نکاتی برای خرید مرغ سالم
خوردن گوشت مرغ فاسد و ناسالم موجب مسمومیت غذایی می شود بنابراین هنگام خرید مرغ سالم باید به نکات مهمی از جمله تاریخ تولید، رنگ و بوی آن توجه کنید.
گوشت مرغ از انواع گوشت سفید است که توسط اکثر افراد مصرف می شود و ارزش غذایی بالایی دارد و گنجاندن آن در برنامه غذایی مفید است.
همه گوشت ها غنی از پروتئین هستند اما مزیت گوشت مرغ این است که هر 100 گرم از گوشت مرغ حدود 190 کیلوکالری انرژی دارد و میزان کلسترول آن 89 میلی گرم است که در مقایسه با گوشت قرمز، بسیار کم است بنابراین بسیاری از افراد تمایل به مصرف این نوع گوشت دارند.
راه تشخیص مرغ سالم
برای اینکه بتوانید یک مرغ سالم و غیر فاسد تهیه کنید نکات زیر را رعایت نمایید:
به تاریخ تولید آن توجه کنید:
هنگام خرید مرغ، به تاریخ تولید آن دقت کنید. اگر بیش از 72 ساعت از تولید مرغ گذشته باشد، آن را نخرید زیرا مرغ دیگر طبیعی یا ارگانیک نیست. مرغ - خام و پخته شده - بهتر است تا قبل از تاریخ انقضاء مصرف شود.
مرغ بسته بندی شده بخرید:
حتی الامکان سعی کنید مرغ بسته بندی شده را از مراکز معتبر و شناخته شده ای بخرید که اطمینان دارید ذبح بهداشتی و سالمی دارند.
به رنگ مرغ توجه کنید:
هنگام خرید مرغ به رنگ آن توجه کنید و مرغ هایی با لکه های خاکستری تا سبز، را نخرید زیرا این رنگ مرغ ها به دلیل رشد باکتری است.
مرغ محلی را از آشنای مزرعه دار بخرید:
تمام مرغ هایی که ما مصرف می کنیم با هورمون ها و داروهای مختلف پرورش پیدا کرده اند که بخش زیادی از این مواد در پوست و کبد یا همان جگر مرغ ذخیره می شوند. پس بهتر است اگر امکان خرید مرغ ارگانیک دارید، از فرد قابل اعتمادی این مرغ را تهیه کنید.
بافت مرغ را بررسی کنید:
مرغی که دارای بافت لزج است خراب شده است. شستشوی مرغ باکتری ها را از بین نمی برد. در عوض، انجام این کار می تواند باکتری ها را از مرغ به دیگر مواد غذایی، ظروف و سطوح انتشار داده و باعث آلودگی متقابل شود.
مرغ هایی که بو می دهند را نخرید:
هنگام خرید مرغ را بو کنید و از خرید مرغ هایی که بوی اسیدی شبیه آمونیاک می دهد، خودداری کنید.
پوست مرغ نباید پارگی داشته باشد:
پوست مرغ باید به طور یکنواخت روی گوشت کشیده شده باشد و پارگی یا علائم غیرمعمول نداشته باشد. رنگ پوست مرغ باید یکنواخت و روشن باشد و زیر پوست آن نباید اثر خونریزی دیده شود.
با خون مردگی مرغ چه کنیم؟
در برخی قسمت های مرغ خون مردگی دیده می شود که بر اثر وارد آمدن ضربه فیزیکی به مرغ ایجاد شده است یا نوعی آلودگی است که تنها در یک بخش از گوشت مرغ بروز کرده است.
اگر در قسمتی از مرغ خون مردگی مشاهده نمودید، آن قسمت را ببرید و دور بیندازید و بدانید خون مردگی قابل خوردن نیست پس تنها به شستن خون مردگی اکتفا نکنید.
تزریق هورمون و آلودگی های گوشت مرغ
گوشت مرغ یکی از مستعدترین انواع گوشت در آلوده شدن است. دو باکتری شیگلا و سالمونلا در صورت مصرف مشکلات متعددی را برای فرد به وجود می آورند و فرد را دچار ناراحتی های گوارشی مانند تهوع و استفراغ می کنند.
متاسفانه در پرورش طیور برای جلوگیری و یا کنترل بیماری ها، افزایش سرعت رشد از آنتی بیوتیک استفاده می شود.وجود آنتی بیوتیک در مرغ سلامت را تهدید می کند. اگر بدن مقدار زیادی آنتی بیوتیک را به شکل مستمر دریافت کند، کم کم میکروب ها در برابر آنتی بیوتیک مقاوم می شوند و با وجود آنها دیگر از بین نمی روند.
به برخی از مرغ های موجود در بازار هورمون هایی تزریق می شود تا رشد ظاهری بهتری پیدا کنند. مصرف این هورمون ها برای انسان مضر است و او را دچار بیماری می کند.
اما تزریق هورمون به مرغ به دلیل گران بودن به صرفه نیست و حتی اگر هورمون به مرغ تزریق گردد، عمر هورمون ها چند روزه است و تا زمانی که به مصرف برسند، اثر خود را تا حد زیادی از دست می دهند. مقدار باقی مانده هم جذب نمی شود و از بدن دفع می شود.
مدت نگهداری مرغ در یخچال
در پاسخ به سوالی که از نمناک داشتید باید بگوییم مرغ خام می تواند در یخچال حدود 1 - 2 روز سالم بماند و مرغ پخته شده می تواند در یخچال حدود 3 - 4 روز بماند.
ذخیره ی مرغ در یخچال سبب کاهش رشد باکتری ها می شود زیرا باکتری ها در دماهای کمتر از 40 درجه فارنهایت (4 درجه سانتیگراد) آهسته تر رشد می کنند. برای اینکه مرغ خام را به مدت طولانی تری نگهداری نمایید، بهتر است آن را در فریزر خود ذخیره کنید.
قطعات مرغ خام در فریزر تا 9 ماه می توان در فریزر نگهداری نمود اما مرغ پخته شده را می توان در فریزر برای 2-6 ماه ذخیره کرد.
رای این که سرمای فریزر روی مرغ اثر نگذارد، آن را سفت و محکم در پوشش های مخصوص فریزر یا فویل بپوشانید و یا در ظرف های فریزری که هوا در آن نفوذ نمی کند، بگذارید.
خطرات خوردن مرغ خراب شده
خوردن مرغ خراب شده می تواند ابتلا به مسمومیت غذایی را افزایش می دهد. باکتری ها مانند کمپیلوباکتر، سالمونلا و ... باعث ایجاد مسمومیت می شوند. وقتی شما مرغ تازه را کاملاً می پزید این باکتری ها از بین می روند اما باید از پختن و خوردن مرغ خراب شده اجتناب کنید.
گرم کردن و یا پختن می تواند باکتری های سطحی را از بین ببرد اما با پختن برخی از سموم تولید شده توسط باکتری از بین نمی رود که این سموم می تواند مسمومیت غذایی ایجاد کند.
علائم مسمومیت غذایی عبارتند از :تب بالا (بیش از 101.5 درجه فارنهایت یا 38.6 درجه سانتیگراد)، لرز، تهوع، استفراغ، اسهال، مدفوع خونی و کم آبی بدن
حتی گاهی مسمومیت شدید مواد غذایی می تواند منجر به مرگ نیز شود. اگر مرغی تهیه کرده اید که شک دارید سالم است یا خیر، آن را کنار بگذارید و نخورید.
می توان پوست مرغ را مصرف نمود؟
اگر از ارگانیک بودن مرغ مطمئنید، می توانید بدون کندن پوست مرغ آن را مصرف کنید اما اگر از ارگانیک بودن مرغ مطمئن نیستید، پوست را جدا کنید و دور بیندازید زیرا در پوست مرغ آلودگی و چربی های زیادی وجود دارد که می تواند محل تجمع آلودگی هم باشد.