قوکُشی در روزِ روشن
بازار پرندگان فریدونکنار که از آن به عنوان تنها بازار فروش لاشه پرندگان وحشی مهاجر در استانهای شمالی کشور یاد می شد با وجود ممنوعیت فعالیت و برچیده شدن بساط فعالانش در سال های اخیر، اما رگه هایی از فعالیت زیرپوستی شکارچیان در کوچه پس کوچه های این شهر و مناطق اطراف آن با کشتار بیرحمانه گونه های مختلف جانوری از جمله قو همچنان به چشم میآید.
باوجود تلاش های تلاش مسئولان و دستگاه های متولی در مازندران از جمله محیط زیست در چند سال گذشته برای تعطیلی بازار پرندگان فریدونکنار، اما برخی تحرکات شکارچیان باعث شده تا پرونده این بازار همچنان نیمه باز در دوران مختلف مدیریتی استانی و شهرستانی در مازندران مطرح باشد.
اوایل فصل پاییز سال ۱۴۰۱ و همزمان با گرم شدن بازار فروش پرندگان مهاجر شکار شده در فریدونکنار، اداره کل حفاظت از محیط زیست مازندران از برچیده شدن بساط فعالیت این افراد خبر داد مهرماه آن سال مدیرکل حفاظت محیطزیست مازندران در بحث جلوگیری از صید و شکار پرندگان مهاجر در طبیعت بهویژه سطح تالابهای استان گفت: اقدامات اساسی در این راستا انجام می شود.
عطاالله کاویان افزوده بود که مجموعه بازار فروش پرندگان را که بعد از سالها بهطور کامل جمع کردیم و هم محلی رسمی برای عرضه و فروش پرندگان مهاجر نخواهیم داشت.
وی ادامه داد: با مجموعه فرمانداری و اعضای شورای تأمین هماهنگیهای لازم را انجام دادیم و از ظرفیت مجموعه انتظامی شهرستان هم استفاده میکنیم تا حتی عرضهای در مجاورت خیابان و بهصورت پراکنده نداشته باشیم.
با این حال ماموران یگان حفاظت محیط زیست محمودآباد امروز یکشنبه حین گشت و کنترل در آب بندانهای این شهر پس از شنیده شدن صدای تیراندازی در کمربندی غربی به منطقه مورد نظر اعزام شدند.
ماموران شکارچیان غیر مجاز که یک بال قوی مهاجر نابالغ را شکار کرده بودند به همراهی یک قبضه سلاح شکاری قاچاق دستگیر کردند. طی هماهنگی با دادستان شهرستان متخلفین به مراجع قضایی تحویل داده شدند.
افزایش مهاجرت پرندگان به مازندران
همچنین مدیرکل حفاظت از محیطزیست مازندران گفت: بارندگیها و سرمای هوا در چند هفته گذشته سبب افزایش ورود پرندگان مهاجر به زیستگاهها و طبیعت استان شده است.
کاویان با بیان اینکه دستههای متعدد پرندگان وارد طبیعت استان شدند، افزود: با توجه به سردشدن هوا انتظار داریم شاهد مهاجرت تعداد بیشتری از پرندگان باشیم.
وی اظهار کرد: با بارندگیهای هفتههای اخیر و سرمای هوا در روزهای پایانی شهریور انتظار داریم شاهد افزایش ورود پرندگان مهاجر در طبیعت مازندران باشیم.
مدیرکل حفاظت محیطزیست مازندران با اشاره به وضعیت مطلوب منابع آبی و تالابهای استان، تصریح کرد: گشت و پایش کماکان در طبیعت مازندران ادامه دارد اما با حضور پرندگان مهاجر این گشتها تقویت خواهد شد.
وی گفت: با ورود پرندگان مهاجر به تالابها و آببندانها، گشتها و پایشها در مناطق دشتی و تالابی استان بیشتر خواهد شد.
آمار دقیقی از شکار پرندگان در این منطقه وجود ندارد اما با روشهای مختلفی شکار میشوند و در نهایت سر از رستورانها و سفرههای مردم در میآورند. مازندران دارای ۲ تالاب بینالمللی میانکاله و فریدونکنار و چندین تالاب و آبگیر محلی چون ساهون، لپو و پلنگان، ولشت، استخرپشت، گلپل، خضر نبی، شورمست، دریوک، سراندون و بالندون، گز و کندوچال است.
این استان همچنین افزون بر ۸۰۰ قطعه آببندان به گستره ۱۷ هزار هکتار دارد. همه ساله در فصل زمستان ۹۰ گونه پرنده مهاجر زمستان گذران با جمعیت حدود ۳۰۰ تا ۵۰۰ هزار بال به مازندران مهاجرت میکنند.
بر اساس آمارهای رسمی، تاکنون بیش از ۴۹۰ گونه جانوری از ردههای مختلف مهرهداران اعم از پرندگان، پستانداران، خزندگان، دوزیستان و ماهیها در زیستبوم مازندران شناسایی شدهاند.
پرندگان با ۳۱۷ گونه از ۵۸ خانواده، پستانداران با ۶۳ گونه و ۱۹ خانواده، دوزیستان با ۹ گونه از ۶ جنس و ۶ خانواده، خزندگان با ۲۶ گونه از ۲۱ جنس و ۱۱ خانواده و ماهیها با ۷۵ گونه بخشی از تنوع زیستی مازندران را تشکیل میدهند.
اونوقت ما دنبال احیای درنا هستیم ؛عرضه نداریم از پرندگان پاسداری و حفاظت کنیم
داداش مثل اینکه یه خبری رو از قبل داری وهرسال میای برای جلب توجه پخش میکنی.اتفاقا من اهل فریدونکنارم خیلی هم به پرنده ها علاقه دارم وهم مواظبیم که بهشون آسیب نرسه مخصوصا قو.دین ندارین حداقل آزاد مرد باشین.اسم فریدونکنار رو دارین بد جلوه میدین.
این شهر و اداماش دارن ماهی و پرندهای وحشیرو به خاکو خون کشیدن
درکشوری که نظارت وبازرسی قوی دفن شده باشد،،علی بابا توش هفت تیرمیکشه،،،
خاک تو سرتون. چه جوری دلتون این پرندگان زیبا و عاشق را به کشتن بدید