صمیمی: حال تصنیف و شعر آئینی خوب نیست
به گزارش خبرنگار فرهنگی باشگاه خبرنگاران تسنیم «پویا»، محمدصمیمی در سومین جلسه از حلقه شعر و تصنیف آئینی «ریّان» که در باشگاه خبرنگاران تسنیم برگزار شد، درباره شعر آیینی گفت:در این سالهای اخیر اشعار آئینی و تصانیف، موضوعات گستردهتری را در بر میگیرند در نتیجه هرچه یک موضوع گسترده باشد موارد منفی هم در آن به نسبت بیشتر می شود. اما امروزه کار عمیقی در تصنیف نمیشنویم در حالی که یکی از دلایل ورود امثال بنده به شعر و شاعری تصنیف های ماندگاری که در ایام نوجوانی شنیده بودم اما در حال حاضر چه نوحه و تصانیفی ارزش به حافظه سپردن و ماندگار شدن را دارد؟!
محمد صمیمی با بیان اینکه ادامه ندادن سرودن این نوع تصانیف بهتر از ادامه دادن است گفت: علت اینکه از نوحه سرا بودنم راضی نیستم به ذات نوحه بر نمیگردد بلکه اتفاقات افتاده در تولید اینگونه آثار که کاملا سطحی و اصلا قابلیت باز نشر ندارن بر میگردد.
این شاعر آئینی با تاکید بر اینکه حال تصنیف و به طور کلی شعر آئینی خوب نیست گفت:در یک دوره ای افزایش سرودهها را داشتیم که موجب تحول و جهش در این حوزه شد اما در حال حاضر از انگیزهها کاسته شده است و اشعار تولید شده یا مورد قبول خواص بوده است یا عوام و نتوانسته رضایت هر دو گروه را جلب کند ما باید محصولی تولید کنیم که جامعیت داشته باشد.
وی در ادامه گفت: ما باید با هنرمندی آثار را تولید کنیم که متناسب با استانداردهای تمامی گروهها باشد. برد و دامنه زبان اشعار ما باید با اندیشه همراه باشد. مانند شاعرانی بزرگی مثل حافظ مولوی و سعدی. به طوری که هم خواص را نگه داریم و هم عوام را به عنوان نمونه تصنیفی که در محرم کار شد و توسط حاج محمود کریمی خوانده شد «مرده بودم، زنده شدم و...»هم خواص و هم عوام را راضی نگه داشته است و مورد قبول هر دو گروه شده است.
صمیمی گفت: باید در آثار تولید شده فاکتورهای هنری مراعات شود. مهم ترین هنر در موزیک غرب هنر تنظیم است که متاسفانه ما هنر تنظیم را در تصانیف خود جدی نمیگیریم.به عنوان مثال تنظیم در تصانیف یعنی اینکه فرازهای مختلف تصنیف با چه گامی خوانده شود و کجاها تحریر داشته باشد و... اینها همه از موارد تنظیم است.
صمیمی در ادامه این جلسه با اشاره به ایجاد حماسه در تصانیف گفت: حماسی ترین اشعار فارسی اشعار فردوسی است. هرچه هجاها بلند و کشیده تر باشد حماسه آفرین تر است «کجا دلیری نام او اشکبوس...» و هرچه هجاها کوتاه تر باشد ایجاد فضایی احساسی و عاطفی می کند. به عنوان نمونه سرود ملی کشورها با چند کشیدگی طنین دار شروع می شود و نوعی حماسه است.
وی در توضیح القای معانی گفت: ماموریت آهنگ القای معانی است یعنی مفهوم و پیامی را که در ذهن شاعر است را به مخاطب بهتر القا کند.
وی ادامه داد: مثلث اصلی تصنیف که در رئوس آن ضربان آهنگ،شعر و آوا قرار دارد که اینها از همدیگر مستقل هستند. ما باید در تصانیف خود تصویر سازی کنیم. یعنی باید ان موضوع و مطلب را روایت کنیم نه گزارش به عنوان نمونه «کشتی شکسته خورده طوفان کربلا...» محتشم توانسته هم به خوبی تصویر سازی و هم روایت کند.
جلسه حلقه شعر و تصنیف آئینی «ریّان» جمعه صبحها در محل باشگاه خبرنگاران تسنیم «پویا» برگزار میشود.
منبع: تسنیم
10