تسلیم نشدنیها؛ روایتی از دوقلوهای به هم چسبیده / عکس
بهبهانه تبدیل خانه لالهولادن بیژنی به مرکز گردشگری، درباره زندگی پر از صبر و امید معروفترین دوقلوهای به هم چسبیده دنیا بیشتر بدانید.
حدود یک ماه قبل یعنی 17 تیر ماه سالروز درگذشت لاله و لادن بیژنی، دوقلوهای به هم چسبیده دوست داشتنی ایرانی بود که قبل از جشن تولد 30 سالگیشان در حالی که قلب میلیونها ایرانی و خیلی از مردم دنیا در کنار آنها بود، بعد از سالها زندگی پر از امید و صبر همه را ناراحت پروازشان کردند. چند روز بعد از سالروز درگذشت آنها خبر رسید که خانهشان، در شهرستان ملارد با هدف معرفی صبر و شکیبایی این دو خواهر به مردم ایران، به مرکز گردشگری و اقامتگاه سنتی تبدیل میشود. حمید کریمی، رئیس اداره میراث فرهنگی ملارد در اینباره گفت: «هدف از این رویکرد، زنده نگه داشتن یاد این خواهران است، خواهرانی که توانستند تا آخرین لحظه عمرشان حس مقاومت و صبر را برای مردم زنده نگه دارند.»
لاله و لادن با امید و شکیبایی، مبارزه پر از امید و شور زندگی وصف ناشدنی محبوب همه مردم ایران بودند. دوخواهری که دوست داشتند دنبال رویاهایشان بروند و در زندگی تسلیم شرایط نباشند. برای ما که درگیر روزمرگیها هستیم و مدام یا حسرت گذشته را میخوریم یا استرس آینده را داریم گاهی چنان حجم مشغله ذهنی بالا میرود که فراموش میکنیم روزی چه رویاهایی داشتیم و دنبال دستیابی به چه اهدافی بودیم؟ اما لاله و لادن با آنکه از خطر عمل جداسازی خبر داشتند تصمیم گرفتند به مبارزه برای رسیدن به رویاهای خود ادامه بدهند تا هرکدام دنبال آرزویشان بروند، تسلیم شرایط نباشند و زندگی را طوری رقم بزنند که دوست دارند و میلیونها ایرانی در آن روزهای پرالتهاب نگران این دوخواهر دوست داشتنی و پای تلویزیون منتظر بودند تا از نتیجه عمل آنها باخبر شوند. لحظهای که گوینده آن خبر تلخ را اعلام کرد لاله و لادن به حافظه تاریخی یک ملت پیوستند بهخاطر تلاش ستودنیشان. جالب است بدانید بسیاری از دوقلوهای به هم چسبیده که در کودکی امکان جداسازی آنها نباشد در بزرگ سالی ترجیح میدهند خطر این عمل را به جان نخرند. از هر چند نوزاد، معدودی از آنها دوقلو میشوند و از هر 200 هزار دوقلو، یک مورد به هم چسبیده هستند که از همان تعداد کم هم تا 60 درصد مرده به دنیا میآیند و حدود 35 درصد دیگر هم زیاد زنده میمانند و بعد از چند روز از دنیا میروند. به همین دلیل تعداد دوقلوهای به هم چسبیده که تا سن بالا زنده بمانند بسیار نادر است و همین آمار نشان میدهد چرا این قدر لاله و لادن بین ایرانیها و دیگر مردم دنیا مورد توجه و علاقه بودند. در این پرونده ضمن مرور زندگی لاله و لادن، درباره معروفترین دوقلوهای به هم چسبیده دنیا هم مطالبی داریم. با ما باشید.
پیرترین دوقلوهای به هم چسبیده چه کسانی؟
راب و دانی گیلون
وضعیت: از جناغ سینه تا کشاله ران به هم وصل بودند
راب و دنی گیلون 68 سال روبهروی هم زندگی کردند و چند وقت قبل در حالی که عنوان پیرترین دوقلوهای به هم چسبیده دنیا را تصاحب کرده بودند فوت کردند. راب و دانی وضعیت بسیار عجیبی داشتند، آنها از جناغ سینه تا کشاله ران به هم وصل بودند و حتی سیستم گوارشی مشترکی داشتند. همین اعضای مشترک زیاد و عجیب باعث می شد با بیماری هر کدام از آنها جان دیگری هم به خطر بیفتد. وضعیت عجیبی که در نهایت با عفونت یکی، فوت هر دو را در پی داشت. در لحظهای که به دنیا آمدند پزشکان به پدرشان گفتند آنها تا فردا زنده نخواهند بود اما در اتفاقی نادر تا بهحال بیشتر از هر دوقلوی به هم چسبیده دیگری زندگی کردند. البته اکنون چند دوقلوی به هم چسبیده دیگر هستند که امیدواریم بیشتر از راب و دانی زندگی کنند. این دو از سه سالگی توسط پدرشان به سیرک فروخته شدند و مخارج زندگی خانواده 11 نفرهشان از این راه تامین میشد. آن ها به رغم اینکه هوش خوبی داشتند اما هیچ آموزش رسمی ندیدند و برای همین ارتباطات اجتماعی ضعیفی داشتند و خیلی وقتها هم به شدت با هم درگیر میشدند. این موضوعات ارزش تحصیلات و زندگی پرشور لاله و لادن را بیشتر مشخص میکند. دوقلوهایی که اگر اصرارشان به عمل جداسازی نبود خیلی بیشتر زندگی میکردند. جالب است بدانید راب و دانی در سیرک کار خاصی نمیکردند، بلکه فقط داخل یک کانتینر شفاف بودند و زندگی میکردند و مردم به تماشای زندگی خاص آنها میآمدند. رفتاری که چندان انسانی و قشنگ نبود.
دوقلوهای عنکبوتی شاد چه کسانی؟
شیواناث و شیورام ساهو
وضعیت: چسبیده از کمر، دو پای مشترک
شیواناث و شیورام ساهو، دوقلوهای هندی در سال 2002 به دنیا آمدند. این دوقلوهای به هم چسبیده برای حرکتکردن روی چهار دست و دو پایشان قرار میگیرند و همچون عنکبوتی ششپا به اینسو و آنسو میروند. توانایی دوقلوهای هندی در انجام کارهای روزمره از جمله حمامکردن، لباس پوشیدن و غذاخوردن، پزشکان و مردم را شگفتزده کردهاست. تولد شیواناث و شیورام در دهکده کوچکشان جنجال زیادی به پا کرد. برخی از افراد محلی آنها را بهعنوان موجود مقدسی میپرستیدند و گروهی آن دو را فرزند شیطان مینامیدند. پزشکان میگویند جداکردن دوقلوها امکانپذیر است اما عوارض جدی برای شیواناث خواهد داشت. شیورام میتواند هر دو پا را داشته باشد و بهمرور به زندگی عادی بازگردد اما شیواناث بدون پا باقی خواهدماند و تا پایان عمر نیازمند مراقبت 24 ساعته خواهدبود. در هر حال این دو برادر از وضع موجود راضیاند و مصمم هستند که هرگز از هم جدا نشوند. پدرشان هم با این موضوع موافق است.
عجیبترین دوقلوی هماهنگ چه کسانی؟
ابی و بریتنی هنسل
وضعیت: دو سر روی یک بدن ولی دارای دو قلب و دو مغز مجزا
خواهران هنسل شاید عجیبترین دوقلوی به هم چسبیده تاریخ باشند. ابی و بریتنی در سال 1990 در مینهسوتای ایالات متحده در حالی به دنیا آمدند که بیش از این که شبیه یک دوقلوی به هم چسبیده باشند، به نوزادی دو سر شباهت داشتند. این دو یک جفت دست، پا و یک تنه مشترک و اعضا و جوارح داخلی کاملا جدا دارند. هر یک از آنها قادرند نیمی از بدن خود یعنی یک دست و یک پا را کنترل کنند. در واقع در زمان نوزادی برای یادگیری بعضی حرکات فیزیکی مثل دستزدن و راهرفتن، به همکاری هر دو نیاز بود، درحالی که اکنون هر دو همزمان و جداگانه میتوانند غذا بخورند یا چیزی بنویسند. این دو خواهر عجیب در سال 2012 با مدرک کارشناسی هنر دانشآموخته شدند. در تمام این سالها بریتنی و ابیگل زندگی را با همه مشکلاتش زیر نظر پزشکان ادامه دادهاند، با این حال با بالاتررفتن سنشان، احساس رضایت بیشتری از تصمیم پدر و مادر خود مبنی بر جدا نشدنشان دارند چون زندگی بدون آن یکی برایشان غیرقابلتحمل است.
خواهر و برادر خجالتی و هنرمند چه کسانی؟
لوری و جورج شاپل
وضعیت: چسبیده از سر، ۳۰ درصد مغز مشترک
این دوقلوهای عجیب که یکی دختر و دیگری پسر است، در سال ۱۹۶۱ در آمریکا متولد شدند. آنها در یک مرکز نگهداری بیماران با اختلالات ذهنی در پنسیلوانیا بزرگ شدند اما در دهه دوم زندگیشان موفق شدند ثابت کنند دچار اختلال ذهنی نیستند. به این ترتیب لوری و جورج از این مرکز آزاد شدند و توانستند به کالج بروند. جورج با نام هنری «ربا شاپل» به اجرای موسیقی در سطح بینالمللی پرداخت. او برنده جایزه موسیقی برای بهترین هنرمند سبک کانتری شد و برای چند فیلم آهنگ سازی و خوانندگی کردهاست. اما لوری زندگی آرامتری دارد. او در خشکشویی یک بیمارستان مشغول کار است و گاهی هم برنامههای موسیقی جورج را مدیریت میکند. او در سال ۲۰۰۶ نامزد کرد اما نامزدش در تصادف درگذشت. این دوقلوهای خواهر و برادر در کمال تعجب پزشکان، سالم و سرحال در آستانه 60 سالگی هستند و اکنون در آپارتمان خود در آمریکا زندگی میکنند.
دوقلوهای بدشانس چه کسانی؟
دیزی و ویولت هیلتون
وضعیت: چسبیده از لگن، بدون عضو مشترک
دیزی و ویولت از اولین دوقلوهای به هم چسبیدهای هستند که عکسهایشان ثبت شده است و حالت افسانه ندارند. خواهران هیلتون در سال ۱۹۰۸ به دنیا آمدند. مادر آنها که کارگر رستوران بود، دوقلوها را به رئیس اش فروخت. رئیس رستوران هم این دوقلوهای به هم چسبیده از ناحیه لگن و مفصل ران را برای منافع مالی خود دور جهان میگرداند. دوقلوها در آلمان، آمریکا، و استرالیا معروف شدند و در نمایشهای مختلف به اجرای آواز و موسیقی میپرداختند. آنها سرانجام در سال ۱۹۳۱ توانستند از رئیس رستوران و خانوادهاش به دلیل آزار و اذیتهایی که در طول سالها متحمل شدهبودند شکایت کنند و به استقلال برسند. این دو خواهر بهطور مستقل با نام «خواهران هیلتون» وارد حرفه نمایش و سرگرمی شدند. پس از اجراهای فراوان، ازدواج و سرانجام طلاق، خواهران هیلتون پس از یک نمایش عمومی، توسط مدیر برنامههای خود در کارولینای شمالی بدون پول به حال خود رهاشدند و تا زمان مرگشان در سال ۱۹۶۹ در یک مغازه ساندویچ فروشی کارکردند.
آخرین عمل موفق جداسازی
دوقلوهای ویتنامی که چند وقت قبل در 13 ماهگی از هم جدا شدند آخرین نمونه موفق عمل جداسازی دوقلوهای به هم چسبیده بودند. هرچند در طول تاریخ دوقلوهای بسیار خاصی داشتیم که عکسهای بیکیفیت یا توصیفات عجیب درباره آنها دیده و شنیده میشود اما بهنظر میرسد کم کم و با پیشرفت علم بتوان موارد خاصی را که زنده میمانند ، در سن کم جدا کرد؛ مثل دوقلوهای ویتنامی که در یک عمل طولانی و پیچیده و با دخالت حدود 100 متخصص و جراح از هم جدا شدند و تا سه ماه هم تحت مراقبتهای ویژه بودند.
محبوبترین دوقلوهای جهان چه کسانی؟
لاله و لادن بیژنی
وضعیت: چسبیده از ناحیه سر، اشتراک در بخشی از مغز
لاله و لادن، معروفترین دوقلوی ایرانی و یکی از مشهورترین دوقلوهای به هم چسبیده جهان در سال ۱۳۵۲ در شهر فیروزآباد استان فارس به دنیا آمدند. دو خواهر پس از تولد به بهزیستی و از آنجا به بیمارستان سپرده شدند. دکتر علیرضا صفاییان لاله و لادن را در سال ۱۳۵۴ به فرزندی پذیرفت و برای آنها شناسنامه مجزا گرفت. لاله و لادن ۱۵ ساله بودند که از وجود خانواده اصلیشان در شیراز و هویت واقعی خود مطلع شدند. بهزیستی آنها را از خانواده صفاییان جداکرد و سازمان ثبتاحوال شناسنامههای دیگری با اسامی لاله و لادن بیژنی برای دوقلوها صادر کرد. با اصرار والدین اصلی دوقلوها، مراجع قانونی از لاله و لادن خواستند در حضور پدر و مادرشان و خانواده صفاییان، یکی از آنها را انتخاب کنند که دختران نپذیرفتند و از آن پس در خانهای مستقل به زندگی ادامه دادند. لاله و لادن که در کنکور دو شهر مجزا برای ادامه تحصیل پذیرفته شده بودند، با تلاش پدرخواندهشان توانستند مجوز تحصیل در رشته حقوق دانشگاه تهران را بگیرند. مشکل اصلی لاله و لادن زمانی آشکار شد که با در دست داشتن مدرک کارشناسی حقوق و تسلط بر زبان انگلیسی و رایانه، موفق به پیداکردن کار نشدند. همان زمان تصمیم گرفتند به هر قیمتی از هم جدا شوند.
پروفسور سمیعی و پزشکان آلمانی سالها قبل هشدار داده بودند که عمل جداسازی بسیار پرمخاطره است و امکان جداسازی لاله و لادن را بهدلیل نتیجه قطعی مرگ یکی از دو خواهر یا هر دو، رد کرده بودند. اما لاله و لادن که از موفقیت جداسازی دوقلوهای نپالی که مانند آنها از سر به هم چسبیده بودند به دست «کیت گوا» جراح سنگاپوری در سال ۲۰۰۱ باخبر شده بودند، از او خواهان عمل جراحی مشابهی برای خود شدند. پس از انجام آزمایشها و معاینات، سرپرست گروه جراحی تأکید کرد امکان مرگ یا فلج شدن آن دو وجود دارد و تمام این موارد برای آنها توضیح داده شد. لادن، همان دختر قدبلندتر که از روبهرو طرف چپ قرار داشت، میخواست به شهر خود برگردد و به وکالت بپردازد. لاله هم میخواست در تهران بماند و روزنامهنگار شود.
این اولین عمل جداسازی دوقلوهای به همچسبیده بالغ در جهان بود که در روز ۱۷ تیرماه ۱۳۸۲ آغاز شد و تخمین زده میشد چهار روز طول بکشد. 52 ساعت از عمل جراحی گذشته بود و گروه جراحی ۱۲۵ نفره بیش از ۸۰ درصد بافتها را از یکدیگر جدا کرده بودند که خون ریزی شروع شد. گردش خون در بدن لادن مختل شد و متاسفانه جان سپرد. بلافاصله تلاش پزشکان برای نجات لاله که به حالت اغما فرورفتهبود شروع شد. یک ساعت و نیم بعد، با وجود تزریق خون و تلاش بسیار پزشکان، لاله هم درگذشت. گزارش درگذشت آنان به صورت خبر فوری در بیشتر رسانهها پخش شد و مردم گوشه و کنار جهان را اندوهگین کرد. حضور مردم در مراسم تشییع جنازه آنها به حدی بود که ترافیک جاده فیروزآباد قفل شد. پس از مرگ این دوقلوی محبوب ایرانی، حرف و حدیثهایی درباره سرپرستی آنها مطرح شد که در نهایت فایدهای به حال این دو خواهر دوست داشتنی نداشت.
منبع: روزنامه خراسان
66