دلیل افزایش فوت بیماران مبتلا به کرونا
معاون درمان وزارت بهداشت گفت: یکی از دلایل افزایش فوتیهای کرونا مراجعه دیرهنگام بیماران به مراکز در مانی است.
قاسم جان بابایی معاون درمان وزارت بهداشت در حاشیه جلسه کمیته مشورتی مبارزه با بیماری کرونا در جمع خبرنگاران گفت: کرونا یک مانور سنگین و در عین حال بحرانی است که به همه دنیا وارد شده و هر کشوری که بتواند از این بحران دست آموخته داشته باشد و از این درس آموختهها در اصلاح ساختارش استفاده کند و بتواند در مدیریت کرونا موفق باشد، بسیار مناسب است.
وی افزود: کرونا نشان داد که باید در تمام دنیا در حوزه صنعت، علم، اقتصاد و… و. بازنگری اتفاق افتد. بر همین اساس هر کشوری بتواند از این بحران درس آموخته بیشتری داشته باشد، قطعاً میتواند در آینده تصمیم بهتری بگیرد. ما در حوزه سلامت از مانور سنگین کرونا درس آموختههایی داریم و نمره نظام سلامت قابل قبول بود؛ زیرا به صورت نسبی توانسته رضایت مردم را جلب کند. مردم خدمات دریافت کنند و شرایطی که در برخی کشورها رخ داد، تاکنون در کشور ما اتفاق نیفتاده است. یکی از تصمیمات بزرگ بعد از انقلاب این بود که دانشگاههای زیاد بزنند که به سرعت دانشگاههای علوم پزشکی در تمام استانها ایجاد شد و این دانشگاهها افراد زیادی تربیت کردند. ثابت شده که مؤثرترین عامل غلبه بر کرونا نیروی انسانی است.
وی با بیان اینکه نیروی انسانی به عنوان مهمترین عامل میتواند در مدیریت کرونا مؤثر باشد، ادامه داد: این دستاورد بزرگ نظام جمهوری اسلامی است که این افراد به درد همین امروز میخورند و توانستند به داد مردم برسد. این نقطه قوت باید تقویت شود. امروز تلاش وزارت بهداشت این است که فشار بیشتری بیاورد تا افراد تربیت شده در گروه پزشکی تبحر بیشتری داشته باشند.
جان بابایی با بیان اینکه یکی از تجربیات موفق ما ساخت بیمارستانهای بزرگ بود، گفت: هرکجا که بیمارستانهای بزرگ ساختیم، توانستیم خدمات بهتری دهیم و باید این را تقویت کنیم. بیمارستانهای کوچک نمیتوانند خدمات بزرگ دهند. همه ما باید تلاش کنیم به دور از هرگونه مسائل سیاسی و محلی به سمت بیمارستانهای بزرگ رویم تا خدمات بزرگ دهیم. یکی دیگر از درس آموختههای ما در حوزه سلامت این بوده که از شبکه به درستی استفاده کردیم. یکی از افتخارات نظام جمهوری اسلامی ایران این است که کاملترین ساختار شبکه بهداشت را دارد و ۱۸ هزار خانه بهداشت و بیش از ۵ هزار مرکز بهداشتی و درمانی نیاز دارد که تقویت شود. ما یک سیستم مویرگی در دل خانه مردم در تمام روستاهای کشور داریم. بنابراین با تقویت خدمات سرپایی، بستری کاهش مییابد.
وی تاکید کرد: بنابراین باید مراکز سرپایی ارائه خدمت و شبکه ارائه خدمت را بیشتر تقویت کنیم. هرچه میزان خدمات سرپایی توسعه یابد، رضایتمندی مردم بهتر خواهد شد و در عین حال میزان بستری و هزینه سلامت کاهش مییابد.
جان بابایی درباره پر شدن بیمارستانها برای پذیرش کرونا، اظهار کرد: این یک موضوع طبیعی است و اگر یک بیمارستان که به عنوان بیمارستان کرونا فعال است پر شود، بیمارستان دوم آماده خدمت میشود. ما نباید تمام بیمارستانهای کشور را آلوده کنیم؛ در هر استان تعدادی بیمارستان در نظر گرفته شده تا به عنوان بیمارستان کرونا خدمت دهند و اگر ظرفیتش مازاد باشد، بیمارستان دوم ارائه خدمت میکند تا مردم در این دوران احساس مشکل نکنند.
وی گفت: اوایل شیوع کرونا در تهران ۶ یا ۷ بیمارستان فعال بودند، اما اکنون حتی بیمارستانی در بخش خصوصی داریم که بیش از ۱۰۰۰ بیمار بستری دارد و خدمات کرونا ارائه میدهد، اما اینها را انتخاب کردیم. بنابراین باید روی شبکه بهداشت و خدمات سرپایی کار کنیم.
وی افزود: تجربه نشان داد که مردم تمایل دارند در خانه تحت مراقبت قرار گیرند؛ تجربه ۵ ماه خدمات دهی کرونا نشان میدهد که علی رغم اینکه ما نقاهتگاههای متعددی زدیم، اما مردم تمایل دارند که اگر نیاز به بستری ندارند در خانه خدمت دریافت کنند. امروز این درس آموخته باید در مسیر ما قرار گیرد و بتوانیم خدمات سرپایی را افزایش دهیم و خدماتی که میتوان را در منزل ارائه داد که هم هزینه سلامت را کاهش میدهد و هم عوارض روحی و روانی بیمارستان را کاهش میدهد. تقویت خدمات سرپایی بسیار ارزشمند است.
جان بابایی با بیان اینکه کرونا برای همه حوزه هاست و اقتصاد دنیا را متلاشی کرد، گفت: توریسم سلامت در دنیا دچار مشکلات جدی شده و همه حوزهها در کشور باید در شکل جدیدی از ارائه خدمت بازنگری کند و از این بحران درس آموخته داشته باشند.
معاون درمان وزارت بهداشت در پاسخ به سوالی درباره جدا شدن بیمارستانهای کرونایی و غیر کرونایی، گفت: بیمارستان کرونایی و غیر کرونایی به صورت صفر و صد نیست. یکسری بیماران با تشخیص کرونا می آیند که آنها جدا هستند و مشخص است که در هر استان این افراد در کدام بیمارستانها بستری میشوند. یکسری بیمارستانها بیمار با یک تصادف مراجعه میکند، اما مشخص میشود که کرونا دارد. بر همین اساس به همه بیمارستانهایی که خدمات غیر کرونایی ارائه میدهند، اعلام کردیم که باید یک یا دو بخش کرونایی داشته باشند تا این بیماران را بستری کنند. در مجموع همه بیمارستانهای کشور مکلفند و بخش کرونا دارند. در عین حال در هر استان دو تا سه بیمارستان خاص کرونا داریم و در مجموع ۲۰۰ بیمارستان داریم که خدمات کرونا را به صورت خاص ارائه میدهند.
وی درباره وضعیت تجهیزات و تختهای ویژه کرونا، گفت: خوشبختانه در همین مدت بالغ بر ۱۵۰۰ تخت ویژه اضافه کردیم و الان هم محدودیتی برای توسعه تختهای ویژه نداریم. خوشبختانه بسیاری از بیمارستانهای ما به سمت راه اندازی ای سی یو استاندارد رفتهاند.
جان بابایی افزود: در عین حال در مرحله اول از شرکتهای دانش بنیانی که دستگاه ونتیلاتور تولید میکنند، ۲۰۰۰ دستگاه خرید تضمینی کردیم و اگر نیاز باشد، باز هم این ظرفیت وجود دارد و نیازی به واردات نداریم. زیرا دو شرکت خوب داریم و یک شرکت سوم هم اضافه میشود که مانند ماسک و لوازم حفاظتی که کشور در تولید آن به خودکفایی رسیده و حتی میتواند صادر هم کند، درباره تجهیزات کمک تنفسی هم اعم از تهاجمی و غیرتهاجمی مشکلی نداری.
منبع: مهر
70