گوگل نامیاست که اینترنت این روزها بدون آن معنایی ندارد. بسیاری از کاربران، برای یافتن جواب هر مسالهای به سراغ موتور جستوجوی گوگل میروند.
این جستوجوگر هوشمند و سریع به سرعت محبوبیت بالایی در بین کاربران اینترنت پیدا کرده و توانسته است تمام رقیبان خود را در مدت کوتاهی پشت سر بگذارد. چندی پیش، نیویورک تایمز تصویر طنزی از گوگل نشان داده بود که تا چند سال آینده میتواند حتی درون مغز شما را نیز برایتان جستوجو کند.
گوگل به چه معناست؟
گوگل بر گرفته شده از کلمه Googol که به معنی «یک عدد یک و صد صفر جلوی آن» است که توسط میلتونسیروتا، پسر خواهر ادوارد کاسنر ریاضیدان آمریکایی اختراع شدهاست. این موضوع نوعی شعار است بدین معنی که گوگل قصد دارد تا سرویسها، اهداف و اطلاعرسانی و اطلاعات خود را تا آن مقدار در جهان گسترش دهد.
جالب است بدانید گوگل اصلا شرکت قدیمی و باسابقهای نیست و آغاز شکلگیری آن به سال ۱۹۹۶ بازمیگردد که موسسان این شرکت، یعنی «لارنس پیج» و «سرگئی برین» که دو دانشجو دکترا از دانشگاه «استنفورد» بودند، یکدیگر را ملاقات کردند.
پیج که ۳۷ سال دارد، در میشیگان بزرگ شده است و همیشه چیزهایی اختراع میکرده است. او در کالج با استفاده از اسباببازیهای کوچک برای خانهسازی، یک چاپگر جوهرافشان ساخت.
پدر پیج یک استاد علوم کامپیوتر در دانشگاه ایالتی میشیگان بود و مادرش برنامهنویسی کامپیوتر تدریس میکرد. برین ۳۶ سال دارد، در یک خانواده یهودی در مسکو متولد شده و در اواخر دهه ۷۰ همراه با خانوادهاش به آمریکا آمدند. پدر برین در دانشگاه مریلند احتمالات کاربردی و آمار درس میدهد و مادرش در ناسا کار میکند. وی از کودکی به اعداد علاقه داشته است.
این دو در همان برخورد اول، متوجه شدند یکی از اهداف و شاید مسائل فکری مشترکشان این است که راهی پیدا کنند تا بتوان اطلاعات مرتبط به هم را از میان انبوهی از اطلاعات موجود در کامپیوتر استخراج کرد آنها میخواستند فرضیه خود را در مورد اینکه «اگر پایه و اساس موتورهای جستوجو بر تحلیل رابطه بین وبسایتها باشد نتیجه بهتری نسبت به روشهای رایج و کلی دارد» را گسترش دهند. گوگل کار خود را به عنوان یک پروژه تحقیقات در اوایل سال ۱۹۹۶ شروع کرد.
آنها سایت را در پانزدهم سپتامبر سال ۱۹۹۷ ثبت کردند و اوایل سال ۱۹۹۸ بود که تصمیم گرفتند شرکت گوگل را با کمک سرمایهگذاریهای دوستان، فامیل و آشنایان خود تاسیس کنند. آنها توانستند با مبلغ سرمایهگذاری اولیه یک میلیون دلار، یکهارددیسک با ظرفیت یک ترابایت را به صورت ارزان از حراجی تهیه کنند. سپس رسما کمپانی گوگل را در گاراژ یکی از دوستانشان در «ملنو پارک» در کالیفرنیا ایجاد کردند.
زمانی که گوگل آغاز بهکار کرد تعداد صفحات ایندکس شده در این موتور جستوجو، تنها ۲۵ میلیون صفحه بود. این رقم در طی سالهای اخیر به سرعت رشد کرده است و به بیش از ۲۵ میلیارد صفحه رسیده است. در اواخر آن سال، نشریه معتبر PC World نام گوگل را به عنوان یکی از صد سایت برتر سال معرفی کرد و به این ترتیب، گوگل پلههای ترقی را به سرعت پیمود.
گوگل در آن زمان که «altavista» مشهورترین موتور جستوجو نزد کاربران مطلع بود، شکست بسیار بزرگی خورد، ولی به خاطر سادگی و تمیزی طراحی موتور جستوجوی خود (تقلید شده از «altavista» اولیه) و نتایج جستوجوی مرتبط آن، در میان کاربران اینترنت جای بهخصوصی برای خود باز کرد. شرکت معتبرAOL نیز با میلیونها کاربر، گوگل را به عنوان موتور جستوجوی خود ثبت کرد و به این ترتیب بیش از ۳ میلیون نفر کاربر به گوگل افزود.
اوایل ژوئن سال ۱۹۹۹ با توجه به اینکه حجم کار در کمپانی گوگل خیلی بالا رفته بود، آنها اقدام به استخدام نیروهای جدید کردند و سرمایهگذاری ۲۵ میلیون دلاری دو شرکت مالی- اعتباری معتبر، باعث شد تا افرادی که در سایر شرکتهای کامپیوتری مشغول به کار بودند به سراغ آنها بیایند.
امید کردستانی نیز که در آن زمان در Net Scape کار میکرد شغل خود را ترک کرد تا به عنوان مدیر ارشد قسمت فروش در گوگل شروع به کار کند.
افراد مهم دیگری نیز به بدنه این کمپانی پیوستند و به سرعت دفتر کارشان به قدری شلوغ شد که مجبور شدند آن را به ساختمانی در شهر «مونتین ویو» در کالیفرنیا منتقل کنند. گوگل بزرگ و بزرگ تر شد و شرکتهای معتبر دیگری به آن اضافه و ملحق میشدند و در اواخر سال ۱۹۹۹ گوگل جزو ۱۰ سایت برتر دنیا انتخاب شد.
گوگل در اوج موفقیت دارای بیشترین درخواست جستوجو نسبت به «Yahoo! ،AOL» و «CNN» بود. جهان عاشق این شرکت جالب، کارآ و سریع و همین طور موسسان آن بود و به خاطر افزایش جمعیت استفاده کنندگان گوگل، واژه «Google» در آمریکای شمالی به عنوان فعل و اسم دخیل به معنی «انجام دادن جستوجو (مخصوصا در موتور گوگل)» وارد زبان آنان شد.
موسسان گوگل چه کسانی بودند؟
گوگل توسط لری پیج و سرگئی برین در سال ۱۹۹۸ میلادی راهاندازی شد و هم اکنون گوگل یک شرکت فنآوری چند ملیتی آمریکایی، متخصص در خدمات مربوط به اینترنت و محصولات مربوط به آن است.
جهان در حال پیشرفت سریع بوده و هر روزه ما شاهد اخباری شگرف در دنیای تکنولوژی امروزه هستیم.
هر روز افراد جدیدی جایگاه خود را در دنیای علم پیدا می کنند و ایده و افکار خود را به عرصه ی ظهور می رسانند. از این دسته افراد کم نیستند، اما بدون شک نام تعدادی از آنها همواره در ذهن ها خواهد ماند، نام اشخاصی چون لری پیج و سرگئی برین؛ موسسان گوگل.
سِرگِئی میخایلوویچ برین
سِرگِئی میخایلوویچ برین در تاریخ ۲۱ اوت سال ۱۹۷۳ در مسکو، روسیه در خانوادهای یهودی متولد شد. پدر او مایکل برین، ریاضیدان و مادر او اقتصاددان بود.
در سال ۱۹۷۹ میلادی هنگامیکه برین شش ساله بود خانوادهی او به آمریکا مهاجرت کردند. برین در سال ۱۹۹۳ میلادی از دانشگاه مریلند در رشتهی علوم کامپیوتر و ریاضیات مدرک کارشناسی را دریافت کرد.
برین بعد از اینکه از دانشگاه مریلند فارغالتحصیل شد، کمک هزینهی تحصیلی از مؤسسهی خیریه «نشنال ساینس» دریافت نمود که به او اجازهی ادامهی تحصیل در رشته علوم کامپیوتر در دانشگاه استنفورد را میداد. او مدرک کارشناسی ارشد خود را در سال ۱۹۹۵ میلادی اخذ کرد. وی هماکنون مشغول ادامهٔ تحصیل در مقطع دکترا بوده و همزمان در شرکت گوگل نیز مشغول به کار میباشد.
میزان داراییهای سرگئی برین ۳۰ میلیارد دلار تخمین زده میشود. برین در حال حاضر بیست و ششمین فرد ثروتمند جهان و پنجمین ثروتمند آمریکا همراه با لری پیج می باشد. او همچنین چهارمین جوان ثروتمند جهان بوده و در حال حاضر مدیر تکنولوژی شرکت گوگل است.
لورنس لَری پیج
لورنس لَری پیج (Lawrence "Larry" Page) در تازیخ ۲۶ مارس سال ۱۹۷۳میلادی در ایالت میشیگان آمریکا به دنیا آمد. لری پیج پسر دکتر کارل ویکتور پیج، یکی از نخستین دانشآموختگان دکترای علوم رایانهای از دانشگاه میشیگان و استاد علوم رایانه و هوش مصنوعی در دانشگاه ایالتی میشیگان و مادرش گلوریا پیج، مربی برنامهنویسی رایانه در دانشگاه ایالتی میشیگان بود.
او همچنین برادر کارل ویکتور پیج، مؤسس ایگروپ، که به یاهو به مبلغ نیم میلیارد دلار فروخته شد، می باشد.
پیج در مدرسهی مونتزوری در لنسینگ، میشیگان تحصیل کرده و از دبیرستان لنسینگ غربی فارغالتحصیل شدهاست. او مدرک کارشناسی خود را در رشتهی مهندسی رایانه از دانشگاه میشیگان و کارشناسیارشد را از دانشگاه استنفورد دریافت کرده و هماکنون تحصیل خود را در مقطع دکترا به طور موقت رها کردهاست.
در سال ۲۰۱۳ دارایی پیج در حدود ۲۳ میلیارد دلار تخمین زده شد و او در لیست ثروتمندترینها در آمریکا در جایگاه بیستم قرار گرفت. پیج مخترع رتبه صفحه(پیج رنک) بود که پایه و اساس الگوریتم جستجوی گوگل است.
راهاندازی گوگل
هنگامیکه لری پیچ مشغول تحصیل در مقطع دکترا در رشتهی علوم رایانه در دانشگاه استنفورد بود با سرگئی برین ملاقات کرد. آنها در سال ۱۹۹۸ میلادی با کمک یکدیگر موتور جستجوگر گوگل را راهاندازی کردند.
پیج و برین شرکت را با کمک یکدیگر به طور مشترک تا سال ۲۰۰۱ میلادی اداره میکردند و در این سال اریک اشمیت را به عنوان قائممقام مدیرعامل و رئیس هیأتمدیره انتخاب کردند.
در ژانویه سال ۲۰۱۱ کمپانی گوگل اعلام کرد که در ماه آوریل اریک اشمیت از مدیریت کنار رفته و پیج جای او را خواهد گرفت و در ۴ آوریل ۲۰۱۱ پس از استعفای اریک اشمیت، پیج به عنوان مدیر عامل اجرایی گوگل انتخاب شد.
با استناد به قرارداد بین سرگیی برین و لری پیج این دو شخص در شرکت گوگل مقدار سهام برابری را دارا بوده که با هم در حدود ۱۶ درصد از کل سهام گوگل را شامل می شود.
محصولات گوگل
گوگل محصولات زیادی را در زمینهی نرمافزار تولید کرده است که عبارتند از: سیستمعامل گوگل کروم، مرورگر کروم، کرومیوم، وی۸، گوگل دسکتاپ، گوگل ارت، بسته گوگل، پیکاسا، اسکچآپ، جی تاک، نوار ابزار گوگل، مجری ویدئو، ابزار وبمستری، گوگل اپ انجین و…
در سال ۲۰۰۶ میلادی ساختمان مرکزی گوگل معروف به googlePlex به محیطی بالغ بر ۳۰ هزار مترمربع واقع در دومین ساختمان بزرگ شهر نیویورک منتقل شد و هماکنون بیش از بیست هزار نفر کارمند دارد. گوگل از سال ۲۰۰۷ با خرید سایتهای یوتیوب و دابل کلیک، به سرعت در حال گسترش سرویسهای خود میباشد. در حال حاضر گوگل ماهانه به ۱۴۶ میلیون کاربر سرویس میدهد و در سال گذشته میلادی سودی بالغ بر ۵/۶ میلیارد دلار داشته است.
منبع: تابناک جوان
68