بازیهای مناسب نوزادان در ماههای اول

بازیهای مناسب نوزادان در ماههای اول

تولد یک فرزند برای پدر و مادرش، همیشه استرس ها و دغدغه هایی را ایجاد می کند، حتی اگر این فرزند دوم یا سوم آنها هم باشد. یکی از این دغدغه ها این است که چه کارهایی را برای سرگرم کردن فرزند انجام دهند که برایش مفید باشد؟ و چه بازی هایی را با او انجام دهندکه مشکلی ایجاد نکند؟


تاثیرگذارترین دوره رشد
از ابتدای تولد تا لحظه مرگ هر فرد، به دوره های مختلف رشدی تقسیم می شود. اولین مرحله که شروع آن مصادف با لحظه تولد است، از تولد تا 2 سالگی را در بر می گیرد.


در این سن اگر دقت کرده باشید، همه ی کودکان دوست دارند به اشیای مختلف دست بزنند یا آنها را به دهان ببرند و یا اینکه به صداهای مختلفی که می شنوند سریع عکس العمل نشان می دهند. این مساله کاملا طبیعی هست و در همه کودکان دیده می شود. والدین نباید کودکان را از این کارها منع کنند زیرا که تمام این کارها طبیعی هست و نشان دهنده رشد طبیعی کودکان هست.


تنها کاری که والدین باید انجام بدهند این است که محیط را برای کودکشان فراهم کنند و تمام وسایلی را که خطرناک هستند جمع آوری کنند.


مهم ترین بازی ها با حواس 5 گانه
با توجه به مطالبی که در بالا نوشته شد، متوجه شدیم که کودکان از ابتدای تولد از حواس 5 گانه خود بسیار زیاد استفاده می کنند و از وجود آن ها لذت فراوان را می برند. پس بهتر است والدین بازی هایی را با فرزندانشان انجام بدهند که مربوط به حواس 5 گانه آنها باشد تا هم باعث ایجاد نشاط و سرگرمی و هم باعث تقویت این حواس در کودکان بشود.


بازی هایی با حس بینایی
بر خلاف اینکه خیلی از افراد فکر می کنند که کودکان از زمان تولد تا مدتی چشمهایشان نمی بیند، باید گفته شود که دید کودکان از همان لحظه تولد وجود دارد فقط تنها تفاوت آن ها با بزرگسالان این است که تا حدود 6 ماهگی، اشیار را تا فاصله حدود 30 سانتی متری خود می بینند و همچنین اشیای حجم دار را بهتر می بینند. دید کودکان از 6 ماهگی همانند دید بزرگتر ها می شود.


بازی آویزه ها و تقویت چشم ها
یکی از بازی هایی که می تواند برای مهارت های دیداری و چشم های کودکان مفید باشد، آویزه ها هستند. آویزه ها وسایلی هستند که از بالای سر کودک آویزان هستند و با حرکت کردن آنها توجه کودک را به خود جلب می کنند و باعث ایجاد سرگرمی در کودکان هم می شود.


بهتر است آویزه ها سبک باشند که به راحتی تکان بخورند و همچنین حجم دار باشند تا کودکان آنها را بهتر ببینند. مراقب باشید. آویزه هایی را که تهیه می کنید در جایی آویزان باشند که کودک نتواند دستش را به آنها بزند و باعث ایجاد پارگی یا افتادن آن ها بشود و خطراتی را برای کودک ایجاد کند. هر چه آویزه های شما از رنگ های جذاب تر و شادتر هم برخوردار باشد برای کودکتان نیز جذاب تر می شود. سعی کنید تنوع را هم در انواع آنها به کار ببرید تا کودکتان خسته و کسل نشود.


اسباب بازی های قدرتی و تقویت چشم ها
یکی دیگر از بازی هایی که برای این مرحله ی رشدی کودکان مفید است، اسباب بازی های قدرتی و کشیدنی می باشد. مثل ماشین های قدرتی که با کشیده شدن به عقب، خودشان شروع به راه رفتن می کنند و یا اسباب بازی هایی که باید کوک بشوند تا حرکت کنند. این اسباب بازی ها هم، هم باعث ایجاد سرگرمی و نشاط و هم باعث تقویت چشم های فرزندتان می شود.


دالی موشه
کودکان از حدود 1 و نیم سالگی می توانند به مفهوم پایداری و ثبات شی پی ببرند. ثبات شی به این معناست که اگر وسیله ای یا شخصی را در حال حاضر نمی بینیم، به معنای از بین رفتن آنها نیست و فقط مدتی آنها را نمی بینیم. بازی دالی موشه کمک می کند تا کودکان زودتر به این معنا پی ببرند.


از همان دوران اولیه کودکی با فرزندتان بازی دالی موشه را انجام بدهید تا علاوه بر سرگرم کردن آنها، بتوانید کمک شان کنید تا به این مفهوم زود تر برسند. توصیه می شود که والدینی که شاغل هستند این بازی را با صورت خودشان انجام بدهند تا در زمان نبود آنها کودکشان بداند که فقط قرار است مدتی پدر و مادرش را نبیند. در واقع این بازی کمک می کند که در سنین بالاتر از اضطراب جدایی از والدین، جلوگیری می شود.


جغجغه ها و تقویت گوش ها
بازی دیگری که می تواند برای کودکان در این مرحله مفید باشد، استفاده از جغجغه ها می باشد. جغجغه ها با تولید صدایی که دارند، علاوه بر اینکه توجه کودک را جلب می کنند باعث می شوند که گوش های آنها را هم تقویت کند. حتما در استفاده از جغجغه ها تنوع را رعایت کنید حتی اگر می توانید خودتان آن ها را بسازید تا از تنوع بیشتری برخوردار شوید.


فقط بدانید هر چه جغجغه ها سبک تر باشند که خود کودک بتواند آنها را در دست بگیرد و تکان بدهد تاثیرش بیشتر است. زیرا علاوه بر تقویت گوش کودکان و ایجاد سرگرمی، باعث تقویت انگشتان دست و مهارت های ظریف حرکتی فرزند دلبندتان هم می شود. فقط مراقب باشید وسیله ای را که به عنوان جغجغه درست می کنید ایمنی کافی را داشته باشد و تیز و برنده نباشد.


پارچه های احساسی و تقویت حس لامسه
گفتیم در این مرحله کودکان دوست دارند به وسایل مختلف دست بزنند. برای این کار می توانید بازی پارچه های احساسی را به کار ببرید. در این بازی می توانید پارچه هایی با جنس های مختلف مثل ابریشم، نخ، کتان، ساتن، موکت های نرم، مخمل، کاموا و ... را به حالت دفترچه کنار یکدیگر بدوزید و به کودکتان کمک کنید که به آن ها دست بزند و همین تنوع در لمس کردن چیزهای مختلف، می تواند به کودکتان کمک کند تا متوجه سطوح مختلف بشود و حس لامسه اش تقویت شود و همچنین سرگرم هم می شود.

منبع: تبیان

16

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید