نظر خواهی از اساتید ارتباطات در باره شفاف‌سازی وزیر ارتباطات

اخیراً تمام مسئولان و دولتمردان بر رویه شفاف سازی، پاسخگو بودن و تبدیل اتاق‌های کاریشان به اتاق شیشه‌ای صحبت می‌کنند، اما تاکنون قدم بزرگی در این راستا برداشته نشده است.

نظر خواهی از اساتید ارتباطات در باره شفاف‌سازی وزیر ارتباطات

اما روز گذشته وزیر جوان دولت تدبیر و امید با یک توئیت خود را در عرصه پاسخگویی و ارتباط تنگاتنگ با مردم در کابینه‌ای که تمام وزرای آن سابقه طولانی تری در خدمت‌رسانی به مردم دارند، توانمندتر نشان داد.

وی نخست در یک توئیت نوشت: «خبرهای خوبی براتون دارم. حدس بزنید چی شده؟ » که همین توئیت هم با واکنش‌های جالبی از سوی کاربران مواجه شد، محمدجواد آذری جهرمی چندین ساعت بعد در توئیت دیگری نوشت: «خبر خوب طلب شما، بامداد با وزرایICT دولت‌های هشتم تا دوازدهم به پایگاه فضایی امام خمینی رفتیم. ماهواره‌بر با طی ۲مرحله موفق در مرحله۳ به سرعت کافی نرسید و «پیام» در مدار آرام نگرفت. «دوستی» در انتظار حضور در مدار، باجوانان عزم کردیم مجدد بسازیم. راستی، بابرخی شوخی‌ها در پست قبلی حال کردم:).» همین شفاف‌سازی و اطلاع‌رسانی دقیق و صحیح به مردم، از سوی برخی کاربران هم مورد توجه قرار گرفت.



نصراللهی: رفتار وزیر ارتباطات بسیار مثبت و امیدبخش است

اکبر نصراللهی، استاد ارتباطات درباره واکنش وزیر ارتباطات به عدم موفقیت پرتاب ماهواره می‌گوید: این مدل رفتار که واقعیت‌ها را بلافاصله و مستقیم بویژه بعد از شکست‌ها با مردم در میان بگذاریم رویکرد مناسب و قابل تقدیری است. یک کار ملی به دلایل متفاوت موفقیت‌آمیز نبود که می‌توان با عزم جدی و درس گرفتن از خطاها مجدد در این زمینه تلاش کرد و مجدد ماهواره را به فضا پرتاب کرد.

این استاد ارتباطات می‌افزاید: این‌که در پروژه‌های علمی در گام نخست به موفقیت نرسیم چیز عجیبی نیست، در ایران و حتی در کشورهای بسیار توسعه یافته هم این اتفاق رخ داده و پرتاب ماهواره توسط شرکت‌های پیشرفته در دنیا هم با شکست مواجه شده است. ما هم این کار علمی که صفر تا صدش با خودمان بوده را در شرایط تحریم می‌خواستیم انجام دهیم که موفق نشد، این شکست چیز جدیدی نیست، اما نکته بسیار حائز اهمیت این است که وزیری از دولت در فاصله‌ای کوتاه و قبل از این‌که منابع دیگر اعلام کنند شخصاً این موضوع را با مردم درمیان گذاشت.

وی ادامه می‌دهد: این نوع برخوردها بسیار مثبت و امیدبخش است و نشان می‌دهد یک وزیر با صداقت و رویکردی متفاوت درباره رویدادی که ناکام مانده با مردم صحبت می‌کند. اقدام وزیر ارتباطات بسیار مثبت و قابل تقدیر است و امیدوارم در تلاش‌های بعدی با کمک جوانان و دانشگاهیان ماهواره با موفقیت به فضا پرتاب شود.

نصراللهی می‌افزاید: مردم از طیف‌های مختلف با سطوح تحصیلات متفاوتی هستند قطعاً هر شهروندی در هر جایگاهی هنگامی که نظاره‌گر صداقت از مسئولان باشد بسیار خوشحال می‌شود، در مجموع امکان دارد انتقادها و طعنه‌هایی هم به کشور و شخص وزیر وارد شود، اما ایرادی ندارد نباید با انتقادهای غیردوستانه، غیرخردمندانه و یا حتی بدخواهانه آزرده خاطر شد. بنابراین تصور می‌کنم مسئولان نباید از صداقت پشیمان و از انتقادات و طعنه‌ها دلسرد شوند. خوشبختانه در دل این شکست یک خبر مسرت بخش وجود داشت و آنهم پاسخگو بودن یک مقام مسئول در مقابل مردم بود.

قاضی‌زاده: در محیط شفاف امکان سوء استفاده وجود ندارد

علی اکبر قاضی‌زاده، استاد ارتباطات می‌گوید: ما سال‌هاست می‌گوییم رویه‌ای که برخی از مسئولان و مدیران با مردم پیش گرفتند کارآیی نداشته و موفق هم نیست. برخی تصور می‌کنند مردم نباید فکر کنند نباید آگاه شوند چرا که مضر است، این در حالی است که این شیوه نتیجه مثبتی به دنبال ندارد البته احتمال دارد وزیر جوان هم بابت این روش پاسخگویی تذکر دریافت کند.

وی می‌افزاید: به عنوان نمونه درباره سانحه سقوط هواپیما در حوالی کرج اطلاعات نادرست و متفاوتی منتشر شده است حتی برای این حادثه چند علت عنوان شده که این نوع اطلاع‌رسانی این ذهنیت‌ها را ایجاد می‌کند یا آنهایی که صحبت می‌کنند آگاه نیستند یا این‌که آگاه هستند، اما معتقدند اگر مردم ندانند بهتر است که البته به اعتقاد من در طول این سال‌ها شیوه دوم بیشتر اجراشده است.

این استاد ارتباطات همچنین با اشاره به اختلاس در مؤسسه‌های مالی و اعتباری ادامه می‌دهد: متأسفانه با ورشکستگی این مؤسسات مشکلات زیادی برای دولت و مردم ایجاد شد. عده‌ای فرار کردند، برخی دستگیر شدند وچندین هزار طلبکار هم روی دست دولت ماند به همین دلیل دولت مجبور شد مطالبات اینها را از جیب مردم پرداخت کند. اولاً چرا دولت باید این طلب‌ها را بپردازد و دوم این‌که چرا نمی‌گویند این پول‌ها در کجا خرج شده است، داخل کشور یا خارج از کشور. بارها و بارها صحبت از اختلاس‌های سرگیجه آور و باورنکردنی شده، اما هرگز علت آن مشخص نمی‌شود یا این‌که برخی از افراد به مرتبه‌هایی می‌رسند که باز چند و چون آن هم مشخص نیست لذا زیان این نوع عملکرد را طی این سال‌ها متحمل شده‌ایم.

قاضی‌زاده می‌افزاید: اگر خبرنگاران قدرت داشته باشند بپرسند و جواب دریافت کنند فساد تا این حد رخ نمی‌دهد. خبرنگاران حق پرسش دارند و مسئولان هم وظیفه دارند پاسخگو باشند.

وی درباره رفتار آذری جهرمی اظهار می‌کند: درخصوص الگوبرداری از رفتار این وزیر جوان زیاد خوشبین نیستم که سایر مسئولان و حتی مدیران دیگر هم این رویه را پیش بگیرند چراکه تا الآن این روش رسم نبوده است، اما با این وجود مسئولان موظف هستند به مردم پاسخ دهند ما هم امیدواریم دیگران هم رویه این وزیر جوان و صریح الهجه را ادامه دهند، آرزوی ما اینست که طرف هر مسئولی که می‌رویم به مردم پاسخگو باشد، چراها و چگونگی‌های هر اتفاق را توضیح دهد.

صدیقی : اطلاع رسانی صادقانه اعتماد به رسانه ها را بیشتر می کند

فریدون صدیقی، روزنامه نگار و مدرس ارتباطات با تأکید بر قابل تقدیر و احترام بودن این برخورد می‌گوید: وجه رسانه‌ای این اتفاق اینست وقتی اطلاع‌رسانی به صورت شفاف، بهنگام باشد علاوه بر کمک به رسانه به نیاز آنی مخاطب رادیو، تلویزیون، روزنامه و... هم پاسخ بهنگام داده می‌شود، در نتیجه رویکرد مخاطب به رسانه‌های داخلی به جای پناه بردن به فضاهای مجازی و رسانه‌های خارجی بیشتر می‌شود.

وی می‌افزاید: هنگامی که یک مقام مسئول صادقانه و مشفقانه درباره رویدادی که نتیجه دلخواه را به بار نمی‌آورد، اطلاع‌رسانی می‌کند، بیان صادقانه ایشان برای تک تک ایرانی‌ها قابل ستایش می‌شود و این برخورد باعث اعتماد‌سازی نسبت به دولت و خود شخص وزیر می‌شود. نتیجه این گفتمان اعتمادسازی، همدلی و همراهی مردم با دولت می‌شود، آذری جهرمی طی مدت کوتاهی که درکابینه حضور دارد بیش از وزرای دیگر که سابقه دارند، موفق شده بین نسل جوان و بزرگ ترها باورپذیری ایجاد کند و به عنوان مرجع قابل اعتمادی برای اطلاعات مورد نیاز مخاطب قرار بگیرد.

این مدرس ارتباطات از نگاه دیگر می افزاید: حتی این روش اطلاع‌رسانی برای دست اندرکاران این پروژه نیز ایجاد انگیزه می‌کند تا کوشاتر و ساعی‌تر باشند چراکه می‌دانند این عدم موفقیت به آنها برمی گردد بنابراین تلاش‌شان را دوچندان می‌کنند. صدیقی با اشار به سانحه سقوط هواپیما در حوالی کرج ادامه می‌دهد: هنوز در مورد این سانحه واقعیت حادثه را نمی‌دانیم، برای این‌که اطلاعات پراکنده، مخدوش و از منابع مختلف به دست ما می‌رسد، حتی اگر اطلاعات از منابع موثق دریافت کنیم اما به دلیل حجم اخبار آن را باور نمی‌کنیم، ولی هنگامی که یک وزیر صادقانه در مورد یک پروژه صحبت می‌کند تردید ندارم برای مردم پیام همدردی ایجاد می‌کند بنابراین بهتر است به جای رازپوشی و اطلاع‌رسانی نابهنگام، اطلاع‌رسانی درست داشته باشیم که مخاطب به ناچار در گمگشتگی اطلاعات به رسانه‌های بیگانه که درست و غلط را با اهداف خاصی باهم آمیخته می‌کنند، پناه نبرد. امیدوارم رفتار وزیر جوان باعث شود دیگر ارکان مدیریتی کشور هم، صادقانه و مشفقانه درباره کارکردها، نابلدی‌ها، کوتاهی‌ها و غفلت‌ها به مردم توضیح بدهند و اعتمادسازی بکنند که این اعتمادسازی به رسانه‌های ما هم کمک می‌کند مرجعیت از دست رفته‌شان را به عنوان منابع خبررسانی دوباره بدست بیاورند.

منبع: ایران آنلاین

1981

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید