فواید صلح ایران با عربستان/ از قدرت بیشتر در عراق تا روابط اقتصادی با بحرین و امارات/ آیا سطح تنش ها با ریاض کم شدنی است؟

وزارت امور خارجه باید تمام تلاش خود را برای عادی سازی روابط با عربستان بکند چرا که بهبود روابط با همسایگان به جز تاثیرات سیاسی و اقتصادی، نفوذ و تاثیر ژئوپولیتیک هم دارد.

فواید صلح ایران با عربستان/ از قدرت بیشتر در عراق تا روابط اقتصادی با بحرین و امارات/ آیا سطح تنش ها با ریاض کم شدنی است؟

حسین نیازبخش- اگرچه بسیاری منتظر نتیجه مذاکرات هسته ای هستند اما نباید از مذاکرات منطقه ای نیز غافل شد. به نظر می رسد تیم دیپلماتیک ایران دو وظیفه مهم و حیاتی در روزهای اخیر داشته باشند. یکی از این وظایف مربوط به مذاکرات هسته ای است و دیگری مربوط به مذاکرات صلح منطقه ای با عربستان.

چرا صلح با عربستان سخت نیست؟

تحلیلگران معتقدند وزارت امور خارجه باید تمام تلاش خود را برای عادی سازی روابط با عربستان بکند چرا که بهبود روابط با همسایگان به جز تاثیرات سیاسی و اقتصادی، نفوذ و تاثیر ژئوپولیتیک هم دارد.

سیاست بهبود رابطه با همسایگان، به خصوص عربستان از زمان دولت سازندگی آغاز شد. اولویت سیاست خارجی مرحوم هاشمی رفسنجانی آشتی با کشورهای عربی منطقه و افزایش مبادلات تجاری با آنها بود. متاسفانه در سال‌های بعد این سیاست فراموش شد، به طوری ‌که رابطه ایران با کشورهای عربی به وخامت گرایید و حتی کنسولگری دو جانبه ایران و عربستان نیز در خاک طرف مقابل تعطیل شد.

با کاهش شدت جنگ در یمن، کاهش حضور نظامی آمریکا در خاورمیانه و تغییر اولویت ها و سیاست ها در عربستان و ایران، مذاکرات صلح بین دو کشور دوباره برقرار شد. این مذاکرات به خصوص با میانجیگری عراق در حال دنبال است و در صورت توافق مقامات دو کشور، به صورت دو جانبه و علنی ادامه خواهد یافت.

مذاکره ایران با عربستان به مراتب سهل‌تر از مذاکرات هسته ای است. به جز اشتراکات فرهنگی و منطقه ای ایران و عربستان، مذاکرات منطقه ای از پیچیدگی فنی و سیاسی برجام برخوردار نیست و در صورت بروز اراده قاطع دو طرف، می تواند به سرانجام برسد.

مروری بر منفعت های عادی سازی روابط با عربستان سعودی

مذاکرات صلح با عربستان و عادی سازی روابط می تواند از چند وجه به نفع کشورمان باشد. یکی از مهم ترین فواید این مذاکرات، عادی سازی روابط ایران با سایر کشورهای عربی و منطقه ای متحد عربستان است. همچنین، این مذاکرات می تواند برخی از کشورهایی را که دچار دودستگی شده و میان‌ ایران و عربستان در نوسان هستند، از دوپارگی و نوسان بیرون‌ بیاورد.

بد نیست به برخی از مهم ترین مصادیق این روابط بهبود یافته احتمالی و فواید آنها اشاره داشته باشیم:

مصر

روابط ایران و مصر بعد از فرار شاه از کشور و حضور در قاهره تا زمان فعلی دارای تنش بسیار زیادی بوده است. یکی از علل اصلی این تنش، دخالت عربستان و نفوذ زیاد سعودی ها در امور قاهره بود. با بهبود نسبی اوضاع و آغاز مذاکرات تهران و ریاض، رابطه مصر نیز با ایران بهتر شده است. بر اساس برخی گزارش ها، مقامات قاهره اخیرا مذاکراتی با مقامات ایرانی داشته اند و بعد از این‌ مذاکرات، مقامات مصری تاکید کرده اند که از مذاکرات هسته ای ایران حمایت خواهند کرد.

اردن

یکی از کشورهایی که در سال‌های اخیر رابطه خوبی با ایران نداشت، اردن است. بهبود رابطه با اردن از این جهت مهم است که این کشور موقعیت استراتژیک فوق العاده ای دارد و بر اساس اعلام برخی استراتژیست های اسرائیلی، بسیاری از عملیات های ضدایرانی رژیم صهیونیستی در این منطقه طراحی و اجرا می شود.

امارات متحده عربی

رابطه اقتصادی ایران با امارات متحده عربی بسیار زیاد است. اهمیت رابطه تجاری ایران و دبی آنقدر هست که ما را به بهبود سیاسی با امارات وادارد. این رابطه خوب در گروی بهبود رابطه با سعودی هاست. علت، این است که امارات متحد اصلی عربستان است و دولت بن زائد بدون اجازه بن سلمان اقدام سیاسی مستقلی را پیش‌ نمی گیرد.

سایر کشورهای عربی

کشورهایی همچون سودان، مراکش، تونس، کویت و بحرین از جمله مناطقی هستند که در سال‌های اخیر به علت تیره شدن رابطه ایران و عربستان، سطح همکاری های تجاری و سیاسی خود را با ایران کم کرده اند. این در حالی است که این کشورها همگی می توانند شریک تجاری ما باشند و حداقل در زمینه های اقتصادی با ما مراوده کنند. بهبود روابط با عربستان اتفاقی است که می تواند در این زمینه هم راهگشا باشد و باب همکاری، مراوده و تجارت  ایران  را با این کشورها باز کند.

کشورهایی که در مورد ایران محتاط هستند

به جز کشورهای عربی فوق الذکر، برخی کشورهای دیگر هم هستند که اگرچه با ایران روابط خوب سیاسی و اقتصادی دارند اما در این روابط جانب‌ احتیاط را نگه می دارند. این کشورها از دوستان عربستان هستند و میل ندارند سطح روابط خود را با ایران بیش از اندازه کنند چرا که نگرانند که این اتفاق باعث حساسیت عربستان سعودی شده و سطح تجارت این کشور را با آنان کم کند. پاکستان، قطر و ترکیه از جمله این کشورها هستند.

همچنین ما در منطقه متحدانی داریم که در خود، برخی گروه های سیاسی شیفته عربستان را پرورش می دهند. عراق و لبنان از جمله این کشورها هستند که بهبود روابط با عربستان باعث کاهش دودستگی درونی آنان شده و با کاهش قدرت اپوزیسیون شیفته عربستان، قدرت اتحاد ایران با این کشورها و دولت هایشان را بیشتر می کند.

صلح با سعودی ها چه معنایی دارد؟

نباید از خاطر برد که صلح با عربستان و عادی سازی روابط به معنی رها کردن متحدان خود در یمن و بحرین و لبنان نیست. همچنین، این صلح معنای تسلیم‌ در برابر سیاست های منطقه ای آل سعود را ندارد. دفاع از منافع و متحدان منطقه ای اصلی است که هرگز نباید توسط ایران کنار گذاشته شود چرا که این امور، بازوان پر قدرت ایران در عرصه دیپلماسی هستند و بدون آنها، قدرت چانه زنی دیپلمات های کشور کاهش می یابد.

با این حال، نباید از خاطر برد که تعطیلی همه جانبه روابط با کشوری مانند عربستان اشتباه استراتژیک بزرگی است. در حال حاضر که ایران تحت سخت ترین تحریم های بین المللی است و همزمان درگیر یکی از پیچیده ترین و سخت ترین پرونده های سیاسی و هسته ای دنیاست، بهتر است در سطح منطقه ای سطح تنش را به حداقل برساند. این امری است که بارها توسط روسای جمهور ایران در ادوار مختلف بر آن تاکید شده اما هیچگاه به معنای تام و تمام به آن عمل نشده است. 

منبع: خبر فوری
کیف پول من

خرید ارز دیجیتال
به ساده‌ترین روش ممکن!

✅ خرید ساده و راحت
✅ صرافی معتبر کیف پول من
✅ ثبت نام سریع با شماره موبایل
✅ احراز هویت آنی با کد ملی و تاریخ تولد
✅ واریز لحظه‌ای به کیف پول شخصی شما

آیا دلار دیجیتال (تتر) گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟

استفاده از ویجت خرید ارز دیجیتال به منزله پذیرفتن قوانین و مقررات صرافی کیف پول من است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 26
  • مهدی
    5

    از لحاظ سیاسی عربستان سعودی نقش کلیدی در منطقه ایفا می کند و رابطه با عربستان خیلی به نفع ما است

    نظرات شما -
    • 📄
      0

      هم رابطه با عربستان و بقیه و هم رابطه با دولت بایدن به نفع مردم واقعی ایران هست .

    • 📄
      0

      متأسفانه با اینکه عربستان در جنگ تحمیلی عراق کمتر از آمریکا به صدام کمک نکرده ولی چرا بعضی ها می‌خواهند آمریکا را دشمن ابدی نگه دارند

  • ناشناس
    7

    تا ایران با غرب توافق نکند عربستان با ایران توافق نخواهد کرد

  • ایزدی
    5

    عادی سازی همش سود هست / عربستان با تمام کشورها دوست هست یا بی طرف حتی الان از دوستان ما روسیه و چین بیشتر از ما دوست هست با امریکا مشکل دارد . عادی سازی خلیج فارس حتی حوثی ها یمن سود می برند و جالب بدانیم حداکثر سود کشورهای منطقه تا هندوستان سود می برند عربستان زادگاه اسلام است و هر کشوری با عربستان بد باشد خیلی از کشورهای منطقه افریقا و خلیج رابطه خود را با تهران قطع یا سرد کردن یعنی عربستان حداقل 10 کشور دارد که هم فکرش هستند / شاید عادی سازی اروپاه بهتر کند ولی اروپا دلار یور به ما می دهد یعنی ترازو سمت ما پائین کف تراز سمت ما بسیار سنگین تر است حکایت روسیه حداقل ده سال ماندگار است ده سال سرازیر دلار نفتی گازی پترو به ایران بشرطی که ایران راه های تازه ای برای خارج کردن سپاه از لیست سیاه عنوان کند و برجام احیا شود شرط تهران یک چیز است خروج سپاه از تحریم / ایران با پافشاری یک مرحله ای داره دلار های نفتی جلوش می گیرد / زمانی که ایران از تحریم خارج شود سپاه در تحریم بی معنی می شود و کارایی ندارد و خود به خود تحریم قرارگاههای سپاه بی معنی می شود / ایران با برجام سودش جیب روسیه می رود و چین وسایل بی کیفیتش بازم ایران پر می کند هیچ کشور تحریمی تورمی بدرد چین نمی خورد چون چین می خواهد کالا صادر کند دلار نفتی بگیرد تحریم ایران ضربه سختی ب چین زده

  • سیامک
    3

    درایجاد رابطه با عربستان روش شغال را بکار نبندیم یعنی بافکرطمع نباشیم عربستان اگر بفهمد با چه کسی روبروشده بعلت داشتن حامی زود سیاستهای خودزرپا اشکار می کند با عربستان باید با مطیع کردن عربها کار کنیم

  • ناشناس
    6

    اون موقع که شیخ نمرم شهید کردن وحمله تروریستی درعراق تو ایران سفارت داشتن

  • ناشناس
    3

    البته باید دید نظر ارباب پوتین چیست ؟

    نظرات شما -
    • ایمان
      1

      بینش سیاسی نداری دیگه
      هرچی شایعه میشه رو امثال تو پخش میکنه
      هنوز نفهمیدی روسیه جهت مشاوره و دریافت راهکار مناسب نظامی وسیاسی وزیر خارجه و وزیر دفاع خودشو به ایران فرستاده
      چشمتو باز کنی میفهمی ارباب منطقه ایران شده

    • عارف
      1

      عربستان هنوز اینقدر مستقل نشده که فکر کنیم خودش به تنهایی تصمیم گیرنده اس
      عربستان بازیچه غرب و مهره فشار صهیونیست بر کشورهای اسلامیه
      از بس مثل یکسری از مردم ایران که مرعوب قدرت پوشالی غرب شدن عربستان هم اینقدر ذلیلانه زیر دستورات آمریکا قرار گرفته که دلشم بخواد با ایران خوب باشه براش گرون تموم میشه

  • محسن
    3

    اون روز که به خاطر مصالح موقت خودتون(نتیجه نگرفتن دولتی که خطش باشمایکی نیست)دستور می دید که قلاده به گردنهاتون از دیوار سفارت برن بالا،فکر اینجا را می کردید.فقط فقط منافع خودتون و هم خطهاتون براتون مهمه.هیچ وقت درتصمیماتون صلاح ملتو درنظر نگرفتید.تا دیروز می گفتید که عربستانیها خیلی تمایل دارندباما رابطه سیاسی داشته باشند.الان به موس موس افتادید وخودتون واسطه و وکیل می فرستید.بدونید که ملت میفهمند.

    نظرات شما -
    • ناشناس
      1

      دقیقا و آفرین . خودتون خر هستید نه مردم .

  • 📄
    2

    اولین اشتباه شما بحرین را با لبنان و یمن مقایسه کردن هست ، بسیار درسته که بحرین جزء ایران بوده است ، ولی برای کمتر شدن تنش با عربستان لطفا" حمایت از متحدان بحرین فقط در صورت ادعای سه جزیره توسط امارات باشد ، در غیر اینصورت مطمئن باشید که مانند مذاکرات هسته ای نتیجه ای نخواهد داشت .

    نظرات شما -
    • عرب
      5

      بحرین هیچوقت تابع ایران نبود در طول تاریخ ، نام حاکم ایرانی بحرین در این چهارصد سال گذشته نام ببر اگر راست میگی ،

    • ناشناس
      0

      اینها نه سه جزیره براشون مهمه ونه دیگرمنافع ایران وایرانی فقط نمافع وتوَهمات خودشون اولویت داردوبس.

  • ناشناس
    0

    کدام دیپلماسی دولتی کامیاب و انسانی است؟
    ---
    دیپلماسی دولت مردان هر کشوری در حالی کامیاب و انسانی خواهد بود که خود را موظف بدانند با داشتن اهداف اصولی تعریف شده در همه ی زمینه های مدیریت کشوری همه ی رفتارهای دولتی خویش از جمله رفتار دیپلماتیک خود با انواع کشورهای دیگر را با زمینه سازی اصولی برای تامین و تضمین انواع منافع مشروع ملی کوتاه مدت و میان مدت و دراز مدت کشور خویش با در نظر گرفتن امکانات بالفعل و بالقوه کشور و بشرط وجود امکان بهره مندی بهینه از اصول تاریخی ثابت سیاسی و دیپلماتیک کشورهای دیگر و نیز بشرط حد اکثر جلوگیری علمی و عملی از هدر دادن امکانات و منافع ملی مشروع کشور خویش ؛ سازماندهی و اجرا کنند.
    دولتهای مؤمن به عظمت یگانه ذات اقدس خداوند دانا و توانای مطلق جهان آفرینش باید با ایمان و توکل به نقش بی بدیل ذات الهی در تحقق کامیابیها مدیریتی ؛ این ایمان و توکل را همیشه در عمل و اندیشه به اثبات برسانند .

  • تاریخ
    1

    کشورهای همسایه مثل جکومت ایران آنقدر الکی خوش نیستند که بعد از حنگی ویرانگر برای هر دو کشور ایران و عراق و منطقه زرتی بعد از اتمام جنگ مثل اینکه اصلا اتفاقی نیافتاده باشد گروه گروه مردم راهی عراق کنند یا در مشهد به فتوا ملایی زن صیغه ای تقدیم کنند.تخم کین کاشتی باید مصیبت درو کنی.

  • دروغگو
    6

    تنها اشتراک ما با عربستان ،تجاوز های ملکی و مدنی ،ناموسی طی صدها سال و حتی ماقبل اسلام ،میباشد ،،یک نمونه از سئد داشتن ،روابط سالم عربستان با ایرانی ها را ارائه بدهید ،!!!آخرین نمونه هم تجاوز به دو جوان و فاجعه منا است ،،،کمک به داعش برای گشتن شیعه و حتی آموزش در مساجد کشورشان ،،دیگه چی بکئ
    الان هم که بی حجابی و حتی بی ناموسی را در برخی مناطق عربستان ازاد اعلام کرده،، دیگه چی ؟؟!!

  • ۰۰۰۰۰۰۰۰
    4

    آیا می فهمید کمر خم کرده اید تا حمالی غرب و عربستان را به خاطر لقمه ای با منت تمام پژیرا بوده باشید آیا هیچ می فهمید امام حسین ۷۲ قربانی داد تا این مذلت و خواری را از شما بزداید چه جوابی بر آن حضرت در پیشگاه حضرت حق خواهید داشت ننگ بر شما ننگ بر غربگرایان شکم پرست و شهوتران آیا از هدف آفرینش خودتون چیزی می دانید؟ من از شکم سیری حرف نمیزنم من به لقمه ای نان خالی بسنده می کنم تا زندگی ابدی خودم را برای دنیای چند روزه ی حیوانی فدا نکنم.خداوند وعده فرموده آنچه در دنیا به شما داده میشود در مقابل پاداش آخرت متاع اندکی بیش نیست.امیدوارم شما به خودتون بیایید دیگر هیچ پیامی از من نخواهید دید چند ماهیست برای آگاهیتون پیامی دادم باز هم دنبال خرمای دجال رفتید .یا الله مدد

  • هفت لنگ بختیاری
    12

    هیچ کشوری به اندازه ایران دنبال ثبات در منطقه وارتباط با کشورهای منطقه نیست.اما برخی کشورهای مرتجع عربی با دخالت های غرب وامریکا خودشان مانع می شوندونهایتا دودش در چشم خودشان می رود

    نظرات شما -
    • به هفت لنگ بختیاری
      3

      جناب هفت لنگ بختیاری تو این ۴۴ سال دزدی کردی خوردی بردی طلبکارم هستی مزدور

    • ناشناس
      1

      شما چرا همه رو بد میدونید یعنی همه بدن ما خوبیم ...خدایا پولی بده از دست این جماعت فرار کنم

  • ناشناس
    1

    رایطه ما با عربها وقتی بد شد که خواستیم انقلابمان را صادر کنیم و سازمان نهضت های آزادیبخش به ریاست مهدی هاشمی معدوم درست کردیم

  • ناشناس
    1

    بدبختی مردم ایران زمانی شروع شد که یه عده خارج از دولت بسفارتها حمله کردند .نه فقط عربستان ومصر واردن وکاندا ما باید با تمام دنیا ارتباط برقرار کنیم بخاطر مردم ایران

  • ناشناس
    2

    احمقهای گوش دارازی که از عربستان حمایت میکنندسواد ندارند که مرور کنند همین عربستان در 8 سال جنگ عراق با ایران میلیارد ها دلار به عراق کمک کرد وهزاران نفر از جوانان این کشور (
    اگه اونها رو مردم بدانید ) شهید شدند و در مراسم حج جاجیهای ایران رو به گلوله بستن و در بوجود اوردن داعش نقش اصلی داشتن - حمله به مردم یمن و هزاران جنایت علیه مردم ایران اون وقت یه عده بیسواد میان میگن مقصر ایرانه .اونا تا از اربابانشان در امریکا وصهیونیسم جهانی دستور نگیرند با ایران صلح نمیکنند

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      اگه عربستان کمک کرد به عراق!!!!!!
      خود عراق که ۸ سال با ایران جنگید!!!!
      الان چجوریه که عراق برادر شده؟؟