زنان عضو تیم مذاکره کننده کابل با طالبان چه کسانی هستند؟
عضو سابق مجلس افغانستان از جو حاکم بر مذاکرات گلایه دارد و خاطر نشان میکند که زنان به صرف زن بودن بیش از همکاران مرد مورد قضاوت عمومی قرار میگیرند.
چهار زن عضو تیم ۲۱ نفره کابل برای مذاکره با نمایندگان طالبان در نشست دوحه هستند. این زنان برای برقراری صلح و آزادی در افغانستان رو در روی نمایندگان گروهی مینشینند و چانهزنی میکنند که طی دو دهه گذشته از هیچ تلاشی برای سلب آزادی و حقوق اولیه آنها فرو گذار نکرده است.
فوزیه کوفی، حقوقدان ۴۴ ساله، یکی از این چهار زن است. او میگوید در این مقطع تاریخی برای پیشبرد اهداف، چارهای وجود ندارد جز این که در مقابل نمانیدگان گروهی بنشیند که اعتقادی به حضور زنان ندارند. با این حال این عضو سابق مجلس افغانستان دو دلیهای فردی خود را نیز دارد: طالبان همسر او را ۵ سال در حبس نگاه داشته و خود او نیز به دلیل استفاده از لاک ناخن به سنگسار تهدید شده بود.
کوفی اواسط ماه اوت نیز برای دومین بار از سوء قصد مسلحانه به جان خود نجات یافت؛ سوء قصدی که مظنون نخست آن یعنی گروه طالبان هنوز از پذیرش مسئولیت آن شانه خالی کرده است.
عضو سابق مجلس افغانستان همچنین از جو حاکم بر مذاکرات هم گلایه دارد، او خاطر نشان میکند که زنان به صرف زن بودن بیش از همکاران مرد مورد قضاوت عمومی قرار میگیرند؛ اولین عامل قضاوت هم نوع پوشش آنهاست که به هر شکلی باشد با نگاه سنگین مردان مواجه میشود و جای ایراد دارد اما این قضاوت عمومی هیچگاه در مورد بحثها و دیدگاههایی که ما مطرح میکنیم انجام نمیشود.
با این حال، او تاکید دارد که طالبان باید بپذیرد که با افغانستان جدیدی مواجه است و تمامی حقوقی را که زنان این کشور در دو دهه گذشته احیا کرده و یا به دست آوردهاند را به رسمیت بشناسد.
حبیبه سرابی، ۶۲ ساله، دیگر مذاکره کننده تیم کابل است که ضمن یادآوری دوران «کابوسوار» حکومت طالبان که او را وادار به مهاجرت به پاکستان کرده بود، تصریح میکند که حفظ جمهوریت نظام افغانستان مهمترین اولویت این گفتگوها با نمایندگان طالبان است؛ نظامی که امثال من شهروند آن محسوب میشوند.
او پزشک و فعال سیاسی برجستهایست؛ چنان که عناوینی همچون اولین والی زن، دومین وزیر امور زنان را در کارنامه خود دارد. سرابی چشمانداز مذاکرات صلح با طالبان را دشوار میبیند و تصریح میکند که روند صلح به باور بسیاری از جنگ دشوارتر است. با این حال او این مذارکرات را بسیار مثبت ارزیابی میکند.
یکی دیگر از زنان عضو این تیم مذاکره کننده، فاطمه گیلانی، ۶۶ ساله است که ۱۲ سال رئیس سازمان هلال احمر افغانستان بوده است. او در مورد رویکرد خود در مذاکره با تیم طالبان میگید:«من یاد گرفتم که بیطرف باشم وعقاید سیاسی خود را کنار بگذارم.» گیلانی میافزاید که در مذاکره فارغ از هر گونه پیشبینی نتیجه، ما باید به دنبال یافتن و پررنگتر کردن ارزشهای مشترک باشیم و در مورد ما و طالبان این ارزشهای مشترک بدون تردید اسلام است.
او بر همین اساس امیدوار است که بتوان پیشنویس قانون اساسی جدید افغانستان را بر پایه ساختاری اسلامی و با لحاظ حقوق از زنان و سایر اقلیتها تهیه کرد. خانم گیلانی معتقد است:«اگر اکنون این کار را انجام ندهیم، دیگر هرگز این اتفاق نخواهد افتاد.»
چهارمین مذاکره کننده شریفه زرمتی، ۵۲ ساله است که پیشتر روزنامه نگار بوده و نمایندگی مردم پکتیا در دوره پانزدهم مجلس نمایندگان افغانستان را نیز عهده دار بوده است.
گفتوگوهای بین دولت افغانستان و رهبران طالبان که به مذاکرات بین الافغانی معروف است، روز شنبه ۱۲ سپتامبر (۲۲ شهریور) در شهر دوحه، پایتخت قطر آغاز شده تا به دو دهه نزاع و جنگ داخلی در افغانستان پایان دهد.
منبع: عصرایران
66