همه چیز درباره فاصله سنی معکوس در ازدواج
فاصله سنی معکوس در ازدواج یا ازدواج با زن بزرگتر از دیدگاه سنتی قابل قبول نیست ولی جوانان با تغییرات فرهنگی و اقتصادی و اجتماعی که روبرو هستند معمولا مشکلی با این تفاوت سنی ندارند و دیگر مثل قدیم کوچکتر بودن زن ، یکی از ملاک های ماندگاری ازدواج محسوب نمی شود.
در گذشته برای ازدواج تفاوت سنی اهمیت بسیار زیادی داشت و همیشه باید سن مرد بیشتر از سن زن می بود. چند سالی است که اهمیت تفاوت سنی و بزرگتر بودن پسرها کمرنگ شده و دیگر نقش مهمی در ملاک های ازدواج ندارد.
آمار ثبت احوال نشان میدهد که 11 درصد ازدواج ها در سال 97 با فاصله سنی معکوس انجام شده است یعنی سن زن بیشتر از مرد بوده است.
ازدواج با فاصله سنی معکوس هنوز هم با مخالفت بین والدین روبرو می شود ولی از آن جایی که دختر و پسر هر دو عاقل و بالغ و از نظر اقتصادی مستقل هستند می توانند بر این واکنش های سنتی غلبه کرده و ازدواج کنند.
امروزه الگوی ازدواج در حال تغییر است ، در گذشته مرد تامین کننده اقتصادی بود و زن از نظر مالی وابسته به مرد بود و وظیفه ای به جز فرزند آوری و پرورش فرزندان نداشت و بزرگتر بودن مرد باعث می شد از نظر اقتصادی بهتر بتواند به نیازهای خانواده رسیدگی کند و به اصطلاح بار و بندیلش را قبل از ازدواج بسته باشد ولی امروزه انتخاب همسر مبتنی بر علاقه ، داشتن مهارت گفت گو و ابزار محبت و صمیمیت انجام می شود. نیاز زن امروز به شوهر دیگر اقتصادی نیست ، زنی خودش را در ازدواج خوشبخت می بیند که شوهرش بتواند رابطه احساسی و عاطفی و صمیمی خوبی با او برقرار کند.
امروزه بحث های مالی و عاطفی در انتخاب همسر به راحتی سن را کنار می زند.
مردسالاری و تبعیض جنسیتی در حال از بین رفتن است
متاسفانه دیدگاه مردسالارانه و برتری دادن به جنس مرد نسبت به زن، در جامعه سنتی باعث شده است که بزرگتر بودن مرد حتی 10 – 15 سال برای خانواده ها قابل قبول باشد ولی بزرگتر بودن زن به همین اندازه یا حتی در حد 1 – 5 سال با مخالفت های زیادی از سوی خانواده ها حتی مادرهای خانواده که باید به فکر همجنس خود باشند ، روبرو می شود. این افکار سنتی و تبعیض آمیز به مرور زمان و با ارزش دادن بیشتر خانم ها به خودشان روز به روز کمرنگ تر خواهد شد.
در گذشته به دلیل سریعتر به بلوغ رسیدن دختران و ازدواج در سنین پایین ، اختلاف سنی عرف جامعه حدود 7 سال بود و از آن جا که دختران در سنین بسیار کم ازدواج می کردند و هنوز به بلوغ فکری نرسیده بودند، اختیار و تصمیم گیری ازدواج با پدران خانواده بود و در این شرایط لازم بود که سن مرد حتما بیشتر باشد تا بتواند خانواده را مدیریت کرده و معاش خانواده را تامین کند و توان حاکمیت در خانه را داشته باشد.
کمبود های تغذیه ای در گذشته و حامله شدن دختر قبل از 20 سالگی و قبل تکمیل رشد جسمی خودش و همچنین بارداری های پشت سر هم زنان باعث کمبود های شدید تغذیه ای و افت شدید جسمی و پیری و از کار افتادگی سریع زنان می شد و همین امر باعث می شد که از نظر ظاهری مسن تر از سن طبیعی خود به نظر برسند و به همین دلیل خانواده ها می دانستند که تفاوت سنی و کوچکتر بودن زن باعث می شود که روند پیری زن و شوهر متناسب با هم پیش برود و بنیان خانواده حفظ شود.
سرعت روند پیری زنان ایرانی به دلیل شرایط سخت به قدری در گذشته زیاد بوده است که یکی از گردشگران اروپایی در سفرنامه خود با تعجب بسیار زیاد ، از این پیری زودرس نام برده و نوشته است که زنان ایرانی را در 30 سالگی عجوزه می نامند.
آیا شما امروز زن 30 ساله پیر اطرافتان می بینید ؟ زنان در صورتی که به تغذیه و سلامت خود و فعالیت بدنی اهمیت بدهند در 30 سالگی به اوج کمال و زیبایی می رسند در صورتی که در قدیم زن 30 ساله ، پیر محسوب می شده است.
علت افزایش ازدواج با فاصله سنی معکوس
به عقیده جامعه شناسان بالا رفتن سطح تحصیلات زنان ، استقلال اجتماعی و اقتصادی زنان و بالا رفتن تعداد زنان شاغل می تواند از دلایل مهم اجتماعی و اقتصادی ازدواج هایی باید که سن زن در آن ها بیشتر است.
تغییرات گسترده اقتصادی باعث شده امروزه ازدواج کردن کار سختی شود و نرخ ازدواج روبه کاهش گذاشته است بیایید و سنگ جدیدی بر پای ازدواج نبندید و فاصله سنی را دستاویزی برای ممانعت از ازدواج جوانان قرار ندهید.
از سویی دیگر مرد در اغلب موارد به تنهایی نمی تواند رفاه خانواده را تامین کند و نیاز به همکاری اقتصادی زن دارد. در این شرایط دیگر بالاتر بودن سن مرد نسبت به زن ملاک تعیین کننده ای نیست و زنان نیز برای تامین نیازهای مالیشان وابستگی ای به مرد ندارند و نیازی نمی بینند حتما با مردی ازدواج کنند که بار و بندیلش را بسته باشد ، و بیشتر به تفاهم فکری و شادی و آرامش خود فکر میکنند و می دانند که می توانند هر دو در کنار هم به زندگی سر و سامان دهند.
با شروع نظام برابری تحصیلات و ایجاد حق تحصیل برای بانوان کشور ، سن ازدواج دختران به تاخیر افتاد و تمایل دختران و پسران برای ازدواج در سنین نوجوانی رو به کاهش گذاشت. با توجه به این که برای رسیدن به موفقیت و درامد کافی و رفاه نسبتی نیاز به تحصیلات و سابقه کاری برای همه محرز شده است بنابراین دیگر کمتر مردی است که به اختلاف سنی با همسرش فکر کند. در عصر حاضر زوجین به این نتیجه رسیده اند که موفقیت در ازدواج ربطی به تفاوت سنی ندارد بلکه نیاز به هماهنگی فکری ، تحصیلی و اجتماعی دارد.
مردی که تا مقطع دکترا درس خوانده است به طور منطقی متوجه خواهد شد که از نظر فکری هیچ شباهتی با یک دختر زیر 25 سال ندارد و توانایی درک یکدیگر را برای ساخت زندگی سالم و پربار نخواهند داشت. در صورتی که دختری همسطح با خودش حتی اگر سن بیشتری داشته باشد هماهنگی بیشتری برای ازدواج با او خواهد داشت و توانایی درک بهتری از شرایط زندگی و روحیات هم دارند.
اختلاف سنی زیاد در ازدواج می تواند آسیب زا باشد و فرقی ندارد زن بزرگتر باشد یا مرد ولی اختلاف سنی متعادل در حد 5 سال حتی در صورتی که فاصله سنی معکوس در ازدواج داشته باشیم از نظر آماری هیچ تفاوتی در دوام یا عدم دوام ازدواج نمی گذارد.
امروزه استرس های روزمره و فشار کاری که بر مردان وارد می شود بسیار بیشتر از گذشته است و همین امر باعث فرسودگی سریعتر مردان می شود از سویی دیگر زنان انعطاف پذیری بیشتری در مقابل استرس دارند و از سویی دیگر به دلیل تمایل ذاتی به زیبایی ، بیشتر از مردان به سلامت و زیبایی ظاهری و پوست خود رسیدگی می کنند و از نظر ظاهری و جسمی جوانی طولانی تری را سپری می نمایند بنابراین اختلاف سنی معکوس در اغلب موارد حتی از نظر ظاهری بین زوجین قابل تشخیص نیست.
علت علاقه مردان به ازدواج با زن بزرگتر از خود
موقعیت اجتماعی و مالی بهتر زن ، به عبارت دیگر همان تبادل جوانی و زیبایی در قبال موقعیت مالی که قبلا فقط در بین دخترن رواج داشت به دلیل شرایط سخت اقتصادی به پسران هم سرایت کرده است.
• بالا رفتن سن ازدواج دختران به دلیل مشکلات اقتصادی و اجتماعی
• به هم ریختن تعادل سنی جوانان
• تفاوت فرهنگی و دیدگاه نسل جدید به معیارهای ازدواج و با اهمیت تر شدن تفاهم فکری و درک متقابل
• کمرنگ شدن نظم مردسالاری و کاهش نگاه تبعیض آمیز مردان به زنان
• تربیت در خانواده هایی که مادر نقش مهمی در تامین مالی و رفاه خانواده ایفا می کند.
• تفاوت های سریع فکری و فرهنگی در نسل ها که باعث شده بزرگتر بودن مرد مانع از درک متقابل و احساس خوشبختی و آرامش زوجین شود.
تفاوت سنی معکوس چه تاثیراتی در ازدواج دارد؟
ممکن است تصور کنید که فاصله سنی معکوس زنگ خطری برای ازدواج است و علت آن را کاهش جذابیت جنسی زن با افزایش سن بدانید. ولی اگر نگاهی به اطرافیان که با فاصله سنی زیاد و بزرگتر بودن مرد بیشتر از 5 سال ازدواج کرده اند بیندازید متوجه نارضایتی زیاد زنان از عملکرد جنسی شوهرانشان خواهید شد.
زنان امروز سطح اطلاعاتشان درباره جسمشان افزایش پیدا کرده و نیازهای جسمی و جنسی خود را بهتر می شناسند و مثل زنان قدیم از رابطه جنسی گریزان نیستند و به چشم رفع تکلیف و ارضای شوهرشان به این نیاز غریزی نگاه نمی کنند، تفاوت سنی زیاد بیش از 4 - 5 سال و خیلی بزرگتر بودن مرد عامل مهمی برای سرخوردگی های جنسی زن در ازدواج خواهد شد.
از سویی دیگر شما نمی توانید هیچ تضمینی برای موفقیت ازدواجی که سن زن کمتر است بدهید ، همانطور که در اطرافتان آمار طلاق و شکست این ازدواج ها را به چشم خودتان می بینید پس نمی توان نتیجه گرفت که بزرگتر بودن مرد در ازدواج تضمین کننده موفقیت آن ازدواج است.
امروزه شرایط اقتصادی ، اجتماعی ، فکری و فرهنگی کاملا دچار تغییر شده است و بزرگترین تهدید برای موفقیت در ازدواج دخالت خانواده ها ، پیش داوری ها ، تصورات غلط ، برچسب زدن ها و نبود حمایت عاطفی و روانی خانواده ها است نه فاصله سنی معکوس زوجین.
به طور کلی زوجین باید بدانند که ازدواج یک نهال نوپاست که نیاز به مراقبت روزانه دارد و ازدواجی موفق است که صرف نظر از سن و سال ، هر دو نفر به فکر مراقبت از آن باشند.
پیش داوری و دخالت خانواده ها
متاسفانه مادران امروز که قربانی تفکرات دیروز شده اند همچنان بر این تفکرات پافشاری می کنند تا درست بودن آن را به اثبات برسانند و دچار تعارض فکری نشوند و زنان امروز را هم قربانی تفکرات دیروز کنند.
معمولا مخالفت خانواده پسر در ازدواج با فاصله سنی معکوس حتی بعد از ازدواج هم ادامه دار می شود و احتمال تنش بین زوجی که هیچ مشکلی با هم ندارند را زیاد می کنند.
ازدواج با فاصله سنی معکوس در صورتی که بدون دخالت و ایجاد تنش خانواده ها انجام بگیرد احتمال موفقیتش به همان اندازه ازدواجی است که پسر بزرگتر باشد.
تفاوت پختگی عاطفی
به طور کلی زنان از نظر عاطفی رشد سریعتری دارند و ممکن است در ازدواج با اختلاف سنی معکوس دچار اشتباه شده و به جای ایفای نقش همسر و معشوقه ، نقش مادری را بر عهده بگیرند که میتواند برای ازدواجشان خطرساز باشد و عشق و علاقه شوهرشان را کاهش دهد.
راهکارهای موفقیت در ازدواج با اختلاف سنی معکوس
در واقع تفاوت سنی در حد 1 – 2 سال چه زن بزرگتر باشد چه مرد، هیچ مشکلی در ازدواج ایجاد نمی کند ولی زمانی که تفاوت سنی به 5 سال یا بالاتر برسد به دلیل تغییرات سریع بین نسلها وسلیقه علایق افراد می تواند سازگاری بین زن و شوهر را کاهش دهد بنابراین سعی کنید زمان نامزدی و آشنایی را طولانی تر کنید و تا متوجه شوید آیا هماهنگی کافی برای کنار هم بودن را دارید ، آیا کنار هم احساس آرامش دارید؟ آیا نیاز نیست برای خوشحالی طرف مقابل انرژی مضاعفی صرف کنید ؟ آیا طرف مقابل شما را همینگونه که هستید قبول دارد و شما را بهترین می داند یا دائما در حال ایراد گرفتن از شما است و قصد اصلاح شما را دارد ؟
یکی از عوامل موفقیت در ازدواج با سن معکوس این که زن از پختگی عاطفی و رفتاری لازم برای حفظ ازدواج و تحکیم کانون خانواده برخوردار است ، توقعات غیر منطقی اش به شدت کاهش پیدا کرده ، تمایل بیشتری به سازگاری دارد ، لجبازی های کودکانه ندارد ، اجازه نمی دهد احساسات زودگذر باعث تنش های شدید در زندگی اش شود و از نظر عاطفی تمایل بیشتری برای حمایت شوهرش نشان می دهد.
زنی که از شوهرش بزرگتر است ، هیجانات دوره جوانی و نوجوانی را پشت سر گذاشته و کنترل بیشتری بر احساسات خود دارد و کمتر وارد بحث و جدل های بی دلیل با شوهرش می شود و تمایل به سکوت و آرامش بیشتری دارد در نتیجه هیجانات و عصبانیت شوهرش را راحت تر کنترل کرده و به مرور باعث ایجاد آرامش بیشتر در رابطه شان خواهد شد.
معشوقه بودن
شایع ترین مشکلی که در این ازدواج ها ایجاد می شود ، ایجاد رابطه مادر فرزندی است. با توجه به این که زن از پختگی و آگاهی بیشتری برخوردار است ممکن است مسئولیت های بیش از حدی را در قبال شوهرش عهده دار شود و همیشه در حال کنترل و راهنمایی کردن او باشد. اگر چنین رفتاری دارید باید بدانید که این رفتار باعث می شود علاقه و عشق شوهرتان نسبت به شما هر روز کمترنگ تر شود پس نقش مادری را رها کرده و نقش همسری و معشوقه بودن برگردید .
تکیه گاه بودن
مردی که نتواند در ازدواج تکیه گاه همسرش باشد نمی تواند ازدواج موفقی داشته باشد . زنان در هر سن و موقعیت اجتماعی یا اقتصادی که باشند تمایل دارند ، شوهرشان تکیه گاهی محکم برای آن ها باشد نه این که وظایفش را بر دوش همسرش بیندازد و از زیر بار وظایفش شانه خالی کند.
همراهی کردن در شادی ها
افزایش سن معمولا باعث می شود که شور و شوق و خنده های بی دلیل کاهش پیدا کرده و رفتار فرد منطقی تر و جدی تر شود. این مشکل در ازدواج هایی که تفاوت سنی زیاد باشد هم برای زن و هم برای مرد ایجاد می شود. بنابراین سعی کنید در شادی ها و هیجانات همسرتان شریک شوید تا مانع از سوق دادن او به سمت هم سالان و گروه دوستانش شده و با همراهی هم در سرگرمی ها و علایق یکدیگر ، لحظات شادی برای خودتان ایجاد کنید.
رسیدگی به ظاهر و تناسب اندام
شما نمی توانید جذابیت جسمی داشتن برای هم در ازدواج را منکر شوید. مسلما با افزایش سن جذابیت جنسی کاهش پیدا می کند ولی امروزه خوشبختانه با وجود مراقبت های پوستی ، باشگاه های ورزشی ، تغذیه سالم و مقوی و انواع روش های جوانسازی پوست ، زنان بسیار دیرتر دچار پیری می شوند. بنابراین در صورتی که با مردی ازدواج کرده اید که از نظر سنی کوچکتر از شماست در صورتی که به ظاهر و سلامت جسمی و تناسب اندام خودتان رسیدگی کنید بعد از مدتی تفاوت سنی شما از نظر ظاهری اصلا قابل مشاهده نخواهد بود.