چه عواملی سبب سرماخوردگی می شود؟
تقریبا همه ما در روزهای سرد زمستان خصوصا در دوران کودکی بارها این توصیه را از بزرگترها شنیدهایم: «بدون پالتو بیرون نرو، هوا سرد است و سرما میخوری»، اما واقعیت درباره سرماخوردگی پیچیدهتر از این حرفها است.
شاید آب و هوای سرد شرایط را برای ابتلا به سرماخوردگی یا آنفلوآنزا آسانتر کند اما سرما، تنها دلیل سرماخوردگی نیست.
به گفته کارشناسان، بسیاری از ویروسها از جمله راینوویروس که عامل اصلی سرماخوردگی است و آنفلوآنزا، مدت طولانی در بدن باقی میمانند و در دماهای سردتر، سریعتر تکثیر میشوند.
انتقال ویروس در هوای سرد راحتتر است
هوای سرد غشای خارجی ویروس آنفلوآنزا را تغییر میدهد و آن را محکمتر و لاستیکیتر میکند و دانشمندان بر این باورند که این پوشش لاستیکی، انتقال ویروس را از فردی به فرد دیگر آسانتر میکند.
اما تنها سرمای هوا نیست که مشکل ایجاد میکند بلکه هوای خشک هم علاوه بر سرما با شیوع آنفلوآنزا مرتبط است.
مطالعه موسسه ملی بهداشت نشان میدهد که هوای خشک زمستانی به ویروس آنفلوآنزا کمک میکند تا مدت بیشتری عفونی بماند.
نحوه واکنش سیستم ایمنی بدن هم در هوای سرد بسیار مهم است. استنشاق هوای سرد ممکن است بر پاسخ ایمنی در دستگاه تنفسی تاثیر منفی بگذارد و باعث شود ویروسها راحتتر نفوذ کنند. به همین دلیل استفاده از شال گردن روی بینی و دهان مفید است.
از سوی دیگر بسیاری از مردم در زمستان نور خورشید کمتری دریافت میکنند. خورشید منبع اصلی ویتامین دی است که برای سلامت ایمنی بدن ضرورت دارد. همچنین فعالیت بدنی افراد در زمستان کاهش مییابد که این فاکتور نیز بر سیستم ایمنی تاثیرگذار است.
در عین حال در روزهای سرد افراد زیادی در خانه و سایر مکانهای سرپوشیده میمانند که این شرایط هم به معنای تماس نزدیکتر با دیگران و گسترش ویروسها است. علاوه بر این، هوای سرد چشمها و غشاهای مخاطی بینی و گلو را خشک میکند و با توجه به آنکه ویروسهای آنفلوآنزا و سرماخوردگی از طریق استننشاق وارد بدن میشوند، ویروس میتواند راحتتر به این محلهای عبورِ آسیبدیده و خشک متصل شود.
چه کارهایی میتوانید انجام دهید؟
بنابر اعلام ایندیپندنت، با توجه به آنکه میدانیم سرما عامل اصلی بیماری نیست، میتوانیم راهکارهایی را در طول تمام سال به کار ببندیم تا به طور کلی از ورود بیماریها جلوگیری کنیم.
- دستها را به طور مکرر بشویید
- از دست زدن به صورت خود اجتناب کنید، کاری که افراد بین ۹ تا ۲۳ بار در ساعت انجام میدهند.
- از آبرسانی به بدن غافل نشوید. نوشیدن هشت لیوان آب در روز مفید است اما این مقدار میتواند با توجه به شیوه زندگی و وزن افراد متفاوت باشد.
- از رژیم غذایی متعادل استفاده کنید. سبزیجات برگدار سبز و تیره را که سرشار از ویتامینهای حمایتکننده سیستم ایمنی هستند در رژیم غذایی روزانه قرار دهید. تخم مرغ، شیر غنیشده، ماهی سالمون و ماهی تن، ویتامین دی دارند بنابراین آنها را به رژیم غذای روزانهتان اضافه کنید.
- فعالیت بدنی را حتی در فصل زمستان حفظ کنید.
- سطوحی از خانه را که محل تماس دائمی و مکرر هستند، تمیز کنید.
- واکسن آنفلوآنزا بزنید.