کلسیم جزو ملزومات استخوان سازی در کودکان می باشد مخصوصاً وقتی کودکان در سنین رشد هستند.
وادار کردن کودکان به مصرف کلسیم یکی از چالش های روزانه ی برخی از والدین است. همه ی ما از خواص شیر آگاهیم، همه می دانیم که برای بهبود سلامت استخوانها باید شیر بخوریم. اما اگر کودکمان به شیر علاقه ای ندارد، چه ماده ی غذائی جایگزینی را می توان به کودک پیشنهاد داد. البته غیر از عدم علاقه ی برخی از کودکان به مزه ی شیر، برخی دیگر از کودکان نیز ممکن است دچار عدم تحمل لاکتوز باشند. نکات زیر در خصوص شیر، کلسیم و ارتقاء سلامت استخوانهای کودکان می توانند کمک کننده باشند.
همه ی کودکان به کلسیم نیاز دارند
کلسیم جزو ملزومات استخوان سازی در کودکان می باشد مخصوصاً وقتی کودکان در سنین رشد هستند، یعنی حدود 9 تا 18 سالگی. در اواخر دهه ی دوم زندگی کودکان به بیشترین حجم توده ی استخوانی خود می رسند. هر چه استخوانهای فرد قوی تر باشد، احتمال بروز پوکی استخوان در بزرگسالی کمتر نمی شود. زیر 6 ماهگی کودک به 200 میلی گرم کلسیم نیاز دارد. بین 6 تا 12 ماهگی بدن کودک به 260 میلی گرم کلسیم در روز نیاز دارد. کودک بین 1 تا 3 سالگی به 700 میلی گرم کلسیم در طول روز نیاز دارد که این میزان از 4 سالگی تا 8 سالگی به 1000 میلی گرم در روز می رسد. وقتی کودک به 9 سالگی می رسد مقدار مورد تیاز بدن وی 1300 میلی گرم می باشد. بزرگسالان نیز در طول روز باید حدود 1000 تا 1300 میلی گرم کلسیم دریافت نمایند. پس از بلوغ، فرد تنها می تواند حجم توده ی استخوان خود را حفظ نماید و امکان افزایش آن وجود ندارد.
شیر و سایر فراورده های لبنی بهترین راه دریافت کلسیم هستند
مصرف شیر، ماست، پنیر و سایر فراورده های لبنی بهترین راه و ساده ترین راه دریافت کلسیم است. یک فنجان شیر حاوی 300 میلی گرم کلسیم است. بنابراین مصرف سه لیوان شیر در طول روز می تواند باعث دریافت مقادیر کلسیم مورد نیاز بدن در طول یک روز باشد، حتی مصرف بستنی نیز می تواند به دریافت کلسیم مورد نیاز بدن کمک نماید.
با مصرف مواد غذائی غیر لبنی نیز می تواند کلسیم مورد نیاز بدن را تأمین نمود
شیرهای بدون لاکتوز شامل شیر سویا و شیر برنج منابع خوبی از کلسیم هستند مخصوصاً برای کودکانی که دچار عدم تحمل لاکتوز هستند. برخی از سبزیجات سبز زنگ نیز حاوی کلسیم هستند. همچنین برخی از نوشیدنی های موجود در بازار مانند آب پرتقال غنی شده با کلسیم نیز می تواند همانند شیر باعث استخوان سازی در انسان شوند. مقایسه ی میزان کلسیم در برخی مواد غذائی.
- ماست ساده کم چرب حاوی 415 میلی گرم کلسیم است.
- پنیر موتزارلا حاوی 333 میلی گرم کلسیم است.
- ماست میوه ای کم چرب نیز حاوی 313 میلی گرم کلسیم می باشد.
- شیر سویا غنی شده با کلسیم نیز حاوی 299 میلی گرم کلسیم است.
- شیر غیر چرب حاوی 299 میلی گرم کلسیم می باشد.
- شیر سویا غنی شده با کلسیم نیز حاوی 299 میلی گرم کلسیم است.
- ماهی سالمون نیز حاوی 181 میلی گرم کلسیم دارد.
- شلغم نیز حاوی 99 میلی گرم کلسیم است.
- کلم بروکلی هم از جمله ی سبزیجاتی است که مصرف 2/1 فنجان از آن حاوی 21 میلی گرم کلسیم است.
مصرف مکمل های کلسیم اغلب ضرورتی ندارد
در موارد نادری ممکن است یک پزشک به کودکی مکمل کلسیم تجویز نماید زیرا در زنجیره ی غذائی کودکان اغلب غذاها حاوی کلسیم هستند. همین امر در خصوص ویتامین دی نیز صدق می کند. ویتامین دی به جذب کلسیم در بدن کمک می نماید. در حالیکه بسیاری از بزرگسالان از مکمل های ویتامین دی مصر می کنند، کودکان مقدار مورد نیاز ویتامین دی خود را با مصرف مواد غذائی غنی شده با ویتامین ها دریافت می دارند. البته کودکان با قرار گرفتن در معرض نور خورشید به مدت 5 تا 10 دقیقه در هر روز می توانند مقدار ویتامین دی مورد نیاز بدن خود را دریافت کنند.
انجام ورزش
تنها رژیم غذائی نمی تواند به رشد استخوانها کمک نماید بلکه انجام فعالیتهای جسمانی مانند پیاده روی، دویدن، کوهنوری و رقصیدن نیز می توانند باعث بهبود سلامت استخوانها در انسان شوند.
منبع: نی نی بان
16