آنچه باید درباره سنگ کلیه و انواع آن بدانیم
سنگ کلیه یک عارضه یا بیماری است که طبق آمار، هشت تا ۱۰ درصد مردم کشور دچار آن هستند. اما سنگها چگونه و چرا تشکیل میشوند؟ راه درمان کلیهای که در آن سنگ تشکیل شده چیست و کسانی که کلیههای سنگساز دارند باید چه کارهایی انجام دهند تا دوباره دچار این بیماری نشوند؟ ابتدا باید بدانیم سنگ کلیه چیست و چرا تشکیل میشود؟
سنگهای کلیه از رسوبات سختی هستند که معمولاً به علت غلظت بالای املاح و نمک در ادرار به وجود میآیند. در بیشتر مواقع حرکت سنگهای کلیوی با درد شدید همراه است.
علائم حرکت سنگ کلیه برای دفع
- احساس درد شدید در پهلوها، پشت و زیر دنده و حتی گاهی درد شدید در شکم
- سوزش ادرار
- تکرر ادرار
- کم شدن ادرار
- تیره شدن یا صورتی و قرمز شدن رنگ ادار
- کم شدن حجم ادرار
- تهوع و استفراغ
- تب و لرز در مواقعی که سنگ کلیه با عفونت همراه است
درد سنگ کلیه با حرکت سنگ تغییر میکند و در بدن جابهجا میشود.
انواع سنگهای کلیه عبارتاند از:
سنگهای کلسیمی
سنگهای کلسیمی دو نوعاند: یک نوع سنگ کلسیمی اگزالات و نوع دیگر سنگ کلسیمی فسفات.
برخی تغییرات در سوختوساز بدن، همچنین برخی از سردردهای میگرنی و یک داروی ضدصرع به نام توپیرامات ممکن است موجب تشکیل این نوع سنگ کلیه شوند.
سنگ ستراویتی
این نوع سنگ کلیه بر اثر عفونت ایجاد میشود؛ مثل عفونت دستگاه ادراری. این سنگها میتوانند به سرعت بزرگ شوند و معمولاً اندازه بزرگی دارند؛ به همین دلیل حرکت نمیکنند و علامت زیادی ندارند.
سنگ اسید اوریکی
سنگهای اسید اوریکی معمولاً بر اثر کمبود آب تشکیل میشوند و کسانی که مایعات کمی مینوشند و در مقابل بدنشان آب زیادی از دست میدهد در معرض این نوع سنگ کلیه هستند. همچنین افرادی که پروتئین زیادی مصرف میکنند یا اسید اوریک خون بالا (نقرس) دارند هم ممکن است به این نوع سنگ کلیه دچار شوند.
سنگ سیستینی
این نوع سنگ بر اثر یک اختلال ارثی ایجاد میشود که در آن، ماده خاصی به نام سیستین در بدن فرد مبتلا بیشتر از حد معمول در ادرار دفع میشود.
درمان سنگ کلیه
اگر سنگ تشکیلشده کوچک باشد با نوشیدن آب زیاد در حد دو سه لیتر در روز و تجویز دارو از سوی پزشک برطرف میشود. اما در صورتی که سنگ بزرگتر از پنج میل باشد، با نظر پزشک برای درمان آن تصمیمگیری میشود که گاه با عملهای سنگشکن یا در موارد حادتر با عمل جراحی باز قابل درمان است.
همه بیماریها بدون استثنا ریشه دریک چیز دارند، اینکه بار ورودی بربدن بیشتر از بارخروجی آن باشد.بارورودی به جز خوردن واشامیدن شامل مسائل روحی هم میباشد مانند استرس وجذب مسائل کلامی وعاطفی و... که اگرتخلیه ودفع نشودقطعا مشکل ساز میشود. به قول معروف کاه اگرمال خودت نباشد کاهدان که مال خودت هست پس مواظب کاهدان خودت باش. حالا سوای ازاینها، یک داروی گیاهی بسیارتلخ هست که برای دفع موادزائد بدن عملکردخوبی داردکه البته زیادی آن هم مضرمیباشد. سرزرده یاهمان دشک بروزن دوشک یاهمان بومادران.دمکرده نصف لیوان آن را باید بدون شیرین کردن بایک حبه قند روزانه یکبار درزمان گرسنگی مصرف کرد. این گیاه طعم بسیارتلخ ولی مطبوعی دارد.که بیشتر برای دفع انگل ومیکروبی و سرماخوردگی وعفونت بدن تجویز میشود. مخصوصا اگر معده و روده ازباکتریایی شدن دچاراسهال واستفراغ شده باشد. این گیاه با اینکه بسیارتلخ است ولی گوسفندان علاقه زیادی به خوردن آن ازخودنشان میدهند. این گیاه خودرو کوتاقد دارای گلهای زرد مخملی وبرگهای سبز متمایل به خاکستری دارد.دمنوش این گیاه مخصوصا باتوجه به اینکه باگسترش شهرنشینی که اکثر خوراکی ها باابها ومواد آلوده به بازارعرضه میشوند یکی دوبار درماه برای انسان سالم هم شاید ضروری بنظربرسد وهیچ مشکلی هم ندارد. این گیاه درعطاری ودرفصل بهار دراکثرنقاط کوهستانی یافت میشود که میتوان آن راخشک کرده وقداری همیشه درمنزل نگهداری شود که درقدیم برای رفع عفونت و رفع تب بچه ها ازآن استفاده میکردندچون بسار تب بر سریعی است.