اختلالات تیروئیدی در خانمها بیشتر است یا آقایان؟
استاد رشته غدد و متابولیسم کودکان گفت: کار غده تیروئید سوخت و ساز هورمونهای بدن است که در سوخت و سازبدن، رشد، فرایندها و جنبههای مختلف بدن نقش دارند.
شاداب صالح پور استاد رشته غدد و متابولیسم کودکان و عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی درباره غده تیروئید گفت: این غده در قسمت بالای استخوان جناغ و در قسمت پایین غضروفهای گردن قرار گرفته است. کار غده تیروئید سوخت و ساز هورمونهای بدن است که در سوخت و سازبدن، رشد، فرایندها و جنبههای مختلف بدن نقش دارند.
غده تیروئید منجر به بروز چه بیماریهایی میشود؟
این استاد رشته غدد و متابولیسم کودکان با اشاره به بیماریهای حاصل از غده تیروئید اظهار کرد: بیماریهای ناشی از غده تیروئید شامل کم کاری و پرکاری این غده است و بیماری گرههای تیروئیدی یعنی تودههای تیروئیدی ساختمان غده تیروئید را تحت تاثیر قرار میدهند.
صالح پور افزود: بیماریهای داخل غده تیروئید که منجر به سفت شدن این بافت میشوند در بروز افزایش سرطانها تأثیر زیادی دارند و بزرگی غده تیروئید با نام گواتر شناخته شده است که در زنان شایع تراست و با کارکرد طبیعی یا کم کاری و پرکاری غده تیروئید همراه است.
این عضو عیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی درباره علائم کم کاری تیروئید گفت: کم کاری تیروئید با علائمی مانند ریزش موی سر، ابرو، ایجاد پوست خشک، زرد شدن رنگ پوست، افزایش وزن، یبوست، کند شدن حرکات، کند شدن ضربان قلب، کاهش تحمل هوای سرد و افزایش حالتهای قاعدگی در بانوان از علائم مبتلا به کم کاری تیروئید است.
صالح پور با اشاره به عوامل ایجاد کننده کم کاری تیروئید اظهار کرد: بیماری خود ایمنی باعث ورم یا ساختن سلولهای کاهش غده تیروئید میشود. عملهای جراحی گوناگون به علت برداشتن این غده باعث کم کاری روند تیروئید خواهد شد.
این عضو عیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی درباره علائم پر کاری تیروئید گفت: عرق خیلی زیاد، تپش قلب، ریزش موی سر، تند شدن ضربان قلب، لرزش دست ها، اسهال، کاهش حجم خون دهی در خانم ها، بیرون زدگی چشمها و ورم پوست از علائم پرکاری تیروئید است که اختلالات خود ایمنی غده تیروئید از عوامل ایجاد کننده پرکاری غده تیروئید است.
مصرف داروهای درمان تیروئید چه عوارضی دارد؟
این استاد رشته غدد و متابولیسم کودکان درباره عوارض مصرف داروهای غده تیروئید گفت: داروهای کم کاری تیروئید با نام لیپوتروپین عوارض چندانی ندارند، اما مصرف طولانی مدت آنها منجر به پوکی استخوان میشود و میتوان با استفاده از کلسیم و ویتامین D از بروز عوارض آن جلوگیری کرد.
صالح پور اظهار کرد: پروپیل تیوراسیل از دارویهای مناسب برای پیشگیری از پرکاری تیروئید است که با عوارضی مانند اختلالات پوستی، پایین افتادن تعدادی از گوشههای سفید خون، درگیری و ورم کبد، افزایش عفونتها و التهابها در بدن میشود و مصرف داروهای رادیو اکتیو هم منجر به بی خوابی، بیرون زدن چشمها و اختلالات خواب در افراد میشود.
صالح پور در پایان گفت: اختلالات تیروئیدی در خانمها به نسبت آقایان اندکی شایعتر است، ولی بروز یک گره تیروئیدی در آقایان بدخیم تراست.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان
24