مجلس راه را برای کدام نامزدهای انتخابات 1400 باز کرد و چه کسانی را حذف کرد؟
بسیاری معتقدند نحوه قانونگذاری مجلس برای حذف رقبای اصولگرایان و حمایت از حضور نامزدهای خاص بوده است؛ از جمله مصوبه مربوط به ممنوعیت نامزدی افراد با سابقه اقامت در خارج از کشور که از شرایط کاندیداتوری است.
بهارستانیها به پیشواز رئیسجمهور نظامی رفتند و ضمن قانونگذاری برای نامزدی قالیباف ، احمدینژاد، سعید محمد و حسین دهقان، حذف ظریف و آذریجهرمی را کلید زدند.
طرح پرحاشیه اصلاح قانون انتخابات در حالی در صحن علنی مجلس تصویب شد که همچنان انتقادهای بسیاری بر آن وارد است و بسیاری معتقدند بهارستانیها بهدنبال دوختن کت ریاستجمهوری بر تن نامزد مورد حمایت خود هستند. البته شرایط عمومی نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری تقریبا چراغ سبزی برای حضور نظامیان و اصولگرایانی که شانس کمی برای نامزدی داشتند، از جمله محمود احمدینژاد هم بود؛ بنابراین میتوان گفت محدودیتهای اعمالشده در شرایط افراد واجد وصف نامزدی ریاستجمهوری فقط مشمول اصلاحطلبان شده است.
حضور نظامیان با وجود مخالفت شورای نگهبان بلامانع شد
بهارستانیها با کشوقوس بسیار و البته حمایت قاطع قالیباف که از نظرها دور نماند، به پیشواز رئیسجمهور نظامی هم رفتند و با پیشنهاد غلامرضا نوریقزلجه مبنی بر حذف «فرماندهان عالی نیروهای مسلح با جایگاه سرلشکری و بالاتر» از سوابق مؤثر برای کاندیداتوری در انتخابات ریاستجمهوری مخالفت کردند؛ بنابر این مصوبه مجلس فرماندهان عالی نیروهای مسلح با جایگاه سرلشکری و بالاتر میتوانند نامزد انتخابات 1400 شوند. نکته مهم این ماده این است که پیش از این نامزدهای نظامی با قطع ارتباط با نهاد خود بارها در میدان رقابتهای انتخاباتی حضور داشتهاند؛ اما اینبار بهارستانیها شرایط برای حضور نظامیان شاغل در منصب نظامی را فراهم کردند که میتواند موجب ایراد شورای نگهبان باشد؛ زیرا سخنگوی شورای نگهبان روز شنبه در نشست خبری خود با اصحاب رسانه صراحتا عنوان کرد: طبیعتا اگر کسی بخواهد در شورای نگهبان برای ثبتنام و حضور در انتخابات مجلس یا ریاستجمهوری وارد شود، باید با حوزه و نهاد خود قطع ارتباط کرده باشد. اگر آن فرد نظامی باشد، درجات و اینگونه مسائل تأثیری ندارد. ممکن است فردی پایینترین درجه را داشته باشد اما ثبتنام هم کند؛ بنابراین نهتنها درجات تأثیری در بررسی صلاحیتها ندارد، بلکه باید با نهاد خودش قطع ارتباط کرده باشد و رسما به ما اعلام کنند.
این هشدار سخنگوی شورای نگهبان جدی گرفته نشد تا مجلس که تعداد چشمگیری از نمایندگان آن را نظامیان سابق تشکیل دادهاند، جاده ورود نامزدهای نظامی احتمالی مانند سعید محمد و حسین دهقان را هموار کنند.
سفرا میتوانند نامزد شوند ظریف نه!
بسیاری معتقدند نحوه قانونگذاری بهارستان، برای حذف رقبای اصولگرایان و حمایت از حضور نامزدهای خاص بوده است؛ از جمله مصوبه مربوط به ممنوعیت نامزدی افراد با سابقه اقامت در خارج از کشور که مقرر داشته «نداشتن تابعیت و اقامت یا مجوز کارت سبز (گرینکارت) کشورهای دیگر در گذشته و حال» از شرایط نامزدی است.
در این بین برای نامزدی فردی مانند محمدجواد ظریف که اگر بخواهد وارد عرصه انتخابات شود به مهمترین رقیب اصولگرایان از جمله محمدباقر قالیباف تبدیل خواهد شد، این قانون یک ممنوعیت موردی و خاص است. او سالها در خارج از کشور در حال خدمت به نظام جمهوری اسلامی بوده اما همین خدمت مانع نامزدی در انتخابات خواهد شد که به شائبه حذف رقبای اصولگرایان توسط مجلس دامن زده است.
بنابراین سفرای دارای شش سال سابقه میتوانند نامزد انتخابات ریاستجمهوری شوند و ممنوعیت نامزدی افراد دارای اقامت خارج از کشور از یک سو سفرا و نمایندگان کشور در سازمان ملل و... را شامل میشود و از یک سو نمیشود. حال باید دید شورای نگهبان درباره این ابهام چه واکنشی نشان خواهد دا
هرچند در بخشی از این طرح، بندی متناقض با این موضوع هم مصوب شده است. در بخش مربوط به سابقه تصدی حداقل در مجموع شش سال در مناصب سیاسی در بند الف به ماده (۷۱) قانون مدیریت خدمات کشوری اشاره شده که در این قانون که مصوب هشتم مهر 1386 است، آمده: سمتهای ذیل مدیریت سیاسی محسوب شده و بهعنوان مقام شناخته میشوند و امتیاز شغلی مقامات مذکور در این ماده به شرح زیر تعیین میشود:
الف - رؤسای سه قوه (۱۸۰۰۰) امتیاز.
ب - معاون اول رئیسجمهور، نواب رئیس مجلس شورای اسلامی و اعضای شورای نگهبان (۱۷۰۰۰) امتیاز.
ج - وزرا، نمایندگان مجلس شورای اسلامی و معاونین رئیسجمهور (۱۶۰۰۰) امتیاز.
د. استانداران و سفرا (۱۵۰۰۰) امتیاز.
هـ. معاونین وزرا (۱۴۰۰۰) امتیاز.
بنابراین سفرای دارای شش سال سابقه میتوانند نامزد انتخابات ریاستجمهوری شوند و ممنوعیت نامزدی افراد دارای اقامت خارج از کشور از یک سو سفرا و نمایندگان کشور در سازمان ملل و... را شامل میشود و از یک سو نمیشود. حال باید دید شورای نگهبان درباره این ابهام چه واکنشی نشان خواهد داد.
همه اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام حتی احمدینژاد میتوانند نامزد شوند
یکی دیگر از بندهای پرحاشیه این طرح، مربوط به مجوز عضویت تمام اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام در انتخابات است. البته در پیشنویس طرح قرار بود دبیر مجمع بتواند نامزد شود که فقط شامل محسن رضایی میشد که ید طولایی در نامزدی انتخابات ریاستجمهوری دارد اما به پیشنهاد «نصرالله پژمانفر»، نماینده مشهد و محلات، در بند پ جزء ۱۰ ماده یک تغییر رخ داد. در این بند گفته شده بود دبیر شورای عالی امنیت ملی یا دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام امکان ثبتنام در انتخابات ریاستجمهوری را دارند که با پیشنهاد پژمانفر عبارت «اعضا» جایگزین «دبیر» شد. بر این اساس تمامی اعضای شورای امنیت ملی و مجمع تشخیص مصلحت نظام میتوانند نامزد انتخابات شوند، هرچند پیش از این هم مانعی برای نامزدی این افراد وجود نداشت.
البته این مصوبه بیش از همه به کام اصولگرایانی خوش آمد که از تأیید صلاحیت محمود احمدینژاد در شوای نگهبان ناامید شده بودند، زیرا اواسط تابستان بود که سخنگوی شورای نگهبان به نامزدهای ردصلاحیتشده پیشنهاد داده بود مجدد نامزد نشوند که در اکثر محافل سیاسی مخاطب این پیام محمود احمدینژاد برداشت شد و پس از آن بود که از تمایلنداشتن احمدینژاد برای ریاست جمهوری اخباری منتشر شد.
حذف نامزدهای جوان از جمله آذریجهرمی از نامزدی انتخابات
از دیگر موارد پرحاشیه طرح اصلاح قانون انتخابات میتوان به شرط سنی نیز اشاره کرد. بهارستانیها مقرر کردهاند که «حداقل سن ۴۰ سال تمام و حداکثر سن ۷۰ سال تمام در هنگام ثبتنام» باشد که حداقل سن با توجه به تأکید رهبر انقلاب برای انتخاب رئیسجمهور جوان و انقلابی در تضاد است و ممنوعیتی برای حضور رقبای جوان و دارای رأی در کارزار انتخاباتی 1400 است که ممکن است فضا را برای نامزد خاص مجلس تنگ کنند؛ بنابراین فردی مانند محمدجواد آذریجهرمی که وزیر شناختهشده و تقریبا محبوبی در میان جوانان است، نمیتواند نامزد انتخابات شود.
همه بیایند جز نامزدهای دارای رأی اصلاحطلبان
درحالیکه مجلس میکوشد با تنگکردن محدوده شرایط نامزدی انتخابات، رقبای جدی اصولگرایان را حذف کند، شرایط را برای حضور بسیاری سهل کرده است. امکان نامزدی شهردار شهری با دو میلیون جمعیت یا حتی رئیس دانشگاه آزاد یا مدیر حوزه علمیه که اصولگرا هستند فراهم شده اما رقبای قوی در جناح اصلاحطلب حذف شدهاند که هم تعداد نامزدها زیاد باشد و بگویند قانون ما مانع نامزدی افراد نشده است و هم نامزد مورد حمایت بهارستانیها با رأی حداقلی مانند مجلس، وارد پاستور شود.
همین رفتار بهارستانیها سبب شده است تا فعالان سیاسی اصولگرا نیز منتقد مجلس باشند. در همین رابطه محمد مهاجری در توییتی با اشاره به اصلاح قانون انتخابات ریاستجمهوری توسط مجلس نوشت: «مجلس یازدهم جوری برای کتوشلوار ریاستجمهوری قانون میدوزد که فقط به تن یک نفر بخورد. اگر این ماده را هم اضافه کنند، چیزی کم ندارد. رئیسجمهور باید متولد اطراف مشهد و کارشناس گازانبر باشد و دو معاونش به جرم تخلفات شدید مالی زندانی باشند. اینجوری هیچکس نمیفهمد منظورتان قالیباف است!».
هرچند محمدصالح جوکار، نماینده مجلس، گفته است «اصلاح قانون انتخابات ریاستجمهوری به معنای دوختن لباس برای قد و قواره کاندیداها نیست»؛ اما در عمل آنچه در مجلس تصویب شد، تلاش برای حذف رقبا بود تا تبیین شرایط نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری!!!
منبع: روزنامه شرق
66
من کاری به اینا ندارم. کسی که اقامت خارج داره و یا بدتر دوتابعیتی هست تحت هیچ شرایطی نباید حتی ثبت نام بشه. اگه واقعا کشورش رو دوست داشت اقامت خارج ایران رو نمیگرفت...
سلام.مجلس در مورد کسانی که تابعیت خارجی دارن واقعا کار خوبی کرده و ما از مجلس تشکر میکنیم .چون حرف دل ملت بوده .افراد دو تابعیتی مثل مربی پروازی میمونن.دل نمیسوزونن و تا مشکلی پیش بیاد فرار رو بر قرار تشکیل میدن .
قانونی که داره تصویب میشه برای نظامیان گفته:فرماندهان عالی نیروهای مسلح با جایگاه سرلشکری و بالاتر. اما آقایان سعید محمد و حسین دهقان که در بالا گفتید با این بند مجلس جاده را برای این دو نفر همراه کرده دارای درجه سرتیپی هستند که طبق این بند نمیتونند برای ریاست جمهوری ثبت نام کنند.
اصلا تحلیل درست و منصفانه ای نبود این خبر
چرا باید کسی که تربیت شده یه جای دیگس واسه ما تصمیم بگیره ؟مسول ایرانی باید از جنس همین ملت باشه تا درد ها رو بفهمه.هر چی میکشیم از همین مسئولین به اصطلاح غرب زده هست .
خب تو این چهل سال بیشترین خیانت و ضربه رو از دو تابعیتی ها خوردیم .
اگه خائن به کشورمون نباشیم باید با قانون حذف گرین کارتی ها موافقت کنیم
با این کارتون وتصویب قانون اقامت خارجی پس باید تمام فرزندان آقازاده ها نیز به اغوش وطن برگردن مخصوصا آقازده هایی که مرحوم شدن آقایی رضایی این بچه مرحوم رو برگردون به خاک وطنش و گزارش پلیس و پزشک قانونی رو برای مردم شریف روشن کنید ومشارکت مردم رو بردین زیر 20 درصد
خیلی برات متاسفم بافوت شدگان چکارداری توی که شعارمردمی بودن درکله خرابت داری یاپدر نیستی یا خانواده ات یادت ندادن ب روح رفته گان بی احترامی نکنی
جسدرضا خان رو هم که پیدا کردن از ایران که بیرون نداختن به احترام ایرانی بودنش طبق رسوم اسلام دوباره خاکش کردن یعنی بچه آقای رضایی از رضا خان بدتر بوده حقشه در وطن خودش خاک سپاری بشه در مورد پزشک قانونی هم گفتیم اگر مشکوک کشتنش پدرشون رو در بیاریم
ماکه به قالی باف وامسال قالی باف محال است رای بدهیم چون گرگ در لباس میش هست با شعار انقلابی وارد مجلس شد اما. بویی از انقلابی نبرده
یعنی هنوز از روحانی خسته نشدین ؟؟
راه فقط برای خواصی که مد نظر شورای نگهبان هستند باز است !!!!!
این حرفها را چهل ساله که دارین میگین ، ولی ۳۲ ساله که کشور دست اصلاح طلبانه ۸ سال میر حسین موسوی ۸ سال رفسنجانی ۸ سال خاتمی ۸ سال روحانی هر گندی به کشور زده شده از طرف ، افساد طلبان بوده
بالاخره باید یه جور جلو ی اصلاحطلبان گرفته بشه مردم که عقلشون دیگه به چشمشون هم نیست به یه جاشونه اگه ظریف ،عارف یا هر کسه دیگه ای از این جبهه بالا بیاد به حرف چهارتا سلبریدی تازه به دوران رسیده گوش میکننو باز اصلاحات رای میاره
اتفاقا مجلس کار بسیار بسیار خوبی کرده
اصلاحات و اصولگرایی باید از صحنه سیاسی کشور حذف بشه، فقط یک تفکر باید مدیریت کنه اونم تفکر انقلابی هست ،دیگه محافظه کاری بسه، مردم دوست دارن مسئولین مثل دهه 60 انقلابی باشن و انقلابی عمل کنن خسته شدیم از جناح بازی رئیسجمهور نظامی هم خوبه اون پادشاهانی که بهشون افتخار میکنید اکثرا هم حاکم بودند هم فرمانده نظامی از کوروش بزرگ و نادرشاه افشار و شاه عباس و شاه اسماعیل و.... مسئول انقلابی چه نظامی چه غیر نظامی تا وقتی وسط میدان برای مردم بجنگه مردم براش جون میدن بسه محافظه کاری، بسه سیاسی بازی خسته شدیم از چپ و راست بازی هاتون
بهترین قانونی رو که مجلس حداقل در بیست سال گذشته تصویب کرده همین قانون بوده که حمایت اکثریت مردم رو داره، دست گرین کارتیها و دوتابعیتی ها رو گرفتند دمشون گرم وای حیف هشت سال پیش اینکار انجام نشد
قالی باف داره جاده رو برای خودش صاف میکنه خبر نداره بیشتر مردم رای نمیدن و مثل همان انتخابات مجلس با رای کم انتخاب میشه
یه آدم درست بیاد، با رای کم هم باشه اشکال نداره
شما چقدر دارین میسوزم ازین کار مجلس بی عرضگی شما ها رو هم ملت دید
مگه این اصلاحات چه غلطی کرده تو این سالها که دارید سنگشو به سینه میزنید اصولگراها هم چنگی به دل نمیزنن فقط افراد انقلابی و پای کار مثل آقای رئیسی و ... که دنبال پول و ثروت و قدرت و حزب بازی نباشند
کسی که خوشی هاش را خارج از کشور کرده و اونقدر هم دمجنبانی کرده که تونسته تابعیت کشورهای دشمن ما را هم بگیرد و اون را شهروند خودشون بدونند چطور میتونه برای مردم ما دل بسوزونه و اقا بالا سر ما باشه 8 سال یه دوتابعیتی این بدبختی را سر ما اورد بستمونه
بالاخره نمردیم هستنند کسانی دلشان برای ایران بتپد و یه عده فهمیدند سیاست مدار دو تابعه یعنی به فکر ان کشور که تابعیت ان کشور را دارند مثل چند نفر بانک مرکزی در برجام که جاسوس از اب درامدند
مجلس وشورای نگهبان خودشان رئیس جمهوررابایک صلوات انتخاب کنندخیال همه راحت کنندنه بررسی صلاحیت ،نه کاندیدای چندجناحی ،نه حضورحداکثری ،نه هزینه تبلیغات وانتخابات هیچی نمی خواهدفردمنتخب حمایت رسانه هاوبلندگوهای...ونهاد.... و....دارد
اگر واقعا دموکراسی و مردم تعیین کننده سرنوشت خودشون هستند بگذارید ازهمه احزاب بیان وسط میدان اگرم مردم هیچ کاره اند دیگه چرا میارینشون پای صندوق رای با وضعیت بیماری کرونا..این مجلس حداقلی که نمیتونه جای مردم تصمیم بگیره اینگونه کارها زنگ خطر شدیدی برای نظام مقدس جمهوی اسلامیست شهیددادیم که آزاد زندگی کنیم آزاد انتخاب کنیم..ای کاش رهبر عزیزم که جانم فدایش باد جلو مجلسی ها رو میگرفت که حکومت رو دچار چالش نکنن
یعنی بازم اجازه بدیم که یه غربزده دیگه بیاد ۸ سال کشور را به گند بکشه اون میخواد دلار را چقدر ببره بالا؟؟
خیلی کار خوبی کرده مجلس زودتر از اینها اصلاحات باید اتجام میشد رئیس جمهور باید کاملا ایرانی باشه
کار مجلس درسته تا کی باید امثال روحانی و ظریف را تحمل بکنیم همه دیدند که اینها کاری بلد نیستند قیمت ها سر به فلک گذاشتند ، خسته شدیم به خدا
بگونه ای قانون بگذاریدد وقت وهزینه ای نخواهد بگویید فقط این چندنفر شرایطش رادارندوماهم این شخص را انتخاب کردیم چون فرقی نمی کند کدام باشد چون خودی خودمان هستند ..فکر کردین اینجا هم فلان جاهاست که مهاجران رییس جمهور شود فقط شایسته ها در اینجا حکومت میکنند واین آبادی نتیجه اش است
بزرگترین مشکل مملکت تابعیت اعضای خانواده مسئولین در کشورهای غربی بود چون چپاول میکردند برای توله هاشون. خدا کنه برای بقیه پستها هم قانون بشه
اصلاحات دیگه چه بلایی سر مردم بیاره که دست بردارید
تنها قانون خوب مجلس همین که امثال ظریف روحانی جهرمی و....اصلاح طلبان حق شرکت نداشته باشند اینها باید بروند خارج روحانی تابعیت انگلیس را دارد چون دکتری خود را نگرفته
آمدیم آقای قالیباف و مجلسه دور همی که که فقط با رای خویشاوندان به مجلس راه پیدا کردید وشواری نگهبان که دارد تمام آره ها رو برای چند نفر باز میکند اول که به تاریخ نوشته خواهد شد دوم چگونه اتحاد ملی را میخواهید نگه دارید و دیگر نیازی به رای گیری نیست آقایان شورای نگهبان بین چند تند رو خودتون مسابقه دو بزارید هر کس تند تر دوید پس تندرو تر هست و همان ریس جمهور شود
برای خودی ها راه باز شد
مجلس 4 درصدی