طبیعت زیبای دشتروم بویراحمد مظلومانه جان می‌دهد

طبیعت زیبای دشتروم بویراحمد مظلومانه جان می‌دهد

برف تنها بازمانده آن روزهای باشکوهی بوده که می‌گویند روزگاری اینجا جریان داشته امروز دیگر خبری از صدای هی هی چوپان و زنگوله گله‌اش نیست.

هیچ نشانی از دخترکان ایل با لباس‌های پر نقش و نگار نیست. ستون خیمه سیاه چادران عشایر همان بهاری شکست که به قشلاق رفتند و وقتی برگشتند زباله‌های یک شهر را سر جایشان ریخته بودند.

از همه آن داستان‌هایی که برای دوپشته و دشتروم می‌گویند اینک فقط افسانه‌ای مانده و اندکی برف و تابلویی پر رنگ و دلخراش از همه تصمیمات غیر کارشناسی که در حق این اقلیم گرفته شده است.

سرنوشت دوپشته دشتروم را همان تصمیم موقتی که قرار بود یک سال زباله‌ها در آنجا دفن شود تغییر داد.تصمیمی که بعد از یکسال مسئولان متولی از جمله شهردار یاسوج پاک فراموش کرد و همه نبایدها اتفاق افتاد.

برای بررسی میدانی وضعیت این فاجعه که مسئولان به راحتی از کنار آن می گذرند در دستور کار قرار دادیم و سفری یک روزه را به دوپشته برنامه ریزی کردیم.

جاده منطقه دوپشته از جاده دشتروم جدا می‌شود همان کنار کانکس نگهبانی، آشغال‌ها ریخته شده و حدس اینکه پشت تپه چه خبر است اصلا کار سختی نیست.

ورودمان به دوپشته برای سگ‌های وحشی خوشایند نیست و پارس گاه و بیگاهشان یادآوری می‌کند که به قلمرو شان وارد شده‌ایم. شاهین‌ها بالای سرمان جولان می‌دهند.

حشرات سمج و چندش آور هم آزارمان می‌دهند و انگار این بازدید ما برای لشکر پر تعداد موجودات ریز هم خوشایند نیست.به رغم آنکه امسال جز در ارتفاعات استان همه جا بارندگی به صورت باران بوده اما دو پشته هنوز سپید پوش و این سپیدی می‌توانست نوید چه بهارهای سبز و باطراوتی باشد که دیگر نیستند.

اما دوپشته با همه بهاران از راه نرسیده‌اش زیر زباله‌های شهر دفن شد. حالا برف‌ها در حال آب شدن هستند و دست در دست شیرابه زباله‌ها ، مقتدر و زلال به بشار می‌پیوندند.

تا چند ماه پیش دو پشته هیچ صاحبی نداشت. شهرداری می‌گفت اگر منابع طبیعی زمین واگذار کند به سرعت سرمایه گذار برای تفکیک زباله می‌آید. منابع طبیعی هم از بدعهدی شهرداری می‌نالید که به جای 7 هکتاری که در آغاز تعهد کرده بود 20 هکتار را اشغال کرده است.

محیط زیست هم از نحوه تخلیه و رهاسازی زباله در این منطقه شکایت داشت.اما آبان ماه امسال به طور رسمی 17 هکتار زمین به شهرداری واگذار شد.از آن طرف سازمان پسماند هم در شهرداری تشکیل و سرپرست آن هم منصوب شد. اما همه این اتفاقات نتوانست به داد دو پشته برسد و با اینکه دوپشته حالا صاحب هم داشت اما از همیشه تنهاتر و مظلومتر شد.

مظلومیتش وقتی خود را نشان می‌دهد که رهاسازی زباله به سمت پایین دست‌ها ادامه دارد و با این روند عجیب نیست که تا کنار جاده اصلی یاسوج بابامیدان هم برسد.

اعتبار نداریم/هیچ!

سرپرست سازمان پسماند شهرداری می‌گوید: خاک این منطقه به گونه‌ای است که پس از بارندگی فعالیت در آن سخت است. کامیون‌های حمل زباله نمی‌توانند در جاده حرکت کرده و چون در گل گیر می‌کنند پس ناچارند همان سر راه زباله را تخلیه کنند.

شهریار فرزانه افزود: در استان به ازای هر تن زباله 10 هزار تومان از دهیاری‌ها دریافت می‌شود در حالی که در شهرستان‌های دیگر این مبلغ 30 هزار تومان بوده و به دلیل کمبود اعتبارات نمی‌توانیم کار بیشتری در این منطقه انجام بدهیم.

وی عنوان کرد: به جزء زباله‌های شهر یاسوج زباله‌های 50درصد روستاهای بخش مرکزی شهرستان بویراحمد نیز به این مکان انتقال داده شده، به طوری که روزانه بین 200 تا 240 تن زباله دفن می‌شود.

فرزانه ادامه داد: زباله‌های عفونی مطب‌های پزشکان و بیمارستان‌های شهر یاسوج بدون اینکه بی‌خطر سازی شوند، همراه زباله‌های معمولی و خانگی تحویل کارگران خدماتی و خودروهای جمع آوری زباله می‌شوند و در این محل به صورت غیر بهداشتی و غیر اصولی دفن شده که شهرداری در زمینه بی خطرسازی آن‌ها مسئولیتی ندارد.

شهرداری پسماند شهر را به اعتبارات استانی گره زده است

معاون برنامه ریزی و امور عمرانی فرماندار بویراحمد با تاکید بر اینکه سلامت خط قرمز نظام است گفت: دفن غیر بهداشتی زباله‌های یاسوج سبب ایجاد مشکلات جدی برای مردم شده است.

کرامت الله فرج زاده اظهار داشت: محل دفن زباله‌های شهر یاسوج در گذشته برای مدت یکسال، هفت هکتار در نظر گرفته شد اما هم اکنون به علت سوء‌مدیریت با توجه به شیبی که به سمت سدشاه قاسم، زمین‌های کشاورزی و طرح‌های پرورش ماهی دارد، مشکلاتی را برای مردم ایجاد کرده است.

به گفته وی شهرداری یاسوج باید برای ساماندهی سایت زباله اقدام جدی و عاجل کند، چرا که این مسئله سلامت مردم و محیط زیست را به خطر می‌اندازد.

فرج زاده تصریح کرد: شهرداری یاسوج ملزم به محصور کردن و دیوارکشی سایت محل دفن زباله‌های یاسوج شده اما تاکنون هیچ اقدامی در این زمینه انجام نداده و متاسفانه این مکان به محلی برای حیوانات وحشی تبدیل شده و باد زباله های سبک تر را چندین کیلومتر آن طرفتر پراکنده می‌کند.

وی ادامه داد: شهردار یاسوج وضعیت پسماند شهر یاسوج را به اعتبارات استانی گره زده، در حالی که شهرداری متولی جمع آوری و دفن زباله‌های مردم است.

سلامت خط قرمز نظام است

معاون برنامه ریزی و امور عمرانی فرماندار بویراحمد عنوان کرد: برای احداث کارخانه بازیافت زباله‌های شهر یاسوج مشکلی وجود ندارد و زمین آن نیز در اختیار شهرداری قرار گرفته و ورود به فاز اجرایی نیازمند همت شهرداری است.

فرج زاده خاطرنشان کرد: مجهزترین کارخانه‌های دنیا هم نهایتا 40 درصد از زباله‌ها را می‌توانند تبدیل یا بازیافت کنند مابقی آن باید به صورت بهداشتی دفن شوند.

وی بیان کرد: تا زمانی که سایت محل دفن زباله‌های شهر یاسوج به صورت اصولی و بهداشتی ساماندهی نشود، فرمانداری بویراحمد در این زمینه با شهرداری یاسوج همکاری نخواهد کرد، چرا که سلامت مردم خط قرمز مسئولان است و این مسئله قابل معامله با هیچ چیز دیگری نیست.

خطر در کمین چاه‌های آب شرب یاسوج

مدیر امور آب و فاضلاب شهر یاسوج گفت: متاسفانه حوضه آبریز شهر یاسوج به محل دفن غیر اصولی و بهداشتی زباله تبدیل شده است.

قاسم قلندری اظهار داشت: حوزه آبریز سد مخزنی شاه قاسم یاسوج که برای چاه‌های آب شرب شهر و کشاورزی مردم استفاده می‌شود، متاسفانه نه تنها به محلی برای زباله تبدیل شده بلکه زباله‌های عفونی را نیز در این منطقه بدون بی خطر سازی رها می‌کنند که شیرابه این زباله‌ها به این سد نفوذ کرده و در آینده مشکلاتی را برای مردم ایجاد می‌کند.

شاید تا هزار سال دیگر هیچ مسئولی قصد نداشته باشد برای دوپشته کاری انجام دهد اما نمی توان دست روی دست گذاشت تا همه یاسوج دوپشته شود.پس لازم است همه ما به عنوان شهروند تلاشمان را برای تفکیک زباله‌ها کنیم.

ماهانه 7200تن زباله به منطقه دوپشته دشتروم انتقال داده می‌شود که با دو دستگاه لودر به صورت سنتی و غیر اصولی دفن می شوند و همین مهمترین دلیل است که خودمان برای نجات خود دست به کار شویم.

منبع: تسنیم

10

کیف پول من

خرید ارز دیجیتال
به ساده‌ترین روش ممکن!

✅ خرید ساده و راحت
✅ صرافی معتبر کیف پول من
✅ ثبت نام سریع با شماره موبایل
✅ احراز هویت آنی با کد ملی و تاریخ تولد
✅ واریز لحظه‌ای به کیف پول شخصی شما

آیا دلار دیجیتال (تتر) گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟

استفاده از ویجت خرید ارز دیجیتال به منزله پذیرفتن قوانین و مقررات صرافی کیف پول من است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید