رسانه اصلاح طلب بررسی کرد:

صدام‌ حسین در پی ۱۸ روز سرنگون شد و بشار اسد ۱۱ روز بیشتر مقاومت نکرد/سرشت و سرنوشت بعثی‌ها

در بیان تفاوت‌های صدام حسین و بشار اسد می‌توان گفت اولی بی‌شک دیکتاتوری بدخیم بود که برای همه اعم از مردم عراق و جهان بیرون یک خطر جدی بود اسد اما مستبدی خوش‌خیم بود که برای بیرون از سوریه هیچ خطری نداشت حتی برای اسرائیل.

صدام‌ حسین در پی ۱۸ روز سرنگون شد و بشار اسد ۱۱ روز بیشتر مقاومت نکرد/سرشت و سرنوشت بعثی‌ها

 روزنامه هم میهن در گزارشی با عنوان «سرشت و سرنوشت بعثی‌ها» به بیان شباهت ها و تفاوت های اسدها و صدام پرداخت و نوشت:

۱۸فروردین ۱۳۸۲ خورشیدی (آوریل ۲۰۰۳ میلادی) صدام‌حسین، دیکتاتور و رهبر حزب بعث عراق در پی حملات سنگین و همه‌جانبه ارتش ایالات متحده با همکاری بریتانیا سرنگون شد. ۲۱ سال بعد و در ۱۸ آذر ۱۴۰۳ بشار اسد، رهبر حزب بعث سوریه بدون حمله مستقیم ارتش خارجی و به دست گروه‌های شورشی مسلح که البته از حمایت‌های مالی ترکیه و احتمالاً قطر برخوردار بودند، سقوط کرد.

اما این تنها شباهت صدام حسین و بشار اسد نبود و در عین شباهت با هم تفاوت‌های جدی هم داشتند؛ چندان که پدر بشار (حافظ اسد) در جنگ صدام حسین علیه ایران در زمره معدود کشورهای حامی جمهوری اسلامی بود و تا پایان در مقابل عراق قرار داشت. هر دو حکومت البته از حزب بعث سرچشمه می‌گرفتند که میشل عفلق پایه گذاشته بود اما به مرور زمان میان آنان نقار و اختلاف افتاد تا جایی که در مقابل هم قرار گرفتند.

شباهت دیگر این بود که صدام‌حسین در پی ۱۸ روز سرنگون شد و بشار اسد ۱۱ روز بیشتر مقاومت نکرد. جدای اینها عراقِ صدام حسین از ۱۹۹۰ که بوشِ پدر حمله کرد تا ۲۰۰۳ که بوشِ پسر تحت تحریم‌های سنگین قرار داشت و در واقع با ۱۳ سال تحریم سست و ضعیف شده بود و آن ۱۸ روز بی‌عقبه و ناگهانی نبود.

سوریۀ بشار اسد هم از ۲۰۱۱ که بهارعربی (‌جنبش‌های دموکراسی‌خواهانه در کشورهای عربی) آغاز شد (و در ایران برخی از آنها با عنوان «بیداری اسلامی» ستایش شدند) تا ۲۰۲۴ که سرنگون شد ۱۳ سال درگیر اعتراض و گسست بود؛ هر چند در ۶ سال اخیر فرصت اصلاح داشت و عمل نکرد.

برخی مقامات جمهوری اسلامی گفته‌اند البته طی این ۶ سال به اسد توصیه شده بود دست به اصلاحات بزند و او حتی «وزیر معارضه» را به کابینه اضافه کرد که امری معمول نیست با این مأموریت که با معارضین (به تعبیر آقای عراقچی: مشروع) وارد گفت‌وگو شوند و پروژۀ تفاهم ملی را پیش ببرند اما در عمل این اتفاق نیفتاد و روی کاغذ و در حد عنوان ماند.

 در چرایی آن نظرها متفاوت است اما به نظر می‌رسد نگران بوده‌اند که دچار بی‌ثباتی شوند و حفظ سازوکارهای امنیتی را ترجیح داده‌اند.

شباهت دیگر، نگاه هر دو به ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری فدراسیون روسیه بود با این تفاوت که پوتین ۲۰۰۳ با پوتین ۲۰۲۴ قابل قیاس نبود. این قاعده به طریق اولی شامل اسدِ پدر هم می‌شود اما دوران اسدِ پسر تماماً با پوتین مقارن بود که سال‌های نخست درصدد احیای اقتدار دوران شوروی یا تزاری نبود و حتی یک چند روسیه را در جمع کشورهای صنعتی پذیرفتند و شمار آن از ۷ به ۸ رسید که البته چندان نپایید.

اگر رهبر روسیه در سال ۲۰۰۳ به درخواست حمایت صدام حسین پاسخ مثبت نداد و حتی نقل است تماس تلفنی او را بی‌جواب گذاشت به این خاطر بود که خود روسیه تازه از بحران اقتصادی برخاسته و بنا نداشت با غرب وارد چالش جدی شود اما ۲۱ سال بعد پوتین خود را در هیأت تزار می‌بیند و به اوکراین حمله کرده منتها این پوتین هم پشت اسد را خالی کرد یا احساس کرد کار اسد تمام شده و میان ایران و اعراب سرگردان است و بهتر است روی گروه‌های تازه کار کند.

در بیان تفاوت‌های صدام حسین و بشار اسد اما می‌توان گفت اولی بی‌شک دیکتاتوری بدخیم بود که برای همه اعم از مردم عراق و جهان بیرون یک خطر جدی بود تا جایی که وقتی از تونی بلر نخست‌وزیر بریتانیا پرسیدند پس آن سلاح کشتار جمعی که با ادعا یا به خاطر کشف آن به عراق حمله کردید کجاست و آیا پیدا کردید؟ پاسخ داد: بله، سلاح کشتار جمعی خود صدام حسین بود!

اسد اما مستبدی خوش‌خیم بود که برای بیرون از سوریه هیچ خطری نداشت حتی برای اسرائیل؛ سیاست‌مداری خجول که اگر برادرش باسل در سانحه رانندگی کشته نشده بود شاید جای پدر نمی‌نشست و در لندن یا دمشق به چشم‌پزشکی می‌پرداخت و ناگهان به گود سیاست پرتاب شد و چندان با شتاب که به خاطر او حداقل سن قید شده در قانون اساسی را از ۴۰ به ۳۴ سال کاهش دادند.

آری، بشار برای دیگران رئیس‌جمهور بدی نبود. جدای این که دوست ایران بود برای اسرائیل خطری جدی به حساب نمی‌آمد چراکه بعد از ۱۹۷۳ گلوله‌ای به سوی اسرائیل شلیک نکرد اگرچه راه ارسال سلاح را هموار کرده بود اما مستقیماً با اسرائیل درگیر نشد. اسرائیل هم اسد ضعیف را به عنوان دشمن ترجیح می‌داد چراکه برای بازپس گرفتن بلندی‌های جولان هم همت نمی‌گماشت و رفتار و مواضع سوریه بعد از هفتم اکتبر هم قابل استناد است.

با این که از اتحادیه عرب اخراج شده بود اما کوشید بازگردد و وقتی بازگشت اندک‌اندک از ایران فاصله گرفت چندان که در شهادت سیدحسن نصرالله هم با تأخیر پیام تسلیت فرستاد.

صدام حسین بعثی را با همه اختلاف‌ها تنها نباید با بشار اسد بعثی قیاس کرد. می‌توان و جا دارد جدای پدر از عموی او هم یاد شود؛ خاصه به خاطر آنچه در ۱۹۸۲ اتفاق افتاد.

در این سال حافظ اسد ارتش را به سمت شهر حماه فرستاد تا مخالفان را سرکوب کند. فرماندهی نیروها با رفعت اسد، برادر او و عموی بشار بود که به معنی واقعی کلمه این شهر را به خاک و خون کشید. کاری که صدام حسین هم قریب ۱۰ سال بعد با شیعیان در جنوب عراق کرد. طبق تخمین عفو بین‌الملل آن سرکوب در حماه ۱۷ تا ۴۰ هزار قربانی به جا گذاشت و راز خصومت حماس با اسد نیز همین کشتار بود چراکه بخشی از قربانیان از نیروهای اخوان‌المسلمین بودند.

آن اعتراضات البته فرونشست و حافظ اسد هم تا پایان عمر رئیس‌جمهوری ماند و سپس قدرت به بشار رسید اما آن زخم هیچ‌گاه التیام نیافت و در اعتراضات ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۸ هرازگاهی سرباز می‌کرد.

حزب بعث درون خود هم صدام حسین را پروراند که روحیه جنگنده و ستیهنده داشت و بعد از سقوط ترجیح داد در عراق بماند و بالای دار برود و نگریزد و هم بشار اسد را که اسیر رودربایستی‌های خود بود و تا ساعاتی بعد از سقوط دمشق وطن خود را به مقصد روسیه ترک کرد؛ رفتاری که سه سال قبل از اشرف غنی در افغانستان سر زد و البته او طبعاً به روسیه نرفت.

شگفتا که تحریرالشام نیز همان‌گونه دمشق را فتح کرد که در مرداد ۱۴۰۰ طالبان در نوبت دوم کابل را.

سرنوشت بعثی‌ها – صدام حسین و بشار اسد- از حیث خلع از حکومت و سقوط تا جایی که تمامی ارکان دست‌خوش تغییر شود شبیه هم شد اگرچه در جنگ ایران و عراق یکی فرماندهی تهاجم به ایران را بر عهده داشت و دیگری کنار جمهوری اسلامی ایستاد.

واقعیت اما این است که هر دو در دامان اندیشۀ بعث پرورانده شده بودند و شدت اختلاف بین آن دو و حمایت اسد پدر از تهران و تهران از اسد پسر در مقابل داعش نباید این تصور را ایجاد کند که از انگاره‌های ذهنی بعث رها شده بود و شگفتا که بعث با چنین پروردگانی الگوی محمدرضاشاه هم شد وقتی نظام دوحزبی را ملغا و تک‌حزبی را اعلام کرد نام آن را هم از «بعث» برگرفت: رستاخیز!

سرشت‌ها اگر مشترک باشد از سرنوشت مشترک گریزی نیست و اشتراک پایان صدام حسین و خاندان اسد با همۀ تعارضات و تناقضات و اختلافات گواهی بر این مدعاست و شاید همین سرشت مشترک بود که شورشیان بنیادگرا را به این صرافت انداخت که خود را «دولت اسلامی عراق و شام» بنامند و با سرواژۀ «داعش» شناخته شوند اگرچه در واقع بی‌سرزمین‌اند و به «همه‌ سرزمین»‌ی باور دارند و شاید اگر «تحریر شام» به شام بسنده کرده و کاری با عراق ندارد به سبب همین سرشت و سرنوشت باشد.

منبع: هم میهن
کیف پول من

خرید ارز دیجیتال
به ساده‌ترین روش ممکن!

✅ خرید ساده و راحت
✅ صرافی معتبر کیف پول من
✅ ثبت نام سریع با شماره موبایل
✅ احراز هویت آنی با کد ملی و تاریخ تولد
✅ واریز لحظه‌ای به کیف پول شخصی شما

آیا دلار دیجیتال (تتر) گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟

استفاده از ویجت خرید ارز دیجیتال به منزله پذیرفتن قوانین و مقررات صرافی کیف پول من است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 47
  • فردین
    3

    انشاالله قسمت همه دیکتاتورا که زندگی مردمو به لجن کشیدن

    نظرات شما -
    • ناشناس
      20

      یاد دیکتاتورهای پهلوی افتادم

    • ناشناس
      8

      پهلوی دیکتاتور بود !
      اما در مقابل بعضی از دیکتاتور های فعلی ، امامزاده بود !
      دیکتاتور های فعلی پهلوی رو رو سفید کردند !

    • احسان
      14

      رضا شاه 72 ساعته کشور رو هتقدیم کرد :)

  • بهلول
    3

    سرنوشت بحثیهاوبعضیها

    نظرات شما -
    • ناشناس
      21

      منظورت پهلوی هاست

  • ناشناس
    1

    عجبببببب پس این همه ودههاسال ایستادستون مقاومت بودچی

  • ناشناس
    1

    مردم نخواستنش

  • ناشناس
    3

    صفت بارز همه آنها خود رای و تکبر و فقط حرف من ، بود ، که عامل گرد هم آمدن چاپلوسان بی اراده و سست بنیاد شده و عاقبت سقوط.

  • ناشناس
    3

    این واقعیت عبرت انگیزاست که حکومت ها ورژیم ها رفتنی هستند وصاحبان اصلی مردم آن کشور هستند که می مانند پس برخی از روسا ودولت مردان امانت دار نیستند واز مقام ومنصبی که دارند سوء استفاده نامطلوب می‌کنند که درنهایت به سقوط آنها می انجامد.

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      ما اگر عبرت بگیر بودیم از دیکتاتور های خودمون که این بلا سرشون افتاده باید عبرت بگیریم.
      ماشاالله خودمون صادر کننده عبرت هستیم

  • علی مرادزاده سارخانلو
    8

    همه دیکتاتورها سرنوشتشون همینه.به امید سرنگونی دیکتاور بعدی که همه میدونند کیه

    نظرات شما -
    • ناشناس
      3

      ما نمی دانیم کیه؟

    • ناشناس
      3

      بله میدونیم. و عاقبتش هم چنین خواهد بود. همون که میگه: جزززززززززززززززززززززززززززم ناقصی دارم!

    • ناشناس
      27

      دیکتاتور بعدی نتانیاهوی جنایتکار اطفال‌کش هست که باید به سزای اعمالش برسه چون هروقت مردم بهش اعتراض کردند سرکوب کرد. قدر غزه را آن اروپایی داند

    • ناشناس
      1

      تا دیکتاتور بعدی بیاد خخخ

    • ناشناس
      2

      نتانیاهو ممکنه جنابت کار باشه ، اما دیکتاتور نیست !

      الان نتانیاهو دیکتاتور حذف کن هست

  • ناشناس
    1

    باید دید شما چند روز مقاومت میکنید ؟؟؟؟

  • ناشناس
    0

    سانسور نکن
    زنده باد مخالف من

  • ناشناس
    0

    نقطه مشترک هر دو اونها اتکا به روسیه و پوتین بود

  • ناشناس
    26

    حافظ اسد آدم عوضی بود اما بشار آدم مودب و اهل علم و موقر

  • ناشناس
    3

    باز صدام یه قیافه ای داشت انصافا حافظ اسد انگار تازه از درخت نارگیل اومده پایین خخخخخ

  • ناشناس
    0

    و..ما ..هم .....چون برف ذوب خواهیم شد !!!!

  • ناشناس
    0

    کاش درس عبرت می شد برا بعضیا

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      ما از عاقبت دیکتاتور های خودمون باید عبرت بگیریم

  • ناشناس
    0

    دیکتاتورها عاقبت مشابهی دارند
    همه از سوراخ کلید بیرون رو نگاه میکنن
    فقط هم اطرافیان خودشون براشون مهم هستن
    در صورتی که با کوچکترین مهربانی نسبت به همه مردم میتونن قدیس بشن

  • ناشناس
    0

    اگه با همین الگو پیش بره دیکتاتور بعدی 4 روزه کارش تمومه

  • الف
    0

    دیکتاتوران باید نابود شوند...

    نظرات شما -
    • خب
      0

      بله همه نابود شدنی هستند و رفتنی هستند اما باید اجازه دیکتاتوری به نفر بعدی داده نشه وگر نه آش همان آش و کاسه همان کاسه‌ست.

    • ناشناس
      0

      نگو سالومه ناراحت می شه خخخ

  • ناشناس
    0

    تیتر اشتباه صدام حسین امریکا و اسرائیل با کمک ایران و عربستان سرنگون شد ولی بشار اسد توسط خود مردن سوریه

  • ناشناس
    11

    ۱۱ و ۲۱ درد و بلای همون جسمش بخوره توی سر خندان تون

  • ناشناس
    0

    فکر کنم ما سلطان رکوردیم ما رکورد را بشکنیم دو روز و نصفی رکورد بزنیم.

  • ناشناس
    4

    رضا خان با 2.5 روز مقاومت در رتبه اول هست.

    نظرات شما -
    • ناشناس
      2

      اون بدبخت برای اینکه شوروی و انگلیس بمب نریزه رو سر مردم رفت و در اون 16 سال همه رشته هایی ساخته شده رو پنبه نکنن این کار کرد . المان نازی نتونست شوروی شکست بده شوروی به اخرین اشتباه اش تبدیل شد اون زمان فقط شوروی انگلیس المان امریکا و ژاپن فقط هواپیمای جنگی داشتن هزاران تجهیزات نظامی عالی جهان رو داشتن و این سلاح ها رو فقط با هم پیمانشان در جنگ ها میدادند ایران هم از هیتلر نازی سلاح پیشرفته گرفته بود و حتی پشت بانی هیتلر رو داشت اما هیتلر سقوط کرد این دو کشور به دلیل انتقام اومدن ایران

    • ناشناس
      4

      اره خیلی مهربون و ناز بود.
      خودش که کم نکشت والا

    • ناشناس
      2

      من نمیگم ناز بود هیچ حاکمی نمیتونه ناز باشه شما کلا احمقین من دارم میگم بر اساس شرایط خوب بود تویی که اصلا کتاب و تاریخ نمیخونی من برات چی بگم برو تاریخ المان بخون شوروی بخون کمونیست کنونی چین بخون و امریکا رو بخون و انگلیس رو بخون زمان قاجار بخون من میگم براساس زمان اون نخبه های کنارش که میگفتن چی کار کنه و میکرد درست و بجا و باحتی اشتباه بود ولی ورقی از تاریخ بوده حالا مثلا بعد انقلاب ما چند نفر اعدام کردیم بین سال 60 تا 68 چند تا اعدام شدن ایا خلخالی به اولین قاضی لیاقت شو داشته من طرفدار هیچکدوم نیستم فقط میخوام این جنگ و در ودعوا نباشه و دروغ تو جامعه رواج پیدا نکنه

  • ناشناس
    3

    اینها باید از عاقبت صاحب حزب بعث ایران (حزب رستاخیز) عبرت می گرفتند

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      به یک قرن ،پیش حواله نده،این اتفاقات مال الان هست،و حکومت های فعلی باید درس بگیرند

    • ناشناس
      1

      سیرک رستاخیز ماله ۵۰ ساله پیشه نه یک قرن.
      عبرت عبرت هست با از عاقلت هر جانی عبرت گرفت

  • ناشناس
    2

    از نتایج طوفان الاقصی

  • عباس رضاپور
    0

    نفر بعدی احتمالا تو ۶. روز سرنگون خواهد شد ....

  • ناشناس
    2

    اسد گفته دیکتاتور های باقی مانده ،
    برای خودشون لباس گرم بیارن !
    روسیه خیلی خیلی سرده!

    نظرات شما -
    • ناشناس
      6

      بعضی ها قصد دارند از امریکا بیان و دیکتاتور بشن.
      اونا هم للاس گرم بردارن؟
      یا با شورت مامان دوز برن؟ آخه مصر گرمه

  • ناشناس
    3

    رضا شاه جنگ رو به ابر قدرت‌هایی باخت که در آخر پیروز جنگ جهانی شدند !
    یعنی به قهرمان باخت !!

    نه به یک گروه !!

    نظرات شما -
    • ناشناس
      5

      رضا خان حتی نجنگید.
      ۱۵ سال که پشت این گروه غرب و تمام امکانات اطلاعاتیش و تحریم ها بودند.
      در حالی که رضا خان تحریم هم نبود ولی مردم گرسنگی می کشیدند.

  • محمد فرهمند
    1

    با اون همه ظلم و اجحاف و جنایت در حق ایرانی و مردم ایران و مردم عراق و مردم منطقه و دین و مذهب از طرف صدام لعین الرجیم، بازم صد رحمت به صدام، بشار اسد اندازه پر کنده شده و معلق در هوا هم نبوده!!!