آتشکده ساسانی پارکینگ خودرو شد
آتشکده ساسانی کازرون که گفته شده در سال ۱۳۱۸ در فهرست میراث ملی ایران ثبت شده، به پارکینگی برای خودروهای سنگین کشاورزی و سواری تبدیل شده است.
سیاوش آریا ـ پژوهشگر و فعال میراث فرهنگی ـ با انتشار عکسهای جدیدی از وضعیت نابهسامان این آتشکده ساسانی که در بیتوجهی تمام رها شده است، نسبت به شیوه نگهداری و تعرضهایی که از سوی کشاورزان به عرصه و حریم آن شده است، هشدار داد.
این دوستدار میراث فرهنگی در سال ۱۳۹۶ نیز درباره ساخت گلخانه در عرصه و حریم این اثر ساسانی هشدار داده بود، اما اکنون میگوید: نه تنها به آن هشدارها توجهی نشده که تعداد بیشتری گلخانه در حریم درجه یک این یادگار ساسانی ساخته شده است.
او اضافه کرد: از همان سال درباره تعیین عرصه و حریم این بناهای ساسانی با مسؤولان میراث فرهنگی استان فارس گفتوگو کرده و آنها قولهایی داده بودند، اما با گذشت بیش از پنج سالونیم، نهتنها حریم و عرصهای برای آتشکدۀ کازرون تعیین نشده و از ساخت گلخانه پیشگیری نشده، بلکه در کمال شگفتی و ناباوری چندین گلخانۀ دیگر در حریم درجه یک و چند متری آتشکدۀ کازرون سبز شده است که چیزی جز افسوس و دریغ از این همه بیمهری و بیتفاوتی و کمکاری متولیان میراث فرهنگی برجای نمیماند.
این فعال میراث فرهنگی به تبدیل این آتشکده به محلی برای پارک کردن خودروهای سنگین کشاوری و سواری اشاره کرد و گفت: کشاورزان و زمینداران از عرصه این آتشکده به عنوان پارکینگ بهره میبرند، ابزار و ماشینآلات خود را در اطراف آن رها کردهاند و منظرهای زشت را به نمایش گذاشتهاند.
او نصب تیرهای برق در عرصه و حریم آتشکده ساسانی کازرون را معضل دیگری دانست و اظهار کرد: اگر عرصه و حریم این اثر تاریخی تا کنون تعیین شده بود، این چنین فضا برای دستاندازی و دستدرازی بیشتر به این اثر تاریخی باز نبود. در اطراف این آتشکده حتی یک تابلوی معرفی وجود ندارد تا مردم بهویژه بومیها به اهمیت این اثر تاریخی پی ببرند.
آتشکدۀ کازرون در ۱۰ کیلومتری جنوب شرقی شهر کازرون در استان فارس واقع شده و به باور برخی از پژوهشگران از سوی «مهرنرسی یا مهرنرسه»، وزیر نامدار بهرام پنجم ساسانی ساخته شده است.
این پژوهشگر میراث فرهنگی در ادامه گفت: این آتشکده طبق برخی اسناد، در سال ۱۳۱۶ خورشیدی از سوی «ماکسیم سیرو» کشف شد. این چهارتاقی روی چهار پایۀ سنگی استوار شده و گنبدی منحنی شکل داشته است. مصالح اصلی به کار رفته در سازه، سنگ و ملات گچ است. بلندای هر یک از ضلعها ۵ متر و نیم است. ضخامت پایههای سنگی آتشکده یک متر و پهنای دهانۀ هر یک از تاقها دو مترونیم است. بلندای پایهها تا پهنۀ زمین نیز، دو متر و چهل سانتیمتر است. دیوارهای آتشکده اندازهای نزدیک به ۲/۲۰ در ۱ متر دارند، اما هم اینک تنها دو پایه از چهارپایۀ چهارتاقی موجود است و از سقف گنبدی آن هم دیگر اثری برجای نمانده است. این دو پایۀ برجای مانده نیز تا نیمه در گذشته بازسازی و مرمت شده است. بنا بر نوشتههای تاریخی، آتشکدۀ کازرون تا سدۀ سوم مَهی (قمری) کامل سالم بوده است.
آتشکدۀ کازرون با همین نام با شمارۀ ۳۳۱ در بهمن ماه ۱۳۱۸ خورشیدی به ثبت ملی رسیده است.
خیلی به آثار باستانی اهمیت میدید یا فقط فک می کنید تاریخ فقط ازاسلام شروع شده
از ۲۵۰۰ساله تاریخ شاهنشاهی هیچ جای کتابهای تاریخ بچه های ده شصت عظمت و فتوحات یا منش نیک پادشاهان ذکر نشده و دانش اموز یه سری اطلاعات بسیار سطحی از تاریخ کشورش بدست میاره . فقط در مذمت شاهان قاجار و پهلوی سنگ تمام گذاشتن مثلا احداث راه اهن رو گفتن بخاطر انگلیسیها ساختن که راحت از جنوب به شمال ایران بروند و....و....و ...اما بزرگ که شدم متوجه تناقض ها شدم و الان نمیذارم بچه هام مطالب تاریخی ذکر شده در کتاب درسی رو باور کنند و با کتابهای خارج درسی مطالب رو کاملتر بهشون میگم تا مثل خودم نااگاه نباشند. این از این معبد اون از چغازنبیل اون از تخت جمشیدو...این اثار اگر در یک کشور اروپایی یا امریکایی بودند این وضعیت رو نداشتن
هویت اصلی ایرانیان باید اینطور نابود بشه و اصلا جای تعجب ندارد
واقعا باید تاسف خورد
بابا خشت و آجراشم دونه دونه و فرقون فرقون بردن و یه تیغه مونده از خشت هاش،همینم که تو تصویر میبینید سال دیگه نمیبینید،چون آجر گرون شده
ابنجا جمهوری اسلامی
بدون غرض بگم : خداییش اونجا که ثبت شده تو یونسکو ، وقتی مردم خودمون اینقدر شعور ندارن که یجای باستانی رو اینطور باهاش رفتار میکنن از اینا دیگه چه انتظاری داریم آخه… الان بریم پای صحبت اون راننده کامیون و تراکتور بشینیم برات از ۲۵۰۰ سال فرهنگ ایرانی سه روز برات حرف میزنه اما خودش ماشینشو میذاره اونجا … به زور که نمیشه متمدن شد عزیزان…
بناهای آباد گردد خراب
ز باران و از تابش آفتاب
پی افکندم از نظم کاخی بلند
که از باد و باران نیابد گزند
(فردوسی بزرگ)
کازرون با آثار باستانی ساسانی تو دنیا شناخته شده افسوس چطوری دارن خرابش میکنن ..هزار افسوس به حال کازرون