شروط بازگشایی رستورانها/انجام تمرينات تيمها به صورت فردي
معاون مرکز سلامت محيط و کار وزارت بهداشت، ممنوعيتهاي بازگشايي برخي مشاغل و همچنين شروط بازگشايي برخي مشاغل پرخطر نظير رستورانها را تشريح کرد.
معاون مرکز سلامت محيط و کار وزارت بهداشت، ممنوعيتهاي بازگشايي برخي مشاغل و همچنين شروط بازگشايي برخي مشاغل پرخطر نظير رستورانها را تشريح کرد.
محسن فرهادي در نشست ويدئو کنفرانسي با خبرنگاران، در اين باره افزود: در بازگشايي رستورانها رعايت چهار محور اصلي بهداشت فردي، بهداشت مواد غذايي، ابزار و تجهيزات و بهداشت ساختمان و رعايت فاصلهگذاريهاي اجتماعي تاکيد ويژه دارد. فرهادي ادامه داد: رستورانها و مراکز عرضه مواد غذايي که تا قبل از اين مصوبه تنها ميتوانستند نسبت به توزيع غذاي بيرونبر اقدام کنند و در اين محدوده فعاليت کنند،
از امروز امکان پذيرش مشتري را هم خواهند داشت، اما پذيرش مشتري داراي شرايط به خصوصي است که مهمترين آنها رعايت فاصله ميان مشتريهاست؛ به طوري که هر ميزي که براي يک مشتري در نظر گرفته ميشود بايد طوري چيدمان شود که فاصله حداقل يک تا دو متري در آن لحاظ شود. وي افزود: طبيعتا با گذاشتن اين فاصلهگذاري و رعايت اين محدوده فاصله، ميزان پذيرش مشتري ممکن است تا 50 درصد ظرفيت آن رستوران و يا مراکز تهيه و توزيع، کاهش يابد.
وجه نقد، ممنوع
فرهادي با تاکيد بر اينکه کماکان دريافت وجه نقد ممنوع خواهد بود، گفت: بهتر است با سيستمهاي نرمافزاري و اينترنت و کارت به کارت کردنها وجوه نقدي را پرداخت کنيم. وي با بيان اينکه رعايت بهداشت فردي از سوي کارکنان رستورانها بسيار شديدتر از گذشته بايد رعايت شود، افزود: استفاده از ماسک و دستکش براي کساني که در سرو غذا همکاري ميکنند بايد رعايت شود. دست زدنها و تماسهاي فردي بايد صفر شود.
فرهادي درباره نحوه عرضه مواد غذايي در رستورانها نيز تاکيد کرد: غذايي که براي مشتري سرو ميشود حتما بايد روکش داشته باشد و در معرض قرار نگيرد. ادويهجات، فلفل و نمک بايد يکبار مصرف روي ميز براي مشتري گذاشته شود.
دخانيات ممنوع
وي همچنين افزود: زماني که مشتري ميز و صندلي خود را ترک ميکند، حتما بايد فرآيند گندزدايي انجام شود. قهوههخانه و رستورانهاي سنتي نيز کماکان ميتوانند بدونعرضه مواد دخاني مانند رستورانها فعاليت کنند. فرهادي تاکيد کرد: کماکان فعاليت تالارهاي پذايريي و اماکني که امکان تجمع افراد براي مراسمهاي مختلف وجود دارد، ممنوع است و تالارهاي پذيرايي اجازه فعاليت ندارند و ميتوانند به صورت غذايي بيرونبر يا به شکل رستوران فعاليت خود را ادامه دهند.
معاون مرکز سلامت محيط و کار وزارت بهداشت گفت: مراکز ماساژ، سونا و استخر خصوصا در مراکز قرمز و پرخطر کماکان تعطيل خواهد بود. کليه ورزشهاي داراي برخورد نيز کماکان تعطيل خواهند بود. وي گفت: در نهايت توصيه ما اين است که از اين رفع محدوديتها استفاده کنيم و بتوانيم با رعايت پروتکلهاي بهداشتي بتوانيم بهتدريج اين محدوديتها را برداريم.
امکان انتقال کرونا با سرو قليان
معاون مرکز سلامت محيط و کار وزارت بهداشت درباره ضمانت اجرايي عدمعرضه قليان در قهوهخانهها براي جلوگيري از شيوع ويروس کرونا، گفت: به کار بردن مواد دخاني در شرايط عادي هم درست نيست، اکنون در شرايط کرونايي نيز امکان انتقال ويروس از فرد آلوده به سايرين به دنبال استفاده از قليان افزايش مييابد. در اين راستا از اداره اماکن و دانشگاههاي علومپزشکي خواستيم با عرضه غيرقانوني قليان در اين شرايط مقابله کنند.
در صورت مشاهده هرگونه تخلف نيز مجبور به تعطيلي و پلمب واحد صنفي خواهيم بود. وي در پاسخ به سوال ديگري، در مورد چرايي وجود تناقضات در اظهارنظرهايي پيرامون بازگشايي مشاغل پرخطر، تصريح کرد: با احترام به ساير نهادها تنها مرجع رسمي تصميمگيرنده، ستاد ملي مقابله با کرونا است. نکاتي که طي ديروز و امروز به آن اشاره شده است از مصوبات اين ستاد است و بر اساس آن فعلا هيچ تصميمي براي بازگشايي تالارها، ورزشهاي پربرخورد و... نداريم.
احتمال موج دوم کرونا با بازگشايي مشاغل پرخطر آري يا خير؟
فرهادي در پاسخ به سوال ديگري درخصوص پيشبيني موج دوم بروز کرونا به دنبال بازگشايي مشاغل پرخطر، خاطرنشان کرد: با نزولي شدن روند بيماري، اميدواريم درصورتي که پروتکلها به خوبي رعايت شود شاهد رشد مجدد بيماري نباشيم. در صورت عدم رعايت موازين و رشد بيماري ممکن است خدايي نکرده مجبور به اعمال عکس سير محدوديتها باشيم.
وي با بيان اينکه بخشي از رعايت پروتکلهاي بهداشتي در مراجعه به رستورانها مربوط به مشتريان و برخي نيز مربوط به خود رستوران است، ادامه داد: داشتن ماسک و دستکش بهويژه براي کارکناني که با توزيع و تهيه غذا در رستوران سر و کار دارند، بسيار ضروري است. همچنين رعايت فاصلهگذاري اجتماعي ميان کارکنان رستوران، مشتريان و... مهم است. مسئوليت بررسي اين موضوع با مديريت رستوران است و در صورتي که ببينند کارکني بيمار است بايد از حضور او ممانعت به عمل آورند. تاکنون ثابت نشده است که ماده غذايي بتواند ويروس را به افراد انتقال دهد اما، فرد آلوده ميتواند پس از پخت غذا، ويروس را به غذا منتقل کند.
توقف سلف سرويس و سالادبار
وي در ادامه تاکيد کرد: قسمت سالادبار و رستورانهايي که خود فرد ميتواند ساندويچش را پر کند يا رستورانهاي داراي سلف سرويس بايد اينگونه خدمات را متوقف کنند و تنها خدمات از سوي کارکنان با رعايت ضوابط بهداشتي در اختيار مشتريان قرار گيرد.
چگونگي نظارت بر پمپبنزينها
فرهادي درباره نصب توصيههاي بهداشتي در پمپ بنزينها نيز تصريح کرد: طبيعتا نميتوان يک پروتکل کامل را در اين محيطها نصب کرد، از اين رو نيازمند چاپ پوستر براي چنين اماکني هستيم تا نکات بهداشتي به سمع و نظر افراد برسد. نظارت بر رعايت موارد بهداشتي در پمپبنزينها به عهده بازرسان بهداشت محيط است، البته در اين زمينه کماکان از بازرسان ساير سازمانها نيز کمک ميگيريم.
گندزدايي سطوح صحنها پس از خروج زائران
وي در خصوص بازگشايي صحن حرمهاي متبرکه نيز تصريح کرد: همانطورکه مصوبه ستاد کرونا اعلام کرد صحن حرمها از ديروز باز شده است و زائران بايد با رعايت فاصله يک تا دومتري در صحنها زيارت کنند. خواندن نماز جماعت در صحنها منع شده است و براي زيارت نيز نبايد زمان طولاني مدتي در صحن بمانند. همچنين از دستاندرکاران شاغل در صحنها خواستهايم وسايل زيارتي مشترک را جمعآوري کنند و افراد وسايل زيارتي مخصوص به خود را همراه داشته باشند. گندزدايي سطوح صحنها نيز با خروج زائرين انجام ميشود.
انجام تمرينات تيمها به صورت فردي
معاون مرکز سلامت محيط و کار درباره پروتکلهاي ابلاغي به تيمها و باشگاههاي ورزشي نيز بيان کرد: پروتکل مشترکي با همکاري وزارت ورزش نوشته شده است و بر اساس آن تنها ليگ برتر و ليگ دسته اول اجازه فعاليت خواهند داشت. انجام تمرينات به صورت فردي انجام ميشود و انجام اعمالي مانند ماساژ براي بازيکانان ممنوع است.
وي گفت: آموزش ميان مربي و ورزشکار نيز بايد با حفظ فاصلهگذاري فيزيکي انجام شود. توصيه ديگر ما اين بود که تيمها تا حد امکان از وسايل حملونقل عمومي براي رفت و آمد بازيکنان استفاده نکنند و درصورتي که مجبور شدند تعداد وسايل نقليه را افزايش دهند.
اخذ تست PCR از ورزشکاران
فرهادي در اين باره افزود: مسابقات ورزشي بعد از شروع تمرينات و از 3 يا 4 هفته ديگر بدون تماشاچي صورت ميگيرد. پيش از حضور ورزشکار در محيط ورزشي نيز از او تست PCR گرفته ميشود و در صورت مثبت بودن تست، فرد اجازه حضور نخواهد داشت. درصورتي که تست PCR براي پنج بازيکن مثبت باشد، تيم اجازه بازي نخواهد داشت.
اين پروتکلها مطابق با آن چيزي است که در تمام ليگهاي جهاني اجرا ميشود. معاون مرکز سلامت محيط و کار وزارت بهداشت درباره بازگشايي سينماها و سالنهاي تئاتر بيان کرد: اين موضوع فعلا در دستورکار ستاد ملي مقابله با کرونا نيست؛ هرچند درخواستهايي براي بازگشايي داشتيم. تاکنون مجوز فعاليت به دو يا سه سينما ماشين داده شده است و خوشبختانه سايتهاي آنلاين نيز اقدامات خوبي براي اکران آنلاين فيلمها انجام دادهاند.
وي با تاکيد بر اين که مهمترين ناظر در پايبندي به پروتکلهاي بهداشتي خود مردم هستند، اظهار کرد: واحدهاي صنفي با مراجعه به سايت salamat.gov.ir ثبت نام ميکردند، سپس تمهيداتي انديشيده شده است که مردم در مراجعه به مکانهايي مانند رستورانها با اسکن RQ code مخصوص در آن واحد صنفي و پاسخ به پنج سوال مشخص کنند که آيا پروتکلهاي بهداشتي در آن محل انجام ميشود يا خير. براي نظارت بيشتر اماکن در حال استفاده از تمام ظرفيت خود هستيم و از بازرسان اصناف، سازمان دامپزشکي، بازرسان وزارت صمت و... کمک ميگيريم؛ اما همگي با قانونمندي خاص خود فعاليت ميکنند تا مشکلي در فرآيند نظارتها پيش نيايد. با گسترش همکاريها اميدواريم فعاليتمان در اماکن شهرهايي مانند تهران، اصفهان، مشهد و... افزايش يابد.
فرهادي افزود: اکنون نيز اعلام کردهايم برگزاري مراسم در سالنهاي پذيرايي ممنوع است، اما آيا ميتوانيم تضمين کنيم مردم در منازل خود اين مراسمها را برگزار نميکنند؟ نظارت بر اين موضوع برايمان منتفي و سخت خواهد بود. در شرکتهاي خصوصي و دولتي بازرسان ما نظارتهاي خود را بدون هيچ محدوديتي انجام دادهاند. وي درباره تقيد سازمانها و شرکتها در بکارگيري کارمندان به شکل حضور دو سوم در محل کار و يکسوم دورکاري، گفت:
اين مورد نيز به جز وزارت بهداشت که تمام نيروها با تواني مضاعف فعاليت ميکردند، رعايت شد و مشکلي در اين زمينه نداشتيم. فرهادي با بيان اينکه رعايت پروتکلهاي بهداشتي به فراخور محل مورد نظر و تدابير شخص مسئول در واحد مربوطه متفاوت است، ادامه داد: اتخاذ سياستهاي متفاوت در محيطهاي متفاوت براي اجراي پروتکلها موضوعي بود که بايد به آن اشاره شود. مثلا در صورتي که الزام به برگزاري کلاسهاي درس سه ساعته باشد، مدير مربوطه ميتواند کلاس را به سه بخش يک ساعته تقسيم کند يا درصورت نياز تنها از دانشجويان بخواهد براي کلاسهاي عملي به دانشگاه مراجعه کنند.
پلمب بيش از 200هزار واحد صنفي متخلف
وي در پاسخ به سوالي درباره تعداد مراکز متخلفي که در اين مدت پلمب شدند، گفت: بيش از 200 هزار مورد تعطيلي در واحدهاي صنفي مختلف داشتيم.
علت ممنوعيت بازگشايي استخرها
معاون مرکز سلامت محيط و کار وزارت بهداشت، درباره چرايي ممنوعيت بازگشايي استخرها، افزود: شنا کردن در استخر به تنهايي نگرانکننده نيست؛ چراکه ويروس از آب منتقل نميشود. اکنون نگراني ما در استفاده از مکانهاي مشترک مانند رختکنها، دوش گرفتن و... است که احتمال انتقال ويروس در اين زمينه وجود دارد. فعاليت استخرها تنها در نقاط سفيد منعي ندارد و در مناطق زرد نيز بايد با تاييد مرکز بهداشت شهرستان بازگشايي صورت گيرد، اما بازگشايي استخرها در مناطق قرمز همچنان ممنوع است.
وي با بيان اينکه سندي وجود ندارد که در مناطق گرمسير بيماري کوويد 19 کمتر باشد، خاطرنشان کرد: اکنون در خوزستان ميبينيم که همچنان بيماري وجود دارد؛ اين درحالي است که دماي هوا در اين استان بالا است. فرهادي با تاکيد بر اينکه سياست وزارت بهداشت براي تعطيلات اخير، عدم سفر بود، گفت: اما متاسفانه عدهاي به سفر رفتند که اميدواريم در زمان رفت و برگشت نکات بهداشتي را رعايت کرده باشند تا سفر آنها منجر به افزايش شدت بيماري نشود.
وي درباره زمان بازگشايي مراکز مهدکودک، تصريح کرد: براي اين موضوع هنوز به اجماع نظر نرسيدهايم و بازگشايي اين مکانها منوط به تصميم ستاد ملي مقابله با کرونا است. اين اماکن ماهيت تجمعي دارند و احتمال انتقال ويروس وجود دارد. وي افزود:
دادن کارت سلامت به کارکنان براي ويروس کرونا تاکنون مستند علمي نداشته و طبيعتا در دستور کار ما هم نيست. فرهادي در خاتمه سخنان خود، در پاسخ به سوالي مبني بر اينکه آيا گرفتن تست از کارکنان سازمانهاي مختلف مورد تاييد وزارت بهداشت است يا خير؟ گفت: اين کار مورد تاييد وزارت بهداشت نيست و برنامهاي براي تست کلي گرفتن همه کارکنان يک سازمان در دستور کار نيست.
گزارشي از تست آزمايشگاهي کلي و همگاني کارکنان نداريم، البته ميزان غربالگري، بيماريابي و تست از افراد مشکوک بيشتر شده است، اما تست گرفتن کلي از افراد نه علمي است و نه هزينههاي آن توجيه دارد. چون انجام تست هزينه بالايي دارد و اين کار نتيجه بخش نيست و افراد ممکن است بعد از تست مبتلا شوند.
منبع: روزنامه آرمان ملی
70