توقیف خودرو به بهانه حجاب قانونی نیست

روزنامه اعتماد با شیما قوشه حقوقدان درباره تداوم توقیف خودروها به بهانه حجاب به‌رغم صحبت‌های رییس‌جمهور گفت‌وگو کرده است.

توقیف خودرو به بهانه حجاب قانونی نیست

بخش‌های مهم این گفت‌وگو را در ادامه می‌خوانید؛‌

  •  کار قانونگذاری در ایران به عهده مجلس شورای اسلامی است و هیچ نهاد و ارگانی وظیفه قانونگذاری ندارد. در بحث جرایم و مجازات‌ها اصلی به نام قانونی بودن جرایم و مجازات‌ها وجود دارد. یعنی قانونگذار باید اقداماتی در خصوص فعل یا ترک فعل را تعیین کرده و برای آنها مجازات تعیین کند. این هم به اصل قانون بودن جرایم و مجازات‌هاست که در اختیار مجلس است.
  • در ماجرای توقیف خودروها به بهانه حجاب اما رویکرد عجیبی را شاهد هستیم. در قانون، تبصره ماده 638 در مورد زنانی که بدون حجاب شرعی در فضای عمومی حضور یابند، وجود دارد. اما قانونگذار هرگز حدود این حجاب شرعی را مشخص نکرده است. یک مجازات مشخصی هم برای این مورد در نظر گرفته شده بود که نقدی است. در واقع بر اساس عرف مساله حجاب و بی‌حجابی مشخص شده بود. مجازات مشخص آن هم میزانی از جزای نقدی بود. یعنی گفته شده بود حبس یا جزای نقدی و چون حبس زیر 3 ماه بود قاضی موظف به تبدیل آن به جزای نقدی بود.
  • هر بخشنامه، آیین‌نامه، دستورالعمل و فرمان دیگری که صادر شده و قصد داشته باشد نوع مجازات را تغییر بدهد، خلاف بحث تفکیک قوا محسوب می‌شود. در این مورد خاص، وزارت کشور به عنوان قوه مجریه بخشنامه‌ای را بدون دخالت مجلس صادر کرده بود. ضمن اینکه اساسا بخشنامه و آیین‌نامه نمی‌تواند عملکرد شهروندان را جرم‌انگاری کرده، برایش مجازات تعیین کند. این بخشنامه خیلی محرمانه از اساس مشکلات اساسی در حوزه حقوق شهروندی و حقوق اساسی ملت ایجاد می‌کرد.
  • در مورد ماشین دو بحث وجود دارد؛ برخی حقوقدانان معتقدند، خودرو ذیل حریم شخصی شهروندان قرار دارد، بنابراین بازرسی از آن را نیازمند دستور قضایی در شرایط خاص می‌دانند. جرایم مشهود هم‌زمانی که داخل ماشین باشد، مشهود تلقی نمی‌شود. در مورد جرایم مشهود، قانونگذار پیش‌بینی کرده، ضابط حق دارد ورود کرده و جلوی انجام جرم را بگیرد و ترتیبات لازم را صورت بدهد، اما قانونگذار داخل ماشین را از موارد جرم مشهود مجزا کرده است. قانونگذار اعلام کرده اگر فردی در منظر عام و خیابان و... جرمی صورت بدهد، جرم مشهود است، اما داخل خودرو از این موارد استثنا شده است. قانونگذار حتی به عنوان نمادین اعلام کرده، متهم اگر ولگرد باشد، جرایمش مشهود است. یا در مورد مکان زندگی افراد عنوان شده اگر بلافاصله مالک یا متصرف حضور ضابط را تقاضا کند، آن هم جرم مشهود است. مثلا اگر به خانه‌ای دزد بزند و تماسی گرفته شود، دیگر به دستور قضایی نیاز نیست. اما در مورد خودرو یک چنین صحبتی نشده است.
  • مجموعه قوانین ماشین را حریم خصوصی افراد می‌دانستند و ورود به آن را تنها با اجازه دستور قضایی می‌دانستند. اگر در بحث حجاب قائل به همین تفسیر باشیم، باید بگوییم که توقیف خودرو به بهانه حجاب، قانونی نیست. البته عده‌ای هم هستند که خودرو را فضای مشهود ارزیابی کرده و بی‌حجابی در آن را بی‌حجابی تلقی کنند که استدلالی درباره آن وجود ندارد.
  • حتی در این مورد خاص هم اصل دیگری در حوزه حقوق کیفری وجود دارد که تفسیر مضیق قوانین به نفع متهم است. ما نمی‌توانیم قوانین کیفری را تفسیر موسع کنیم. اینکه خودرو هم در حوزه جرایم مشهود تلقی شود و مبتنی بر این تفسیر موسع اقدام به توقیف خودرو شود، خلاف حق شهروندی و قانون اساسی است. قانونگذار هم تفسیر وسیع قوانین را منع کرده. بنابراین بهتر است، خودرو را از ذیل این نوع موارد مشهود جدا کنیم.
کیف پول من

خرید ارز دیجیتال
به ساده‌ترین روش ممکن!

✅ خرید ساده و راحت
✅ صرافی معتبر کیف پول من
✅ ثبت نام سریع با شماره موبایل
✅ احراز هویت آنی با کد ملی و تاریخ تولد
✅ واریز لحظه‌ای به کیف پول شخصی شما

آیا دلار دیجیتال (تتر) گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟

استفاده از ویجت خرید ارز دیجیتال به منزله پذیرفتن قوانین و مقررات صرافی کیف پول من است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 12
  • رضا
    0

    کاشکی مواد فروش ها رو هم همینجوری میگرفتید

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      پلیس ما فقط زورش به زنان و دختران میرسه واسه ارازل و اوباش و موادفروشان مثل موش میشه

  • ندا فروغی
    0

    خودرو از مصادیق حریم شخصی همیشه بوده و هست . کسانی که غیر از فکر میکنند درواقع ضد قانون و عرف عمل میکنند .

  • ناشناس
    0

    حرومزاده اید به معنای واقعی کلمه حرومزاده ترین حرومزاده ها اید
    کسی را می شناسم وسط گرمای تابستان با بچه شیر خوار ماشینش را توقیف کردند و با بچه به اون کوچکی گرفتار شده بود

  • ناشناس
    11

    باسلام آفرین خیلی خخخخخخخخیلی حرکت خوبی کردن آفرین هیچ کسی ازبزرگان وکوچکان حق ندارند به این حرکت که برای بدحجابی کردن اعتراض کنن کسی هم که اعتراض داره یا میکند زیرمیزی یاپارتی داره کسی که بابی حجابی راضی هست نوجوانان عزیزما رابه بیراه می کشاند وبه بهانه ی آنها ایران را متدمر میکند وایران اسلامی را ایران اروپایی می کند غیرت مردان ما ایرانیان کجارفت دخترانمان بدرن شال توی خیابان پرسه میزنند کسی که میگه نسل جوان فرق میکنن اشکل ندار این ازطرف اسراییل مرگ براسراییل

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      دلت هم بخواد ایران بشه اروپا . البته لیاقت امثال تو برادران افغانی هستند که حساب خودتان و ناموستان را برسند . شما رو چه به اروپا و کانادا ؟..

  • ناشناس
    0

    توقیف ماماشین بخاطر حجاب واقعا مسخره آور دولت بجای این کارها یه فکری بحال مستاجرها بکنه این خونه هایی که بی حدوحساب کرایه ورهن رو گرون کردن جلو ی این گرونی بگیره
    اخه اقایانی که دم از حجاب می‌زنیدخودتونو دارین جز میدید واسه موی زنها یکم انسانیت بخرج بدید برای منه مستاجروقتی خونه نداشته باشم بایداثاثم رو بریزم تو خیابون دیگه باید تو خیابون فرش پهن کنم راحت بگردم چون خونه وسرپناه ندارم اون موقع حجاب براتون مهم نیست شمااصل ول کردید چسبیدین به فرع
    تو رابه امام زمان ول کنید ما قشر مستاجر رو درک کنید

  • ناشناس
    0

    اقای مسئول شما چرا فقط حجاب گرفتیدودغدغه اتون شده موی زنها به همون امام زمان تون مشکل اینا نیست مشکل ما بازنشستگان تأمین اجتماعی وبانک رفاحقوق کمه که دخل وخرج بهم نمیخونن بخدا اوضاع خیلی خرابه گرونی بیداد میکنه بعضی ازما بازنشسته ها مستاجریم بقران یکماه دارم میگردم خونه گیر نمیاد بااین حقوق کمی که دارم خونه گیرم نمیاد موی زنها رو ول کنید گرونی رهن واجاره رونظارت کنید

  • ناشناس
    0

    همه هم میدانند که هم حجاب اجباری غیر قانونی است و قانونی دقیق برای ان وجود ندا د برای توقیف خودرو هم به بهانه حجاب هیچ تاکید میکنم هیچ قانونی وجود ندارد اما با اینکه همه میدانند اما کسی جرات نمیکنه بگه آقا برش دارین

  • بسیجی دشمن اسراعیل
    8

    خودرویه بی هجابان را باید. منفجر کرد . و بی هجاب ها را باید ورودیه شهرها دار زد . بی غیرتهایه منافقه وطنفروش دارند ایران را اروپا میکنند.

  • ناشناس
    0

    مشکل از افرادی است که وابسته اند و فراقانونی کارمیکنند و باید جلوی آنها گرفته شود

  • ناشناس
    1

    حقوقدانتون نظر شخصیش داره میده.بخوایم حساب کنیم،چون ماشین شیشه داره،مردم داخل شیشه رو میبینند،پس جرم در مرئی و منظر عموم اتفاق افتاده.