انتظار عربستان از بشار اسد درباره رابطه با ایران
مجله اکونومیست گزارشی را درباره تحول سیاست خارجی عربستان و آشتی این کشور با نظامهایی که قبلا برای سرنگونیشان تلاش میکرد، منتشر کرده است.
عربستان تلاش میکرد تا نظام بشار اسد، رئیسجمهور سوریه، طرد شده و در حاشیه بماند. فیصل بنفرحان، وزیر خارجه عربستان در پاسخ به سوالی درباره تغییر احتمالی موضع این کشور در قبال نظام بشار اسد به این مسئله اشاره کرد که انزوای بشار اسد رو به پایان است. در طول یک دهه گذشته عربستان دهها میلیارد دلار برای سرنگونی دو نظامی که آنها را دشمن میدانست، خرج کرد؛ یکی نظام بشار اسد و یکی حوثیها که یک گروه شیعه هستند که بر بخش عظیمی از یمن سیطره دارند.
اما این تلاشها شکست خورد. سلاحهای سبک کشورهای عرب حوزه خلیجفارس و غرب، مساوی با سرمایهگذاری عظیم ایران و بعد روسیه در آنجا نیست. حتی بعد از پیروزی اسد، عربستانیها در کنار قطر ازسرگیری روابط با نظام بشار اسد یا اجازه دادن به عضویت مجدد سوریه در اتحادیه عرب را رد کردند.
فیصل بن فرحان در نشست امنیتی مونیخ گفت: دیگر هیچ راه واضحی برای برکناری بشار اسد وجود ندارد. ما همگی سیاستهایی داریم اما استراتژی برای اجرای آن نداریم. راهی برای تحقق اهداف بلندمدت ما وجود ندارد. دیپلماتها معتقدند که عربستان احتمالا در نشست سران اتحادیه عرب در مارس که عربستان میزبان آن است از نزدیکی روابط با سوریه خبر بدهد.
یکی از مسئولان وزارت خارجه عربستان گفت که این کشور شروطی دارد. بهعنوان مثال عربستان انتظار دارد که بشاراسد حامیان ایرانیاش را رها کند یا احتمالا به صورت اولیه با این مسئله موافقت کند اما بهصورت عملی نه.
آنها مارس ۲۰۱۵ به سمت شهر عدن رفتند. منصورهادی به عربستان فرار کرد و این مسئله عربستانیها را در رأس ائتلافی عربی وارد مداخله کرد.
عملیات ائتلاف عربی هشت سال طول کشید و یمن را وارد بحرانی انسانی کرد. ۱۹ میلیون یمنی به کمکهای غذایی نیاز دارند تا زنده بمانند. سهچهارم آنها زیر خط فقر هستند. این جنگ برای عربستانیها نیز هزینه داشته است.
عربستان دهها میلیارد دلار برای جنگ هزینه کرده است. برخی معتقدند که این مقدار در دورههایی که جنگ شدیدتر بوده به یک میلیارد دلار در هفته رسیده است. عربستانیها درباره معاملهای مذاکره میکنند که به آنها اجازه عقبنشینی را بدهد.
این مسئله باعث نمیشود حوثیها قدرت را کنار بگذارند یا جنگ داخلی پایان یابد. اما به آنها این تضمین را میدهد که حوثیها دیگر حملات موشکی در مرزهای عربستان انجام ندهند.