رانندگان زن: مجبوریم خشن رفتار کنیم/ از ترس برای آزار دیدن تا دردهای مزمن جسمی و روحی
خبرنگار: ونوس بهنودشمار زنان و دخترانی که یا راننده اسنپ هستند یا پیک موتوری رو به افزایش است. گروهی که سختی کار را به جان خریدهاند و هیچ حمایتی از سوی جامعه نمیبینند.
تجربه راننده زن برای مسافر مرد شاید غریبه باشد اما راننده مرد موضوعی تعریف شده و جا افتاده در جامعه است. رانندگی و پیک موتوری مشاغل سختی است که زنان حتی با دور زدن محدودیتهای عرف و قانون مجبور به پذیرش آن شدهاند. تجربهای که در هم زبانی با این زنان نشان میدهد، نه تنها از سوی جامعه به صورت کامل پذیرش نشده بلکه همچنان آزار و اذیتهایی به این گروه تحمیل میشود.
معمولاً نمیگذارم کسی جلو بنشیند
یکی از رانندگان زن اسنپ گفت: شغل سختی دارم و اوایل که به این کار وارد شده بودم اذیت میشدم. وقتی مسافر خانم باشد مشکلی به وجود نمیآید ولی وقتی مسافر مرد است هر آزار و اذیتی قابل پیش بینی است.
وی نگاهی به آینه جلو ماشین انداخت و گفت: از وقتی راننده شدم سعی میکنم لباسهای گشاد بپوشم، آرایش نکنم و لبخند و ملاطفت نداشته باشم. چون هر چیزی ممکن است توسط ذهن بیماری بد تعبیر شود.
وی به تجربه طلاق خود اشاره کرد و گفت: با مشکلاتی که برایم به وجود آمد تصمیم گرفتم روی پای خودم باشم. رانندگیام خوب بود اما شغل سختی بود. الان مدتها است راننده هستم و تا حدود زیادی عادت کردهام.
این راننده زن میگوید که معمولاً برای ممانعت از آزار و اذیت احتمالی نمیگذارد مسافر مرد جلو بنشیند.
وی تجربههای مختلفی داشته که از سوی مردان مسافر مورد تمسخر قرار گرفته و یا از پرداخت کرایه خودداری کردهاند و نتوانسته با آنها درگیر شود.
او متاسف است که هنوز نگاه این چنینی به زنان وجود دارد.
همسرم کار نمیکند مجبورم اسنپ هم راننده باشم
اما یکی دیگر از رانندگان زن علت آمدن به این شغل را بیمسئولیتی همسرش عنوان کرد.
وی گفت: در گذشته به مردها برمیخورد که زنهایشان در بیرون کار کنند به خصوص در محیطهای مردانه اما الان متاسفانه زنها هم در خانه هم در بیرون از خانه کار میکنند و خرج مردها را هم میدهند.
وی با اشاره به اینکه فرزند بزرگ دارد تصریح کرد: بچهها هزینه دارند وقتی دیدم فقط از شغل درس دادن نمیتوانم هزینه آنها را تامین کنم و شوهرم هم کار نمیکند مجبور شدم بعد از ظهرها اسنپ هم باشم.
این راننده زن افزود: برخی نگاه بدی به این شغل دارند اما وقتی مسافر خانم باشد ما خودمان هم خیالمان راحت است.
وی اضافه کرد: معمولاً رانندههای زن دستشان مثل آقایان باز نیست و به هر آدرسی نمیتوانند بروند یا دیروقت نمیتوانند کار کنند. با وجود این محدودیتها مجبوریم که کار کنیم.
وی به اذیتهای مداوم پادرد و کمردرد اشاره کرد و گفت: متاسفانه نمیتوانم وقتی برای استراحت و رسیدگی به خودم داشته باشم.
19 سال دارم با یک موتور کار میکنم
اظهارات این رانندگان در حالی است که طی سالهای اخیر به گزارش اسنپ، آمار رانندگان زن این مجموعه افزایش یافته است. به طوریکه از 41.62 درصد در سال 1401 به 47.3 درصد در سال 1402 افزایش یافته است.
اما ماجرا به شرایط گفته شده ختم نمیشود. پیکهای موتوری نیز از بین دختران موتورسوار به خود میبینند. یکی از آنها در مصاحبهای میگوید 19 سال دارد و اگر خوب کار کند، روزی حدود یک میلیون 300 هزار تومان درآمد دارد.
این دختر جوان به دوست خود که از خوزستان آمده و پیک شده اشاره میکند و میگوید وقتی او توانست من هم میتوانم.
این در حالی است که قوانین به جای فراهم ساختن بسترهای حمایتی این گروه از زنان سدهای متعددی را نیز برای آنها ترسیم کرده است. از جمله ممنوعیت موتورسواری برای دختران و یا نبود بسترهای حمایتی لازم در صورت مورد آزار قرار گرفتن.
بدتر از قوانین نوع نگاه جامعه است. زنانی که ساعتها در دود و آلودگی هوا و شلوغی و ترافیک کار میکنند به دنبال لقمه نان حلالی برای خانواده خود هستند. تمسخر، آزار و توهین به آنها ایرادی است که به ما، به من و تو به جامعه وارد است.
یعنی هستن خانمهایی که پیک موتوری ان؟
خوشبین به این مقدار نباشید
زن در هر شغلی جلوتر از جنسیتش ، باید تخصص و کاربلدی و شخصیتش نمود پیدا کنه
و در بسیاری از کارها به مراتب از مردها بهتر و با قدرت تر ظاهر میشوند
و حجاب سپر دفاعی ست و قدرت زنان رو در بروز و ظهور استعدادهای خارق العاده شون رو چند برابر میکنه و هر زنی در خلوت خودش به این امر باور داره
و این از وظایف مردان کم نمیکنه ، در قرآن هر جا از پوشش صحبت شد به مردان گفته شد
( ای رسول ما) مردان مؤمن را بگو تا چشمها (از نگاه ناروا) بپوشند و فروج و اندامشان را (از کار زشت با زنان) محفوظ دارند که این بر پاکیزگی (جسم و جان) آنان اصلح است، و البته خدا به هر چه کنید کاملا آگاه است.
تخطئه حجاب تحت عنوان مبارزه با حجاب اجباری ظلم مضاعف به زنانی ست که میخوان در فرصتی برابر در جامعه کار کنند
و این مشکل زنان در تمام دنبا هست و اگر از همه زنان بپرسید ، با این شرایط راحت تر و بدون مزاحمت به زندگی کاری و انجام شغل و تخصص خودشون مشغول میشوند
گناه را به گردن دیگران بیندازید ، خودتان پشت شیشه های دودی و پنجره های بسته از خودرو بعنوان تانک استفاده میکنید و فکر میکنید حق تقدم زنانه در رانندگی هم صدق میکند که نهایت احترام شما زدن راهنما و درجا پیچیدن است
کلا ما مردا ، زنها رو پر رو کردیم ، تو مترو برای یه پیر مرد 80 ساله بلند نمیشن ، ولی یه دختر که میاد سریع جو گیر میشند و با احترام بلند میشن ، واقعا متاسم برای این رفتارها...
مردها پر رو نکردن،حاکمیت با قوانین مهریه و نفقه و مقدس انگاری و قابل احترام انگاری جنسیت مونث(درحالیکه به هیچ وجه نیستن)و.... زن ها رو پر رو کردن و انداختن به جون مردها!قوانین و طرز نگرش باید اصلاح بشوند
اینکه خانمها هم کارهای مردانه انجام میدن که برمیگرده به غیرت و توانمدیشون بحثی نیست ولی اینکه یه تعداد نامردهایی در هیبت مرد سوار ماشین خاانمهایی که مسافرکشی میکنن میشن وکرایه شونو نمیدن ، بسیار نفرت انگیزه چقد بی غیرت وبی شرمند این جور مردها
بفرما تازه داریم میشیم مثل اروپاییها و آمریکاییها ، چیزی که روغنفکرا دنبالشن انجام دادن کارهای سخت برای خانمها ، الان کم کم داریم میشیم مثل خارجیها
هزاران درود بر شرف این بانوان،شجاع و پر امید و خاک بر سر این سیستم، که نمی تواند برا قشر بیکار شغل مناسب و یا حقوق بیکاری مناسب ،تهیه کند،.