همزمان با طرح گشایش اقتصادی دولت، گشایش دیپلماسی هم در راه است؟
همزمانی طرح گشایش اقتصادی و اشارههای تلویحی که این روزها روحانی در مورد تغییر شرایط اقتصادی و رییسدفتر رییسجمهوری در مورد لغو تحریمها دارند، نشان میدهد که در فضای دیپلماسی کشور نیز تحرکاتی وجود دارد.
احتمالا دولت درنظر دارد با طرح جدید خود، نقدینگی موجود را همچون چند ماه گذشته به بازار بورس هدایت کرده تا سرمایههای مردم به جای بازار ارز و طلا و مسکن و... که افزایش تورم و قیمت را به همراه دارد، اینبار به سوی بورس انرژی سرریز شود.
پیشنهادی که دولتها بهخصوص دولتهای وابسته به نفت و تکمحصولی عمدتا در زمان کسری بودجه یا زمانی که برای صادرات نفت یا مشتقات آن با مشکلاتی همچون تحریم مواجه میشوند، از آن بهره میجویند. با اجرای این طرح به بیانی ساده در واقع دولت نفت را به مردم پیشفروش میکند تا در زمان سرسید معینی این نفت را در بازار جهانی که پشتوانه آن این اوراق است، نقدا به فروش برساند و سپس اصل پول و سود آن را به خریدار بازگرداند. در این روش پرداخت ماهانه یا در بازههای مشخص سود وجود ندارد و پس از سررسید تعیین شده، مبلغ و سود مشخص آن به خریدار پرداخت میشود. این بیان سادهای از طرحی است که احتمالا دولت درنظر دارد با آن، نقدینگی موجود را همچون چند ماه گذشته به بازار بورس هدایت کرده تا سرمایههای مردم به جای بازار ارز و طلا و مسکن و... که افزایش تورم و قیمت را به همراه دارد، اینبار به سوی بورس انرژی سرریز شود.
دیپلماسی، نفت و تکذیبهای غیرمعمول
همزمان با انتشار محتوای جلسه ستاد اقتصادی دولت، ایلنا هم به نقل از یک منبع آگاه، از اجرای طرح پیشنهادی آلمان و انگلیس برای مذاکره میان تهران و واشنگتن برای برداشتن تحریمهای غیرهدفمند تا پیش از برگزاری انتخابات ریاستجمهوری ایالاتمتحده خبر داد که گفته شده شرایط توافقی که سال ۲۰۱۵ حاصل شد را احیا میکند. البته این خبر از سوی سیدعباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه تایید نشده است. او این اظهارات را غیرواقعی خوانده و با تاکید بر اینکه امریکا موظف است همه تحریمها را لغو و به برجام بازگردد، هدف منتشرکنندگان این خبر را زیرسوال برده است. علی ربیعی، سخنگوی دولت نیز در پاسخ مکتوب به پرسش همشهری درمورد وساطت آلمان و البته انگلیس برای رفع تحریمهایی که بیشترین تاثیر اقتصادی را بر زندگی مردم میگذارند و حضور ایران در میدان مذاکره هم گفته است: «تا زمانی که امریکا رویکرد خود را نسبت به ایران تغییر ندهد و عملا به ساز و کار برجام برنگردد و تحریمها را علیه ملت ایران کنار نگذارد و خسارتها را جبران نکند، در هیچ سطحی و هیچ مقامی با امریکا مذاکره نخواهیم داشت.» با این حال در ادامه ربیعی تاکید کرده که جمهوری اسلامی در همکاری نزدیک با سایر ملتهای همسو از همه ابزار دیپلماتیک، سیاسی و اقتصادی استفاده میکند تا مطمئن شود که دولت امریکا از ادامه رفتارهای غیرعادی و ناسازگار با معیارهای بینالمللی مأیوس شده و شاید مهمتر از آن، بار دیگر تکرار کرده که جمهوری اسلامی از بازگشت ترامپ در مسیر جبران گذشته، استقبال میکند؛ جملاتی که به روشنی رویکردی تلطیف شده نسبت به سخنگوی وزارت خارجه دارد.
اما در حالی که مقامات داخلی این خبر را تکذیب میکردند، سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه در نشست خبری با همتای آلمانیاش مدعی شد که مسکو پیشنهادهای جدیدی ارایه کرده که میتواند به ازسرگیری همکاریهای بین اعضای توافق هستهای یا همان برجام کمک کند. در این خبر که خبرگزاری دولتی ایرنا منتشر کرده، لاوروف تاکید دارد شرکای اروپایی روسیه نیز ایدههایی را در این مورد پیشنهاد خواهند کرد.
فارغ از نگاه دیپلماتیک، به لحاظ اقتصادی و براساس این طرح اقتصادی مرتبط با فروش نفت که احتمالا کسری بودجه را جبران میکند، باید مفری برای فروش نفت در بازار جهانی ایجاد کرد که همین امر نیازمند حصول یک توافق بر سر تحریمهای ایران خواهد بود. از همینرو همزمانی طرح گشایش اقتصادی و اشارههای تلویحی که این روزها حسن روحانی در مورد تغییر شرایط اقتصادی و محمود واعظی، رییسدفتر رییسجمهوری در مورد لغو تحریمها دارند، نشان میدهد که در فضای دیپلماسی کشور نیز تحرکاتی وجود دارد اما تکذیب وزارت خارجه و البته تاکید حسن روحانی بر تایید و اجازه رهبری برای اجرای طرح گشایش اقتصادی نشان میدهد که شاید این تحرکات در سطوحی بالاتر از وزارت خارجه تصمیمگیری شود. از سویی اگرچه مدتی است مرسوم شده که تصمیمگیریهای کلان و مهم اقتصادی به جای اینکه در مجلس اتخاذ شود، طی فرآیندی فراقانونی، در جلسات سران قوا به تصویب میرسد اما تصمیمگیری برای این مورد در نشست سران قوا و منوط کردن آن به نظر رهبری نیز نشانههای دیگری از این تحرک و تغییر وضعیت است.
منبع: روزنامه اعتماد
66