بهترین فیلم و سریال ها در مورد قرون وسطی
تصاویر و شخصیت های قرون وسطی نمادین بوده و از مدت ها پیش، قرون وسطی پس زمینه های جذابی برای فیلم ها و برنامه های تلویزیونی معتاد کننده فراهم کرده است.
این تصویری است که همه ما از قرون وسطی داریم: شوالیه هایی با زره های درخشان، سوار بر اسب های جنگی. پادشاهان و ملکه های مستبدی که از بدنشان جواهرات مختلف آویزان شده و در لباس های ابریشم ظریف و گرانقیمت پیچیده شده اند و از قصرهای سنگی با ابهت شان بر سرزمین خود فرمانروایی می کنند.
تصاویر و شخصیت های قرون وسطی نمادین بوده و از مدت ها پیش، قرون وسطی پس زمینه های جذابی برای فیلم ها و برنامه های تلویزیونی معتاد کننده فراهم کرده است. همچنین نمادگرایی، آداب و رسوم و فناوری قرون وسطی، پایه و اساس بسیاری از آثار فانتزی مانند بازی تاج و تخت و ارباب حلقه ها بوده است.
مجموعه فیلم ها و برنامه های تلویزیونی این فهرست اگر چه همگی در قرون وسطی رخ می دهند، اما ژانرها و سبک های متنوعی را نمایش می دهند. درام های کلاسیک تاریخی سرشار از سیاست بازی های پر خطر و جنگ های هیجان انگیز هستند، اما یک داستان رازآلود قتل، یک کمدی و حتی یک فیلم ورزشی نیز در این فهرست وجود دارد که ثابت می کند می توان از قرون وسطی برای روایت هر نوع داستانی استفاده کرد.
۱۵- The Adventures of Robin Hood (1938)
برای بسیاری، فیلم ماجراجویی های رابین هود داستان بی نقص رابین هود است. این فیلم با بازی ارول فلین، در مورد این قهرمان قانون شکن مشهور است که گروه مردان خوش مشرب خود را علیه شاهزاده جانِ شرور (با بازی کلود رینز) و کلانتر بزدل ناتینگهام (ملویل کوپر) که توده های ساکسون را سرکوب می کنند، رهبری می کند. همچنین در این فیلم شاهد بازی های به یاد ماندنی از اولیویا دی هاویلند در نقش ماریان و باسیل راتبون در نقش گای اهل گیزبورن هستیم.
ماجراجویی های رابین هود زمانی که بیش از ۸۰ سال پیش برای اولین بار در سینماها اکران شد، نقدهای بسیار مثبتی دریافت کرد و توانست سه جایزه اسکار را از آنِ خود کند.
این فیلم هنوز هم بسیار مورد احترام است و فلین در نقش رابین هود، یکی از ماندگارترین و خاطره انگیزترین شخصیت های رابین هودی تاریخ سینما در نگاه مخاطبان است.
۱۴- The Lion in Winter (1968)
با داستانی که در سال ۱۱۸۳ روایت می شود، شیر در زمستان در مورد شاه هنری دوم (پیتر اوتول) است، کسی که سه پسر او همگی می خواهند تاج و تختش را به ارث ببرند. در حالی که هنری جوان ترین پسرش، جان (نایجل تری) را برای جانشینی خود در نظر دارد، همسر هنری، النور اهل آکویتن (کاترین هپبورن، در یکی از بهترین نقش آفرینی هایش) ترجیح می دهد که پسر بزرگشان ریچارد (آنتونی هاپکینز) به عنوان جانشین پادشاه معرفی شود. بنابراین، همه طرفین دست به دست هم می دهند تا با پیاده کردن نقشه هایشان، هنری را متقاعد به تصمیم گیری مطلوب خود کنند.
شیر در زمستان با فیلمنامه ای جمع و جو و بازیگرانی برجسته، از جمله اولین بازی خیره کننده تیموتی دالتون در نقش پادشاه فرانسه، داستانی جذاب و پیچیده از دسیسه های سیاسی است. این فیلم در چهل و یکمین مراسم سالانه اسکار در سال ۱۹۶۹ نامزد هفت جایزه اسکار شد و سه جایزه از جمله بهترین بازیگر زن را برای هپبورن به ارمغان آورد.
۱۳- El Cid (1961)
فیلم حماسی ال سید به کارگردانی آنتونی مان در سال ۱۹۶۱، توسط مارین اسکورسیزی به عنوان «یکی از بهترین فیلم های حماسی ساخته شده» مورد ستایش قرار گرفت. این فیلم که در قرن یازدهم میلادی روایت می شود، داستان جنگ سالار واقعی کاستیلی، رودریگو دیاز دو ویوار (چارلتون هوستون) را روایت می کند که با نام ال سید شناخته می شود.
این فیلم نیز مانند بسیاری از فیلم های حماسی تاریخی آن زمان، اقتباسی آزاد از رویدادهای واقعی است که صحنه های نبرد بزرگ و مدت زمان طولانی دارد.
اگر چه اغلب نادیده گرفته می شود، اما ال سید از نظر کیفیت با امثال بن هور و لارنس عربستان قابل مقایسه است و از یک بازی تاثیرگذار و محکم توسط هوستون و یک بازی بی نقص به همان اندازه از سوفیا لورن در نقش شیمن، معشوقه دیاز دو ویوارس سود می برد.
۱۲- The Pillars of the Earth (2010)
بر اساس رمانی به همین نام نوشته کن فولت، داستان مینی سریال ستون های زمین که در سال ۲۰۱۰ منتشر شد، در شهر خیالی کینگزبریج در انگلستانِ قرن دوازدهم در نقطه ای از تاریخ انگلستان به نام آنارشی یا هرج و مرج اتفاق می افتد. داستان سریال پیرامون ساخت کلیسای جامع و توطئه چینی مردان و زنانی است که برای رسیدن به تاج و تخت نقشه می کشند.
این سریال حاوی بازی هایی از نام های بزرگ آن زمان و کسانی است که اکنون به موفقیت های بیشتری دست یافته اند، از جمله یان مک شین، هیلی آتول، متیو مک فایدن، ادی ردمین، دونالد ساترلند و تعدادی دیگر.
این سریال در زمان پخش اولیه نقدهای عموما مثبتی از سوی منتقدان دریافت کرد و طرفداران آن را اقتباس خوبی از متن اصلی می دانستند. این سریال سه نامزدی گلدن گلوب از جمله بهترین بازیگر مرد برای مک شین و بهترین بازیگر زن برای اتول را به دست آورد.
۱۱- Merlin (2008-2012)
سریال مرلین از محصولات شبکه بی بی سی، بین سال های ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۲ به مدت پنج فصل پخش شد. این سریال سال های جوانی این جادوگر افسانه ای (با بازی کالین مورگان) و رابطه او با بهترین دوستش شاهزاده آرتور (بردلی جیمز) را به تصویر می کشد، کسی که مرلین به او قول می دهد با استفاده از جادو از وی محافظت کند، موضوعی که وی به نوبه خود از پدر متنفر از جادوگری اش، پادشاه اوتر پندراگون (آنتونی هد) پنهان می کند.
این مجموعه یکی از چندین درام علمی تخیلی / فانتزی بود که پس از بازگشت موفقیت آمیز دکتر هو ساخته شد که عصرهای شنبه در بریتانیا پخش شده و تمام خانواده را هدف قرار داده بود.
این سریال از عناصر فانتزی و جادویی زیادی بهره می برد اما همانند افسانه ای که براساس آن ساخته شده، هنوز هم ریشه در تاریخ قرون وسطی دارد. مرلین در طول انتشار خود بسیار محبوب بود و مرتبا به آمار بازدید چشمگیری دست پیدا می کرد، هر چند که اکنون تا حد زیادی فراموش شده است.
سبک، سرگرم کننده و پر از ماجراجویی، این سریال نمونه ای از نوعی درام خانوادگی برای فراموشی دغدغه های زندگی روزمره است که نمونه اش دیگر وجود ندارد.
۱۰- The Name of the Rose (1986)
دوران شان کانری پس از بازی در نقش جیمز باند، پر بود از بازی های عالی در فیلم های به یاد ماندنی – از جمله تسخیر ناپذیران، ایندیانا جونز و آخرین جنگ صلیبی، و شکار اکتبر سرخ. اما بازی او در نقش یک راهب فرانکی به نام ویلیام اهل باسکرویل در اقتباس سال ۱۹۸۶ از رمان نام گل سرخ اثر اومبرتو اکو اغلب به طور ناعادلانه ای نادیده گرفته می شود.
ویلیام دارای هوشی شرلوک هولمزی است، هوشی که او از آن برای بررسی یک سری مرگ های مرموز استفاده می کند، مرگ هایی که در طول یک کنفرانس کلیسا در یک صومعه ایتالیایی دورافتاده رخ می دهد.
اما تحقیقات او توسط برناردو گوی متعصب (اف.موری آبراهام) و تاکتیک های مخوف دستگاه تفتیش عقاید او به خطر می افتد. کانری یک بازی مطمئن از خود ارائه می دهد و به راحتی حس جذابیت و هوشمندی را در کالبد ویلیام تزریق می کند، در حالی که آبراهام و ران پرلمن در نقش های مکمل قوی ظاهر می شوند. نام گل سرخ یک داستان قتل رازآلود قرون وسطایی و ترکیبی بی نقص از تحریک فکری و درک احساسی است.
۹- Valhalla Rising (2009)
تفکربرانگیزترین اثر این فهرست، خیزش والهالا برداشتی سینمایی از نیکلاس ویندینگ رفن از یک فیلم ماجراجویانه است. مدس میکلسن در نقش یک چشم بازی خیره کننده ای از خود ارائه می دهد، برده لال اهل منطقه اسکاندیناوی که با یک پسر محلی از دست ربایندگان خود فرار می کند و در راه رسیدن به سرزمین مقدس به گروهی از شمالی های مسیحی می پیوندد.
با این حال، زائران داستان در دریا گم می شوند و در سرزمین عجیبی گیر می افتند که همواره مورد تهدید عناصر و افراد محلی است. این فیلم تعریفی مطلق و کامل از سوزاندن آرام آرام مخاطب است، فیلمی که از لحظات پرجزییاتی استفاده می کند تا تنش را به سطحی تقریباً غیرقابل تحمل برساند.
رفن یک حس و حال وهم آور و هیپنوتیزمی خلق می کند که خشونت و زیبایی آن دوره به تصویر می کشد، در حالی که شخصیت ها را در یک ماجراجویی وجودی در لبه جهان مورد بررسی روانشناختی قرار می دهد.
۸- The Hollow Crown (2012-2016)
ویلیام شکسپیر. این نام به طور قابل درکی احساسات متضادی را در هر کسی که تا به حال درس ادبیات انگلیسی را گذرانده است، برانگیخته است. و در حالی که بسیاری از فیلمسازان، از جمله لارنس اولیویه و کنت برانا، اقتباس های فوق العاده ای از آثار قرون وسطایی شکسپیر کرده اند، The Hollow Crown از نظر وسعت و عمق خلاقیت موجود در آن منحصر به فرد است.
این سریال آنتالوژی که دوران حکومت ریچارد دوم تا ریچارد سوم (حدود ۱۰۰ سال) را دنبال می کند، تمام سیاست بازی های پر خطر درباری را در پرتنش ترین شکل ممکن اش در خود دارد، داستانی که با نگاه تیزبین شکسپیر به وضعیت انسان به جایگاه رفیعی دست پیدا می کند.
در این سریال، بن ویشاو، جرمی آیرونز، تام هیدلستون، تام استوریج و بندیکت کامبربچ همگی تاج های پادشاهی خود را بر سر می گذارند و زندگی تازه ای را به پادشاهان مرده می بخشند.
۷- A Knight’s Tale (2001)
داستان یک شوالیه ترکیبی بی نقص از تازگی و آشنایی است. ماجراجویی هیجان انگیز برایان هلگلند (محرمانه لس آنجلس، رودخانه میستیک) طنز معاصر و راک اند رول را به داستان کلاسیک پسر بچه ای که سعی دارد سرنوشتش را تغییر دهد، تزریق می کند.
ویلیام تاچر که نقش او را هیث لجر فقید با جذابیت و اشتیاق خاصی بازی می کند، مهتری فروتن است که رویای شوالیه شدن را در سر می پروراند. وقتی اربابش می میرد، او از این فرصت استفاده می کند و دودمانی اصیل را برای خود جعل می کند که به او اجازه می دهد راهش را در محفل با پرستیژ نمایش های شوالیه ای و شمشیربازی باز نماید.
ویلیام با همراهی دوستان وفادارش رولاند و وات (مارک ادی و آلن تودیک در یک نمایش دو نفره دوست داشتنی) راه خود را به جامعه نخبگان وقت باز می کند، عاشق بانو جوسلین شاداب می شود و کنت آدمار شیطان صفت را عصبانی می کند.
هلگلند با زیرکی به این نکته اشاره می کند که دوئل شوالیه ها ورزش معادل قرون وسطایی ورزش های حرفه ای امروزی بوده و فیلم خود را به عنوان یک فیلم ورزشی می سازد، تاکتیک منحصر به فردی در میان فیلم های تاریخی با حال و هوای قرون وسطایی.
شاید این فیلم برنده جایزه اسکار نشده باشد یا مورد تحسین منتقدان قرار نگرفته باشد، اما A Knight’s Tale مسلماً سرگرم کننده ترین اثر این فهرست است و قطعاً تماشای چندباره آن لذت بخش خواهد بود.
۶- Vikings: Valhalla (2022-تاکنون)
جدیدترین عنوان این فهرست، فصل دوم سریال وایکینگ ها: والهالا در اوایل سال ۲۰۲۳ منتشر شد و داستان آن از زمانی آغاز می شود که سریال اورجینال وایکینگ ها به پایان رسیده بود. وایکینگ ها: والهالا ۱۰۰ سال پس از وقایع سریال اصلی را روایت کرده و تلاش مجدد شمالی های نوردیک برای فتح انگلستان پس از قتل عام وحشیانه روز سنت بریس در سال ۱۰۰۲ میلادی را به تصویر می کشد.
این سریال بر سفرهای وایکینگ های افسانه ای، هارالد سیگوردسون، لیف اریکسون و فریدیس ایرسدوتیر متمرکز است. هارالد پس از رسیدن به تاج و تخت نروژ باید راه جدیدی برای کسب افتخار بیابد در حالی که لیف و فردیس گرینلندی با تهدید وجودی تری مبارزه می کنند.
نوردیک بودن به چه معناست؟ آیا می توان سنت های جدید را با روش های قدیمی آشتی داد؟ شخصیت های بزرگ و درام پر زد و خورد، با طراحی تولید پر زرق و برق و سکانس های هیجان انگیز مبارزه ترکیب می شوند تا سرگرمی با اکشن بالایی را خلق کنند.
۵- The Last Kingdom (2015-2022)
آخرین پادشاهی دومین محصول نتفلیکس در این فهرست بوده و بی دلیل در این فهرست قرار نگرفته است. این درام پنج فصله ترکیبی از سیاست بازی پرخطر، هیجان و جنگ است که جذابیت دوچندانی به یک سریال تلویزیونی قرون وسطایی معتاد کننده می افزاید.
بر اساس مجموعه کتاب های برنارد کورنول به نام داستان های ساکسون، این سریال در ورد اوترد اهل ببانبورگ، وارث ساکسون قلعه ای در نورثامبریا است که از حق مادرزادی اش محروم شده و توسط دانمارکی های مهاجم بزرگ می شود. او که بین این دو فرهنگ در حال جنگ گرفتار شده، در طول سریال به هر دو جهت کشیده می شود و برای بازپس گیری سرنوشت خود می جنگد.
این فیلم یک سفر ماجراجویانه قهرمانی کلاسیک است که دوست دارد در منطقه خاکستری زندگی کند. دانمارکی ها کاملاً شرور نیستند، در حالی که ساکسون ها، علی رغم وانمود کردن و ظاهر سازی هایشان، کاملاً با فضیلت و باایمان نیستند.
در نتیجه، اوترد که یک جنگجوی مرگبار اما عاقل و هوشمند است، همواره در می یابد که دربار پادشاه می تواند بسیار خطرناک تر از میدان نبرد باشد. سریال The Last Kingdom که ترکیبی از درام سیاسی و درام جنگی است، یک مکمل تاریخی و باکیفیت برای بازی تاج و تخت و ارباب حلقه ها به شمار می آید. اگر چه این مجموعه به پایان رسیده ، اما یک فیلم سینمایی به نام آخرین پادشاهی: هفت پادشاه باید بمیرند، به عنوان اسپین آفی از آن در سال ۲۰۲۳ منتشر شد.
۴- Vikings (2013-2020)
وایکینگ ها بهترین سریال قرون وسطایی این فهرست است و بقیه حتی به آن نزدیک هم نمی شوند. اودیسه شش فصلی شبکه هیستوری در مورد رگنار لاثبروک افسانه ای است، یک کشاورز و ماجراجوی نوردیک که به انگلستان حمله کرده، عصر وایکینگ را آغاز می کند و در نهایت پادشاه دانمارک می شود. سریال وایکینگ ها که توسط مایکل هرست (The Tudors, Elizabeth) ساخته شده است، مجموعه ای گسترده از شخصیت های پویا و گیراست که مانند امواج دریا بالا و پایین می روند.
بازی قوی تراویس فیمل در نقش رگنار جاه طلب و خوش مشرب در مرکز داستان قرار می گیرد اما تقریباً همه بازیگران در نقش های خود می درخشند. کاترین واینیک در نقش لاگرتای باهوش و مبارز و جورج بلگدن در نقش یک راهب مردد انگلیسی به نام اثلستن از بازی های برجسته این سریال هستند.
دوستی عجیب اثلستن با رگنار یکی از زیباترین و البته ویرانگرترین روابط کل سریال را شکل می دهد. سریال وایکینگ ها که درام و جنگ از آن می چکد، در عمق فرهنگ نوردیک کاوش می کند تا دنیایی واضح و معتبر خلق کند که بینندگان هرگز دوست ندارند آن را ترک کنند.
۳- Monty Python and the Holy Grail (1975)
افراد زیادی نمی توانند قرون وسطی را خنده دار بازسازی کنند، اما شاید تعجب آور نباشد که رفقایمان در گروه مانتی پایتون در اولین فیلم داستانی خود، مانتی پایتون و جام مقدس موفق به چنین کاری شدند.
مانتی پایتون با استفاده از افسانه جستجوی پادشاه آرتور برای جام مقدس به عنوان یک مبنای داستان، با خرابکاری و عشق همیشگی شان به چیزهای بی معنی، به انگلستان قرون وسطی می روند. این فیلم همه چیز را، از مبانی سیاسی پادشاهی گرفته تا طاعون سیاه، با لحنی هجوآمیز به تصویر می کشد و لحظات نمادین کمدی متعددی را با سرعتی برق آسا خلق می کند.
همه اعضای گروه پایتون ها در فیلم می درخشند اما جان کلیز، برجسته ترین بازی این گروه را ارائه می دهد. تصویر سازی خنده دار و جذاب او از شوالیه سیاه و وحشی گری مرگبار اما اشتباهی سر لانسلوت در یک مهمانی عروسی معمولی، حتی عبوس ترین بیننده ها را به خنده ای جنون وار می اندازد. نکته جالب این است که ساخت این فیلم تنها با جذب سرمایه گذارانی چون لد زپلین، پینک فلوید و التون جان امکان پذیر بود.
۲- Braveheart (1995)
بحث درباره کیفیت فیلمی با چهار جایزه اسکار (از جمله بهترین فیلم) و بیش از ۴۰۰ میلیون دلار فروش در گیشه (تعدیل شده بر اساس تورم) کمی سخت است. مل گیبسون در این درام پرفراز و نشیب که در مورد ویلیام والاس، مبارز آزادی خواه اسکاتلندی (گیبسون) و تلاش او برای گرفتن انتقام قتل محبوبش و در عین حال رهایی اسکاتلند از استبداد انگلیسی است، نقش کارگردان و بازیگر نقش اول را دارد.
اگر چه والاس هرگز زره پوش نمی شود اما شجاع دل این شوالیه را در طرح کلیشه ای شوالیه ای با زره درخشان به عنوان آن انقلابی اسکاتلندی مشهور تجسم می کند.
این فیلم مانند یک افسانه آرتوری عمل می کند که در آن شجاعت، پهلوانی، و عشق فراوان است. این فیلم داستان سرایی کلاسیک هالیوودی در بهترین کیفیت ممکن خود است و فیلم های حماسی قدیمی تری مانند دکتر ژیواگو و بر باد رفته را به یاد مخاطب می آورد.
سکانس های نبرد هیجان انگیز بوده و هوشمندانه نوشته شده اند تا هر کدام حس و حال منحصر به فرد خود را داشته باشند. نبرد استرلینگ در این فیلم و هر فیلم قرون وسطایی کاملاً برجسته است.
۱- Kingdom of Heaven (2005)
قرار گرفتن فیلم حماسی ریدلی اسکات ساخته سال ۲۰۰۵ در صدر این فهرست، با توجه به نقدهای متفاوت اولیه و فروش متوسط در گیشه، شاید تعجب برانگیز باشد، اما نسخه تدوین ویژه کارگردان، بر جذابیت و عمق این فیلم می افزاید و آن را به یک فیلم کلاسیک قرون وسطایی بی بدیل در این ژانر تبدیل می کند.
با فضایی مربوط به اواخر قرن دوازدهم، فیلم پادشاهی بهشت روایت بالیان (اورلاندو بلوم) را دنبال می کند که پس از آگاهی از اینکه او پسر حرامزاده یک بارون محلی قدرتمند (لیام نیسون) است، به اورشلیم سفر می کند.
بالیان که هم به دنبال رستگاری معنوی و هم به دنبال رستگاری دنیوی است، به نیروهای صلیبی که از اورشلیم دفاع می کنند می پیوندد، اما متوجه می شود که اشراف متعصب و تشنه قدرت خطرناک تر از دشمن اردو زده در خارج از دیوارهای شهر هستند.
در این فیلم، نبوغ و خلاقیت اسکات به عنوان یک نابغه عرصه سینما و نگاه دقیق او به میزانسن (بودجه پرچم های فیلم به تنهایی ۲۵۰ هزار دلار بود) در اوج خود قرار دارد، در حالی که یک ماجراجویی خیره کننده بصری را به تصویر می کشد که با یک هسته عاطفی تلخ تکمیل می شود.
بلوم شخصیت بالیانِ با ایمان را با وقار و اصالت به تصویر می کشد در حالی که بازی های مسحور کننده ادوارد نورتون، برندان گلیسون و غسان مسعود گواهی بر استعداد قابل توجه بازیگران نقش های فرعی فیلم است. با صحنه های نبرد پرتنش و دنیایی پر جنب و جوش، نسخه تدوین شده کارگردان از پادشاهی بهشت، شاهکاری در قالب یک فیلم قرون وسطایی است.