش میدونید چیه؟ امواج رادیویی که در ابعاد چند متر تا چندصدمتر طول موج دارند و این ویروس نانومتری مگر چه ارتعاشی داره که 100 متر اونورتر آشکارسازی بشه؟!!! یارو یه دستگاه رو چند بار فروخته. بیان بگن اشتباه شد و تمام.

  • حامد
    0

    آقا به این بگین بشقاب ماهواره مارو پس بده، همش دستشه باش اختراع ثبت میکنه

  • مرتضی
    1

    ارتش محبوبترین سازمان کشور بر اساس نظرسنجی های مردمی در سال 97شناخته شد چون اکثر فعالیت ها و اقداماتش را برای دیده شدن رسانه ای نمی کند.سردار سلیمانی محبوب مردم بود چون از دوربین و رسانه ها دوری میکرد و در راه رضایت خدا کار میکرد اما برخی از مسىولان سپاه به شکل بسیار عجیبی عاشق دیده شدن و مصاحبه با رسانه ها و تریبون ها هستند و متاسفانه بدون تحقیق یک دستگاهی که صد سال پیش اختراع شده و در اکثر کشورها ی جهان استفاده شده را به عنوان دستگاه کرونایاب رونمایی کردند.

  • محسن الف اکبر
    1

    سلام بزرگداشت جمهوری اسلامی ایران را به امام خامنه ای مدظله العالی تبریک و پرسنل دراسلامی به داشتن فرمانده و الهی که افتخار برای مااست

  • سیدمحمد
    0

    اینگونه خبرهارافقط آنهایی باورمیکنند که عکس ایت اله خمینی را درسال 56 در ماه دیده اند.....البته این گزارشات برای همین افرادهم منتشرمیشود.زیادپی گیرش نباشید.....اون دخترخانمی هم که درزیرزمین منزشان انرژی هسته ای تولیدمیکرددیگرخبری ازش نیست......

  • عدالت
    1

    درود بر سپاه...اقا حامد چقدر از اسرایل و ووطن فروشها گرفتی تا در فضای مجازی ...دروغ پراکنی کنی ...مرگ بر وطن فروش

  • صالحی
    1

    سلام اشکال اکثر ما اینه که نظرات ماهیت سیاسی مثبت یا منفی دارند نه نقادانه و تحلیل گرایانه.شاید خبر صحیح باشه شاید خیر .اینکه وزارت بهداشت تایید نکرده اصلا زیر ساخت آن برای هیچ دارویی وجود نداره و الا هرسال هزاران ترکیب آلی جدید وجود در ایران ساخته میشه که آزمونهای چهار مرحله برای آنها انجام نمیشه که برخی به دارو شاید تبدیل بشند اصلا سازمان غذا و دارو کار عادی خودش را به درستی انجام نمیده برای مثال یک تاییدیه شاید شش ماه طول نمیکشه اصلا اجازه نمیدهند برید تو ساختمان غذا و دارو در خیابان انقلاب .بسیاری کشورها پروتکلهایی خاص کشور خودشان در کارخانه دارو سازی غذایی و سلامت دارند که در اینجا از آنها خبری نیست .شاید بهتر باشه مثل قبل انقلاب و اکثر کشورها آموزش پزشکی برگرده به وزارت علوم

  • فقط خدا
    0

    احسنت ولی چرا همشون ماسک زدن ؟

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت خبرفوری هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

    سایر رسانه ها

      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت خبرفوری هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد