وقوع آتشسوزی جنگلی طی ماهها آینده دور از انتظار نیست
عضو هیات مدیره انجمن نهضت سبز زاگرس میگوید: به علت بارشهای خوب در فصل بهاروعدم حضور دام در برخی مناطق حفاظت شده، پوشش گیاهی انبوه شده و خشکی این گیاهان، مناطق مختلف را مستعد بروز آتشسوزی میکند.
در پی وقوع ۱۱۰ فقره آتشسوزی درعرصههای طبیعی استانهای جنوبی و زاگرسی طی هفته گذشته، عضو هیات مدیره انجمن نهضت سبز زاگرس احتمال وقوع آتشسوزی طی ماههای آینده را دور از انتظار نمیداند و میگوید: به علت بارشهای خوب در فصل بهاروعدم حضور دام در برخی مناطق حفاظت شده، پوشش گیاهی انبوه شده و خشکی این گیاهان، مناطق مختلف را مستعد بروز آتشسوزی میکند.
امید سجادیان ادامه داد: مناطق گچساران و خائیز که در استان کهگیلویه و بویر احمد طی هفته گذشته درگیر آتشسوزی شدهاند جزو مناطق گرمسیری هستند که پوششهای گیاهی آن زودتر خشک شده بود اما طی یک یا دو هفته آینده با خشک شدن پوششهای گیاهی مناطق سردسیر و شمالی کشور، این مناطق نیز مستعد آتشسوزی میشوند.
وی در پاسخ به این پرسش ایسنا که برای جلوگیری از گسترش آتشسوزی جنگلی چه باید کرد گفت: مهار آتش در ساعات اولیه آغاز آشسوزی بسیار مهم است و اگر سازمان مدیریت بحران بتواند در همان ساعات ابتدایی نیروهای انسانی و سازمانهای متولی امر را هماهنگ و مدیریت کند میتواند در همان لحظات اولیه آتش را کنترل کرد تا وسعت پیدا نکند اما اگر زمان اعزام و رسیدن نیروهای مردمی و سازمانی بهطول بیانجامد، آتش سوزی از کنترل خارج میشود و آتش گسترش پیدا خواهد کرد.
سجادیان در ادامه با اشاره به اینکه هرسال کانونهای مستعد آتش سوزی تا حدودی از قبل شناسایی و مشخص می شوند، گفت: اگر جوامع محلی این مناطق پیشبینی شده آموزش ببینند و امکانات لازم در اختیار آنان قرار گیرد میتوانیم نسبت به اطفا و کنترل حریق با سرعت عمل بیشتری اقدام کنیم.
این عضو هیات مدیره انجمن نهضت سبز زاگرس بر ضرورت آموزش نیروهای مردمی و نیروهای واکنش سریع تاکید کرد و گفت: اگر هنگام آتشسوزی تعداد نیروی انسانی زیادی برای کمک و امدادرسانی داشته باشیم اما آموزش ندیده و فاقد تجهیزات لازم باشند، نمیتواننند در اطفای حریق نقش زیاد موثری داشته باشند.
سجادیان همچنین هماهنگی بین نیروهای امدادی را یکی دیگر از ضرورتهای مقابله با آتشسوزی عرصههای طبیعی دانست و گفت: نیروهای مردمی و سازمانی باید تحت مدیریتی واحد و با هماهنگی و برنامهریزی مشخص به مناطق بحرانی اعزام شوند تا بتوانند با کمک یکدیگر آتش را کنترل و از گسترش آن جلوگیری کنند.
وی ادامه داد: تمام نیروهای دخیل در عملیات اطفای حریق عرصههای طبیعی باید براساس یک برنامهریزی از پیش تعیین شده عمل کنند تا بتوانند آتش را مهار کنند. اگر هر گروه و سازمانی بخواهد بهطور مستقل به اطفای حریق بپردازد و بدون تجهیزات و آموزشهای لازم از نقطه دلخواه خود شروع به مهار آتش کند، کنترل آتشسوزیها دشوار میشود.
این عضو هیات مدیره انجمن نهضت سبز زاگرس افزود: بین ۴ تا ۵ ماه از سال شاهد آتشسوزی در عرصههای طبیعی کشور هستیم بنابراین باید هرسال آمادگی بیشتری برای مقابله با چنین حوادثی داشته باشیم. طی ۸ ماه دیگر سال که فصل سرد و پر بارش کشور است لازم است ضمن پیشبینی اعتبارات لازم، ظرفیت سازمانهایی که میتوانند در این شرایط کمک کنند را مشخص کرد تا بتوان بدون هیچ تعللی در زمان وقوع آتشسوزی از ظرفیتهای آنها استفاده کرد. از جمله این نهادها میتوان به نیروهای مسلح، هلال احمرو سازمان حفاظت محیط زیست اشاره کرد. در واقع یک سازمان مرجع باید پیش از وقوع آتشسوزی هماهنگیها و نامهنگاریهای اداری لازم را انجام دهد و با برگزاری مانور در مناطق مستعد آمادگی لازم برای مقابله بهموقع با آتشسوزیها را کسب کند.
وی با اشاره به اینکه بخش عمدهای از آتش سوزیهای جنگلها و مراتع را انسانها بهصورت عمدی و سهوی موجب میشوند، توصیه کرد: هرساله بهدلیل اختلافات محلی و زمینخواری بخش زیادی از اراضی ملی آتش زده میشود. مردم در صورت مشاهده چنین اتفاقاتی باید این افراد را به نهادهای ذیربط معرفی و این آتشسوزیها را گزارش کنند..
سجادیان در پایان درباره آتشسوزیهایی که به علت خطای سهوی انسانها رخ میدهد،تاکیدکرد: مردم باید از رها کردن شیشه، پلاستیک و فلز در طبیعت بپرهیزند و تا حد امکان در مناطق طبیعی از روشن کردن آتش خودداری کنند و در صورت روشن کردن آتش قبل از ترک محل از خاموششدن آن اطمینان کامل حاصل کنند تا بتوانیم بروز چنین حوادثی را در کشور به حداقل برسانیم.
منبع: ایسنا
70