خبرفوری بررسی می‌کند

لاکچری‌های فرشته یا زامبی‌های شوش؛ ما کدامِ این تصاویریم؟

شکاف طبقاتی در ایران عمیق‌تر شده است. این واقعیت را آمارهای رسمی نشان می‌دهد و نمادهای آن را می‌شود در بالا و پایین این روزهای شهرهای بزرگ‌کشور دید.

لاکچری‌های فرشته یا زامبی‌های شوش؛ ما کدامِ این تصاویریم؟

«ترافیک مرسدس بنز در کشوری که درآمد سرانه‌اش اینقدر پایین است، نشانه بیماری است نه سلامت. نشانه‌‌ای روشن از جامعه‌ای که ثروتش به جای تقسیم بین مردم، در دست افراد معدودی متمرکز شده»‌ این جمله جوزف استیگلیتز اقتصاددان معاصر آمریکایی در توصیف اوضاع روسیه بعد از فروپاشی شوروی است. تعریفی که این روزها مصداقش را در ویدئوهای منتشر شده از جامعه ایرانی می‌توان به خوبی دید. اما ما کدام این تصاویریم؟

زندگی روزمره ایرانی‌ها شبیه این رژه میلیاردی خودروهای لوکس در خیابان‌های فرشته است؟ یا این تجمع زامبی‌وار معتادان خزیده در کوچه‌پس‌کوچه‌های شب‌های زمستانی و سرد شوش؟

نظام‌های حاکمیتی همان قدر که دوست نداشته‌اند و ندارند چنین تصویری از وضعیت زندگی جامعه ایرانی به جهانیان مخابره شود شاید همانقدر هم موافق این تصاویر عجیب از زندگی شهری ایرانی‌ها نبوده و نیستند. اما سوال این است که کدامِ این زندگی‌ها با واقعیت پیرامونی ما همخوان است؟ 

انتشار ویدئوهایی از زندگی مردم ایران در زمانه پهلوی یکی از پرتکرارترین مواردی است که احتمالا قرار است حسرتی را به دل جامعه ایرانی بگذارد، این موضوع با اقبال به سریال‌هایی همچون تاسیان هم پیام معناداری را برای ما دارد. به پیوست انتشار سونامی این تصاویر این سوال است که اگر در زمانه پیشین سطح رفاه و معیشت و زندگی چنین بوده مردمان آن روزها پس چه دلیلی داشته است که دست به انقلاب بزنند؟ سوالی که اهمیتش از سطح خود تصاویر هم بیشتر می‌شود.

این گزاره اما یک سوی دیگری هم دارد که در این ویدئوها دیده نمی‌شود، اینکه پشت این رنگارنگی این ویدئوها زندگی سختی در جریان است که جایی در جدول پخش تونل زمان ندارد! 

حالا انتشار پرتکرار تصاویری از زندگی لاکچری این روزهای ایرانی‌ها هم قرار است همان سوال را به ذهنمان بیاورد؟

با فرض یک تحول بنیادین در ایران امروز،  چند دهه بعد همین تصاویر لاکچری از خیابان‌های بالای شهر تهران دست به دست خواهد شد و همین سوال تکرار می‌شود که اگر چنین بود پس چرا اعتراض کردید؟!

به همان اندازه که تصاویر تونل زمان همه حقیقت نیست چنین ویدئوهایی از تهران هم حقیقت ندارد. حالا ما خوب می‌دانیم که این نوع زندگی هم مخصوص یک اقلیت محض است. اگر این تصاویر بخش حداقلی از زندگی واقعی جامعه ایران است پس زیست واقعی ایرانیان چگونه است و چگونه به تصویر کشیده می‌شود؟

جالب ماجرا اینکه یک سوی دیگر این ویدئوهای پرزرق و برق هم نمایش اوج فقر و فلاکت است! در حالی که این سمت از روایت تصویری تاریخ هم مخدوش است، اینکه تهران را محدود به فاجعه معتادان جنوب شهر کنیم، اینکه حتی در سینمایمان هم تنها متمرکز بر فلاکت محض مردمان این سرزمین باشیم تنها تلافی لجوجانه برای ناواقعیت زرق و برق ساکنان باستی‌هیلز است و بس. جالب اینکه طبقه متوسط ایران که در یک دهه اخیر با مشقت فراوانی سعی در  سرپاماندن دارد جایی در این تصاویر مخابره شده ندارد!

این طبقه حالا یا باید در دسته مفلوک پایین‌شهر نشان داده شود که جایی در آن ندارد یا در میانه پارتی‌های شبانه بچه‌های تازه به دوران رسیده بالاشهر باشد که خب سنخیتی با آنها ندارد. طبقه متوسط ایران که بیشترین قرابت را با حقیقت زندگی این روزهای جامعه ایرانی دارد حداقل در میانه این جدل تصاویر و بی‌شمار محصولات فرهنگی ارائه شده هیچ سهمی ندارد.

شاید همین نکته باشد که ویدئوهای ساسان توکلی فارسانی را از زیست جامعه ایرانی در دهه 70 اینقدر مورد توجه قرار داده است، چرا که این ویدئوها خارج از تجملات کارت‌پستالی برنامه‌هایی همچون تونل زمان است و البته که فریب ساده‌لوحانه آثار صدا و سیما را هم ندارد. همه اینهاست که نشان می‌دهد این تصاویر، واقعیت زندگی در ایران نیست، همانطور که آن تصاویر هم نبوده. این‌ها ایران نیستند.

 

منبع: خبر فوری
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 32
  • ناشناس
    3

    خدایا خودت کشورو از دست این آقازاده ها و نوکران پوتین نجات بده..🤲

    نظرات شما -
    • ناشناس
      3

      یه اشتباه از طرف پدرانمون در دهه 40 و 50 و سه نسل بدبختی تا به امروز . سوال اینجاست که برای فردا و فرزندان ایران چه می توان کرد ؟ اصلاح اشتباه ...

    • تلمبه
      0

      ی کیلو سبزی ۸۰ تومن تو بخوان حدیث دل را

  • ناشناس
    5

    خدایا ملت رو از دست پوتین و نوکرانش نجات بده!

  • ناشناس
    4

    اخیرا یه کارگر تو زنجان دست به خودسوزی زد.. به خاطر مشکلات اقتصادی و نبود دستمزد کافی.. این چه عدالتیه؟ چرا روسیه و چین که کشورهای بیگانه هستند از منابع ایران خوب و راحت استفاده کنن اما کارگر خود کشور دست به خودسوزی بزنه؟

  • ناشناس
    1

    لعنت بر آقازاده ها

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      اینها آقا نیستند انگل هستند

  • ناشناس
    1

    درود بر کارگران مظلوم

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      پزشکیان قبل از انتخاب شدن میرفت بازار و بین مردم الانم بره بد نیست حداقل قیمتا دستش میاد

  • ناشناس
    4

    پاسخ مقامات: هرچقدر هم مشکلات باشه مهم اینه ارباب پوتین راضی باشه وگرنه مشکلات خودش خود به خود حل خواهد شد..! ما امتحان الهی هستیم..

    نظرات شما -
    • J
      0

      آقا آخرین پاسخ رو آقای پزشکیان داد : گفت هر کی در هر جایی زندگی سخت و ذلت بار داره مهاجرت کنه

  • ناشناس
    1

    تا کجا بی عدالتی؟

    نظرات شما -
    • چای دبش باغ ازگل کیهان و زمین دماوند
      2

      تا زمانیکه ترسو و بی عرضه هستیم

    • ناشناس
      0

      افرین چای دبش....لب کلام و‌گفتی

  • ناشناس
    4

    معدن های لیتیوم همدان دست روسیه چه می‌کند؟

  • ناشناس
    1

    مدیران را ببین مردم را بشناس

  • ناشناس
    3

    قدیم یه معلم، 9 تا بچه داشت و به همشون هم خیلی خوب میرسید، الان یه معلم نمیتونه حتی یه بچه رو درست غذا بده، خداروشکر کسایی که اون زمان زندگی میکردن هنوز هستن و میتونن واقعیت رو بهمون بگن تا رسانه ها جوری دیگه ای جلوش ندن

    نظرات شما -
    • ن
      1

      بد بختي از انجا شروع شده چرا يك معلم 9تا بچه توليد مي كرد نتيجه اش را الان مي بينيم بطور متوسط هر زن ايراني 7تا مي زاييد

  • ناشناس
    10

    در ایران شکاف طبقاتی وجودندارد

    نظرات شما -
    • ناشناس
      1

      شکاف نیست گسل است،"سادگی مردم".

  • میثم
    7

    ماباید به اصل خودمون برگردیم
    اصل ما هویت ما و ریشه ما مردمی نیست که توسط حکومت جمهوری اسلامی شکل دادن
    این واقعیت باید قبول کرد و اتفاق خواهد افتاد ما به اصل خودمون یعنی شاهنشاهی خواهیم برگشت
    و این تاوان را باید نسلی میداد تا تجربه ایی برای آیندگان بشود و تاوان سنگینی هم پرداخت دارد میشود

  • مهدوی
    2

    به جای این بنده خدا باید عکسای آقازاده هارو میزاشتن این بنده خدا رو من میشناسم خوانندگی میکنه اصلان آدم پولداری نیست فقط سگش مال خودشه .

  • ناشناس
    1

    کثیف ترین و فاسدترین نوع سرمایه داری در این چهار دهه اخیر در کشور رشد کرده است و این وضعیت ثمره تولید و افزایش ثروت در کشور نیست بلکه نتیجه بهره مندی از رانت ها و سیستم دلالی و مرتبط بودن با مرکز قدرت سیاسی است. پیامد این اوضاع همین است که اگر فرضا پیش از انقلاب اختلاف طبقاتی ۳۰ به ۷۰ بود حالا به ۵ به ۹۵ رسیده است، یعنی ۵ در صد جامعه در رفاه مطلق زندگی میکنند و هیچ نقشی در تولید ثروت در کشور ندارند و ۹۵ درصد با مشکلات متعدد معیشتی دست و پنجه
    نرم میکنند. آقای پزشکیان به جای بازدید از کمپ معتادان به وضع رشوه گیری کارمندان و فساد به ویژه در شهرداری ها و ادارات مالیات و ثبت و در کل در دستگاه دولت و قوای دیگر...رسیدگی کند که عمدتا ناشی از کمبودها و عقده های جامعه حقوق بگیر است. امروز میزان رشوه گیری به خصوص در یکی از قوا به مبالغ میلیاردی افزایش یافته است.

    نظرات شما -
    • کهنه سرباز ایرانی
      2

      با بازدید پزشکیان ، فساد درست نمیشه ، فقط پوشش روی فساد بیشتر میشه .

      حقیقت اینه که لیاقت نداریم . نه پدرانمان و نه خودمان . امروز در دنیا ، لیاقت ها تعیین می کنه که یه جامعه مرفه باشه یا فقیر و مفلوک .

  • عباس نامنی
    2

    سلام
    در آینده اگر از لاکچری ها و از فقر ها بگویند و بنویسند، باز کفه ی سمت تونل زمان نسبت به واقعیت سنگین تر است، من نظام آباد سال 1350 بدنیا اومدم و در 1352 در حلبی آباد تهران پارس، زندگیم رو تا سال 1360 یعنی بعد از شکل گیری انقلاب 57گذروندم، با پدر و مادری معتاد، اما خیلی لاکچری تر از بعد 1360تا الان
    پس بر باعث و بانی اش....

  • مهدی
    5

    اختلاف طبقاتی در طول تاریخ در تمامی جوامع بوده لطفا فرافکنی نکنید.این رو من به عنوان یه قشر ضعیف جامعه میگم نه آدم اشرافی.

  • ناشناس
    1

    مردم آن زمان به این دلیل دست به انقلاب زدند که به روحانیت اعتماد داشتند وروحانیت در آن زمان تصویری از زندگی را به مردم نشان می داد ومدعی آوردن آن برای مردم بود که از همه جهات مادی ومعنوی بر زندگی مردم در آن دوران برتری داشت

  • همرزم هادی
    2

    این انقلاب متعلق به مستعضفین وپابرهنه ها است امام خمینی ره !!!!!!!!!

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      خوب درست گفته قرار بود تعداد پابرهنه ها زیاد بشه که شد!

  • حائری
    0

    دراین نظام با پایمال کردن حقوق مستضعفین یکی از سیری می ترکد ویکی کرسنگی می ماند نظام برای ثروتمندان بسیار خوب شده هم امنیت جانی دارند وهم امنیت مالی دارند وروزبروز برثروتشان افزایش می یابد درهیچ کشور دنیا از مال اندوخته طرف نمی گذرند تا بفهمند چطوری ثروت یک شبه بدست آورده؟

  • ناشناس
    0

    یادش بخیر اوایل انقلاب اون همه شعار .کاخ و کوخ ..‌
    الان کشور یه ویرانه و یه غم کده است که هر چند وقت هم ادم هایی مثل یانکی پور و رسایی و...با روح روان همین مردم مظلوم بازی می کنن ..

  • ناشناس
    0

    امریکایی که میخای ایرانی را فقیرتر کنی
    بترک از حرص