خرمایی که قابلیت جهانی شدن دارد
خرمای سراوان از محصولات غذایی مرغوب و باکیفیت در کشور است که توان رقابت در بازارهای جهان را دارد.
شهرستان سراوان یکی از شهرستانهای شرقی کشور است که با مرکز سیستان و بلوچستان ۳۵۰ کیلومتر فاصله دارد. این شهرستان از شمال به خاش، از غرب به سیب سوران و از شرق و جنوب به کشور پاکستان محدود میشود.
آبوهوای شهرستان سراوان گرم و خشک، بیابانی، کویری و کمباران که در زمستان هوا معتدل و سرد است؛ بسیاری از روستاها دارای خاک مرغوب و حاصلخیز هستند.
خرمای سراوان از لحاظ کیفیت حرف اول را در سطح سیستان و بلوچستان میزند؛ ارقام آن شامل مضافتی که ازلحاظ بستهبندی درجه یک و دو و سه قرار دارد و حدود ۸۱ درصد خرمای این شهرستان از نوع مضافتی،۱۱ درصد ربی و مابقی شامل سایر ارقام است.
در چنین شرایطی که خرما داران و کشاورزان سراوانی دغدغه فروش و بازار فروش خرما خود را داشتند در طی سفر وزیر صنعت معدن و تجارت به استان جرقه امیدی به دل کشاورزان استان ایجاد شد.
ایرج رستمزهی مدیر جهاد کشاورزی سراوان در گفت وگو با ایسنا، بیان کرد: در سطح شهرستان ۳ هزار و ۸۰۰ هکتار نخلیات وجود دارد که از این مقدار ۳ هزار و ۶۰۰ هکتار بارور هستند.
وی افزود: در حال حاضر در شهرستان سراوان ۴۷ رقم خرما تولید میشود.
مدیر جهاد کشاورزی سراوان تصریح کرد: برای ترویج بستهبندی و صادرات خرما نیز فاز دوم کارگاه فراوری و بستهبندی خرمای افق شهرستان سراوان افتتاح و مورد بهرهبرداری قرار گرفت.
وی ادامه داد: این پروژه با سرمایهگذاری اولیه ۲۴۰ میلیارد ریال احداث و در فاز دوم با سرمایهگذاری ۱۱۰ میلیارد ریال اجرا شد.
رستمزهی خاطرنشان کرد: فاز دوم این پروژه شامل بستهبندی قهوه خرما، کیک و کلوچه خرما و سردخانه یک هزار و ۵۰۰ تنی نگهداری خرما است.
رستمزهی گفت: شهرستان سراوان ۳ هزار ۸۰۰ هکتار نخیلات، تولید ۲۴ هزار تن خرما و دارای سه کارگاه بستهبندی خرما است و بیش از ۲۰ هزار تن ظرفیت سردخانهای دارد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان نیز گفت: استان سیستان و بلوچستان با ۷۰ هزار هکتار نخلستان و تولید بیش از ۳۰۰ هزار تن خرما، رتبه دوم تولید و رتبه اول سطح زیر کشت خرما در کشور را داراست.
دهمرده گفت: طی دولت سیزدهم در راستای تکمیل زنجیره ارزش خرما ۹ واحد سردخانه و بسته بندی به ظرفیت ۱۲ هزار تن به بهره برداری رسیده و موجب ارتقائ ظرفیت صنایع تبدیلی و تکمیلی به ۱۵۰ هزار تن شد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان گفت: همچنین در حال حاضر ۴۲ واحد بسته بندی و سردخانه خرما به ظرفیت افزون بر ۱۲۴ هزار تن با پیشرفت فیزیکی بین ۲۰ تا ۸۰ درصد در سطح استان در حال احداث است.
دهمرده خاطرنشان کرد: در راستای تحقق طرح توسعه ارقام تجاری در نخلستان های استان، با مشارکت هلدینگ کشاورزی در این بخش، تاکنون قریب به ۶۰ هزار اصله پا جوش خرمای رقم تجاری مجول از خارج کشور وارد استان شده و پس از گذراندن دوران قرنطینه در سطح ۲۰۰هکتار کشت شد.
وی گفت: طرح توسعه نخلستان ها با ارقام تجاری در قالب یک برنامه منسجم در سطح ۱۰ هزار و ۵۰۰ هکتار از اراضی استان هدف گذاری شده است.