آجر فرش قدیمی باغ گلستان خرمآباد کشف شد
مدیرپایگاه پژوهشی قلعه فلک الافلاک خرمآباد گفت: بخشی از آجرفرش قدیمی باغ گلستان این شهر حین انجام عملیات مرمتی حریم قلعه کشف شد.
رامین ابراهیمی روز دوشنبه به رسانهها اعلام کرد: طی عملیات مرمتی و ساماندهی در حریم قلعه تاریخی فلکالافلاک و محدوده باغ گلستان بخشی از آجر فرش قدیمی در این محوطه شناسایی شد.
وی اظهار داشت: باغ گلستان که در مجاورت قلعه تاریخی فلکالافلاک و چشمه گلستان قرار دارد از جمله باغهای تاریخی شهر خرمآباد است که به همراه باغهای سروستان و اِرم از دوره قاجار تاکنون به حیات خود ادامه میدهد و کشف و خوانا سازی بخشی از این آجر فرش بهترین الگو برای محوطهسازی و کفسازی باغ با حفظ اصالت اثر خواهد بود.
باغ گلستان خرمآباد محل زندگی حاکمان لرستان در زمان قاجار بوده، مکانی زیبا در میان درختان سر به فلک کشیده که چندین عمارت را در خود جای داده است.
این باغ در گذشته شامل حمام، مسجد، توپخانه، بیرونی و اندرونی بود که جلوه خاصی به آن میبخشید.
باغ گلستان خرم آباد در گذشته باشگاه افسران و یا مهمانسرای ارتش بود، درختان بلند، حوضچههای پر از ماهی، نهرها و منظرهی جذاب رو به قلعه فلک الافلاک از جمله ویژگیهای این باغ است و آب نهرهای آن از چشمه گلستان (در نزدیکی باغ) تامین میشود.
قلعه فلک الافلاک یا دژ "شاپورخواست" نیز بنای عظیم آجری است که در دوره ساسانی بر روی تپهای باستانی در مرکز شهر خرمآباد ساخته شده که زیبایی و معماری شگفت انگیز این قلعه موجب شده که از سوی بسیاری از کارشناسان به عنوان یکی از شاهکارهای مهندسی و معماری دنیا لقب بگیرد.
این قلعه به لحاظ موقعیت استراتژیک خود در قرن چهارم هجری قمری به عنوان مقر حکومت آل حسنویه و گنجور در زمان آل بویه درآمد و از قرن ششم هجری پس از ساخته شدن شهر جدید خرم آباد این قلعه نیز به نام خرمآباد معروف شد و احتمال میرود نام فلک الافلاک در دوره قاجار به آن اطلاق شده است.
این بنای کم نظیر مربوط به دوره ساسانی و به شماره ۸۸۳ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است که از دهههای گذشته دغدغههای بسیاری برای ثبت جهانی این اثر ارزشمند عنوان شده که تاکنون برطرف نشده است و شاهکار معماری جهان همچنان در فهرست ثبت موقت جهانی قرار دارد.
منبع: ایرنا
68