نارضایتی ۹۲ درصدی مردم از وضعیت فعلی ایران

۹۲ درصد ایرانیان به وضعیت فعلی ایران معترضند؛ این خلاصه بخش «مسائل و آسیب‌های اجتماعی» موج چهارم پیمایش ملی ارزش‌ها و نگرش‌های ایرانیان است که داده‌هایش آبان‌ماه سال ۱۴۰۲ جمع‌آوری و حالا به یکی از مهمترین پیمایش‌ها درباره وضعیت جامعه ایران تبدیل شده است.

نارضایتی ۹۲ درصدی مردم از وضعیت فعلی ایران

روزنامه هم میهن در گزارشی به بررسی نتایج تازه‌ترین پیمایش ملی در کشور پرداخت و نوشت: اواخر سال گذشته بود که دفتر طرح‌های ملی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات ایران پیمایشی با عنوان «موج چهارم پیمایش ملی ارزش‌ها و نگرش‌های ایرانیان» رونمایی کرد و صابر جعفری کافی‌آباد، رئیس مرکز طرح‌های ملی گفت که قرار است مجلدی از نتایج آن به‌زودی منتشر شود. بخش‌هایی از این پیمایش، اما در اختیار بعضی پژوهشگران قرار گرفته و آن‌ها به‌مرور در حال منتشر کردن آن هستند.

جامعه آماری موج چهارم پیمایش ملی ارزش‌ها و نگرش‌های ایرانیان که موج‌های قبلی‌اش در سال‌های گذشته انجام شده، در کل کشور ۱۵ هزار و ۸۷۸ نفر است و براساس پاسخ‌های مجموع افراد بالای ۵۱ سال خانوار‌های شهری و روستایی ساکن در ۱۵ استان کشور در زمان اجرای آن به دست آمده است. این پیمایش در بخش‌های مختلفی مثل اخلاق و ویژگی‌های اخلاقی، ارزش‌ها و هنجار‌های خانوادگی، اعتماد و سرمایه اجتماعی، مسائل اجتماعی و آسیب‌ها و... تدوین شده و هنوز به‌طور عمومی، نتایجش منتشر نشده است.

جامعه آماری موج چهارم پیمایش ملی ارزش‌ها و نگرش‌های ایرانیان که موج‌های قبلی‌اش در سال‌های گذشته انجام شده، در کل کشور ۱۵ هزار و ۸۷۸ نفر است و براساس پاسخ‌های مجموع افراد بالای ۵۱ سال خانوار‌های شهری و روستایی ساکن در ۱۵ استان کشور در زمان اجرای آن به دست آمده است. این پیمایش در بخش‌های مختلفی مثل اخلاق و ویژگی‌های اخلاقی، ارزش‌ها و هنجار‌های خانوادگی، اعتماد و سرمایه اجتماعی، مسائل اجتماعی و آسیب‌ها و... تدوین شده و هنوز به‌طور عمومی، نتایجش منتشر نشده است.

در بخش «مسائل و آسیب‌های اجتماعی» موج چهارم این پیمایش، مهمترین مسئله کشور، مطلوبیت وضع فعلی کشور، مهمترین مخاطره زیست‌محیطی کشور در آینده نزدیک، در امان بودن مال و اموال مردم در جامعه، احساس امنیت در سطح شهر و خیابان، امن بودن ایران و امنیت شغلی جامعه بررسی شده است. در بخش اول که مربوط به مهمترین مسئله کشور است، از پاسخگویان پرسیده شده که «به نظر شما در شرایط فعلی مهمترین مسئله کشور چیست؟» و پاسخگویان به ترتیب، گرانی و تورم با ۸۱/۹ درصد، بیکاری با ۴۷/۹ درصد، اعتیاد با ۲۶/۹ درصد، فساد اقتصادی و اداری با ۱۳/۱ درصد، مسئله مسکن با ۱۲/۱ درصد، مسئله حجاب با ۱۱/۹ درصد، مسئله ازدواج جوانان با ۱۰/۷ درصد، مسئله طلاق با۷/۱ درصد، کم‌آبی با ۵/۷ درصد و رعایت نکردن قانون با ۴/۷ درصد را به‌عنوان مهمترین مسائل کنونی ایران دانسته‌اند. در این بخش ۴/۲ درصد هم محدودیت آزادی بیان و مطبوعات و ۲/۶ درصد، آلودگی هوا، گرد وخاک و ریزگرد‌ها را مهمترین مسئله ایران دانسته‌اند.

بخش مهمی از این پیمایش، اما مربوط به نظر پاسخگویان درباره مطلوبیت وضع فعلی کشور است؛ در این بخش از پاسخگویان پرسیده شده که نظرشان را درباره مطلوبیت وضع فعلی کشور بیان کنند: «بین مردم، سه نظر درباره اوضاع فعلی کشور وجود دارد، کدام دیدگاه را درست ارزیابی می‌کنید؟». در پاسخ، ۶۱/۶ درصد پاسخگویان معتقد بودند که وضع موجود را باید با انجام اصلاحات بهتر کرد، ۳۰/۲ درصد معتقد بودند وضع کشور قابل اصلاح نیست و ۸/۲ درصد پاسخ دادند که وضع فعلی خوب و قابل دفاع است.

نظر پاسخگویان از نظر متغیر‌هایی مثل جنس، وضعیت تاهل، هزینه خانوار، سن، تحصیلات، شغل و محل سکونت هم بررسی شده است؛ این متغیر‌ها نشان می‌دهند ۶۵ درصد زنان پاسخگو معتقد بودند که وضع موجود را باید با انجام اصلاحات بهتر کرد و ۵۸/۳ مردان نظر مشابهی داشته‌اند.

از طرف دیگر در پراکندگی استانی این بخش، مشخص است که پاسخگویان ساکن آذربایجان غربی، امید کمتری نسبت به بقیه استان‌ها داشته‌اند؛ ۴۰/۱ درصد پاسخگویان در این استان گفته‌اند که وضع کشور قابل اصلاح نیست. استان کردستان، بعد از آذربایجان غربی، ناامیدان بیشتری داشته است؛ ۳۷/۹ درصد پاسخگویان در این استان معتقد بودند که وضع کشور قابل اصلاح نیست.

حالا جامعه‌شناسان و پژوهشگران اجتماعی در تحلیل این بخش می‌گویند که مجموع ۶۱/۶ درصد پاسخگویان که معتقد بودند که وضع موجود را باید با انجام اصلاحات بهتر کرد و ۳۰/۲ درصد که گفته‌اند وضع کشور قابل اصلاح نیست، جمعیت ۹۲ درصدی معترضی را تشکیل داده‌اند که بخش بزرگی از آن‌ها هنوز امیدوارند؛ متین رمضانخواه، جامعه‌شناس یکی از آنهاست.

از نظر این جامعه‌شناس، می‌توان گفت که اگر دو گروه اول را با هم جمع کنیم، باید بگوییم که بالای ۹۰ درصد به وضعیت کنونی اعتراض دارند و فقط ۸ درصد راضی بوده‌اند؛ ۶۲ درصد این افراد گفته‌اند ما پای کاریم برای اینکه در این اصلاح کنشگری بکنیم، به همین دلیل باور داریم ایده امید اجتماعی در جامعه ایران هنوز ایده کلیدی است، باوجود اینکه این گروه با بیم‌های بسیاری دست‌وپنجه نرم می‌کنند، ترس‌های زیادی دارند، مسائل کشور را نگران‌کننده می‌بینند و. ولی ۶۰ درصد از اعضای جامعه همچنان به تئوری امید اجتماعی باور دارند؛ یعنی شهروندان باور دارند که از طریق خودشان می‌توانند مصلحانه رفتار کنند که راه خروج از مشکلات اجتماعی را می‌توانند رقم بزنند: «جامعه ایران در دورنمایی که در مسائل اجتماعی به ما ارائه می‌کند باوجود نگرانی‌هایش، از سویی امید تقویت‌شده دارد برای اینکه فردا قابل اصلاح است. اگر ۶۰ درصد جامعه به این باور داشتند که شرایط غیرقابل اصلاح است، تغییرات کوچکی که در حکومت اتفاق می‌افتد، اصلاً دیده و شنیده نمی‌شد.»

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 15
  • ناشناس
    0

    اعتراض همه از تبعیض ها خواهد بود

  • جلال بهاری
    0

    نارضایتی عمومی کاملا مشهوده.میزان مشارکت مردم در انتخابات اخیر ریاست جمهوری میتونه سند قابل اتکایی باشه بر میزان نارضایتی

  • حاجی اندام رو از ذهنت بیرون کن
    1

    109 درصد از مردم ناراضی هستن
    45 سال قبل مالزی چجوری بود
    تایوان چجوری بودن و ...
    الانه اونها کجا هستن
    اما در ایران مسئولین مدام جلسه میزارن برای قیمت گذاری جدید تخم مرغ . بنزین . برق . نان . گوجه . و .... به بهونه تنظیم بازار !!!!
    هنوز اندر قیمت گوجه تخم مرغ هستن حضرات
    برخی هم حجاب حجاب حاب فقط توی ذهن شونه

  • Shahram
    0

    اون ۸ درصد باقیمانده مسئولین نظام هستند

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      و وابستگان سببی و نسبی

  • رضا
    1

    لطف کنید بگویید آن ۸ درصدی که راضی هستند چه کسانی و چه قشری هستند که حداقل مردم مسبب اوضاع کنونی شان را بشناسند

    نظرات شما -
    • ناشناس
      1

      همون 4 درصدیها که خانواده شون افزایش یافته

  • سامی
    0

    کاملا حق با اون 30 درصده البته به نظر من خیلی بیشتر هستن چون جامعه اماری طبق این مقاله بالای 50 سال بوده ظاهرا و این نمی تونه دقیق باشه، و هیچ امیدی نیست

  • ناشناس
    2

    این ۸٪ نسبتاً راضی حتماً کسانی هستند که در مناصب مدیریتی حکومتی و دولتی مشغول به کار هستند و یا کاسبلن تحریم و قاچاقچیان کالا و ارز و مواد مخدر و دلالانی هستند که وضعیت کنونی ایران جهت کسب درآمد و سودهای نامشروع برای آنها بهشت برین محسوب می شود! وگرنه شخص عادی و سالم از وضع کنونی کشور به هیچ وجه نمی تواند راضی باشد.

  • ناشناس
    1

    دروغه نود ودودرصداصلش 99و99درصده

  • درمان
    0

    و آن ۸ درصد سرخوش و راضی هم که مسئولین رده بالای سیاسی ، انتظامی ، امنیتی ،اجتماعی ، اقتصادی و ... بهمراه خانواده و بادمجان دور قاب چین هایشان هستند !!

  • ناشناس
    1

    با سلام البته آمار واقعی نه ارفاقی موافقان وضع موجود حدود 4 درصد است. این چند درصد موافق تماماً اعضاای دولت هزار فامیل از بدو انقلاب و همه کسانی هستند که بگونه ای از رانت های اقتصادی درون خانواده نظام برخوردار هستند والا هیچ عقل سلیمی و دست و ضمیر پاکی نمی پذیرد در حالیکه فساد اظهر من الشمس است از آن دفاع کند و منکر فساد نهادینه و سیستمی شود و نظر بدهد هیچ مشکلی وجود ندارد مگر اینکه بخشی از این نان حرام سر سفره آنها بیاید!!!. مهمتر از این بجث ها این نکته است که در کل سرمایه اجتماعی نظام همین حدود 8 درصد (با ارفاق) است و صد البته و تاسف برانگیزتر 8 درصد هم مشروعیت سیاسی و اجتماعی به دنبال دارد

  • ناشناس
    0

    یعنی در ایران فقط 8% عشقی هستند و بقیه بربادرفته؟

  • رابی
    1

    روزنامه هم میهن خیلی غلط کزد که این آمار دروغ را منتشر کرد.باید این روزنامه منافق را تعطیل و مدیر مسئول آن را بازداشت کرد.۹۹ درصد مردم ایران از وضعیت فعلی و مسئولین شریف و متعهد و صادق و درستکار کشور راضی هستند. اون یک درصد هم مردد هستند.و انشالله به راه راست هدایت می شوند.

  • ناشناس
    1

    خوب اگرمیدونن اینطوریه پس چراکاری نمیکنندکه مردم زندگی نرمال وارام همراه بانداشتن تورم روجشن بگیرندمقصراین وضعیت ایران چه کسانی هستند

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت خبرفوری هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

    سایر رسانه ها

      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت خبرفوری هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد