پیشبینی همهگیریهای آینده با بررسی تعامل میان انسان و حیوان
پژوهشگران استرالیایی سعی دارند با بررسی تعامل میان انسان و حیوان، ویروسهایی را که در آینده ممکن است عامل بیماری همهگیر باشند، پیشبینی و شناسایی کنند.
ساینسدیلی نوشت: مشاهده این موضوع که بیشتر ویروسهای عامل بیماری انسان، از حیوانات منتقل میشوند، پژوهشگران را وادار کرده است تا به پیشبینی خطر بیماریهای مشترک میان انسان و حیوان بپردازند و در مورد ویروس بعدی که انسان را مبتلا میکند، حدس بزنند.
پژوهشگران "دانشگاه سیدنی"(University of Sydney) استرالیا در بررسی جدیدی نشان دادهاند که پیشبینی خطر بیماریهای مشترک میان انسان و حیوان، ارزش محدودی دارد و به ما نخواهد گفت که کدام ویروس، عامل همهگیری بعدی است. پژوهشگران به جای این موضوع باید ارتباط میان انسان و حیوان را برای نظارت بر ویروس، هدف قرار دهند.
قرنهاست که ویروسهای مشترک میان انسان و حیوان، شیوع و همهگیری بیماری را در انسانها پدید آوردهاند. این همان اتفاقی است که در حال حاضر در مورد کووید-۱۹ رخ داده است.
یک سوال اساسی این است که آیا میتوانیم پیشبینی کنیم که کدام حیوان یا گروه ویروس، عامل همهگیری بعدی است یا خیر. این موضوع، پژوهشگران را به پیشبینی خطر بیماریهای مشترک میان انسان و حیوان سوق داده است تا مشخص کنند که احتمال حمل بیماریهای مشترک و همهگیر، در کدام خانواده از ویروسها یا گروههای میزبان بیشتر است.
پژوهشگران چندین مشکل اساسی را در تلاش برای پیشبینی خطر بیماریهای مشترک میان انسان و حیوان شناسایی کردهاند.
نخستین مشکل این است که پژوهشها براساس مجموعه کوچکی از دادهها صورت میگیرد. پژوهشگران به رغم دههها بررسی، کمتر از ۰/۰۰۱ درصد ویروسها را شناسایی کردهاند؛ حتی در میان گونههای پستانداران که احتمالا ویروس همهگیر بعدی از آنها پدیدار خواهد شد.
دومین نکته این است که این دادهها نسبت به ویروسهایی که بیشتر انسانها یا حیوانات را آلوده میکنند یا میان انسان و حیوان مشترک شناخته شدهاند، مغرضانه عمل میکنند. حقیقت این است که بیشتر حیوانات برای جستجوی ویروسها مورد بررسی قرار نگرفتهاند و ویروسها آنقدر سریع تکامل مییابند که هرگونه بررسی در مورد آنها به زودی منسوخ میشود و ارزش محدودی دارد.
پژوهشگران باور دارند که یک روش جدید مورد نیاز است که به نمونهبرداری گسترده از حیوانات و انسانها در مکانهای تعامل آنها بپردازد. این کار کمک میکند تا ویروسهای جدید به محض پدیدار شدن در انسان و پیش از ایجاد بیماریهای همهگیر شناسایی شوند. چنین نظارت پیشرفتهای، به پژوهشگران کمک خواهد کرد تا از تکرار مجدد بیماریهایی مانند کووید-۱۹ پیشگیری کنیم.
این پژوهش، در مجله "PLOS Biology" به چاپ رسید.
منبع: ایسنا
46