انتشار تصویر 1.6 گیگاپیکسلی از ابر ماژلانی کوچک

انتشار تصویر 1.6 گیگاپیکسلی از ابر ماژلانی کوچک

رصدخانه جنوبی اروپا، تصویر تعاملی 1.6 گیگاپیکسلی از یکی از نزدیک‌ترین کهکشان­های همسایه راه شیری ارائه داده­ است.

به نقل از گیزمگ، این نمای 43 هزار و 223 در 38 هزار و 236 پیکسلی، از کهکشان «ابر ماژلانی کوچک» (SMC) گرفته شده است. فاصله این جرم کیهانی از زمین فقط 200 هزار سال نوری گزارش شده و چنین فاصله‌­ای یک دوازدهم فاصله کهکشان آندرومدا از زمین است.

این امر ابر ماژلانی کوچک را به یک هدف تحقیقاتی عالی جهت ارتقای درک دانشمندان از کهکشان­‌های بیگانه تبدیل می­‌کند.

همانطور که از نام آن بر می­‌آید، این کهکشان بزرگ نیست و بر خلاف کهکشان راه شیری به طور کامل شکل نگرفته است. در واقع جرم کیهانی مزبور، با عرض 15 هزار سال نوری، کهکشانی کوتوله به شمار می­‌آید و ظاهر غیرمعمول آن به دلیل کشش گرانشی پیچیده­ بین این جرم، کهکشان راه شیری و دوقلوی همسایه آن یعنی «ابر ماژلانی بزرگ» است.

به دلیل وجود ابرهای متراکم غبار بین ستاره‌ه­ا، تلاش­‌ها برای تصویربرداری از ابرهای کوچک و بزرگ ماژلانی با استفاده از تلسکوپ­‌های نوری ناکام مانده­ بودند. این غبارها پرتو طیف نوری مرئی را جذب یا پخش می­‌کنند. این پدیده­، «انقراض غباری» نام دارد.

با این حال، منجمان توانستند با بهره­‌گیری از طیف مادون قرمز، آن سوی پرده غباری را ببینند. نور مادون قرمز در مقایسه با نور مرئی، دارای طول موج طولانی­‌تری است و این ویژگی امکان عبور آن از میان ابرهای کیهانی و همچنین اجتناب از انقراض غباری را می­‌دهد.

مگاتصویر جدید، نتیجه تلاش‌­های دانشمندان در پروژه «مطالعه ماژلانی ویستا» (VMS) است که هدف آن ایجاد نقشه­‌ای سه بعدی از ابرهای ماژلانی کوچک و بزرگ و همچنین درک بهتر تاریخ شکل­‌گیری ستارگان و اجرام کیهانی است که این کهکشان­‌های دوقلو را شکل داده­‌اند.

این بزرگ­ترین تصویر مادون قرمز از این کهکشان گزارش شده و جزئیات آن در Monthly Notices of the Astronomical Society منتشر شد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

27

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید