"مُدرنا" برای سرطان پوست واکسن میسازد
شرکت داروسازی "مُدرنا" پس از توفیق قابل توجه در ساخت واکسن کرونا اکنون به سراغ هدف اصلی خود یعنی توسعه واکسن سرطان بازگشته و قصد دارد با همکاری یک غول داروسازی دیگر به نام مرک(Merck) یک واکسن سفارشی علیه سرطان پوست تولید کند.
به نقل از سیانبیسی، شرکت مدرنا(Moderna)، شرکتی که پس از ساخت واکسن کووید-۱۹ به شهرت رسید، با شرکت داروسازی مشهور مرک(Merck) همکاری میکند تا واکسنی سفارشی و شخصی سازی شده علیه سرطان پوست تولید کند.
این واکسن در صورت موفقیت آمیز بودن در بیماران پرخطر مبتلا به ملانوما که کشندهترین سرطان پوستِ شناخته شده است، استفاده خواهد شد.
این دو شرکت از سال ۲۰۱۶ توافقنامهای برای توسعه و فروش واکسن مبتنی بر فناوری mRNA امضا کردهاند و پیشرفت چشمگیری در استفاده از "واکسن شخصیسازی شده سرطان"(PCV) موسوم به mRNA-۴۱۵۷/V۹۴۰ به عنوان یک گزینه درمانی تحقیقاتی در ترکیب با درمان آنتیبادی مونوکلونال تایید شده توسط FDA متعلق به شرکت "مِرک" موسوم به KEYTRUDA داشتهاند.
در بیانیه مطبوعاتی شرکت "مِرک" آمده است: اکنون مرک با پرداخت مبلغ ۲۵۰ میلیون دلار به مدرنا موافقت کرده است که راه را برای توسعه بیشتر و تجاریسازی این واکسن هموار میکند.
این واکسن چگونه کار خواهد کرد؟
سلولهای سرطانی میتوانند جهش داشته باشند تا تغییرات در توالی DNA آنها را که درمانهای مرسوم کنونی را بیاثر میکنند، خنثی کنند. با استفاده از یک واکسن شخصیسازی شده سرطان، سیستم ایمنی بیمار میتواند برای ایجاد یک پاسخ ضد تومور خاص در مقابل جهش آماده شود.
واکسن mRNA-۴۵۱۷/V۹۴۰ شرکت مدرنا برای ایجاد پاسخهای سلول T بر اساس امضای جهشی تومور در بیمار طراحی شده است. سلولهای T نوعی از گلبولهای سفید خون هستند که وظیفه دفاع از بدن در صورت بروز عفونت را بر عهده دارند.
درمان KEYTRUDA متعلق به شرکت مرک نیز درمانی است که پروتئین PD-۱ را هدف قرار میدهد که سلولها میتوانند از آن برای فرار از تشخیص توسط سلولهای T استفاده کنند. از آنجایی که هم سلولهای سالم و هم سلولهای سرطانی از این مکانیسم برای فرار از حمله سلولهای T استفاده میکنند، استفاده از KEYTRUDA حتی سلولهای سالم را در خط مقدم قرار میدهد.
اکنون این درمان در ترکیب با واکسن مدرنا میتواند به طور خاص سلولهای تومور را هدف قرار دهد.
آزمایش KEYNOTE-۹۴۲
درمان KEYTRUDA در حال حاضر در بیش از ۱۶۰۰ آزمایش در طیف گستردهای از سرطانها استفاده میشود. شرکت مِرک از طریق این کارآزماییها در تلاش است تا عوامل مختلفی را که ممکن است بر اثربخشی این درمان در بیماران تأثیر بگذارد، درک کند.
آزمایش KEYNOTE ۹۴۲ یکی از این کارآزماییها است که اثربخشی KEYTRUDA را در بیماران ملانومای پرخطر مطالعه میکند. در حال حاضر، این کارآزمایی در فاز دوم، ۱۵۷ بیمار را که پس از برداشتن تومورهایشان با جراحی به دو گروه تقسیم شدهاند، وارد مطالعه کرده است.
یک گروه ۹ دوز واکسن mRNA مدرنا را هر سه هفته به همراه ۲۰۰ میلیگرم KEYTRUDA دریافت میکنند، در حالی که گروه دیگر فقط KEYTRUDA دریافت میکنند.
این کارآزمایی قرار است به مدت یک سال اجرا شود تا دریابد که آیا بیماری عود میکند یا سمیت دارویی به میزان غیرقابل قبول میشود یا خیر.
محققان به دنبال بقای بدون عود در بیماران، در کنار بقای بدون متاستاز و بقای کلی به عنوان هدف نهایی هستند. ضمن اینکه نتایج این کارآزمایی بالینی تا پایان سال جاری میلادی منتشر میشود.
مدرنا مشتاقانه به نتیجه این کارآزمایی چشم دوخته است تا نشان دهد که فناوری آن میتواند برای سایر بیماریها نیز استفاده شود.
گفتنی است که واکسن کووید تنها محصول تجاری شرکت مدرنا در بازار است، اما از آن سود هنگفتی به جیب زده است و برای مثال تنها از عرضه واکسن کووید مخصوص سویه اُمیکرون خود ۲۱ میلیارد دلار سود میبرد.