همه چیز درباره بیماری دیسکینزی + علائم و راههای درمان
بیماری دیسکینزی چیست؟ درباره این بیماری چقدر اطلاعات دارید؟ اغلب بیماران روانی به علت استفاده از داروهایی که سطح دوپامین مغز را کاهش میدهد دچار یک اختلال حرکتی به نام دیسکینزی خواهند شد.
اگر فردی به شکل ناگهانی در اجزای صورتش یا دیگر اندامهای بدن دچار اختلال حرکتی ارادی یا غیر ارادی شود به احتمال قوی با دیسکینزی روبهرو است. تیکهای عصبی نیز ممکن است در این بیماران به چشم بخورد.
این بیماری میتواند تا سالها بروز نکند و به شکل ناگهانی علائم پدیدار شود. در این مقاله همراه ما باشید تا ابتدا به تشریح و درمان دیسکینزی دیررس و زودرس بپردازیم.
بیماری دیسکینزی چیست؟
دیسکینزی (Dyskinesia) یک اختلال حرکتی است که در اثر مصرف داروهای نورولپتیک پدید میآید و نمودهای رفتاری مختلفی دارد. برای مثال تیکهای عصبی شدید غیر ارادی و اختلال در حرکت ارادی نمونههایی از آن هستند.
وظیفه داروهای نورولپتیک که طیف زیادی از آن ضد روانپریشی هستند قطع گیرندههای دوپامین در مغز است. دوپامین مادهای شیمیایی است. از وظایف اصلی آن باید به کنترل احساسات و لذت بخشی اشاره کرد. بهعنوان وظیفه ثانویه این ماده در عملکردهای حرکتی ما نیز نقش دارد. کمبود دوپامین در مغز باعث ایجاد مشکلات حرکتی برای ما خواهد شد.
مصرف این داروها ممکن است در بازه کوتاهمدت یا بلند مدت اختلال حرکتی به وجود بیاورد. بر اساس مطالعات بالینی حدود 20 تا 50 درصد افرادی که این داروها را مصرف میکنند دچار مشکل Dyskinesia خواهند شد. این عارضه اگر درمان نشود میتواند به شکل دائمی ادامه داشته باشد.
دیسکینزی حاد یا فوری
داروهای ضد روانپریشی خصوصا داروهایی که از نسل اول هستند این عارضه را در بیمار پدید میآورند. دیسکینزی دارویی میتواند باعث مشکلات دیگری شود و بستر بیماریهای مختلف عصبی مثل پارکینسون و اختلال خلقی را مهیا کند. انقباض عضلانی این نوع بیماری میتواند به دیسکینزی کتف، زبان، حلق، فک، گلو و دیگر اندامهای بدن بروز کند.
دیسکینزی مزمن یا تاخیری
نوع مزمن، تاخیری یا دیررس یکی دیگر از انواع این بیماری است که در مصرف طولانی مدت دارو ظهور میکند. هالوپریدول و آموکساپین دو داروی اصلی هستند که مصرف بلند مدت آنها با احتمال بالا به دیسکینزی منجر خواهد شد. این نوع از بیماری با قطع دارو نیز ادامه پیدا میکند حتی در مواردی ممکن است بدتر شود.
این نکته دقیقا با نوع فوری این بیماری در تضاد است. در نوع حاد، بیمار بعد از مصرف دارو تا چند ساعت بعد احتمال دارد نشانههای دیسکینزی را از خود بروز دهد. حتی پس از قطع دارو نیز نشانهها از بین خواهد رفت.
علائم بیماری دیسکینزی
برای معرفی علائم بیماری دیسکینزی منبع مختلفی را بررسی کردهایم که در آخر به 3 نوع نشانه خفیف و متوسط و شدید رسیدهایم.
- در نوع خفیف مواردی مثل تیکهای حرکتی در اجزای صورت، زبان، فک و لب را شاهد هستیم. پلک زدن مکرر، بهم زدن یا فشار دادن مکرر لبها و بیرون آوردن زبان نیز از دیگر نشانههای خفیف است.
- در علائم متوسط اختلال حرکتی میتواند به اندامهای کلیدیتری مثل بازوها، انگشتان دست و پا و دیسکینزی کتف برسد.
- در نوع شدید چرخش و تاب خوردن لگن یک نشانه است. این علائم هر چقدر هم که شدت کمی داشته باشند، باز هم آزاردهنده هستند و روال عادی زندگی یک فرد را مختل خواهد کرد.
چرا به بیماری دیسکینزی مزمن دچار میشویم؟
برای درمان بسیاری از اختلالات روانی مثل اختلالات دو قطبی، اسکیزوفرنیا و ... از داروهای سایکوتیک (ضد روانپریشی) استفاده میشود. معمولا مصرف این داروها به شکل دورهای است و این احتمال وجود دارد که فردی تا آخر عمر مجبور باشد از آنها استفاده کند.
استعمال دارو با این روش خطر ابتلا به بیماری دیسکینزی را افزایش خواهد داد. در ادامه برخی از این داروها را معرفی و بررسی خواهیم کرد:
- کلرپرومازین (تورازین): این دارو برای درمان اختلالات روانی به خصوص اسکیزوفرنی مورد استفاده قرار میگیرد.
- فلوفنازین (پرولیکسین یا پرمیتیل): برای کنترل اضطراب و رفتارهای تکانشی ناگهانی شدید در اختلال روانی مورد استفاده است.
- هالوپریدول (هالدول): موارد مصرفی زیادی را شامل میشود اما مکانیزم اصلی آن قطع گیرندههای دوپامین در مغز میباشد.
- متکللوپرامید: بیشتر برای مشکلات مری و معده مورد استفاده است اما گاهی برای سردردهای میگرنی نیز تجویز میشود.
- پرفنازین: این دارو و 3 داروی بعدی نیز برای بیماران اسکیزوفرنی تجویز خواهد شد و در کنترل و جلوگیری از تهوع و استفراغ موثر است.
- پروکلروپرازین
- تیوریدازین
- تری فلوپرازین
- داروهای ضد افسردگی
- داروهای ضد تشنج
در برخی مواقع ممکن است قطع دارو به از بین رفتن نشانههای دیسکینزی کمک کند اما بهطور دقیق مشخص نیست که این اتفاق خواهد افتاد یا نه. در صورت مشاهده علائم باید فورا به پزشک مراجعه کنید.
بیماری دیسکینزی چگونه تشخیص داده میشود؟
علائم و نشانههای بیماری اگر از نوع فوری باشند تا چند ساعت پس از مصرف دارو بروز میکنند. اگر نوع آن تاخیری باشد چند هفته طول خواهد کشید تا نشانههای احتمالی را ببینید. در رابطه با نوع تاخیری گاهی مشاهده شده که علائم پس از چند ماه یا حتی چند سال بروز پیدا کردهاند.
پس یعنی بازه چند هفتهای پس از مصرف را یک نقطه امن در نظر نگیرید. احتمال ابتلا همواره وجود دارد. در کنار بررسی علائم، پزشک معاینه فیزیکی را نیز مد نظر قرار خواهد داد. آزمونهای حرکتی مختلفی از شما گرفته خواهد شد تا توانایی فیزیکی شما بررسی شود. 3 معیار اصلی برای فهمیدن مشکل شما وجود دارد:
- حرکات شما ارادی است؟
- اختلال حرکتی عارضه موجب آزار شماست؟
- شدت حرکات چقدر است؟
راههای درمان دیسکینزی دیررس
اگر توسط پزشک بیماری شما تایید شد باید در پروسه درمانی قرار بگیرید. بسته به علائم و شدت نشانههای بیماری در شما پزشک ممکن است در ابتدا شما را وارد پروسه درمان نکند و تنها دوز داروهای شما را کاهش دهد. اگر با کاهش دوز دارو دیگر اختلالات حرکتی نداشتید، جای نگرانی نیست.
اگر کاهش دوز برای شما موثر نبود ممکن است داروهایی تجویز شود که دوباره سطح دوپامین مغزتان را به حالت قبلی برگرداند. راه درمانی شما به موارد دیگری مثل سن نیز بستگی خواهد داشت. برخی بیماریها میتوانند در شما دیسکینزی ایجاد کنند. برای مثال اگر سابقه پارکینسون داشته باشید شرایط درمان متفاوت خواهد بود.
جمع بندی
بیماری دیسکینزی برای افرادی که از اختلالات روانی رنج میبرند یک خطر جدی است. بر اساس تحقیقات بیشتر افرادی که تحت درمان هستند به این عارضه مبتلا خواهند شد. داروهای ضد روانپریشی بر روی گیرندههای دوپامین مغز اثر میگذارند. دوپامین خود نیز یک عامل موثر در حرکت انسان است.
اگر این ماده به مغز نرسد حرکت ما دچار اشکال خواهد شد. پس طبیعی است که با مصرف داروهای سایکوتیک دچار اختلال حرکتی شویم. علائم این بیماری در طولانی مدت نیز احتمال بروز دارند. برای مثال ممکن است فردی سالها از داروهای ضد روانپریشی استفاده بکند و مشکلی هم نداشته باشد، اما ناگهان علائم دیسکینزی را در خود مشاهده کند.
در صورت مشاهده علائم این بیماری باید فورا به دکتر معالج مراجعه کرد. دکتر با بررسی حرکات بیمار ممکن است دوز داروی او را کم کند یا در موارد حادتر داروی جدیدی برایش تجویز نماید.