نویسنده و منتقد سینما:
ما اگر میخواستیم سریال حشاشین و حسن صباح را بسازیم، با محدودیتهای بسیاری مواجه میشدیم / وقتی مسئولین سینمایی فقط به بخشی از تاریخ اعراب چسبیدهاند، نتیجه این میشود که دیگر کشورها، تاریخ ما را با تحریف میسازند
سریال حشاشین و روایت زندگی حسن صباح توسط مصریها، این نگرانی را افزایش داد که روایتهای ایرانی تا چه حد در خطر سوءاستفاده خارجی قرار دارند. این سریال که با استقبال قابل توجهی نیز مواجه شده است، نمونهای از دقت و کیفیت ساخت سریال تاریخی توسط کشورهای دیگر است، که نیاز به ساخت محصولات سینمایی از زندگی چهرههای ملی را افزایش میدهد.
احد طالبی نژاد، نویسنده و منتقد سینما، درباره ساخت سریال و فیلمهای خارجی با محوریت ایران به «انتخاب» گفت: وقتی مسئولین سینمایی و دست اندرکاران داخلی در تمامی زمینهها کوتاهی میکنند و فقط به بخشی از تاریخ اعراب چسبیدهاند، نتیجه این میشود که دیگر کشورهای تاریخ ما را با تحریف و نظرات خودشان میسازند و چیزی دست ما نیست. آنها جذابیتهای بصری بیشتری دارند و ما اگر بخواهیم این موضوعات را بسازیم دچار سانسور میشویم. ما اگر میخواستیم سریال حسن صباح را بسازیم، محدودیتهای بسیاری داشتیم. این سریال متوسط است و چندان بد نیست، من یک قسمت آن را دیدم.
وی در ادامه درباره تحریف روایتها از ایران در کشورهای دیگر بیان کرد: تعدادی فیلم با موضوع ایران در خارج ساخته شده و طبیعی است که کشورهای سازنده با دیدگاههای خودشان و مواضع سیاسی خودشان این فیلمها را ساختهاند؛ طبیعی است که ممکن است تحریف تاریخ در آن باشد. واقعیت این است که تعداد زیادی فیلم درباره ایران ساخته شده است؛ از فیلم آرگو تا فیلمهای دیگر، جغرافیای جعلی دارند. طبیعی است که کشوری مثل جمهوری اسلامی هم بخواهد درباره آمریکا فیلم بسازد حتماً واقعیتها را نمیبیند. این قانون نانوشته تمام روایتهاییست که از بیرون مرزها شکل میگیرند.
طالبی نژاد درباره نیاز به ساخت فیلم از زندگی چهرههای سیاسی و تاریخی ایران در داخل کشور گفت: در مورد برخی از شخصیتهای سیاسی و تأثیرگذار ما هنوز فیلم قابل توجهی ساخته نشده است. قبل از انقلاب زنده یاد علی حاتمی درباره امیرکبیر، سلطان صاحب قران را ساخت. شخصیت درجه یکی مثل دکتر حسین فاطمی و دکتر مصدق بدون فیلم ماندهاند و فیلم ساختن درباره آنها درگیر سانسور میشود.
سریال معمای شاه هم تماماً دروغ بود، من به شدت از شاه متنفرم اما نگاه ممیزان نسبت به آن دوره تاریخی نیست، بلکه نگاه ایدئولوژیک است. دوران کودتا 28 مرداد و قبل از آن در هیچ فیلمی به طور دقیق و جزئی نیامده است. اخیراً خیلی از سلطنت طلبان طلبکار شدهاند که 28 مرداد اصلاً کودتا نبوده است، چون کسی تاکنون درباره این موضوع کار سینمایی نکرده است. اطلاعات مردم درباره تاریخ اعراب بیشتر از تاریخ ایران است؛ چون پروژههای میلیاردی ساخته شده اما درباره شخصیتهای تاریخی ایرانی چیزی ساخته نشده است.
حسن صباح از ترس ترکهای غزنوی به دامن کوهای قزوین پناه برده بود و انسان ترسویی بود
لابد تو هم ترک ی خخخخخخخ
او معاصر حکومت سلجوقیان بود. قلمرو غزنویان در آن زمان محدود شده بود به برخی مناطق مرزی در شمالغربی شبهقاره هند (پاکستان امروزی)
بی سواد مغرض
آقا خدایش بسازید
اگه مهم منم که میگم بسازید
صباح شخصیت های بزرگ را با حشاشیون تروریستش مانند خواجه نظام الملک کشتش بعد هلاکو توانست اون حشاشیون از بین ببرد خود صبباح یافت نشد .......... بعد تو چرا متنفری شاه بگو طرفدار مصدق هستی که نفت برای اینا ملی کرد!!!!
الان صحبت سر این نیست که حسن صباح چطور ادمی بود ؟ صحبت اینه که از این شخصیت و گروه تاثیر گذار ایرانی که آثار تاریخی آنها در جای جای ایران موجوده فیلم و سریالی ساخته نشده .
حالا از ترکا میترسیده یا از کی خوشش میومده را بایستی تاریخ نویسان بررسی کنند ولی با توجه به آثار معماری پیچیده ای که موجوده و با توجه به سبک زندگی ومنشی که داشتن میشود اثار سینمایی بسیار جالبی از انها تهیه کرد که متاسفانه تاکنون نشده .
من خودم اولین بار ساخت فیلم حشاشین رو از پسر کوچکم شنیدم و برام جالب بود که مورد توجه قشر جوان قرار گرفته .
حسن صباح واقعی در رمان الموت نوشته ولادیمیر بارتول پیدا می کنید نه در فیلمهای اعراب و ترکیه ای
بنظر من و طبق رمان فوق حسن صباح فردی فوق العاده وطن پرست و ملی همچون یعقوب لیث و بابک خرمدین و سیاه جامگان و .... که در این قرنهای بعداز ورود اسلام به ایران تا پای جان با حکومتهای اعراب و ترکهای سلجوقی و حاکمهای غیر مشروع زمان خودشان جنگیدند
ما میریم یوسف مصری رو میسازیم مختار میسازیم اونام میرن تاریخ مارو میسازن میشه قصه مرغ همسایه غازه.. من خودم لذت بردم از فیلم یوسف و مختارنامه .اما دوسداشتم هوییت ایرانی هم توش باشه اما ربطی ب اونا تا اون اندازه ک باید داشته باشه نداشته خیلی کم اونم تو مختار..ما خودمون اینهمه تاریخ غنی داریم شاههایی داشتیم مث نادرشاه مث کورش مث عباس شاه کریمخان زندو خیلیای دیگه ک عالی بودن بعد میریم دنبال افسانه جومونگ یادمه وقتی فیلم جومونگ تموم شد هفته بعدش جومونگ رو دعوت کردن ایران رفت تو برنامه احسان علیخانی بعدشم ازرییس جمهور گرفته تا بالاتر دعوتش کردن و مهمانوازی کردن نسبت بهش ..اما ما خودمون تو تاریخ کهن خودمون واقعیشو داشتیم ن افسانه شو.الانم ک ترکیه شده صاحب تمام میراث فرهنگی هوییت تاریخی ما فیلم حسن صباح میسازه بنام بیدارن سلجوقی فیلم مولانا میسازه ک اردوقان با اون قیافش تو سازمان ملل رسمن گفت ک هموطن ماست درحالی ک مولانا یخط سروده ترکی نداره همش فارسیه اما اون موقه محل زندگیش قونیه بوده بعد ترکیه اونقد پروعه فک میکنه ایران جزئی از ترکیه بوده و بعدا جدا بشه..و هیچ توجهی ب مرکزیت نکردن ک اونا جزیی از ایران بودن با مرکزیت شیراز ک پایتخت بوده الانم تو چندتا بیمارستاناشون مجسمه ابوعلی سینارو گذاشتن دارن رو پروژه فیلم سازیشم کار میکنن من از فیلم مختار و یوسف لذت بردم و دوسدارم ک از هوییت و تاریخ خودمونم بسازن ک ترکیه نیاد سواستفاده کنه بگه اونا ک استفاده نمیکنن بذارما حالشو ببریم اونقد وقحین ک حتی تو فیلمایی ک کل اتفاقاتش تو خراسان و سیستان و ایران بوده نامی ازایران نبردن تو فیلمشون خط فارسی هم هست اما نامی نمیبرن ایشلا ب یاری خداوند مسئولین یذره مث ما ناراحت بشن از اینکه هوییت ما شده لعاب طلا نشسته روی فیلمهای تاریخی ترکیه