شکایت یک نماینده مجلس از ظریف به کمیسیون اصل ۹۰

نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی در نامه ای به رئیس مجلس از طرح شکایت خود ازمحمدجواد ظریف، وزیر سابق امور خارجه در کمیسیون اصل نود خبر داد.

شکایت یک نماینده مجلس از ظریف به کمیسیون اصل ۹۰

متن نامه علی خضریان سخنگوی کمیسیون اصل نود مجلس به محمدباقر قالیباف رییس مجلس شورای اسلامی به شرح زیر است:

‎« باسمه‌ تعالی
‎جناب آقای دکتر قالیباف
‎ریاست محترم مجلس شورای اسلامی
‎سلام‌علیکم
‎همان‌طور که مستحضرید، دولت‌های یازدهم و دوازدهم برای حل مشکلات کشور، مذاکره برای رفع تحریم‌ها را به عنوان راهبرد اصلی کشور انتخاب کرد. فرای مشکلات ذاتی این راهبرد، دکتر محمدجواد ظریف به عنوان مسئول اصلی مذاکرات نیز با ضعف‌های کارشناسی که در طول مذاکرات از خود نشان داد، نقش مهمی در ضعف توافق برجام و سوءاستفاده دشمن از آن داشت، که نمونه اخیر آن در اظهارنظر ایشان پیرامون عدم اطلاع از وجود واژه تعلیق (suspend) در توافق پدیدار شد. اظهارنظری برخلاف صحبت‌های قبلی ایشان در مجلس شورای اسلامی که نشان‌دهنده عدم اشراف ایشان بر متن توافق است. علاوه بر این اظهارنظر، موارد بسیار دیگری از این تناقض‌ها و اقدام و اظهارات غیرکارشناسی در مورد مذاکرات، تحریم‌ها و توافق در صحبت‌ها و اقدامات دکتر ظریف وجود دارد، که لازم است این موارد مورد بررسی قرار گیرد مهم‌ترین تناقضات، اظهارات و اقدامات دکتر ظریف که نشان دهنده عدم شایستگی ایشان برای مدیریت مذاکرات بوده است به‌طور خلاصه شامل موارد زیر است که اسناد مربوط به آن به صورت مشروح ارائه خواهد شد:

الف)بی‌تفاوتی نسبت به احتمال خروج دولت‌های بعدی آمریکا از برجام: دکتر محمدجواد ظریف در دفعات متعدد در طول انجام توافق، ادعا می‌کرد که به علت رفع قطعنامه‌های شورای امنیت و قوانین حقوق بین‌الملل، رئیس‌جمهورهای بعدی آمریکا نمی‌توانند از توافق خارج شوند یا خروج آن‌ها اثری نخواهد داشت. به طور مثال دکتر ظریف پس از نهایی شدن متن، در پاسخ به این سؤال که رئیس‌جمهور بعدی آمریکا می‌تواند برجام را کنار بگذارد و چه مکانیسم حقوقی برای الزام رئیس‌جمهور بعدی آمریکا برای اجرای برجام وجود دارد، گفته بود: «قطعنامه شورای امنیت برای آمریکا خیلی مهم است و مبنای مقبولیت جهانی دارد، به همین دلیل آمریکا نمی‌تواند اینکار -عدم اجرای تعهدات در برجام- را انجام بدهد..، من به شما اطمینان می‌دهم که آن مبنای مقبولیتی نابود می‌شود.» علی‌رغم این اظهارنظر، ترامپ به راحتی و به صورت یک‌طرفه از توافق خارج شد و تمام توافقات دوران برجام نیز نیمه‌کاره رها شد.

ب)عدم شناخت از تفاوت و اهمیت تحریم‌ها: یکی دیگر از ضعف‌های دکتر ظریف، عدم شناخت از درجه اهمیت تحریم‌ها بود. دکتر ظریف این‌گونه تصور می‌کرد که با رفع تحریم‌های شورای امنیت، دیگر تحریم‌های آمریکا اثر نخواهد کرد. ایشان آذر۹۲ در صحن علنی مجلس گفته بود: «من به شما اطمینان می‌دهم زمانی که تحریم‌های شورای امنیت فرو بریزد، تمام تحریم‌های آمریکا جز تکه‌پاره‌ای از کاغذ نخواهد بود». اما همان‌طور که در طول اجرای برجام و پس از خروج آمریکا از برجام مشخص شد، علی‌رغم نبود تحریم‌های اقتصادی قطعنامه‌های شورای امنیت، به علت باقی ماندن تحریم‌های آمریکا و شروط این کشور، ایران نتوانست بهره‌مندی اقتصادی را ببرد، چنانکه دکتر ظریف پس از اجرای برجام، علی‌رغم ادعای کاغذی بودن تحریم‌های آمریکا پس از رفع تحریم‌های شورای امنیت، ۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۵ در نامه‌ای به هماهنگ‌کننده کمیسیون مشترک برجام نوشت: « بانک‌های غیرآمریکایی عمدتاً به دلیل پیام‌ها و اقدامات بازدارنده اوفک که مقررات رفع تحریم‌ها را به‌شدت مشروط و پیچیده جلوه می‌دهد و هم‌زمان تحریم‌های باقیمانده را برجسته و تهدیدآمیز معرفی می‌نماید، از ایجاد یا احیای روابط تجاری و اقتصادی با ایران اکراه دارند.»

ج) عدم فهم از دوره‌های مختلف تحریمی و علت پیروی اروپا از آمریکا: یکی دیگر از نقاط ضعف دکتر ظریف که باعث زیان فراوان اقتصادی به کشور شد، عدم فهم شرایط و دوره‌های مختلف تحریمی و میزان پیروی اروپا از تحریم‌های آمریکا بود. وزیر سابق خارجه در ابتدا معتقد بود چون توافق قطعنامه‌های شورای امنیت را رفع کرده است، خروج یک کشور باعث نمی‌شود تا تعهدات سایر کشورها با مشکل روبه‌رو شود. دکتر ظریف در تائید صحبت‌های خودش تحریم‌های سال ۱۹۹۶(ایلسا) را مثال زد. صحبت‌هایی که نشان می‌داد دکتر ظریف اطلاعی از وضعیت بازارهای مالی دنیا ندارد. قانون تحریم‌های ایران و لیبی(ایلسا) در سال ۱۹۹۶ قانونی بود که در آن آمریکا سرمایه‌گذاری در بخش نفت و گاز ایران و لیبی را با محدودیت روبه‌رو می‌کرد. این درحالی بود که هم مجازات قانون ایلسا محدود بود و هم اینکه به استناد گزارش مقامات آمریکایی در آن سال‌ها شرکت‌هایی مانند پتروناس یا توتال که در ایران حضور پیدا کردند، منافع زیادی در آمریکا نداشتند. لذا بلافاصله اجرای قانون ایلسا متوقف شد. اما با گسترش بازارهای مالی و افزایش نقش دلار، وابستگی شرکت‌ها به آمریکا و پیروی آن‌ها از قوانین این کشور بیشتر شد. به همین دلیل پس از خروج آمریکا از برجام و درحالی که قطعنامه‌های شورای امنیت به حالت قبل خود بازنگشته بودند، اندک شرکت‌های اروپایی که با ایران توافق کرده بودند، ایران را بدون دادن یک دلار جریمه ترک کردند. همین نگاه غلط باعث شد ایران علی‌رغم خروج آمریکا از برجام دل به اروپا ببندد، اما اروپایی‌ها حتی کالاهای بشردوستانه به ایران را کاهش دادند. دکتر ظریف نیز که پیش از آن ادعا کرده بود، خروج آمریکا از برجام خللی در اقدامات اروپایی‌ها وارد نمی‌کند، مجبور شد نامه‌های زیادی به اروپایی‌ها بزند و از آن‌ها بابت قطع تعاملات اقتصادی خود با ایران گله کند.

یکی دیگر از ضعف‌های دکتر ظریف، عدم شناخت از درجه اهمیت تحریم‌ها بود. دکتر ظریف این‌گونه تصور می‌کرد که با رفع تحریم‌های شورای امنیت، دیگر تحریم‌های آمریکا اثر نخواهد کرد

د) عدم تسلط به متن برجام در مورد بازگشت‌پذیری تحریم‌ها: یکی دیگر از ضعف‌های تیم مذاکره‌کننده و مشخصاً دکتر ظریف عدم تسلط بر متن برجام در زمینه برگشت‌پذیری تحریم‌ها بود. دکتر ظریف در ۱۳مرداد۱۳۹۴ گفته بود: «درصورت بازگشت‌پذیری، توافقات باقی خواهد ماند و کسی نمی‌تواند مانع آن شود.» این درحالی بود که براساس بند ۳۷ برجام، در صورت بازگشت تحریم‌ها تنها توافقاتی باقی خواهند ماند که شامل تحریم‌های شورای امنیت باشند و این موضوع شامل تحریم‌های اروپا و آمریکا نمی‌شود. به همین دلیل هم پس از خروج آمریکا از برجام، علی‌رغم اینکه تحریم‌های شورای امنیت مجدداً اعمال نشد، برخلاف ادعای دکتر ظریف توافقات باقی نماندند.

ه) عدم تسلط به متن در حوزه رفع تحریم‌ها: یکی دیگر از موضوعاتی که باعث زیان به کشور شد، عدم توجه دکتر ظریف به پانوشت‌های۱۴ و ۱۶ پیوست دوم برجام است. دکتر ظریف سال ۹۴ و در کمیسیون برجام گفته بود: « از روز اجرای توافق، اجرای کل تحریم‌های ایالات‌متحده متوقف خواهد شد.» این در حالی است که علاوه بر باقی ماندن تحریم‌های اولیه و یا تحریم مهمی همچون محدودیت استفاده از چرخه دلار(U-TURN) در برجام، براساس پانوشت ۱۴ و ۱۶ پیوست دوم برجام، تحریم‌های آمریکا صرفاً برای افراد خارج‌شده از لیست تحریم متوقف می‌شد و افراد باقی‌مانده در لیست تحریم(SDN list)همچنان شامل تحریم بودند و مؤسسات مالی دنیا در صورت انجام تراکنش مستقیم یا غیرمستقیم با آن‌ها شامل جریمه محرومیت از نظام مالی آمریکا می‌شدند. همین موضوع باعث شد در طول اجرای توافق بانک‌های بزرگ دنیا با ایران کار نکنند. موضوعی که در گزارش سوم وزارت خارجه در اجرای برجام نیز به آن اشاره شده بود. این موضوع نشان می‌دهد که عدم تسلط دکتر ظریف به ساختار متن و تحریم‌ها باعث شده تا ساختار تحریم‌ها باقی بماند و ایران آورده اقتصادی چندانی از توافق نداشته باشد.

و) تناقض در رعایت خطوط قرمز رهبری: آقای ظریف در طول مذاکرات مدعی شده بود که خطوط قرمز رهبری در مذاکرات رعایت شده است. این درحالی است که خود رهبر انقلاب تاکید کردند که دکتر ظریف بیان کردند که برخی خطوط قرمز رعایت نشده است. علاوه بر این تناقض، بررسی‌های کارشناسی نشان می‌دهد که هیچ یک از خطوط قرمز رهبری در مورد رفع تحریم‌ها رعایت نشده که باعث ضرر و زیان به مردم شده است.
‎ز) تناقض در مورد اثر تحریم‌ها بر فروش نفت: دکتر ظریف پس از رسیدن به توافق برجام. برای توجیه اقدام خود، ادعا کرد که اگر توافق ژنو یا برجام نبود، فروش نفت ایران صفر می‌شد. موضوعی که نه تنها با آمارهای بین‌المللی حتی آمار اداره اطلاعات انرژی آمریکا سازگاری نداشت، بلکه بعدها و پس از بازگشت همان تحریم‌ها در ادعایی کاملاً مخالف با ادعای قبل خود در آبان سال ۹۷ گفت: « آمریکا نمی‌تواند صادرات نفت ایران را به صفر برساند.». این تناقض در گفتار دکتر ظریف نشان می‌دهد که ایشان برای پیشبرد نگاه خود و توجیه برجام، چگونه دست به تحریف حقایق و همچنین خالی کردن دست ایران در مذاکرات زده است.

ح) زمان بازگشت‌پذیری ایران: دکتر ظریف پس از نهایی شدن متن توافق برجام مرداد ۹۴ گفته بود:« می‌گویند اثر بازگشت تحریم‌های آن‌ها یک‌شبه است که نیست و به سال‌ها زمان نیاز دارد، اثر بازگشت ما می‌تواند زودتر باشد، زیرا اگر نقض عهد کنند کار ما با پیچ و مهره‌هاست.» این اظهارات در حالی انجام شد، که برخلاف ادعای دکتر ظریف تنها چند روز پس از خروج آمریکا از اعلام برجام در اردیبهشت سال ۹۷، تمامی شرکت‌های اروپایی اعلام کردند توافقات خود با ایران را نیمه‌کاره رها می‌کنند و تنها چند ماه پس از اعلام خروج آمریکا از برجام و پیش از اینکه موعد قانونی خروج آمریکا از برجام و اعمال مجدد تحریم‌ها فرا برسد، اروپایی‌ها خرید نفت خود از ایران را صفر کردند.

در پایان با استناد به موارد فوق که نشان دهنده اهمال دکتر ظریف در انجام مسئولیت بوده یادآور می شود پیرو همین موضوع، نامه به رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی و طرح شکایت از دکتر ظریف به رئیس کمیسیون اصل ۹۰ نیز انجام شده است. لذا از شما خواستارم دستور فرمایید این موارد بررسی و گزارش آن در اختیار نمایندگان و ملت شریف ایران قرار گیرد. پیش از این و پس از گزارش آخر وزارت خارجه در اجرای برجام نیز چنین خواسته‌ای تکرار شده بود. لذا خواهشمندم هرچه سریع‌تر برای بازخوانی تجربه اعتماد به غرب و مسیر مذاکرات که مورد تاکید مقام معظم رهبری نیز بوده است، این اقدامات انجام شود تا مسیر اشتباه گذشته تکرار نشود.

علی خضریان

نماینده مردم شریف تهران ، ری، اسلامشهر و پردیس
‎رئیس کمیته سیاسی، نظامی و امنیتی کمیسیون اصل نود مجلس شورای اسلامی»

منبع: ایسنا

66

کیف پول من

خرید ارز دیجیتال
به ساده‌ترین روش ممکن!

✅ خرید ساده و راحت
✅ صرافی معتبر کیف پول من
✅ ثبت نام سریع با شماره موبایل
✅ احراز هویت آنی با کد ملی و تاریخ تولد
✅ واریز لحظه‌ای به کیف پول شخصی شما

آیا دلار دیجیتال (تتر) گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟

استفاده از ویجت خرید ارز دیجیتال به منزله پذیرفتن قوانین و مقررات صرافی کیف پول من است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 33
  • شهلا
    0

    این باصطلاح نماینده فقط قصد دیده شدن و معروف شدن از طریق جناب دکتر ظریف داره و الا تمامی مواد بالا که ایشان اشاره کرده بیشتر شبیه به یک جوک می مونه من نمی فهمم چرا این جماعت انقدر از دکترظریف میترسند

    نظرات شما -
    • .
      1

      آدم ساده لوح ترس داره؟

    • ل
      0

      از نیش بازش بترسند یا از حماقتش؟

  • الله اکبر
    0

    خدا میداند چه نقشه شومی پشت این شکایت است این اقا یک نفر نیست فعلا نوک هرم شده دهها ساعت پشت این شکایت جلسات بوده به خدا قسم به ملت رحم کنید مشکلات را حل کنید اگر الان شروع کنید ۳۰ سال طول میکشد اگر حل نمی کنید مشکلات را افزایش ندید اللهم انا نشکوا الیک فقد ولینا (عج)

  • محمد
    0

    ملا برادر ظریف ....

  • غریبه
    0

    نماینده چند درصدی؟؟؟

  • محمدی
    0

    عجب اگر این وزیرخارجه بی کفایت بود شما تمامیت خواهان افراطی که در مجلس فعلی وقبلی اکثریت ارا را داشته وداریدچرا ایشان را استیضاح نکردید تا به منافع ملت لطمه نخورد ؟؟؟ چرا ترک فعل کردید ؟ همه ملت می دانند که این برخوردهای انفعالی وکینه توزانه از روی حقد وحسد وکینه است وهیچ دردی از هزاران درد ملت بر طرف نمی کند . شما مجلسی ها بجای پرداختن به دغدغه های اصلی ملت طاعون زده فقط در فکر انتقام سیاسی از رقیبان سیاسی گذشته خود هستید همین وبس .

  • عبید
    0

    در تاریخ نام ظریف در زمره راد مردان سر افراز وتاریخ ساز ثبت خواهد شد مردی که دوست ودشمن به توانمندیش اذعان دارد وهمه می دانند که برخی دشمنانش نمایندگانی ۱۰ درصدی هستند که هر گز نماینده ملت نیستند ، کسانی باید ادعای نمایندگی ملت را داشته باشند که حداقل ۵۰ درصد ازملت رای کسب کرده باشد . امثال خضری باید بابت نگاه قشری ودرون مریض ونگاه افراطی حتما به روانپزشک مراجعه نمایند .

    نظرات شما -
    • ****
      0

      مردی که ندیده امضا میکرد

  • عفقثث
    0

    هر دم از ...بار و بری می رسد. آفرین به این نماینده تهران.امیدواریم. مستندات تان محمکه پسند باشه و نه حب و بغض سیاسی و ...و قالیباف هم مصلحت اندیشی نکند. حق به حقدار برسه. /واقعا جمهوری اسلامی یعنی همین.یعنی وقتی هرمقامی در هر زمانی تخلفی کرد و یا متهم به خلاف شد. باید توسط نهادهای نظارتی و..تحت سوال و ماخذه ‌.‌.قرار گرفته و درصورت صحت گزا رش خلاف ...متخلف در پیشگاه الهی و قانون و مردم محاکمه و مجازات بشه.چه این فرد جواد بشه. یا حسن و..محمود و....

    نظرات شما -
    • عوام
      0

      این بابا خضریان حتی مصاحبه ظریف رو گوش نکرده داره طبق گفته اشخاص به اون اقتدا میکنه اینها سواد خواندن و نوشتن ندارند اینها اگر کوچکترین مدرکی داشتن الان ظریف و روحانی اعدام بودن این اقا حتی نمیدونه که مسئول مذاکره دولت نبوده بلکه نهاد بالا دستی ستاد امنیت ملی بوده خدایش ابنها رو معلوم نیست از کدام لپ لپ در اوردن

  • محسن
    0

    خدا آقای ظریف رو حفظ کنه .

    نظرات شما -
    • قوچ کش
      0

      اقا این اقای ظریف رو بدرونید

  • پرسش علمی
    0

    شما نمایندگان مجلس نبودید که برای عکس سلفی و یادگاری با یک پیرزن همدیگر را زیر دست و پا انداخته بودید، چرا آن موقع که ارباب به ظریف آورین آورین می گفت و سکه های طلا نثارش می کردند و مدال به سینه اش می چسباندند، خفه شده بودید؟ چی شد یهویی؟

    نظرات شما -
    • مرتضی
      0

      اشتباه فهمیدی اونا نمایندگان اصلاح طلب و در مجلس قبل بودند نه این مجلس

  • مهراد
    0

    چرا از رئیس و روسای سردار عیسی شریفی ، چرا از خورندگان املاک نجومی ، چرا از رانت خوارنی که املاک هکتاری وپنج هزار متری بنیاد مستضعفان را با ثمن بخس تصاحب کردند وانها را به مدارس غیرانتفاعی شخصی در ولنجک وسعادت اباد وپاسداران تبدیل کردند ، چرا از دکل خوران و انهایی که بابک زنجانی را بوجود اوردند ، چرا ازاختلاسگران هلدینگ یاس و.... شکایت نمی شود ؟ برای این که همه این چپاولگران به یک جناح خاص ومقتدر منتسب هستند وهیچکس را جرات نزدیک شدن به انها نیست امثال خضری دراین مواقع کور وکر ولال می شوند .

    نظرات شما -
    • ****
      0

      ظریف هم جزء همون های است که گفتی سکه های برجام رو پس داد؟

  • حسین
    0

    این همون آنی ور آنی تایم نیستش؟ عجب رویی، عجب اعتماد بنفس!!!!!

  • شرمسار
    0

    همین جواد خان بود که مردم را به خاک سیاه کشاند...چیزی ندیده نخوانده را به جای مردم ایران امضا میکنی...؟؟؟چها تا نون خورم دارند که ازاو همایت بکنن.حالا که دولت عوض شود دستشون رو شود که چه گندی بالا اوردن...

    نظرات شما -
    • محسن
      0

      صدر تا ذیل نظام به یک اندازه در وضعیت موجود مقصرند .

    • ناشناس
      0

      صبر کن شب دراز هست و رئیسی بیدار.خخ

  • عال
    0

    اول برادری ات را ثابت کن بعد درخواست حقت بکن ا ول برجام به سر انجام برسون اگر خیلی دلت برای مردم میسوزه

  • بهمن
    0

    خداوند رحمت کند شهید بهشتی را که به هاشمی رفسنجانی گفته بود این آسیاب به نوبت است

    نظرات شما -
    • مرادی
      0

      حرفهای بی سند زیاد است

  • دانلود
    0

    نماینده بیسواد حق ندارند به آقای ظریف عرض اندام نمایند عددی نیستن مزخرف

  • بیرانشاه
    0

    خداوند لعنت کند نمایندگان دروغگورا بی عرضه ها سگ زرد برادر شغال است

  • ناشناس
    0

    بلخره خود ظریف اعتراف کرده . من بر جام را نخواندم ولی امضاء کردم روحانی می ترسید از قدرت بیافتد؛به منتقدانش می گفت بی سواد حالا وزیر خارجه اش که سواد داشته چطور بر سرش کلاه گذاشتند. ملت را بروز سیاه نشانده اند . انطوری که بویش می آید خود روحانی هیچ رونوشت بر جام را هم ندیده بوده .

  • 11
    0

    الان به صراحت قانون تعلیق برجام که به تصویب مجلس رسیده توسط دولت سیزدهم نادیده گرفته شده. چرا مجلس و بازرسی کل در مورد تعلل دولت در مورد اجرای این قانون ساکن است. اگر برجام بد است چرا مجلس طبق قانون مصوب خود، قوه مجریه را وادار به خروج نمیکند.

  • حسین
    0

    «آنی ور،آنی تایم» چرخ مملکت روی آگاهی نمی چرخد! این شکایت هم جزیی از همین سیکل است. برای بقیه اجزای مملکت هم جای شک دارد زیرا این افراد را یا تائید و یا اکنون تحمل میکنند. پس همه، همین شکلی هستند که می بینید. الان که خوشحال هم هستند که یکدست شده اند. مبارک باد

  • حسن
    0

    تمام نمایندگان مجلس سوادشون رو جمع کنند ارزشش به پای نجابت و شخصیت دکتر ظریف عزیز نخواهد رسید

  • ناشناس
    0

    اینقدر بزرگ بزرگش نکنید بابا جلوی امیر کویت با ذلت خودش کوچک کرده بود الان هم در سایتها هست که از طریق .. که ملاقات ظریف با امیر کویت در شبکه هست فقط در مجلس کشور خودمان داد بداد راه می انداخت

  • ناشناس
    0

    این نماینده نما در حد و اندازه خودش حرف بزنه ..تو در حد عیسی شریفی و اکبر تبری بیشتر نیستی

  • هاشم طاها
    0

    خدا لعنت کنه کسانی که با جان و مال و اعتبار ایران برای خودشان جایگاه درست کردن.خضریان اصلا در حد این ادعاها هست؟تمام شکایتش از روی مصاحبه های خود دکتر ظریف هست.خدمت دکتر ظریف را همه تایید میکنن شما میگین خیانت بود کاری نداره الان که همه از خودتون هستن بزنین زیرش و خارج بشین .دیدین عرضه ندارین؟فقط ور میزنین.روزی که مردم حسابتونو برسن نزدیکه.