تحلیلگر مسائل سیاسی و اجتماعی درباره متن ارائه شده شورای نگهبان درباره انتخابات ریاست جمهوری:

تصمیم شورای نگهبان سیاسی است و نه شرعی و حقوقی

تحلیلگر مسائل سیاسی نوشت: شورای نگهبان بهتر است به ارزیابی از عملکرد خود مراجعه کند. قریب به اتفاق روسای جمهوری را که تایید صلاحیت کرده (به‌جز یک مورد)، اگر زنده مانده‌اند، از نظر وجه غالب آنان مساله‌دار شده‌اند.

تصمیم شورای نگهبان سیاسی است و نه شرعی و حقوقی

عباس عبدی نوشت: متنی که از سوی شورای نگهبان ابلاغ شد، اتفاق نادری در تاریخ ۴۲ سال پس از انقلاب بود. به نظرم خودشان نیز خوب می‌دانند که این متن واجد اعتبار حقوقی نیست و به هیچ‌وجه الزام‌آور برای وزارت کشور و هیچ مرجع دیگری نیست. در نتیجه برای توجیه آن به نکاتی اشاره کردند که چیزی جز ادعای فوق را ثابت نمی‌کند. یکی از اعضای این شورا در توجیه این مصوبه طی دو گفت‌وگو به نکات عجیبی اشاره کرد که نه‌تنها رفع ابهام نشد که بر ابهامات افزود.

او در بخشی از این دو گفت‌وگو اظهار کرده است که «ما این مصوبه را دفاع از نامزدهای واقعی می‌دانیم، در برابر کاندیداتوری‌های تفننی... واقعا مردم، نخبگان و شخصیت‌های سیاسی از انتشار تصاویر افرادی که تفریحی در انتخابات ثبت‌نام می‌کردند، ناراحت بودند... برای انتخابات‌های مجلس، خبرگان و شوراها شرایط سن و مدرک گذاشته شده، چرا برخی مخالف گذاشتن شرایط برای انتخابات ریاست‌جمهوری هستند؟» اول اینکه جلوگیری از نامزدهای تفننی ایرادی ندارد و باید پیش از این انجام می‌دادید، نه اینکه این همه تاخیر شود. ولی راه آن گذاشتن شرط‌های غیرقانونی نیست.

راه معقول آن است که در بیشتر جوامع انجام می‌شود. آوردن تاییدیه مثلا ۵۰۰ نفر از وکلا، پزشکان، دانشگاهیان، روزنامه‌نگاران، نمایندگان، وزرا و... است. کسی که می‌خواهد نامزد انتخابات شود باید بتواند حداقل امضای ۵۰۰ نفر را با خود داشته باشد. کسی که این کار را نتواند انجام دهد، قطعا قادر به حضور انتخاباتی هم نیست. این کار را هم با پیشنهاد یک طرح دوفوریتی انجام می‌دادید، همه مردم و عقلا هم از آن حمایت می‌کردند. ولی گذاشتن شرط سنی و تحصیلی (آن هم در جامعه‌ای که تعدادی از نامزدهای رسمی آن با جعل مدرک یا از فلان موسسه غیرمعتبر متهم به مدرک‌سازی هستند) که هیچ ربطی به صلاحیت افراد ندارد انجام نمی‌دهند.

به علاوه بر فرض هم که بخواهید این معیارهای نادرست را رعایت کنید، این مربوط به وظایف شورای نگهبان است و خودش باید مسوولیت آنها را بپذیرد، نه آنکه انجام آنها را به عهده وزارت کشور بیندازد. این کار شفافیت نیست، فرار کردن از پذیرش بار مسوولیت است. لطفا یک بار دیگر جملات این عضو شورای نگهبان را بخوانیم، تا تاسف بخوریم از اینکه مهم‌ترین نهاد حقوقی کشور تا این حد غیرحقوقی اظهارنظر کرده است. او در گفت‌وگوی دیگری تاکید کرده است که «انتخابات عرصه خودنمایی و بازی با احساسات مردم نیست که هر کس در خود مختصر توانی را ببیند بیاید و مثلا یک هیجانی را ایجاد کند.

انتخابات یک عرصه کاملا معقول و منطقی است و قرار است اتفاق مهمی برای ۴ سال آینده سرنوشت کشور در آن رقم بخورد... مبانی ما نظارت استصوابی شورای نگهبان است. اما اگر در خلال مناظرات مشخص شود که فردی صلاحیت نداشته یا صلاحیت داشته اما الان اتفاقی پیش آمده که صلاحیت خود را از دست داده است شورای نگهبان تا لحظات آخر هم می‌تواند صلاحیت را مورد بررسی و تجدید نظر قرار دهد.»

شورای نگهبان بهتر است به ارزیابی از عملکرد خود مراجعه کند. تمامی این ادعاها را در شرایطی مطرح می‌کند که قریب به اتفاق روسای جمهوری را که تایید صلاحیت کرده است (به‌جز یک مورد)، اگر زنده مانده‌اند، از نظر وجه غالب آنان دچار مشکل بوده و مساله‌دار شده‌اند. به همین علت حداقل ۴ رییس‌جمهور اخیر (۳۲ سال ریاست‌جمهوری) برای بعد از دو دوره خود که خواسته‌اند بیایند، یا از ابتدا نیامدند یا در میانه راه کنار رفتند، یا تایید صلاحیت نشدند. بنابراین خیلی به معیارهای تشخیص صلاحیتی خود افتخار نکنید. حتی در همین ادعا نیز صداقت کافی وجود ندارد. زیرا با همان معیارها باید در دور دوم حداقل دو نفر از آنان را رد می‌کردند که نکردند، چون مصلحت ایجاب نمی‌کرد.

شورایی که تا این حد در تشخیص صلاحیت مورد نظر خودش دچار خطا می‌شود یا آن را کنار گذاشته و مصلحت را مقدم می‌دارد، اکنون می‌خواهد اختیارات خود را برای رد صلاحیت تا پایان انتخابات نیز ادامه دهد. و معلوم نیست چرا مثل مجلس تا روز سوگند خوردن و تایید اعتبارنامه انجام نمی‌دهد؟ و اتفاقا سوال اینجاست که چرا به بعد از نمایندگی و ریاست‌جمهوری تعمیم نمی‌دهند؟ که اگر بدهند خوشمزه می‌شود، زیرا منطق شورای نگهبان بر همین اساس است. اگر کسی صلاحیت شرعی و قانونی خود را از ابتدا نداشته یا در میان کار از دست بدهد، همان جا خلع می‌شود، پس چرا این قاعده را در این مورد انجام نمی‌دهند؟ برای پاسخ به این پرسش پاسخ سیاسی وجود دارد و نه شرعی و حقوقی! همچنان که تصمیم فعلی هم سیاسی است و نه شرعی و حقوقی. نکته مهم اینکه فرض کنید اختیار رد صلاحیت را تا روز انتخابات ادامه دادید، اشکالات پس از حضور در ریاست‌جمهوری را چگونه رفع خواهید کرد؟ این سیاست‌ها جز اینکه نفاق و دورویی را در نامزدها افزایش می‌دهد، هیچ اثر دیگری ندارد.

منبع: روزنامه اعتماد

66

کیف پول من

خرید ارز دیجیتال
به ساده‌ترین روش ممکن!

✅ خرید ساده و راحت
✅ صرافی معتبر کیف پول من
✅ ثبت نام سریع با شماره موبایل
✅ احراز هویت آنی با کد ملی و تاریخ تولد
✅ واریز لحظه‌ای به کیف پول شخصی شما

آیا دلار دیجیتال (تتر) گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟

استفاده از ویجت خرید ارز دیجیتال به منزله پذیرفتن قوانین و مقررات صرافی کیف پول من است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 13
  • داریوش
    0

    فقط تصمیم های اصلاح طلبان شرعی وحقوقی هستش خخخخخخخخ

    نظرات شما -
    • ابراهیم
      0

      اصلاح طلب چکارست اصلاح طلب وجود نداره اینایی که هستن وتاکید میشن یه عده پخمه هستن که دنبال منافع شخصین اصلاح طلب، دوره ششم مجلس به بعد نابود شد رفت

  • مورچه
    0

    تحلیگرمساءیل سیاسی هستی یا ادم انگلیس هروقت تیترمیزنی تفرقه ایجاد میکنی بین ساندیس خورهاو جیره خورها منظورامروز تو اعتراض ب شورای نگهبان نیست جنگ زرگرری ایجادکردی برای اینکه یک مشت مردم ساده را فریب بدی خودتی هردو حزب باهم هستین مردک انگلیسی کم سیاه بازی کن دلقک

  • ناشناس
    0

    نه سیاسی نه حقوقی نه قانونی نه شرعی .. فقد جناحی

  • مهری
    0

    جناب عبدی شما تا به الان کجا بودی هرروز یه پست بی ربط و بیمعنی می گذاری اگر حرف نزنید والله کسی نمیگه شما لالی لطفا"دست از سر این مردم خسته و گرفتار بردارید موقع انتخابات همه شدن کارشناس از هر چیزی که قبلا" میشد درباره اش حرف زد و انتقاد کرد الان برای بر هم زدن نظم جامعه وفتنه گری میخواهید آشوب به پا کنید

  • ریزه میزه
    0

    عزیزدل برادر،عبدی خان!اول بفرمایید: تصمیم شما وخانم ابتکاربرای بالارفتن ازدیوارسفارت ، سیاسی بود یاشرعی وقانونی !؟

  • حسین محمدی
    0

    چشم اقای عبدی زنگ میزنم روحانی وتمام اصلاحطلبان را تایید کنند

  • جن
    0

    اعتمادی دربین مردم ندارید بس است ازاین نظریه پردازیها.ح.... ر.....ف همه اش حرررررررف.

  • ۱۴۰۰پایان نفاق و لیبرالیسم
    0

    اصلاح طلب نه بهتر است بگوییم تسلیم طلب در برابر غرب و فتنه طلب در برابر نظام اسلامی! این درسته.*

  • قاسم
    0

    آقای عبدی دست از این تفرقه افکنی ها بردار خودتان هم می‌دانید که شما و هم فکری هاتون چه بلایی در این هشت سال بر سر این مملکت و مردم آورده آید و چه خیانت هایی که کرده‌اید

  • ن
    0

    چشم بسته غیب گفتی؟؟؟؟

  • مهدی
    0

    اولاانتقادبه عملکردشورای نگهبان وارداست ازجمله چرا،این معیارهاراازاول انقلاب تاکنون اجرانکرده اند؟ثانیاعلاوه برتاییداولیه بعداخذ رای هم بایددرتاییدصلاحیت دقت نمایندثالثاآقای عبدی به عنوان یک روزنامه نگاروفعال اجتماعی باچه دانشی اعلام معیارهارامغایرقانون وشرع اعلام می کنند؟آیاایشان حقوق دانند؟وآیادرشرعیات صاحب نظرند؟!

  • قلندر واقعی
    0

    شورای نگهبان استصوابی ننگت باد شورای نگهبان میلی ننگت باد شرمت باد کمونیست ننگت باد پاچه خوار ریا کار شرمت باد شرمت باد ننگت باد.ای زارت زارت زارت زارت زارت زارت زارت زارت زارت زارت زارت زارت زارت زارت زارت زارتزارت