از تکه های فرش بهارستان تا قالی اردبیل
قالی اردبیل یکی از زیباترین آثار بافته شده ایرانی است که در فهرست پنجاه اثر شاهکار هنری برگزیده جهان قرار دارد و کارشناسان این فرش را یک اثر هنری انتزاعی منحصر به فرد میدانند.
یکی از نفیس ترین و مشهورترین قالیهای جهان قالی اردبیل است که در دوران پادشاهی شاه طهماسب صفوی به صورت یک جفت برای آرمگاه جدش بافته شد.
این قالی تار و پودی از ابریشم دارد و دارای گره فارسی است. قالی اردبیل برخلاف همه قالیهای مشهور طرح بسیار آرامی دارد. یکی از این دو قالی در موزه ویکتوریا و دیگری در موزه هنر لس آنجلس نگهداری میشود.
مشهور است که متولی بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی این قالی را که جزئی از اموال خانقاه بود، برای تامین هزینه مرمت بقعه در ازای مبلغ ناچیزی به کمپانی زیگلر فروخت. این قالی زیبا پس از چند سال پنهان بودن مرمت و به موزه ویکتوریا فروخته میشود.
در حاشیه قالی اردبیل مطلعی زیبا از شعر حافظ بافته شده است. روحت شاد جناب متولی، کاش قبل از فروختن این قالی از باب طلب خیر تفألی بر حاشیهاش میزدی و این شعر خواجه را میخواندی که «جز آستان توام در جهان پناهی نیست، سر مرا به جز این در حواله گاهی نیست» شاید حضرت حق دستگیری میکرد و هزینه مرمت بقعه شیخ صفی از محل دیگری تامین میشد.
منبع: فرارو
68