مادران ایرانی دیگر لالایی نمی‌خوانند/مشکلات عاطفی در انتظار نسل بدون لالایی

پروین بهمنی تنها خواننده و بانوی پژوهشگر ایرانی است که پس از سال‌ها فعالیت هنری نشان درجه یک هنری به او تعلق گرفته است. بهمنی این روزها علاوه بر فعالیت‌ها پژوهشی‌اش در زمینه موسیقی عاشیقی، برای نجات میراث معنوی لالایی‌های مادران ایرانی تلاش می‌کند.

مادران ایرانی دیگر لالایی نمی‌خوانند/مشکلات عاطفی در انتظار نسل بدون لالایی

پروین بهمنی در گفتگو با خبرنگار ایلنا درباره اختصاص گرفتن نشان درجه یک هنری از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به خود گفت: سال‌ها قبل نشان درجه دو هنری را دریافت کرده بودم و چند سالی بود که برخی مدارک را از من خواسته بودند تا نشان درجه یک هنری نیز دریافت کنم. به هر حال به دلیل مسائلی که وجود داشت این پروسه به تاخیر افتاد و در نهایت آقای علی مرادخانی (معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی) گفتند نشان درجه یک هنری من صادر شده است.

این پژوهشگر و موزیسین قشقایی در ادامه افزود: پیش‌تر نیز کشور ترکیه فستیوالی را با نام من برگزار کرد که در آن فستیوال هنرمندانی از حدود سی کشور مختلف شرکت داشتند و فکر می‌کنم خود همین اتفاق در تسریع شدن پروسه صدور نشان درجه یک هنری من تاثیر مستقیم داشته است.

وی همچنین در مورد آثاری که تاکنون منتشر کرده است، عنوان کرد: پیش از این کتاب "اصلی و کرم" را منتشر کرده‌ام و در تالیف و گردآوری چند کتاب پژوهشی دیگر که در دانشگاه آتاتورک با پروفسور کافکاسیالی همکاری کرده‌ام. دو کتاب دیگر نیز آماده چاپ دارم که مقدمه آنها را آقای محمدرضا درویشی نوشته و به زودی منتشر خواهد شد.

بهمنی افزود: آلبومی نیز با عنوان "خدای من غریب" که به موسیقی محلی شیراز ی و همچنین موسیقی قشقایی اختصاص دارد از من منتشر شده است. همچنین سه آلبوم دیگر از عاشیق‌های قشقایی را از طریق مرکز موسیقی حوزه هنری منتشر کرده‌ام.

پروین بهمنی همچنین درباره ضبط و ثبت لالایی‌های مادران ایرانی گفت: زمانی جشنواره‌ای با محوریت کوچ عشایر برگزار شد که طی آن لالایی‌های مناطق مختلف ایران را ضبط کردم و این بخشی از کاری‌است که در این زمینه انجام‌ می‌دهم. البته تاکنون یک مجموعه‌ از این لالایی‌های مادران ایرانی را در فرانسه منتشر کرده‌ام.

این موزیسین در ادامه افزود: من خودم قشقایی هستم و دایه‌ای داشتم که برایم لالایی می‌خواند؛ در واقع از نوزادی از طریق همین لالایی‌ها من با موسیقی قشقایی آشنا شدم. پدرم هم صدای خوبی داشت و باعث شد تا من موسیقی را به طور جدی پیگیری کنم. بعدها همین لالایی‌ها که بخش مهمی از فرهنگ ما محسوب می‌شود ایده فصل مهمی از کارهای من شد.

وی همچنین عنوان کرد: متاسفانه بسیاری از مادران دیگر برای بچه‌هایشان لالایی نمی‌خوانند و حتی بسیار دیده‌ام وقتی کودکی زیاد گریه می‌کند آن را با قرص و قطره ساکت می‌کنند. دلیل این مسئله نیز ارتباط عاطفی کمتری است که بین مادر و فرزند وجود دارد و همین ارتباط کمتر باعث می‌شود تا مادر از نیازهای عاطفی و فیزیکی کودک خود غافل بماند. لالایی یکی از مهمترین نمادهای فرهنگی و هنری هر منطقه است و بسیار در ارتباط عاطفی مادر و فرزند نقش مهمی دارد.

بهمنی گفت: من در اکثر کنسرت‌هایم همواره به هر صورتی که شده لالایی‌هایی را با موسیقی اجرا کرده‌ام تا مادران جوان این رفتار صحیح را با فرزندانشان در پیش بگیرند. متاسفانه به دلیل مدرن شدن زندگی و تغییر رفتارهای خانواده‌ها و همچنین شاغل بودن مادران در خارج از خانه، ارتباطات مادران با فرزندانشان بسیار کم‌رنگ‌تر شده و بخش عمده‌ای از لالایی‌های مناطق مختلف ایران دیگر در بین مادران جوان اجرا نمی‌شود. نسل آینده فرزندان ایران بدون لالایی مشکل عاطفی خواهند داشت.

این پژوهشگر افزود: در واقع نسل آینده فرزندان ایرانی از بهره عاطفی که لالایی‌ها ایجاد می‌کند بی‌بهره می‌مانند و همچنین با بخش مهمی از فرهنگ و هنر ایرانی که موسیقی محسوب می‌شود و از طریق لالایی انتقال می‌یابد محروم شده‌اند. از این رو مدت‌هاست در این زمینه فعالیت جدی انجام می‌دهم.

وی عنوان کرد: به هر استانی بروم لالایی‌های مادران آن منطقه را ضبط می‌کنم و امیدوارم روزی بتوانم مجموعه کامل لالایی‌های مادران ایرانی را منتشر کنم تا این میراث معنوی در اختیار مادران جوان و همچنین تمام فرزندان این آب و خاک قرار بگیرد.

به گزارش ایلنا، پروین بهمنی همچنین گفت: به طور قطع اگر بتوانم بودجه‌ای برای این کار فراهم کنم به سایر مناطق ایران نیز سفر خواهم کرد و لالایی‌های باقی‌مانده مادران هر منطقه را ضبط می‌کنم و در قالب یک مجموعه ارزشمند از میراث معنوی کشورمان منتشر خواهم کرد.

پروین بهمنی موسیقیدان و پژوهشگر پیشکسوت کشورمان متولد سال ۱۳۲۸ در ایل قشقایی است. او کودکی خود را در ایل گذراند و سال‌ها به‌عنوان آموزگار در مناطق مختلف عشایری استان فارس خدمت کرد. بهمنی در چند دههٔ اخیر، در انتشار کتاب‌هایی مانند «داستان‌ها و حکایت‌ها و افسانه‌های اقوام ترک»، «ایران ترکلر»، «جغرافیای محیط عاشقی ترکان ایران» و چند کتاب دیگر همکاری داشته است.

این هنرمند همچنین آلبوم‌هایی مانند «خدای من غریب»، «به یاد فرود»، «مجموعه نغمه‌های عاشقی قشقایی» و «آوازهای قشقایی» را منتشر کرده است.

پروین بهمنی چند سال پیش در جریان برگزاری «فستیوال فرهنگ، ادبیات و موسیقی ترک‌زبانان جهان» در قزاقستان، به پاس زحماتی که در چند دههٔ گذشته در عرصهٔ فرهنگ کشیده بود، به‌عنوان «بانوی برگزیده فرهنگی ترک‌زبانان جهان» معرفی و قدردانی شد.

34

کیف پول من

خرید ارز دیجیتال
به ساده‌ترین روش ممکن!

✅ خرید ساده و راحت
✅ صرافی معتبر کیف پول من
✅ ثبت نام سریع با شماره موبایل
✅ احراز هویت آنی با کد ملی و تاریخ تولد
✅ واریز لحظه‌ای به کیف پول شخصی شما

آیا دلار دیجیتال (تتر) گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟

استفاده از ویجت خرید ارز دیجیتال به منزله پذیرفتن قوانین و مقررات صرافی کیف پول من است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید