ربیعی: کشور با ۵ مسأله کلان مواجه است که ظرفیت تبدیل شدن به بحران را دارد/ خوزستان بیشترین تأثیر را از تحریم‌ها متحمل شده

دستیار ارتباطات اجتماعی رئیس‌جمهوری و سخنگوی دولت گفت: بحران اخیر در منابع آبی خوزستان، ترکیبی است از عوامل و متغیرهای بلندمدتی که ریشه در ساختار اکوسیستم طبیعی آن اقلیم دارد و همین‌طور عوامل سیاستگذاری چند دهه‌ است.

ربیعی: کشور با ۵ مسأله کلان مواجه است که ظرفیت تبدیل شدن به بحران را دارد/ خوزستان بیشترین تأثیر را از تحریم‌ها متحمل شده

علی ربیعی در یادداشتی با بیان اینکه خوزستان این روزها حالش خوب نیست و مردم خوزستان به‌حق می‌توانند به ابراز نگرانی خود بپردازند، تاکید کرد: در شرایط فعلی وجود یک رویکرد همه‌جانبه‌نگر با پرهیز از رویکرد تقلیل‌گرایانه و شناخت دقیق از فرصت‌ها و تهدیدها برای بهبود وضع استان ضروری است.

وی در این یادداشت خود با عنوان "دردهای خوزستان و مسائل ساختاری ملی"، نوشت: ۱. جوامعی نظیر ایران با انواعی از نابرابری دست و پنجه نرم می‌کنند که عوامل مختلفی از جمله ماهیت نهادهای سیاسی و اقتصادی، مسیرهای تاریخی طی‌شده تا امروز، سیاست‌های اعمال شده در چند دهه گذشته، شرایط بین‌المللی و تصمیم‌های مدیران در آن نقش داشته‌اند.

۲. ایران در حال حاضر با ۵ مسأله کلان مواجه است که ظرفیت تبدیل شدن به بحران را دارد: نخست تحریم و آثار آن که تاکنون به دلیل عدم سوءاستفاده تحریمگران و جنگ‌افروزان اقتصادی، از آثار تحریم سخنی گفته نشده اما امروز که امریکا و حتی رئیس‌جمهور آن به شکست تحریم اعتراف کرده، برای درک درست و سیاستگذاری مناسب می‌توان به ابعاد آن اشاره کرد. تحریم و جنگ اقتصادی، اندازه اقتصاد را کوچک و امکان سرمایه‌گذاری جدید و توسعه اشتغال را با مشکل روبه‌رو کرده و فقر ناشی از تحریم بر فقر ساختاری بیش از پنج دهه‌ای ایران اضافه شده است.

دوم مسأله کروناست که حتی کشورهای با اقتصاد پویا را با مشکل روبه‌رو ساخته است، به‌طور طبیعی بر کشور در حال گذار و تحریم‌زده ایران تأثیر منفی بیشتری گذاشته است. سه میلیون شغل آسیب‌دیده و بیش از یک میلیون بیکار، با در نظر گرفتن ضریب خانوار اینان پدیده‌ای نیست که بتوان از کنارش به راحتی گذشت چنان که کرونا خود به تنهایی می‌تواند هر جامعه‌ای را نامتعادل کند.

سوم خشکسالی و کم‌آبی است: این عامل طبیعی هم بر بستر سیاست‌های آبی ناپایدار گذشته از چند دهه قبل امتداد یافته اما در سال‌های اخیر به اوج رسیده و آثار آن امروز زندگی، درآمد و معیشت بخش اعظمی از جوامع محلی بخصوص مناطق متکی بر کشاورزی را تحت تأثیر قرار داده است.
در زمانی که در وزارت کار مسئولیت داشتم بعد از ناآرامی‌های دی ۹۶ در تعدادی از شهرها مطالعه‌ای به اهتمام معاونت رفاه سفارش داده شد، نتیجه آن نشان می‌داد بخش زیادی از ناآرامی‌های اجتماعی، ناشی از خشکسالی و آثار عینی و روانی آن است.

مسأله چهارم اعتماد اجتماعی آسیب‌دیده و پایین آمدن سرمایه اجتماعی از سطح فردی، گروهی و نهادی تا سطح کلان است که در این مقاله قصد ندارم این پدیده را واکاوی کنم. بی‌تردید تبلیغات سیاسی داخلی و منفی‌خوانی‌هایی که در داخل به بهای ناچیز سیاسی صورت گرفت و از طریق رسانه‌های بزرگ دائم به جامعه تزریق شد و در کنار آن فقدان نظام گفت‌وگوی اجتماعی و نهادهای میانجی‌ در شکل‌گیری این شرایط بی‌تأثیر نبود.

پرداختن به این موضوع مهم به مجالی دیگر نیاز دارد. عامل پنجم نیز بحران‌های کشورهای همسایه است که قطعاً آثار آن متوجه جامعه ایران خواهد بود. این مسأله نیز نیاز به تحقیق و مطالعه و بررسی بیشتر دارد که در این یادداشت قصد پرداختن به آن نیست. این پنج مسأله در یک درهم‌تنیدگی با مسائل روانی جامعه، در سه سال اخیر آثار خود را نشان داده تا جایی که هر نوع حرکت اعتراضی را نمی‌توانیم فارغ از آن بررسی کنیم.

۳. این روزها خوزستان عزیز در معرض تحلیل و کنش و واکنش سیاسی و اجتماعی قرار گرفته است. به نظر من هر پنج پدیده بیان شده و نیز نابرابری ساختاری در طول بیش از پنج دهه اخیر در شرایط امروز خوزستان تأثیرگذار بوده است.

خوزستانی که بیش از ۸۵ درصد نفت کشور را تولید می‌کند، بیش از ۳۰ درصد آب‌های کشور در آن جریان دارد، ۱۵ درصد محصولات کشاورزی کشور را تأمین می‌کند و در ایام دفاع مقدس نماد مقاومت، ایثار و فداکاری و همواره الگویی بی‌بدیل از زندگی صلح‌آمیز و همدلانه اقوام مختلف در کنار هم بوده است، این روزها حالش خوب نیست و مردم خوزستان به‌حق می‌توانند به ابراز نگرانی خود بپردازند.

امروز یکی از مسائل این استان، موضوع کم‌آبی است. البته مسأله توزیع و تخصیص منابع کمیاب همواره در دهه‌ها و سده‌های اخیر موجد نظریه‌های مختلفی بوده و آب هم در کنار زمین قابل بهره‌برداری و سرمایه، یکی از آنهاست.

کارل ویتفوگل جامعه‌شناس فقید آلمانی با در پیش گرفتن یک رویکرد تاریخی - تطبیقی در اثر شاخص خود به نام «استبداد شرقی»، از تأثیرگذاری حوضه‌های بزرگ آبی در سرزمین‌هایی که عموماً جوامع کم‌آب شمرده می‌شوند بر شکل‌گیری مناسبات طبقاتی سخن به میان آورد.

این اثر کلاسیک و ارزشمند به تنهایی کافی است تا نشان دهد که مسأله توزیع آب چقدر می‌تواند تاریخمند و مولد ساختارهای دیرپایی باشد که بدون توجه به آنها نمی‌توان تبارشناسی درستی از رویدادهای حال حاضر جوامع و شیوه بهبود عملکردهای سیاستگذاری داشت.

در دورانی که بحران اقلیمی سراسر جهان را درنوردیده و معلوم شده است که حکمرانی نوع بشر در حال ازدیاد، بر منابع طبیعی در حال کاهش، به بن‌بستی تهدیدکننده رسیده است، طبیعتاً مواجهه با هر نوع بحران زیست‌محیطی که نوعاً با منابع کمیاب سر و کار دارد، نمی‌تواند با تجویزهای ساده‌انگارانه و سطحی مورد رسیدگی قرار بگیرد.

بحران اخیر در منابع آبی خوزستان هم مشمول همین قاعده کلی، ترکیبی است از عوامل و متغیرهای بلندمدتی که ریشه در ساختار و سازمان اکوسیستم طبیعی آن اقلیم دارد و همین‌طور عوامل سیاستگذاری دهه‌هاست که هماهنگ و منطبق با برجسته‌ترین ویژگی‌های آن اکوسیستم در حال تغییر نبوده است.

واقعیت این است که خوزستان دارای کلکسیونی از مسائل و چالش‌های تاریخی و مزمن است. از دهه ۷۰ به این سو می‌توان به دفعات اعتراضات مردمی را در این استان مشاهده کرد

در اینجا هراس تازه‌ای قدم به میدان می‌گذارد که ناشی از امتناع و سهل‌انگاری نسبت به بررسی دقیق و ریشه‌ای مسأله و در عوض جولان دادن شکلی از پوپولیسم مبتنی بر توزیع منابع آب است؛ گویی که تنها مسأله یک بی‌اعتنایی مطلق بوده که در صورت اراده و اعتنا یک‌شبه برطرف خواهد شد.

واقعیت این است که خوزستان دارای کلکسیونی از مسائل و چالش‌های تاریخی و مزمن است. از دهه ۷۰ به این سو می‌توان به دفعات اعتراضات مردمی را در این استان مشاهده کرد. وضعیت آب شرب، وضعیت گردوخاک و ریزگردها، وضعیت آب مورد نیاز برای کشاورزی، احساس تبعیض و بی‌عدالتی در کنار گسترش صنایع بالادستی و پایین‌دستی بخصوص نفت و فولاد از جمله مسائلی بوده که پیش از این باعث اعتراضات مردم بوده است.

به‌رغم آنکه تمام جلگه‌ مسکون در استان خوزستان از توپوگرافی، شیب و اقلیم نسبتاً یکسانی برخوردار است، توزیع نابرابر منابع آب و خاک در سطح جلگه خوزستان بر توزیع نابرابر جمعیت و مراکز اقتصادی در سطح استان تأثیر گذاشته است.

براساس سرشماری سال ۱۳۹۰ حدود ۷۵ درصد جمعیت شهرنشین استان در نیمه غربی استان و تنها حدود ۲۵ درصد در نیمه شرقی ساکن بوده‌اند. فرایند خودبه‌خودی سامان‌یابی جمعیت، فقدان دخالت اداری و فقدان برنامه‌ریزی مناسب فضایی و آمایشی، این روند خودبه‌خودی را تثبیت کرده. به‌علاوه استقرار صنایع در جنوب استان به دلیل وجود ذخایر عظیم نفتی و گازی و شرایط مناسب جهت سایر فعالیت‌های اقتصادی، این توزیع نابرابر را تشدید کرده است.

خوزستان هم‌اکنون رده دوم کشور در بخش حاشیه‌نشینی را به خود اختصاص داده است. به عبارتی معادل ۲۵ درصد از جمعیت این استان در حاشیه شهرها و با امکانات محدود زندگی می‌کنند. بیش از ۱۵۰ هزار هکتار مساحت حاشیه‌نشینی در اهواز وجود دارد. مناطق حاشیه‌ای به صورت کمربندی از شمال غربی تا جنوب شرقی شهر را در برگرفته است. این معضل که در طول جنگ به دلیل تخریب روستاهای مرزی به صورت مهاجرت‌های وسیع صورت گرفت با ساخت سدها و به زیر آب رفتن روستاها و بهره‌وری پایین کشاورزی در سال‌های بعد از جنگ ادامه یافت.

بحران‌های پنج‌گانه پیش‌گفته - در بند ۲ - نیز به صورت هم‌بسته و هم‌افزا در خوزستان خودنمایی کرده‌اند. استان خوزستان به عنوان استانی که لوکوموتیو اقتصاد کشور است بیشترین تأثیر را از تحریم‌های گسترده علیه کشور دچار شده است. به عنوان نمونه پروژه آب‌رسانی شمال شرق خوزستان که در شورای اقتصاد نیز تصویب شده بود و در صورت اجرا آب شرب ۱۶ شهر و ۶۰۰ روستا را تأمین می‌کرد و ۱۹ هزار هکتار هم به زیر کشت مدرن می‌رفت، به دلیل تحریم‌ها متوقف شد.

برای این طرح مناقصه انجام شد و یک شرکت نروژی برنده شد اما پس از تحریم‌ها این شرکت عقب نشست. برنده دوم که یک شرکت ایرانی با همکاری شرکت چینی بود به دلیل عدم تمایل طرف چینی عقب‌نشینی کرد. اقتصاد خوزستان نیز نظیر اقتصاد بنادر بشدت متأثر از تحریم‌هاست.

بحران دیگر اعتماد و سرمایه اجتماعی است. طبق گزارش مرکز بررسی‌های ریاست جمهوری و مستند به بررسی داده‌های پیمایش‌های ملی که در سال‌های ۹۴ و ۹۵ انجام شده است نشان می‌دهد وضعیت شاخص‌های سرمایه اجتماعی در سطوح کلان، میانه و خرد در استان خوزستان با رتبه هجدهم، مناسب نیست. در این چهارچوب ضروری است بررسی عوامل و شرایط مؤثر بر ضعف سرمایه اجتماعی در استان، به درستی بررسی شود.

هدف من از این مقاله تبیینی ساختاری از مسائل استان خوزستان است و راه‌حل‌های بنیادی نیز با نگاهی به عوامل پیش‌گفته به دست خواهد آمد و این امر به معنای عدم توجه و تکاپوی دولت در هشت‌سال گذشته در این استان نبوده است. بیان این نکته که تحریم‌ها بر اقتصاد خوزستان بشدت اثرگذار بوده است این امر به این معنا نیست که دولت در این استان دست روی دست گذاشته بوده بلکه پروژه‌ها، سیاست‌ها و اقدامات زیادی در این سال‌ها در خوزستان صورت گرفته است.

بهره‌برداری از فاز اول طرح ۵۵۰ هزار هکتاری با یک و نیم میلیارد دلار اعتبار که کمک شایانی به معیشت کشاورزان کرده از جمله این اقدامات بوده است. افتتاح پالایشگاه گاز بیدبلند ۲ با بیش از ۳ میلیارد دلار اعتبار از جمله دیگر طرح‌های بزرگی است که در خوزستان در دولت تدبیر به بهره‌برداری رسید.

افتتاح پتروشیمی مسجد سلیمان، بهره‌برداری از پروژه آبرسانی غدیر (که اگر این پروژه نبود حتماً در ایام خشکسالی باعث افزایش تنش شدید در شهرهایی نظیر شادگان، دشت آزادگان، بستان و هویزه می‌شد) و تأمین ۵۰ میلیون دلار از محل صندوق توسعه برای موضوع فاصلاب اهواز که توسط قرارگاه خاتم‌الانبیا(ص) در حال اجرا است از دیگر طرح‌های مهمی است که در خوزستان در این دولت به بهره‌برداری رسید.

با این وصف در شرایط فعلی وجود یک رویکرد همه‌جانبه‌نگر با پرهیز از رویکرد تقلیل‌گرایانه و شناخت دقیق از فرصت‌ها و تهدیدها برای بهبود وضع استان ضروری است.

۴. برای بهبود وضعیت استان خوزستان و غلبه بر نگرانی‌های موجود باید گفت‌وگوی اجتماعی وسیعی را با مردم سامان داد و از شکل‌گیری نهادهای مدنی و کنشگری مدنی حمایت شود.

توسعه در استان از دل رویکرد سیاست‌های کوتاه مدت، مرکزگرایانه و حل سطحی مسائل نیست. رویکرد به استان باید در قالب رویکردی اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی سامان یابد. باید همدلی و وفاق نخبگان در سطح منطقه‌ای و پیوستگی نخبگان استانی و نخبگان ملی شکل بگیرد. این مسائل نباید باعث شود هزینه کنشگری سیاسی مدنی در خوزستان افزایش یابد و از تأسیس نهادهای مدنی محلی حمایت شود.

امروز هم نباید ساده‌انگارانه با مشکلات مواجه شویم. دولت در کوتاه مدت عوامل کم‌آبی را دنبال کرده است و تا آخرین ساعات کاری خود آن را ادامه خواهد داد. در میان‌مدت دنبال کردن طرح‌های بزرگ اقتصادی هشت سال اخیر در بخش کشاورزی و صنعتی با رویکرد اجتماعی کردن آنها و توجه عمیق به مسأله نابرابری‌ و نیز توانمندساختن جوامع محلی برای برخورداری از مواهب توسعه ضروری است و در درازمدت نه فقط برای خوزستان عزیز بلکه در بسیاری از مناطقی که آنها نیز با سه مشکل سرمایه اجتماعی، تحریم و کرونا هم مواجه هستند، باید به سمت سیاست‌های مناسب ملی و منطقه‌ای حرکت کنیم.

منبع: ایرنا

66

کیف پول من

خرید ارز دیجیتال
به ساده‌ترین روش ممکن!

✅ خرید ساده و راحت
✅ صرافی معتبر کیف پول من
✅ ثبت نام سریع با شماره موبایل
✅ احراز هویت آنی با کد ملی و تاریخ تولد
✅ واریز لحظه‌ای به کیف پول شخصی شما

آیا دلار دیجیتال (تتر) گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟

استفاده از ویجت خرید ارز دیجیتال به منزله پذیرفتن قوانین و مقررات صرافی کیف پول من است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 27
  • ایرانی
    0

    این دولت بی لیاقت بی عرضه دوباره مشکلات رو انداخت به گردن اقدامات چند دهه گذشته . در حالی که ۸ سال عملکرد دولت قاجاری کلید بدستان به اندازه ۸۰ سال کشور رو به عقب انداخت . به این ملیجک دولت باید فهماند مردی که چند سال تمام روی صندلی نشسته و پشتش پینه بسته نخواهد فهمید که درد مردم چه هست .

  • س
    0

    پرروهای نجومی..کشور و ملت را نابود کردید اکنون نقش مدعی را بازی می کنید بزودی مشخص خواهد شد..

  • ایرانی
    0

    خیلی باید پر رو باشی که تو دولت باشی و منتقدانه مشکلات رو بررسی بکنی

  • امین
    0

    بسه دیگه لطفا دهنتون رو توی این جند روز باقی مانده ببندید ... 1500 ملیارد تومان بابت اب و فاضلاب خوزستان دولت شما هزینه کرده .... اگه میخواهید حرف بزنید بگید این 1500 ملیارد تومان رو دقیقا چکار کردید ؟ حالا میایی از تحریم میگی ؟!! تحریم و مصیبت دقیقا اگه شکل داشت شخص روحانی و شماها بودید ....

  • منگ
    0

    دولت تدبیر و امید پس این 8 سال حکومت چه کردید ؟

  • کارشناس
    0

    از آقای ریسی باید پرسید که جنابعالی که در مسند قضایی بودید چرا طراح و عواملی اصلی که منجر به احداث سد گتوند شد و منطقه خوزستان شد را مورد پیگرد قرار ندارید و حتی حاضر نیستی در این پروژه وارد شوی؟

  • تالاری
    0

    بزرگترین بحران در آینده این است که بگوش می رسد : دولت ایالات متحده در راستای آماده کردن خود برای رویارویی با احتمال عدم بازگشت تهران ابراهیم رئیسی ( تندرو ) به میز مذاکرات، در حال بررسی موضوع مسدود کردن راه فروش نفت ایران به چین استو صفر شدن صادرات نفت و شروع تحریم واقعی نفت این خبر روز جمعه از سوی یکی از مقامات این کشور به شرط ناشناس ماندن اعلام شد. به گفتۀ او، واشنگتن در اوایل سال جاری میلادی به پکن گفته بود که در حال حاضر هدف اصلی‌اش، احیای توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ میلادی با ایران است تا با بازگشت امریکا و رعایت خطوط قرمز توافق برجام از سوی تهران از جمله عدم حمله ب امریکایی ها از جمله عدم دادن نفت و دلارهای نفتی به اسد و ونزویلا کشورهایی که دارند ملت و کشورشان را خرابه می کنند و با فرض بازگشت به موقع به این توافق، نیازی به مجازات شرکت‌های چینی که با خرید نفت خام ایران، و زیر سبیلی رد کردن ناتو و به ندید زدن دیدبانان ناوگان امریکا و اروپاه تحریم‌های آمریکا را نقض می‌کنند نیست. چراکه امریکا نمی خواست تحریم ا را کامل اجرایی کند و آب باریکه ای را قرار داده تا مخارج حداقلی تهران با فروش دلارهای نفتی تامین شود لذا بیشترین دقدقه ملت ایران این است رئیسی حالا خرش از پل گذشت به ما دلار 50هزارتومانی سکه 50 میلیونی تقدیم کند چرا که همین الان با جهت گیری رئیسی سیمان از 38هزار تومان به صدهزار تومان رسید و تمام مواد غذایی وغیره حتی لبنیان 33درصد افزایش قیمت و مزغ هم پر کشید فکر کنیم رئیسی بیاد چه می شود

  • علي
    0

    خدا نگذره ازتون كه تنبلي و كار نكردن خودتون گردن تحريمها ميندازيد شما دروغگوهايي هستيد كه با تبليغات و جنگ رواني خودتون راستگو نشون داديد

  • ربیعی
    0

    مشکل فقط این 8 سال نیست ، کل 40 سال حکومت است ، مشکل روحانی نیست ، روحانیت است که به شیوه طالبان ایران را اداره کرد، دریا طوفانی است و روزهای سختی برای حکومت در پیش است ، به زودی ربیعی و ربیعی ها خزان می شوند ، خزان پشت در است

  • آریایی
    0

    آقا اینها همه اش بهانه و حرفه !!! مأموریت نابودیه ایران بود که به درستی انجام شد !!!!!!!!

  • محمدی
    0

    بجای تحریم باید گفت که مشکلات ما ناشی از بی کفایتی همه شما است

  • مشهدی قنبر
    0

    اقای ربیعی -ازآنجا که ما درمنطقه معتدل وخشک واقع شده ایم دوراز انتظار نیست که با این سیاستهای گذشته وحال بتوانیم کمکی به ساکنین مناطق مختلف هراستانی بنماییم .ازخصوصی کردن مضحک گرفته تا توزیع نابرابردرامد دراقتصاد بحران زده کشور راه ناهمواری را پیش روی مردم قرار دادید .قبول کنید که اکثر قریب به اتفاق سیاستهای دولت شکست صدرصدی را تجربه کرد . قطعا ازپیامدهای تحریم همین کشمکش های کم آبی وتوزیع ناعادلانه خدماتی است که دولت بفروش میرساند. آن موقع که کشور آرام وقرار نسبی داشت ؛وضعیت اشتغال حال خوبی نداشت وبیکاری که بزرگترین پدیده زشت درهرجامعه ایی است جوانان وجویندگان کار را بکام خود کشیده بود .الان که خشکسالیهای پی درپی بکمک تحریم آمده اند . مثل اینکه خدا با ما نیست یا اگر هست ابزار تبلیغش را درست بکار نگرفتید ودرمیدان عمل وآنچه برسر زبانها ست خیلی تفاوت مشاهده میشود .فقر عمومی نیاز به ارائه آمار ونمودار ندارد .نمودار واقعی را مردم کوچه وبازار میکشند . قبول کنید اعتراض مردم نشات گرفته از حکمرانی شماهاست .کشوری که ثروتمند است وکشورهای اروپایی وآسیایی آرزوی داشتن ۱۰ درصد از منابع ایران را دارند .چگونه است بعد از چهل واندی سال تازه ما به جمعیت فقیرنشینی رسیده ایم که تازه آن کشورهای غیرمتخاصم افسوس کشور مارا میخورند .آینده پرامیدی را درچهره هیچ ایرانی نمی بینیدزیرا خدمتگزاران خود را صدیق نمیدانند .اعمال روش ومنشهایی که هنوز درلایه های ناپیدای کشور محسوس میباشدعایداتی جز چه کنم چه کنم برای مردم دربر نداشته است .مردم واقعا منتظر ظهور یک معجزه غیر از منجی امثال شماها هستند واین باور را میتوان درچهره آنان دید . اگر قبول کنیم ما یک کشور مستقل بوده وسیاستهاوکشور داری را برمبنای اصول ترسیم شده خودمان پیاده کرده ایم باید بمردم اعلام کنید که استقلال نیم قرن گذشته حاصلش برای میلیونها انسان نیازمند؛ با این تورم وحشتناک چیست ؟ اراده حاکم دراستقرار عدالت قبل از اینکه واقعیت عینی داشته باشد یک خوراک خوبی برای کسانیست که تحت عنوان العدل اساس الملک مشغول جمع آوری سرمایه ونفوذ عیان برای گرفتن امتیازات سیاسی واقتصادی هستند .قبول کنید این کشور تا زمانیکه منافع یک اقلیتی را درجامعه نمایندگی میکنند این کشور روی خوش بملت خود نشان نمیدهد البته انتقاداتی که میشود انگیزه ایی برای تن دادن به تهاجم رسانه های معاندین کشور وملت نیست زیرا آنها سوابق خود را درپرونده قطوری بنام اذهان عمومی دارند وتحت هرشرایطی اجازه یک قدم پیش روی سیاسی را نمیدهند .

  • ناشناس
    0

    آب خوزستان هم به تحریم ربط پیداکرد چوپان دروغ گو عجب تحلیل وفلسفه ای به هم میبافه هرحرفی این میزنه فردا روحانی تکرارمیکنه فکرکنم متنشو روحانی براش مینویسه یانفرسومی براهمه دولت مطلب براپرکردن مغز مردم تدارک میبینه.دست چوپان دروغ گوازپشت بستن

  • محسن
    0

    ملت همیشه در صحنه و ولایت مدار ایران، چند روز صبر کنید با آمدن جناب آقای دکتر سید آیت الله العظمی رئیسی دامت برکاته همه مشکلات اقتصادی ایران حل خواهد شد و مردم در رفاه و آسایش و خوشی زندگی خواهند کرد .

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      برادر بسيجي باور كن انتخابات تموم شده كه تو همه خبرها مي ري زيرنويس ميزني براي رئيسي مردم اونقدر درايت دارن كه نيازي به نصيحت امثال شما نيست، بدبختي ما رو امثال شما بوجود آوردن

    • داریوش
      0

      البته بعد از تمیز کردن گندهای روحانی،چون اب و برق و مرغ و گندم و انرژی هسته ای و صنعت فضایی و چهار ملیون مسکن مهر داشتیم و یارانه ۴۵ هزاری در زمان دلار ۲۰۰۰ تومانی داشتیم.تازه روحانی اجازه اجرای برجام را هم داشت

  • امیر
    0

    کشور نه 5 تا بلکه یک مسئله بزرگ دارد آن هم غارت سرمایه کشور توسط شما وامثال شماست

  • دن کیشوت
    0

    برای رفع بحران‌های کشور مراجع عظام تقلید که از صورتشان نور می بارد و مستجاب الدعوه تشریف دارند و نواب امام زمان هم که هستند، دسته جمعی یک نماز باران بخوانند تا بلافاصله یک باران سیل آسا شروع به باریدن کند و خشکسالی پایان یابد و ایران، اروپا شود.

  • حسنی
    0

    خدا لعنت کند امریکا و انگلیس را انتخاب وزرا اگر با نظر مستقیم رییس دولت بود مملکت به این روز نمیافتاد مردم دیگر فهمیده اند وزرا کلیدی دولت با نظر مستشاران امریکایی و انگلیسی انتخاب میشوند شما ببینید در این 43 سال حکومت جمهوری اسلامی یک نفر وزیر نه دستگیر شده و نه محاکمه چون هیچکس جرعت محاکمه این اقایان را ندارند اکثر این وزرا با ماموریت های مخرب و نابودی مملکت وارد ایران میشوند و سر از کابینه دولت در میاورند . جاسوس و وطن فروش در لای لای ارکان نظام رخنه کرده اند مردم ایران را با ساخت خیابانهای شیک و قشنگ و گل و بوته های رنگارنگ در حاشیه خیابانها و احداث پارکهای مختلف فریب سمعی و بصری میدهند که مردم سراغ تاسیس و مرمت زیر ساختهای کلان مملکت نروند شما ببینید در همین وزارت نیرو وزیر مربوطه چه کار زیر بنایی برای اب و برق مملکت انجام داده ؟ کدام طرح و برنامه را برده به دولت موافقت نشده ؟ دقت بکنید میبینید کلا وزرا دولت همه مسخ شده هستند فقط نگاه میکنند و مانند ادمهای منگ رفتار میکنند . و جرعت لب باز کردن و اعلام مشکلات را ندارند ! این نشانگر اینست که این وزرا فقط عروسک خیمه شب بازی هستند و یک اراده پنهان و دور از چشم هر از گاهی انان را به این سمت و ان سمت هدایت میکنند.گویا باید با سرعت خیلی زیاد بطرف سوریه ای و یمنی شدن بشتابیم .لطفا جوک معروف تحریم ها را به لب مبارکتان نیاورید که دیگر نخ نما شده . اقایان مدیران کلان مملکت همه شما دم ازحضرت امام حسین شهید ع میزنید و برای او گریه میکنید حداقل یک جو غیرت و مردانگی او را داشته باشید و به مردم بگویید این نقشه شوم برای نابودی ایران است نهایتا شاید چند سال زودتر به دیار حق بروید ولی ارزش انرا دارد که نام شما در تاریخ به نیکی ماندگار شود .این شما و این وجدان شما

    نظرات شما -
    • رضا سان
      0

      محله شما شیک وقشنگه ولی محله ما( یاخچی آباد) به فنا ست

    • مصفا
      0

      درود بر دوستان و کاربران عزیز سایت خبر فوری،جناب حسنی عزیز،بسیار دقیق و کاملا عریان اسرار مگو را بیان فرموده اید.درود بر شرف و غیرت و وطن پرستی شما.

    • ف
      0

      بله این وضعیتی که در ایران بوجود امده روز به روز بیشتر میشود این قدرت نرم انگلیس و امریکاست امروز جمهوری اسلامی جام زهر را بنوشد و هرچه گذاشتن جلو ی مسولین انرا بدون چون و چرا امضا کنند بدانید از فردا این تظاهرات دیگر نیست کلا شما ها مملکتداری بلد نیستید از قوانین و روحیات هیات های غربی سواستفاده میکنیدو خط و نشان برای انان میکشید فکر میکنید از شما ها میترسند این یک گوشه قدرت نرم غرب است تا گوش بفرمان بشوید و جو شما را نگیرد و عربده کشی نکنید.از این قبیل مطالبات بحق مردم در اثر بی لیاقتی شما ها انقدر در استین دارند که میتوانند هر روز یک مشکل به شما ها نشان دهند .

    • فرخنده
      0

      این مملکت وسیله هزار فامیل اداره میشود خوب همین میشود همه از همدیگر تعریف میکنند و هیچکس از فامیل خودش مطالبه قانونی نمیکند این اقا ظاهرا جز هزار فامیل نیست

  • شهروند۱
    0

    جناب آقا اصلی ترین مسئله را نگفتی ، اختلاس و غارت بیت المال از طرف بیشتر مسئولین داخلی و کمک های بی حد به کشورهایی که حتی در مواقع نیاز از ایران حمایت نکردن

  • رضا سان
    0

    نمیدونم این آقارو میبینم یاد معلم زبان دبیرستانمون میافتم.از زبان چیزی سر در نمیاورد سریع میرفت سراغ قصه رستم وسهراب( شاهنامه) ...........اون موقع برای ما جالب بود هم قصه گوش میدادیم هم از درس زبان فرار میکردیم..........بعدا فهمیدیم اون هم به خود و ما جفا وظلم میکرده ......خب کار بلد نیستی ول کن برو تا خیانتی نکرده ّباشی

  • حسین
    0

    مردک مشکل آب رو مهم ربط داد به تحریم!!!!! حسن کلید خوب یادت داده ها!!!!! مردم از همتون متنفرند

  • مش جمعه
    0

    کدخدا عباد،مشکل و معضل اصلی ایران وجود سیاستمداران ترسو و چاپلوس و سست عنصری هست که از خود هیچ اراده ای ندارند.تمام بدبختی های ایران و ایرانی ازین ناحیه هست