جباری: چرا با برکناری اسکوچیچ مخالفت کردم
همین حالا هم خیلی دیر شده و خیلی از مسائلی که نباید اتفاق میافتاد، رخ داده است؛ مسلما تیم ملی و کشورمان از این اتفاقات آسیب میبیند.
ستاره سابق استقلال و تیم ملی شب گذشته در حاشیه مراسمی که در جزیره کیش برگزار میشد، صحبتهای قابل تاملی در خصوص شرایط فدراسیون فوتبال، تیم ملی و البته نحوه رفتار باشگاه استقلال با کاپیتان خودش داشت. مجتبی جباری که به خاطر گزیدهگویی و دوری همیشگیاش از مصاحبهکردن، اطلاع از مواضعش به عنوان یکی از چهرههای متفاوت فوتبال ایران برای فوتبالدوستان ایرانی جذاب بود، در گفتگو با خبرنگار ورزش سه از نابسامانی فدراسیون به عنوان مهمترین علت بروز حواشی پیرامون تیم ملی در روزهای اخیر نام میبرد. کاپیتان سابق استقلال که عملکرد فوقالعادهاش در دوران بازی در کنار روحیه خاص او در خارج از زمین محبوبیت کمنظیری در بین تماشاگران استقلال برای او به ارمغان آورده، در خصوص ساختار این باشگاه هم حرفهای مهمی زد. توصیه میکنیم در ادامه خواندن این گفتگو را از دست ندهید:
* آقای جباری به نظر شما تشکیل کمیته فنی با این اعضا میتوانست کمکی به فدراسیون فوتبال کند؟ مخصوصا که در نهایت نظر آنها اعمال هم نشد.
- ببینید اگر همه چیز بخواهد درست باشد، یعنی فدراسیون سر و شکل داشته باشد و از آن طرف کمیته فنی با همه شرایط، یعنی جایگاهش جایگاه درستی باشد، اصلا وظیفهاش این است در این خصوص تصمیم بگیرد و نظر بدهد اما باید نظرات خودشان را به کسی که این پست و موقعیت را به آنها داده اعلام کنند. اما ما داریم درباره شرایطی صحبت میکنیم که هیچچیزی درست و اصولی پیش نرفته و کسی الان ریاست فدراسیون را برعهده ندارد. یک اوضاعی هست که واقعا جالب نیست. ناهماهنگی که در همه جا دیده میشود، در این قسمت هم وجود دارد.
* فکر میکنید اختلاف نظری که بین بازیکنان تیم ملی هم به وجود آمد و نگرانی جامعه فوتبال را در بر داشت، برآمده از همین آشفتگی فدراسیون است؟
- همه چیز را میتوان به این بیسروسامانی ارتباط داد. هرکسی وقتی این شرایط را میبیند به خودش اجازه میدهد یا اینکه این تصور که خیلی از مواقع اشتباه است، برایش به وجود میآید که من میتوانم با این حرف و نظرم شرایط را بهتر کنم یا جلوی یک اشتباه بزرگتر را بگیرم. اما این اوضاع نابسامان باعث میشود که تصور در ذهن هر فردی ایجاد شود که میتواند نظرش را بدهد اما جلوتر که میرود میبیند اشتباه شده و دو دستگی به وجود میآید و اتفاقات دیگر. من میدانم که بازیکنان در زمین مسابقه مسلما هوای هم دیگر را دارند و دوستان خوبی هستند. اما به خاطر یک سری اتفاقاتی که از نزدیک میبینند و ما آن را از نزدیک تجربه نمیکنیم، یک سری نظرات میدهند که هرچه زودتر باید توسط یک بزرگتری کنترل و مدیریت شود. همین الان هم خیلی دیر شده و خیلی از مسائلی که نباید رخ داده است و مسلما تیم ملی و کشورمان از این اتفاقات آسیب میبیند.
* گروهی از مخالفان اسکوچیچ که در کمیته فنی هم بودند، معتقدند این مربی شایستگی هدایت تیم ملی در جام جهانی را ندارد. در برابر آنها، موافقان این سرمربی میگفتند وقتی در مرحله انتخابی یک تورنمنت تیم ملی را بدون مشکل به مرحله اصلی رسانده، صلاحیت حضور در مرحله نهایی آن تورنمنت را هم دارد. شما در این خصوص چه نظری دارید؟
- یک اشتباهی داشت صورت میگرفت که خدا را شکر این اتفاق نیفتاد. یک مربی را فقط با نتایجش میتوانند قضاوت کنند. وگرنه چه کسی میرود تک تک تمرینات را آنالیز کند؟ مگر ما یک سیستم ناظر مثل اروپا داریم که حتی بروند به آنچلوتی که رئال را مدیریت میکند بگویند شدت تمریناتت به نسبت بقیه تیمهای اروپا پایینتر است و باید فشار تمرین را ببری بالاتر؟ این قضاوتها را فقط به نظر فردی تقلیل ندهیم. یک سری آمار و نظارتهای کلی باید باشد و دیده شود. اصلا ببینیم هدف فوتبال ما چیست. اگر یک فوتبالی داریم که سازماندهی شده است، در رده پایه هزینه میکنیم، هدفی برای خودمان در نظر گرفتیم که از این پله به جای دیگر برسیم، در این مسیر کلی آدم ناظر داریم، مشاور خارجی داریم که میتوانند بگویند این مسیر غلط است، بله میتوان پذیرفت. اما در فوتبالی که غلط اندر غلط است، چطور میتوانند نظر دهند؟ فقط میتوانند بگویند مربی نتیجه گرفته یا نگرفته. که نتیجه هم گرفته. ممکن بود با هزینههای بیشتر به این نتیجه نرسیم و احتمال زیاد هم همین اتفاق میافتاد. حالا چه دلیلی دارد این تغییر؟ ما باید دنبال یک دلیل دیگر بگردیم. اختلافها را مطرح میکنند، یک بازیکن این حرف را زده و دیگری آن حرف را زده. مربی تیم ملی در این مقطع، با این فشارها و بحرانها و بیپولیها تنها بوده. ما یک بار حمایت کنیم و بعد ببینیم این اتفاق میافتد یا خیر. یک زمانهایی هم آقای اسکوچیچ مدیریت خودش را نشان داده و در بازیهای حساس بازیکنش را نگذاشته در ترکیب، چون یک سری موارد برایش مهم بوده است. ضمن اینکه همه شرایط برایش فراهم نبوده است.
* شما از ردههای پایه تا اوج فوتبال که تیم ملی است اردوهای مختلف را تجربه کردید. در این اردوها اساسا سازوکار برقراری نظم برعهده چه کسی است؟ سرمربی یا مدیر و سرپرست تیم؟
- همه تاثیرگذارند روی این موضوع وقتی بحث "تیم" مطرح میشود. البته سلایق مختلف مربی هم در میزان و شدت کنترل شرایط تعیینکننده است. اما مجموعهای از عوامل در برقراری نظم و مدیریت تیم تاثیرگذارند. سرمربی نقش خودش را دارد و بقیه عوامل هم موثرند.
* در مورد استقلال هم صحبت کنیم. شما یکی از پیشکسوتان این باشگاه بودید که خیلی صریح از وریا غفوری حمایت کردید. چه در خصوص برنامه خندوانه که یک حاشیه بود و چه اصل موضوع یعنی کنار رفتن این بازیکن از استقلال. خود شما هم جزو بازیکنانی بودید که با یک بیمهری عجیب از این تیم کنار ماندید.
- ببینید استقلال فقط تماشاگر دارد. ساختاری به عنوان باشگاه که پیشکسوتها و مدیران در آن حضور داشته باشند وجود ندارد. مدیری که الان هست دوسال دیگر، سه سال دیگر اصلا نیست. اصلا هیچ سیستم و نظمی ندارد. وقتی این اتفاق میافتد همه متوجه میشوند تبعات آن همین مدل برخورد است. یک سری مدیر میآیند و فقط دنبال این هستند که در دورهای که هستند یک خودی جلوی تماشاگر نشان بدهند و محبوبیت خودشان را بالا ببرند، بدون اینکه اصلا استقلالی باشند یا به این تیم نظری داشته باشند. این موضوع هم نتیجه همین اتفاقها است. من برای خیلی از بازیکنان ناراحت هستم که در هر مقطعی با هر شرایطی همراه میشوند و نمیتوانند از همتیمی خودشان حمایت کنند. این اتفاقی که برای وریا افتاد برای همه آنها در زمانی دیگر رقم خواهد خورد. تا موقعی که نفهمیم که این باشگاه اصلا جایگاهش چیست و توسط چه کسانی باید اداره شود، شاهد این اتفاقات خواهیم بود.
* شما دیشب هم گفتید تمایل به کار فنی دارید اما نه در هر شرایطی. با توجه به دغدغههای متفاوتی که دارید، تمایلی دارید در بخش مدیریتی فعالیت کنید؟
- شاید این اتفاق هم بیفتد، نمیدانم. حالا یک سری کارها هست که دارم انجام میدهم ببینم به نتیجه میرسد یا نه، اما فکر میکنم یواش یواش کارهای خوبی بتوانم انجام دهم.