کوه‌های 100 متری زباله/ تولید 18 لیتر شیرابه در ثانیه/شرایط تاسفبار مدیریت پسماند در کشور

معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست با اسفبار خواندن شرایط مدیریت پسماند در کشورتصریح کرد:در برخی نقاط کشور از تلنبار شدن زباله ها روی هم تا ارتفاع 100 متر، 18 لیتر در ثانیه شیرابه تولید می شود.

کوه‌های 100 متری زباله/ تولید 18 لیتر شیرابه در ثانیه/شرایط تاسفبار مدیریت پسماند در کشور

به گزارش خبر فوری ،سعید متصدی ،درنشست خبری امروز سازمان حفاظت محیط زیست افزود: متاسفانه شهرداری ها به رغم برخورداری از منبع مالی دریافت عوارض آلایندگی صنایع طبق تبصره 1 ماده 38 و صراحت قانون به ضرورت هزینه کرد این منبع مالی برای رفع معضلات محیط زیستی، سایر دغدغه ها را به مدیریت پسماند ارجح می دانند و از این رو شاهد فجیع ترین شرایط مدیریت پسماند و شیرابه در برخی شهرهای کشور از جمله شهرهای شمالی هستیم تا جایی که حتی یک نقطه فاقد شیرابه در شهرهای شمالی کشور وجود ندارد.

او از برگزاری جلسات متعدد با مسئولان استان های شمالی به منظور ساماندهی این شرایط خبر داد و بیان کرد: تدوین 19 راهکار کوتاه مدت همچون کنترل شیرابه ها، تفکیک از مبداء، استفاده از زباله در کمپوست برخی از راهکارهای پیشنهادی و در حال پیگیری است، اما پیش شرط هر اقدامی در مدیریت صحیح پسماند، تفکیک از مبداء زباله و سپس بازیافت آن است.

متصدی ابراز امیدواری کرد: طی ماه های آینده در نشست با رسانه ها، گزارشی جامع از اقدام ها و فعالیت های صورت گرفته برای مدیریت پسماند در کشور، همچنین شرایط کنونی پسماند ارائه شود.

معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست، ایجاد مراکز مدیریت پسماندهای ویژه، صادرات پسماندهای ویژه به خارج از کشور و امحا سموم تاریخ گذشته را از جمله اقداماتی دانست که در زمینه مدیریت پسماند طی دولت یازدهم صورت گرفته است.

متصدی با تاکید بر این موضوع که هیچ مجوزی از سوی سازمان حفاظت محیط زیست برای هیچ شهرداری به منظور دپو زباله صادر نشده است، تصریح کرد: البته سازمان شهرداری ها و دهیاری های کشور برای ساماندهی مراکز دفن پسماند در کشور کار مشترکی با سازمان حفاظت محیط زیست آغاز کرده است.

این مقام مسئول ضمن یادآوری این موضوع که تولید کنندگان پسماند موظف به مدیریت و ساماندهی پسماند تولیدی خود هستند، خاطرنشان کرد: قانون مدیریت پسماند مصوب سال 1383 است و در لایحه حفاظت از خاک نیز مورد رجوع واقع شده است و بنابراین از نظر قانونی مشکلی در این زمینه وجود ندارد.

متصدی افزود: کشور نیازمند تولید برق از طریق سوزاندن زباله ها یا دفن زباله ها نیست بلکه نیازمند مدیریت پسماند از طریق تفکیک و بازیافت است زیرا زباله در واقع سرمایه کشور است که بدون بازیافت و بازگشت به چرخه مصرف، دفن یا سوزانده می شود.

معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه وقتی در تهران شاهد سوء مدیریت و عدم تفکیک زباله‌ها هستیم، در سایر شهرها هم می‌توانیم انتظار چنین مسائلی را داشته باشیم، گفت: از همین رو تقریبا شهردار هیچ کدام از شهرداری ‌های شمال کشور را نمی‌بینیم که برای آن ها در دادگاه پرونده ای در خصوص مدیریت پسماند تشکیل نشده باشد.

نخستین گام در زمینه مدیریت درست پسماند، تفکیک زباله از مبدأ است

متصدی ضمن انتقاد از ضعف شدید مدیریت پسماند در شهرداری ها بر ضرورت رفع این نقص تاکید کرد و گفت: در تلاش هستیم تا مدیریت پسماند شهری را به اولویت نخست و اصلی شهرداری های سراسر کشور تبدیل کنیم و نخستین گام در این مسیر، تفکیک زباله است زیرا تفکیک و بازیافت زباله به معنای بازیافت سرمایه و جبران هزینه های مدیریت پسماند است.

این مقام مسئول با اعلام خبر واگذاری و آماده سازی 9 مرکز پسماند ویژه در کشور برای دریافت پسماندهای ویژه، گفت: استان‌های آذربایجان شرقی، قزوین، یزد و اصفهان از جمله استان‌هایی هستند که این مراکز در آن ها قرار خواهند داشت.

متصدی ادامه داد: همچنین در شهر تهران که تا کنون مکانی برای پسماندهای ویژه بیمارستانی نبود، به رغم آنکه مرکز هوشنگ آباد در محدوده شعاع ۱۲۰ کیلومتری قرار دارد و استقرار صنایع در این محدوده ممنوع اعلام شده است، نظر به اهمیت موضوع، دولت اجازه فعالیت به این مرکز در داخل شعاع ۱۲۰ کیلومتری را داد.

ممنوعیت ترانزیت پسماند ویژه و خطرناک در کشور

معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست اشاره ای هم به برخی دیگر از اقدام های صورت گرفته در این زمینه داشت و افزود: دولت یازدهم در زمینه باطری‌های فرسوده که نقش زیادی در آلودگی‌ها دارند موفق شد ورود 100 درصدی این باطری ها به کشور را به 35 درصد تقلیل دهد. همچنین ترانزیت پسماند ویژه و خطرناک تحت کنوانسیون بازل در کشور، ممنوع شد.

وی از تشدید نظارت سازمان حفاظت محیط زیست بر مدیریت پسماند پزشکی و اتوکلاوها خبر داد و اظهار کرد: برخی از بیمارستان ها در این زمینه اخطار دریافت کرده اند.

این مقام مسئول ضمن تاکید بر ضرورت انجام وظایف توسط تمام دستگاه‌های دولتی و غیر دولتی در زمینه مدیریت پسماند، تصریح کرد: جایگزینی پسماندها همچون استفاده از پلاستیک های زیست تجدیدپذیر و تهیه برنامه مدیریت پسماند برای شهرهای مختلف به ویژه شهرهای شمالی کشور از دیگر اقدام های صورت گرفته در دولت یازدهم برای مدیریت پسماند است.

مدیریت پسماند شهر تهران بسیار ناکارآمد است

متصدی با بیان اینکه متاسفانه مدیریت پسماند شهر تهران بسیار ناکارآمد است، گفت: در شهری همچون تهران با تولید بیش از 7 هزار تن زباله در روز، تنها 4 تا 5 درصد تفکیک زباله صورت می پذیرد و این بی فکرانه ترین استراتژی مدیریت پسماند است.

معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست افزود: حتی اگر ادعای تفکیک زباله در محل دفن را بپذیریم باید بگویم که این کار بزرگترین اشتباه است زیرا محل دفن بزرگترین منبع آلایندگی است.

وی با ابراز تاسف از تب فراگیر زباله سوز در کشور، اظهار کرد: به رغم برخورداری ایران از منابع عظیم نفتی، گازی و برقی؛ سوزاندن زباله یک اشتباه بسیار بزرگ است و از هیمن رو، تمام دنیا پس از تفکیک، بازیافت، تولید کمپوست، تولید گاز از مواد آلی زباله به سراغ سوزاندن باقی مانده ناچیز زباله ها و تولید برق از آن می رود. یعنی اصل مدیریت بر تفکیک و بازیافت نهاده می شود.

این مقام مسئول اشاره ای هم به میزان برق تولیدی روزانه در کشور داشت و گفت: در حالیکه روزانه 79 هزار مگاوات تولید برق در کشور داریم، بعید است همچنان به تولید برق بیشتری نیاز باشد و حتی در صورت نیاز بیشتر به تولید برق این موضوع باید از منابع انرژی های تجدیدپذیر همچون انرژی خورشیدی که ایران بسیار از آن بهره برده است، تامین شود.

متصدی خاطرنشان کرد: تفکیک زباله منجر به تولید کود و از بین رفتن چالش تولید شیرابه از زباله می شود.

معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: از سال 92 تا کنون به هیچ نیروگاهی با راندمان کمتر از 50 درصد مجوز فعالیت نداده ایم و اگر نیروگاهی مجوز فعالیت کسب کرده است دارای توربین کلاس F بوده که به معنای راندمان انرژی بالای 58 درصد است.

سعید متصدی معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست در نشست خبری پیش از ظهر امروز که به مناسبت هفته محیط زیست و در محل سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد، گفت: یکی از مهم ترین راهبردهای معاونت انسانی در دولت یازدهم، بهره گیری از فناوری های محیط زیستی است به نحوی که امروز صنعتی که مطابق استانداردهای روز و سازگار با محیط زیست نباشد، مجوزی برای فعالیت از سازمان حفاظت محیط زیست کسب نمی کند.

وی افزود: در همین راستا از سال 92 تا کنون به هیچ نیروگاهی با راندمان کمتر از 50 درصد مجوز فعالیت نداده ایم و اگر نیروگاهی مجوز فعالیت کسب کرده است دارای توربین کلاس F بوده که به معنای راندمان انرژی بالای 58 درصد است.

متصدی ادامه داد: هم اکنون نیروگاه های کشور از کمترین میزان مصرف آب برخوردار هستند و این به معنای حفاظت و استفاده پایدار از منابع کشور است.

معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست همچنین از قرار گرفتن مبحث ارزیابی محیط زیستی در جایگاه واقعی خود گفت و اظهار کرد: در دولت یازدهم علاوه بر الزام پروژه های توسعه ای و عمرانی به دریافت مجوزهای لازم و برخورداری از ارزیابی محیط زیستی، بر رعایت الزامات ذکر شده در مجوزهای ارزیابی طی انجام پروژه نیز نظارت می شود و تا کنون انجام دو یا سه پروژه به دلیل عدم توجه به گزارش ارزیابی و الزامات محیط زیستی آن، پس از اخذ مجوز، متوقف شده است.

توقف پروژه خط لوله انتقال گاز دماوند به امامزاده هاشم و فیروزکوه به دلیل عدم الزامات محیط زیستی

به گفته این مقام مسئول، خط لوله انتقال گاز دماوند به امامزاده هاشم و فیروزکوه یکی از همین پروژه ها است که به رغم برخورداری از مجوز ارزیابی محیط زیستی به دلیل عدم رعایت الزامات محیط زیستی حین انجام پروژه، دستور توقف آن داده شده است.

متصدی همچنین از افتتاح و رونمایی از سامانه مکانیزه کردن فرآیند استقرار صنایع طی هفته جاری خبر داد و تاکید کرد: افتتاح و آغاز به کار این سامانه می تواند منجر به تسهیل اشتغال زایی و افزایش میزان اشتغال در کشور شود و این یکی از هدف گذاری های مهم سازمان حفاظت محیط زیست که فعالیت ها و اقدام های خود را به گونه ای تنظیم کند که توامان با حرکت چرخ توسعه کشور از پایمال شدن محیط زیست نیز جلوگیری شود و تعادل و تعامل میان توسعه و حفظ محیط زیست برقرار شود.

معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست افزود: در همین راستا تلاش کردیم تا با استفاده از ابزارهای گوناگون محیط زیستی، فر آیند توسعه کشور را تسهیل نماییم تا اشتغال، توسعه و حفظ محیط زیست را به صورت توامان با هم داشته باشیم که البته این خواسته تنها از طریق نگاه نوین توسعه ای یعنی همان نگاه توسعه پایدار محقق خواهد شد.

پسماند پزشکی تنها تحت شرایطی بسیار سخت قابل بازیافت است

وی با بیان اینکه پسماند پزشکی تنها تحت شرایطی بسیار سخت قابل بازیافت است، اظهار کرد: در موضوع پسماند پزشکی با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دارای اختلاف نظرهایی هستیم.

این مقام مسئول ادامه داد: مسئولان مرتبط در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی معتقد هستند که پسماند بیمارستانی پس از خروج از دستگاه اتوکلاو به پسماند عادی تبدیل می شوند ولی ما در سازمان حفاظت محیط زیست معتقد هستیم که دستگاه اتوکلاو در چرخه مدیریت پسماند پزشکی تنها یک مرحله به نام گندزدایی را انجام می دهد و پسماند پزشکی همچنان پسماند ویژه است و سپس باید برای آن مراحل جمع آوری و تفکیک و امحاء بر اساس تقسیم بندی درجه خطر صورت گیرد.

متصدی یکی دیگر از چالش های مدیریت پسماندهای پزشکی را دریافت هزینه یکسان از سوی شهرداری ها و پیمانکاران برای تمامی پسماندهای پزشکی و بیمارستانی برشمرد و گفت: به طور نمونه شهرداری ها و پیمانکاران به لحاظ قانونی نباید برای یک کیلوگرم پسماند آشپزخانه ای بیمارستان ها برابر یک کیلوگرم پسماند عفونی هزینه دریافت کنند ولی این موضوع هنوز مرتفع نشده است.

معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست خاطرنشان کرد: حتی بازیافت پسماند پزشکی نیز دارای شرایط پسماند ویژه است و باید ابتدا تفکیک پسماند به صورت کامل و دقیق صورت گیرد و پس از آن پسماند مورد بازیافت قرار گیرد و به دلیل همین دشواری زیاد بازیافت پسماند پزشکی، احداث و ایجاد مرکز بازیافت پسماند پزشکی موضوعیت ندارد.

وی تاکید کرد: مراکزی که بخواهند نسبت به امحاء پسماندهای پزشکی، خانگی یا ویژه اقدام کنند برای کسب مجوز، موظف به تهیه گزارش ارزیابی محیط زیستی و دریافت تاییدیه ارزیابی محیط زیستی از سازمان حفاظت محیط زیست هستند.

اگر مدیریت پسماند صحیح باشد، شیرابه تولید نمی شود

این مقام مسئول در خصوص چالش شیرابه تولیدی از زباله ها در ایران، گفت: به لحاظ علمی و تئوریک اگر مدیریت پسماند صحیح باشد، شیرابه تولید نمی شود.

متصدی ادامه داد: اما متاسفانه در ایران به جز یک یا دو نقطه، هیچ سلول دفن بهداشتی برای زباله نداریم و از این رو تلنبار شدن زباله ها روی هم توسط شهرداری ها منجر به تولید شیرابه می شود.

34

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید