کاوشگر چینی، سطح ماه را ترک کرد
کاوشگر چینی
کاوشگر کوچکی که در بالای سطح نشین چانگ ای ۵ قرار داشت، ساعت ۱۰:۱۰ به وقت منطقه زمانی شرقی پنجشنبه (۱۸:۴۰ به وقت تهران) اقیانوس توفانها را ترک کرد و حال در حال حمل اولین نمونههای جدید از سطح ماه است. این اولین تلاش یک کشور برای آوردن نمونه از قمر طبیعی زمین از دهه ۱۹۷۰ تاکنون است. "اقیانوس توفانها" نام یک دشت بازالتی بسیار بزرگ بر روی سطح کره ماه است. "اقیانوس توفانها" بزرگترین آبگیروار سطح ماه است. مساحت این اقیانوسوار حدود چهار میلیون کیلومتر مربع است.
شش دقیقه بعد، کاوشگر صعودگر به مدار ماه رسید که این موضوع نقطه عطفی عظیم در مأموریت چانگ ای ۵ برای بازگشت نمونههای ماه به زمین بود. وظیفه وسیله نقلیه صعودگر اکنون ملاقات با مدارگرد چانگ ای ۵ که هنوز در حال گردش در ماه است، خواهد بود. گام بعد انتقال نمونههای گرانبها به یک کپسول برگشت برای سفر به زمین است.
مرحله بعدی یک قرار ملاقات و اتصال بسیار چالش برانگیز بین وسیله نقلیه صعودگر کوچک و مدارگرد چانگ ای ۵ هنگام گردش در ماه است. این فعالیت به دلیل تاخیر زمانی در برقراری ارتباط در فاصله تقریبی ۲۳۶ هزارمایل (۳۸۰ هزار کیلومتر) بین زمین و ماه ، باید به طور خودکار انجام شود. این دو کاوشگر رویکرد نهایی را روز شنبه آغاز خواهند کرد و ۳.۵ ساعت بعد اتصال انجام خواهد شد. اگر همه چیز خوب پیش برود ، چین سپس برای مرحله آخر سفر آماده میشود تا اولین نمونههای ماه را پس از ۴۴ سال به زمین بیاورد. نمونههای ماه بلافاصله به زمین نمیرسند. فضاپیمای مذکور باید در مدار ماه به مدت چند روز منتظر یک دریچه باریک بماند تا در آن موتورهای خود را روشن کرده و به سمت زمین حرکت کند. سفر به زمین ۱۱۲ ساعت( کمی بیشتر از چهار و نیم روز) به طول خواهد انجامید.
سطح نشین چانگ ای ۵ در تاریخ ۱ دسامبر عملکرد تماشایی خود را انجام داد و تقریباً بلافاصله شروع به گرفتن عکس و جمع آوری نمونههای ماه با مته و اسکوپ کرد. مخزن ویژه برای ذخیره نمونههای ماه در طی ۱۹ ساعت پس از فرود پر شده و نمونه برداری انجام شد و به وسیله نقلیه صعود گرمنتقل شد.
منبع: ایسنا
24