سیر تا پیاز اختلاف اصلاح طلبان بر سر لیست امید / از تایید و تکذیب کرسی فروشی تا گریه عارف
انتخابات شورای شهر پنجم که همزمان با انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم و انتخابات میان دوره ای مجلس برگزار شد در تهران و برخی از کلان شهر با تغییرات مهمی روبرو شد که به نظر می رسد در آینده همگرایی اصلاح طلبان تاثیر ملموسی خواهد گذاشت.
به گزارش خبرفوری ، اصلاح طلبان که تا پیش از این در انتخابات ریاست جهموری گذشته پاستور را فتح کرده بودند و بویژه در تهران در انتخاب نمایندگان خود در مجلس شورا و خبرگان سربلند بیرون آمده بودند در آزمون اخیر نیز بار دیگر و براساس یک سنت تجربه شده به لیست امید رای دادند و تمامی 21 نامزد خود را روانه «بهشت» کردند. نکته قابل تامل اینکه در فهرست نامزدهای شورای سیاستگذاری اصلاح طلبان، تنها نام دو عضو اصلاح طلب از مجموع 31 عضو کنونی شورای شهر تهران دیده می شد و به عبارت دیگر این شورای شهر تهران چهره کاملا جدیدی به خود گرفت.
البته نگاهی به رخدادها و حواشی قبل از برگزاری انتخابات نشان می دهد که اصلاح طلبان برای رسیدن به این فهرست فراز و فرودهای فراوانی را طی کردند و حتی در برخی از موارد از گوشه و کنار جبهه اصلاح طلبی گلایه های و انتقادهای شدیدی نیز نسبت به انتخابات نامزدهای مورد نظر مطرح شد که در آستانه روز رای گیری با مصلحت اندیشی هایی بسیاری از گلایه های موجود و اعتراضات جای خود را به سکوت مصلحت آمیز داد تا همزمان با فتح احتمالی پاستور، شورای شهر تهران نیز نو نوار شود و به تسلط 12 ساله محمدباقر قالبیاف بر جایگاه شهرداری خاتمه دهد.
نام و تجربه لیست امید قبلا در انتخابات مجلس شورای اسلامی و خبرگان سال 94 با خاطرات خوشایندی برای اصلاح طلبان و اعتدال گرایان همراه بود. این دو جریان همسو که از پشیبانی تام و تمام سید محمد خاتمی رئیس جمهور اسبق و رهبر معنوی خود بهره می گرفتند در انتخابات شورای شهر پنجم هم خواستند دوباره آن تجربه را با لهجه سید مکررات تکرار کنند. این بار اما رسیدن به یک وحدت نظر راه دشواری می نمود. 700نفر از داوطلبان تایید صلاحیت شده شورای اسلامی شهر تهران، رزومه خود را برای شورای عالی اصلاح طلبان ارسال کردند؛ ارسال رزومه با امضای میثاق نامه ای همراه بود که بر اساس آن، چنانچه هریک از نامزدها در فهرست نهایی قرار نگرفت، سازوکار جریان اصلاحطلب برای ارائه فهرست را بپذیرد و از حضور در رقابت خودداری کند. این فهرست بعدها به 150 نفر، 42 نفر و در نهایت 21 نفر تقلیل پیدا کرد و البته این موضوع با واکنش های متفاوتی همراه بود.
محمود میرلوحی، عضو شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان هم در واکنش به حاشیههای ایجادشده پیرامون این لیست گفت: «بهخاطر تخصصی بستهشدن لیست، برخی نارضایتیها ایجاد شد؛ اما پیامدهای این نارضایتیها درحال برطرفشدن است و دوستان ما طبق میثاقنامهای که امضا کردند، درحال انصراف هستند و اگر افرادی نخواهند انصراف دهند قطعاً جادهصافکن اردوگاه رقیب میشوند.»
این روند البته در روزهای آغازین تنش هایی را در میان اصلاح طلبان در پی داشت و حتی برخی معقتد بودند که در میان جریان های همسو امکان رسیدن به توافقی مشترک برای رسیدن به یک لیست واحد وجود ندارد و محتمل است که اصلاح طلبان با چند لیست وارد عرصه رقابت شوند. موضوعی که البته با استقبال فراوان از سوی جریان رقیب مواجه شد و رسانه هایی اصولگرا هم با حدت و شدت فراوانی درصدد برجسته کردن آن بودند.
در همان زمان خبرگزاری فارس در گزارش نوشت که اعضای شورای شهر در ۴ سال حضور در شورا نزدیک به ۲۴۰ میلیون تومان حقوق دریافت می کنند ولی این کرسی ها گاهی از سوی لیست امید به قیمت ۲ میلیارد تومان خرید و فروش شد؛ آیا قصد فقط خدمت به مردم است؟ در ادامه این گزارش آمده بود که فاطمه دانشور عضو اصلاح طلب فعلی شورای اسلامی شهر تهران به یکی از رسانه ها گفته است: «برای این که مرا در لیست امید در پنجمین دوره انتخابات شوراها قرار دهند تقاضای ۲ میلیارد تومان کردند و چون این پول را ندادم، اسم مرا از لیست خط زدند». نقل قولی که البته بعدها از سوی دانشور بشدت مورد تکذیب قرار گرفت.
در ادامه باز هم خبرگزاری فارس از قول یکی از نامزدهای شورای اسلامی شهر تهران نوشت که برای لیستهای ناشناخته بین ۲۰ تا ۵۰میلیون و برای لیست های شناخته شده بالغ بر ۳۰۰ میلیون پول می خواستند. وی ادامه داد: اگر می خواستیم رای بیاوریم باید پول می دادیم.
از دیگر منتقدان فهرست مذکور رسول منتجب نیا - قائم مقام حزب اعتماد ملی - بود. سایت انتخاب گفتگویی او منتشر کرده بود که وی در انتقاد به ترکیب لیست امید تهران در انتخابات شوراها عنوان کرد: خاتمی را زیر فشار گذاشتند تا لیست را تایید کند. او با بیان این که پیشتر به رئیس دولت اصلاحات نامه نوشته و درباره این فهرست هشدار داده، می گوید: همان ها که لیست را بستند می خواهند شهردار خودشان را به شورا تحمیل کنند.
برغم این اختلافات اما با اعلام نظر رئیس دولت اصلاحات و حمایت او از لیست امید تا حدود زیادی این تنش های فروکش کرد و بسیاری از چهره های اصلاح طلب که قبلا جزو نامزدها شوراهای شهر تهران بودند از حضور در رقابت انصراف دادند.
حسن مهرعلیزاده، سامان بهرام پور، ابراهیم اصغرزاده، امیرآریا زند، محمد میرزائی، نسیم چالاکی، حسین نقاشی، علی تاجرنیا، زهرا بهروز اذر، علیرضا صفاریان، کیوان انصاری، سعید الله، بداشتی، علیرضا کفشکنان، باقر اعلایی، فاطمه مقیمی، نسرین وزیری، مرجان توحیدی، فاطمه راکعی، مهدی نادمی، احسان علیزاده، فریبا اباقری، علی اصغر شفیعیان، رضا معافی، حسن رباطی، محمود مرتضایی فرد، جاماسب محمدی بختیاری، فیروز محمودی، کامران رحیمی، معصومه بیات، وحید نجف نژاد، عبدالله مومنی، مهدی میرزا، میر سعید صفری، اصغر نصیری، علی پیرحسینلو، علی سلطانی فر، مرضیه نظری، سید مصطفی موسوی لاری، از جمله چهره های بودند که تا 25 اردیبهشت انصراف خود را از حضور در انتخابات شوراها اعلام کردند.
اما با این وصف هنوز برخی از چهره های اصلاح طلب بودند که برغم اصرار برخی از همفکران خود برای حمایت از لیست امید اعتنایی به این درخواست نشان ندادند و اقدام به انتشار لیست جداگانه ای را با عنوان ائتلاف احزاب اصلاح طلب کردند.
محمدمهدی تندگویان سخنگوی این ائتلاف اسامی لیست را به این شرح اعلام کرد: محسن هاشمی (سرلیست)، احمد حکیمیپور، محمد حقانی، محسن سرخو، یاشار سلطانی، محمدمهدی تندگویان، حسین راغفر، اسماعیل دوستی، علی نوذرپور، مصطفی سلیمی، حجتالاسلام زم، فاطمه دانشور، ابوالفضل مشکینی، علیزاده طباطبایی، غلامعلی رجایی، ایوب فرامرزی، افسانه اقبالنیا، مهدی فرنیان، داوود عسگری، افشین حبیبزاده و الهام فخاری. وی با بیان اینکه به نظر میرسد اصلاحطلبان به عنوان یک جریان حداقل میتوانستند از سرمایه خود در راستای پیروزی جریان استفاده کنند، گفت: به نظر میرسد بخشی از سرمایه اصلاحطلبان که در حوزه مدیریت شهری و فعالیتهای مدنی در لیست اول حضور نداشتند لازم است که در عرصه انتخابات به منظور کمک برای افزایش مشارکت حضور داشته باشند. تندگویان گفت: ما قصد مقابله و قصد زیر سوال بردن و برخورد با لیست اعلامی از سوی شورای عالی اصلاحطلبان را نداریم بلکه احساس میشود نیاز شهرمان به لیست دیگری است.
همچنین محسن سرخو رییس کمیته حمل و نقل شورای چهارم نیز با بیان اینکه پس از اعلام لیست 21 نفره از سوی شورای عالی سیاستگذاری، این انتقادات مطرح شد که اصلاحطلبان میتوانستند لیست قویتری به مردم ارائه کنند، گفت: جای بسیاری از افرادی که در مقابله با فساد در شورای شهر چهارم حضور فعال داشتند و همچنین جای متخصصان و بسیاری از دلسوزان در این لیست خالی بود به گونهای که نگران بودیم که مبادا این لیست رای نیاورد که بر همین اساس کمپینی خودجوش برای عدم انصراف برخی چهرههای شورای شهر چهارم و متخصصان به راه افتاد و نهایتا عدهای از این افراد به این کمپین جواب مثبت داده و انصراف ندادند.
همچنین فاطمه دانشور با بیان اینکه لیست منتشر شده از جامعیت کافی برخوردار نبود و بازتاب واکنشها نشان دهنده آن بود،، گفت: شهر تهران بحرانزده است و باید متخصصانی که توان و تجربه لازم را داشتند در این لیست حضور میداشتند تا شاهد گسست تجربهها نبودیم.
این اقدام البته با نارضایتی برخی از چهره های شاخص اصلاح طلب همراه بود. وجود برخی از لیست های مشابه و حتی جعلی در برخی از شهرهای از جمله تهران اعتراض محمدرضا عارف را برانگیخت و وی
تأکید کرد: «ویژگی لیست امید این است که دو سرلیست دارد: آقایان محسن هاشمی رفسنجانی و احمد مسجدجامعی. ضمن اینکه در این لیست شش نفر از خانمها نیز حضور دارند و مردم میتوانند بر اساس این دو مشخصه تشخیص دهند و خواهشمان این است که به هر ۲۱ نفر رأی دهند تا وارد شوراها شوند.رییس فراکسیون امید در مجلس که در همایش سلامت شهر امید و در بین تعدادی از شاغلان حرفه ای مامایی در سالن رازی دانشگاه علوم پزشکی ایران سخن می گفت در عین حال اظهار کرد که خودش نیز بعنوان رییس شورایعالی سیاستگزاری اصلاح طلبان فقط ۲۴ ساعت زودتر از سایرین از لیست ۴۲ نفره مطلع شده است.
او در حین توضیح موضوع دچار گریه شد و در سخنرانی وی چنددقیقه بدلیل گریستن عارف اختلال ایجاد شد. برخی چنین برداشت کردند که این اتفاق ناشی از آن بود که عارف تحت فشار زیادی ناشی از انداختن مسئولیت مهندسی لیست به گردن او قرار داشت.
عارف در ادامه با بیان اینکه فرصت خدمت صرفاً محدود به انتخابات شورای شهر نیست، گفت: واقعاً تهیه لیست 21نفره از بین چهرههای فرهیخته کار بسیار سختی است. برخی از افراد نزدیک به من که میخواستند نامزد انتخابات شوند و از من مشورت گرفتند به آنها گفتم وارد انتخابات نشوند هرچند حق طبیعیشان بود. در جریان بررسی رزومههای داوطلبین هم هیچگاه وارد مصداق نشدیم و با وسواس مرحله غربالگری انجام شد و به وعدهمان به بانوان و جوانان متخصص هم وفادار ماندیم.
وی خاطر نشان کرد: با توجه به اینکه لیستهای جعلی یا مشابهی در روزهای اخیر منتشر شده لازم میدانم توضیحاتی را در مورد لیست امید بیان کنم. لیست امید که با اسم امید و بدون پیشوند و پسوند منتشر شده لیستی است که مورد تایید شورای سیاست گذاری اصلاح طلبان بوده و جناب آقای خاتمی نیز این لیست را تایید کردند.
در نهایت انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا در 29 اردیبهشت برگزار شد و نتایج حاصله حاکی از پیروزی قطعی لیست امید در تهران و برخی از شهرهای بزرگ بود. با وجود این به نظر می رسد که اصلاح طلبان باید منتظر چالش هایی در آینده بر سر انتخاب رئیس شورا و تعیین شهردار باشند. باید دید که آیا اعضای منتخب به میثاق نامه قبلی پاببند هستند و میان انتخاب شهردار از میان خود یا بیرون از شورا، استمرار عضویت در شورا را ترجیح می دهند یا اینکه سودای تصدی کرسی شهرداری تهران را دارند.
17