فهرست قدرتمندترینهای چهرههای اروپا در غیبت ماکرون و شولتس و با حضور یک ایرانیتبار منتشر شد
وبسایت آمریکایی پولتیکو فهرست خود از ۲۸ فرد تأثیرگذار در اروپا را منتشر کرد که چهرههای سرشناس و کمتر شناخته شده را توامان در خود دارد. در این بین نام نماینده ایرانیتبار بوندستاگ نیز دیده میشود.
این فهرست همچون سالهای گذشته به سه دسته: «اهل عمل – Doers» (کسانی که میتوانند اراده خود را اجرایی کنند)، «تحول آفرینها – Disrupters» (کسانی که وضعیت موجود را به چالش میکشند) و «رویاپردازان - Dreamers» (کسانی که ایدههای جسورانه دارند) تقسیم میشود.
قدرتمندترین فرد اروپا که در صدر این فهرست قرار دارد، امسال هر سه ویژگی تأثیرگذاری را به شیوهای مرتبط به نمایش می گذارد.
نکته قابل توجه این است که فهرست امسال به طور عجیبی شامل تعداد بالایی از «بوروکراتها» یا همان «دیوانسالارهای اروپایی» از جمله کارمندان دولتی و منصوبان سیاسی که معمولاً کسی خارج از بروکسل آنها را نمیشناسد، میشود.
در میانه هرج و مرج ایجاد شده در فضای سیاسی اروپا، این بوروکراتها در حال گذراندن بهترین لحظات خود هستند. حال آنک ه در سالهای گذشته، چهرههایی مانند رئیسجمهوری فرانسه یا صدراعظم آلمان همواره برای کسب مقامهای برتر در فهرست رتبهبندی ۲۸ فرد قدرتمند اروپا توسط پولتیکو رقابت میکردند. اما امسال نه امانوئل ماکرون و نه اولاف شولتس در این فهرست قرار نگرفتند. کاهش نفوذ آنها به دیگران- اغلب از زمینه های غیرمنتظره یا غیر متعارف - اجازه داد تا وارد گود رقابت شوند و جای آنها را بگیرند.
با این وجود، سیاستمداران همچنان بر این فهرست غالب هستند و ۲۰ جایگاه از ۲۸ نفر را پر می کنند.
ساختار قدرت اروپا امسال نیز همچون سالهای گذشته، به لحاظ جنسیتی متوازن نیست و از تنوع نژادی نیز برخوردار نیست و جوانها در آن کمتر به چشم میخورند.
تنها فرد زیر ۴۰ سال در این فهرست «آرتور منش - Arthur Mensch»، دانشمند فرانسوی امور رایانه و مدیر عامل شرکت «میسترال ایآی» است که با کارهایش انحصار چت جیپیتی در بازار هوش مصنوعی مولد را به چالش کشیده است.
آرتور منش آسوشیتدپرس
بیشترین دنبالکننده در شبکه اجتماعی را چه کسی دارد؟
پاپ فرانسیس تنها عضو غیر اروپایی در این رتبه بندی است. او با ۱۸.۴ میلیون دنبالکننده در ایکس (توئیتر سابق)، محبوب ترین شخصیت این فهرست در رسانههای اجتماعی است.
این میزان از دنبالکننده یا همان فالوورها ۶ برابر بیشتر از نفر بعدی دارنده بیشترین دنبالکننده در این فهرست یعنی مارین لوپن، رهبر راست افراطی فرانسوی است.
نخست وزیر اسپانیا، پدرو سانچز، سخاوتمندترین فرد در شبکه اجتماعی ایکس است، بطوری که او نزدیک به ۶ هزار حساب کاربری را دنبال میکند.
در طرف دیگر این طیف، هربرت کیکل، رهبر راستگرای «حزب آزادی اتریش» قرار دارد. او فقط دو حساب رسمی حزب خودش و یکیحساب کاربری منتشرکننده کلیپهایی از چهره راست افراطی فقید یورگ هایدر را دنبال میکند.
پاپ فرانسیسآسوشیتدپرس
تغییر مرکز ثقل سیاسی اروپا به سمت شرق و پوپولیستهای دست راستی
تغییر مهم دیگر، تغییر مرکز ثقل سیاسی اروپا به سمت شرق است. در فهرست امسال چهار لهستانی قرار گرفتند که اهمیت روزافزون ورشو را نشان میدهد.
میتوان گفت که دونالد توسک، نخست وزیر لهستان که در سال گذشته در رتبه نخست فهرست پولتیکو قرار داشت، نقش کلیدی در معرفی مجدد لهستان به جریان اصلی سیاسی ایفا کرده است.
صعود لهستان با اقتصاد قوی که دست و پا کرده و در سایه تاکید مجدد اروپا بر دفاع و امنیت مرزهای شرقی به ویژه پس از انتخاب مجدد دونالد ترامپ، تقویت شده است.
این فهرست منعکس کننده یک تغییر قاره دیگر نیز هست: ظهور پوپولیستهای دست راستی و رهبران ملیگرایی افراطی.
بزرگترین گروههای سیاسی در این فهرست از بین سیاستمداران ملیگرا و محافظهکار هستند که هر کدام هفت نفر را در این فهرست نمایندگی میکنند.
این رهبران حقوق مدنی را تضعیف کرده و از اقلیتها و حضور فزاینده پناهجویان در کشورهایشان انتقاد میکنند و در میانه تزلزل رهبران میانهرو توانستهاند نظر رایدهندگان را به خود جلب کنند.
قدرتمندترین فرد اروپا کیست؟
پولیتیکو نخست وزیر ایتالیا، جورجا ملونی را به عنوان تأثیرگذارترین رهبر قاره اروپا معرفی کرده است. خانم ملونی، که ریاست حزب راستگرای «برادران ایتالیا» را بر عهده دارد، تحولی خارقالعاده را در کمتر از یک دهه تجربه کرده و از یک سیاستمدار ناسیونالیسم به نخستوزیری ایتالیا رسیده است.
خانم ملونی، که زمانی حرفهاش با جنبش اجتماعی نئوفاشیست ایتالیا همسو بود، به دلیل ستایش گذشتهاش از دیکتاتور بدنام بنیتو موسولینی، با انتقاداتی مواجه شده است.
با این حال، خانم ملونی در قامت نخست وزیر توانست تمرکز حزب متبوع خود را به سمت رویکرد میانه سیاسی معطوف کند و تحسین رهبران اروپایی را که زمانی او را نادیده می گرفتند به خود جلب کند.
ملونی از زمان تصدی پست خود در سال ۲۰۲۲، سیاستهای قاطعانه، به ویژه در مورد مهاجرت و حقوق LGBTQ+ را اجرا کرده است.
سیاستهای سختگیرانه مهاجرتی دولت او، از جمله توافقهای بحثبرانگیز با کشورهایی مانند تونس و مصر، علیرغم انتقادها نسبت به تأثیر آن بر گروههای آسیبپذیر، مورد حمایت رهبران اتحادیه اروپا قرار گرفته است.
اگرچه ملونی اغلب به عنوان نماینده جنبش راست افراطی در سراسر اروپا دیده می شود، اما به طرز ماهرانه ای خود را به عنوان یک بازیگر مهم در امور اتحادیه اروپا قبولانده است و دیدگاه های ملی گرایانه را با راه حلهای عمل گرایانه به ویژه در مورد مسائلی مانند درگیری اوکراین و مهاجرت متعادل کرده است.
آنچه ملونی را متمایز می کند توانایی او برای حفظ یک دولت باثبات در ایتالیا به عنوان کشوری که از لحاظ تاریخی با آشفتگی سیاسی شناخته میشود، است.
با این وجود، ظهور او زنگ خطرهایی را در مورد آزادی مطبوعات و حقوق اقلیت ها برانگیخته است.
جورجا ملونیآسوشیتدپرس
اسامی دیگر در این فهرست چه کسانی هستند؟
«اهل عمل – Doers»
۱. اورزولا فون در لاین
۲. ولادیمیر پوتین
۳. دونالد توسک
۴. نادیا کالوینو
۵. پیوتر سرافین، از لهستان، کمیسر بودجه، مبارزه با کلاهبرداری و مدیریت عمومی در اتحادیه اروپا
۶. ریچل ریوز، وزیر دارایی بریتانیا
۷. استفانی ریسو
۸.. آنتونیو کوستا
۹. سابین ویاند
اورزولا فن در لاینآسوشیتدپرس
«تحول آفرینها – Disrupters»
۱. فردریش مرتس، رئیس حزب اتحادیه دموکرات مسیحی راست میانه آلمان
۲. ترزا ریبرا
۳. رافال ترزاسکوفسکی
۴. مارین لوپن
۵. رافائل فیتو
۶. پیتر مجار
۷. هربرت کیکل
۸. زهرا واگنکنشت، نماینده ایرانیتبار بوندستاگ
۹. Udo Zolleis
فردریش مرتسآسوشیتدپرس
«رویاپردازان - Dreamers»
۱. مارک روته
۲. آندری یرماک
۳. کایا کالاس
۴. ویکتور اوربان
۵. آرمین پاپرگر
۶. رادوسلاو سیکورسکی
۷. پاپ فرانسیس
مارک روتهآسوشیتدپرس
۸. پدرو سانچز
۹. آرتور منش
ایناکه گفته یعنی چه