بی‌تدبیری مهم وزیر نفت در اجلاس اخیر اوپک چه بود؟

بی‌تدبیری مهم وزیر نفت در جلسه چهارشنبه گذشته اوپک، رای ایران را برای انتخاب دبیرکل آتی اوپک عملا بی‌اثر کرد و بدعتی ناگوار گذاشت.

بی‌تدبیری مهم وزیر نفت در اجلاس اخیر اوپک چه بود؟

ماجرا چه بود؟

١- براساس اساسنامه اوپک، تصمیمات کنفرانس وزرا، باید براساس اجماع اتخاذ شود. به این معنا که همه کشورهای عضو ‌باید با تصمیمی موافق باشند تا اتخاذ شود. براساس نظام اجماع، حتی یک کشور می‌تواند مانع تحقق یک تصمیم شود. 

٢- دوره دبیرکلی فعلی اوپک، اواسط سال آینده تمام می‌شود. براساس اساسنامه، از زمانی که پنجره ثبت‌نام نامزدها باز می‌شود، کشورها فرصت می‌یابند تا کاندیدای خود را معرفی کنند. پس از آن، سایر کشورها هم این امکان را می‌یابند تا کاندیداها را ارزیابی کنند. 

٣- شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان، با توجیه اینکه کشوری غیر از کویت تا روز چهارشنبه کاندیدایی معرفی نکرده، در جلسه اوپک قصد داشت برای کاندیدای دبیرکلی معرفی شده از سوی کویت، جلسه رای اعتماد برگزار کند که کاملا خلاف اساسنامه بود، چون فرصت لازم به کشورها داده نشده بود تا کاندیدای خود را معرفی کنند.

در حقیقت تازه روز چهارشنبه، پنجره باز شده بود.

٤- در جلسه چهارشنبه عصر اوپک، عراق اعلام کرد که برای دبیرکلی اوپک کاندیدا معرفی خواهد کرد و خواهان آن شد که براساس اساسنامه، موضوع انتخاب دبیرکل به جلسه دیگری موکول شود تا امکان بحث و بررسی وجود داشته باشد. اینجا عراق کمک کرد تا عربستان نتواند خلاف اساسنامه به نیت خودش برسد.

٥- شاهزاده عبدالعزیز، مرد کار کشته‌ای است. پس این موضوع پیش کشیده شد که در جلسه‌ای فوق‌العاده (یک ماه بعد) برای کاندیداها رای‌گیری کنند و هر کاندیدایی که بیشترین رای را آورد، اقلیت هم آن را بپذیرند. به زبان ساده، موضوع اجماع عملا در این فقره منتفی شود و فقط نامی از آن بماند.

٦- موضوع بالا به رای گذاشته شد و جواد اوجی بی‌توجه به عواقب آن، پذیرفت که هر کاندیدایی بیشترین رای را آورد، کسانی هم که به او رای نداده‌اند موافقت کنند تا نهایتا دبیرکل با اجماع انتخاب شود. ساده شده‌اش این است که قدرت چانه‌زنی ایران از دست رفت و اگر کاندیدایی رای اکثریت را گرفت دیگر نیازی به رای ایران ندارد. هر چند اوجی تاکید کرده است که این روش نباید رویه و تکرار شود. اما حرمتی که یک‌بار شکست، باز هم می‌تواند بشکند!

٧- در موضوعات مربوط به سهمیه‌ها و میزان تولید، ایران به خاطر تحریم و کاهش تولید معافیت دارد و تقریبا دخالتی در تصمیمات اوپک ندارد. اما در ماجرای دبیرکلی می‌توانست با حفظ رایش در نظام اجماع تا لحظه آخر بایستد و امتیاز بگیرد. 

٨- هیثم، کاندیدای کویت، نامزد با کیفیتی برای اوپک است. رابطه‌اش با ایرانی‌ها نیز خوب است. اما ایران می‌توانست رایش را در نظام اجماع نگه دارد تا حتی در سطوحی بالاتر از وزارت نفت، ارتباطات کویتی‌ها با ایران برقرار شود.

٩- پیش از این برای تصمیمات مهم در اوپک، وزیر نفت با رییس‌جمهور مشورت می‌کرد. اگر بی‌اثر کردن رای ایران در ماجرای دبیرکلی اوپک، بدون اطلاع رییس‌جمهور گرفته شده است، سیدابراهیم رییسی خوب است وزیر نفتش را مورد سوال قرار دهد.

١٠- در شرایط فعلی (با اضافه شدن کشورهای کوچک) ایران در اوپک در اقلیت است. نظام تصمیم‌سازی اجماع به ایران قدرت می‌دهد تا وزن خودش را حفظ کند. جواد اوجی حالا اما به دیوار تصمیم‌سازی اجماع، ترک وارد کرده است. این مساله، عواقب زیادی دارد. به ویژه در تصمیمات مهم درون اوپک که اگر باب شود رای ایران کاملا بی‌اثر می‌شود. 

١١- ترک وارد کردن به نظام تصمیم‌سازی اجماع، اثرش را در تصمیمات مختلف آتی اوپک نشان خواهد داد. آن‌هم در سازمانی که ایران همفکران اکثریت در آن ندارد. روزی که بحث سهمیه‌های ایران در اوپک مطرح شود، معنای از دست رفتن اقتدار را خواهند چشید. دیپلماسی انرژی، شعاری نیست.

منبع: اعتماد
کیف پول من

خرید ارز دیجیتال
به ساده‌ترین روش ممکن!

✅ خرید ساده و راحت
✅ صرافی معتبر کیف پول من
✅ ثبت نام سریع با شماره موبایل
✅ احراز هویت آنی با کد ملی و تاریخ تولد
✅ واریز لحظه‌ای به کیف پول شخصی شما

آیا دلار دیجیتال (تتر) گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟

استفاده از ویجت خرید ارز دیجیتال به منزله پذیرفتن قوانین و مقررات صرافی کیف پول من است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 11
  • صادق
    0

    تک تک وزرای این دولت لیاقت مدیریت یه اداره با سه تا کارمندم ندارن، چه برسه به وزارت

  • ناشناس
    0

    هر روز بهتر و با تدبیر تر از دیروز!!

  • پرسشگر
    0

    همچین در بند 9 انتقاد کرده که وزیر نفت باید در این مورد با رئیس جمهور مشورت میکرد ، انگار صحبت های رئیس جمهور را قبلا نشنیده ... بابا طرف از بیان حرف عادی و روزمره اش هم عاجزه حالا بیاد در مورد دبیر کل اوپک نظر بده ... البته شاید هم با امام غایب مشورت کرده باشه ! توی این مملکت همه چیز امکانپذیر شده .

  • ناشناس
    0

    نماینده ایران جهت شرکت و اتخاذ تصمیم در جلسات اوپک بهتر است از دیپلمات هایی که در زمینه نفت و انرژی تخصص و تجربه دارند انتخاب شود و وزیر نفت در زمینه ای که تجربه کافی ندارد دخالت نکند!

  • ناشناس
    8

    نوشته اید: {بی‌تدبیری مهم وزیر نفت در اجلاس اخیر اوپک چه بود؟} ای کاش بی تدبیری های های مکرر زنگنه را 22 سال اسبق و طی 8سال قبل در زنگنه و بزرگانش را به نقد و... می کشیدید. !!!!!!!!!!!!!!!! منتظریم1-هم برای نوشتن های شما2- و هم دادگاه های مورد انتظار و محاکمه ه و مجازات های عادلانه و ...

  • علی
    0

    آقای اوجی تا وقتی سرش به 2صفحه اموال شخصی خودش (اعلامی آقای نادران در جلسه رای اعتماد مجلس به ایشان) و استخدامی های محرمانه خودش هست انتظار هماهنگی ایشون با رییس جمهور محترم در خصوص موضوع ریاست اوپک نمی رود؟!

  • ناشناس
    0

    از این کابینه انتظار بیشتر داشتن حماقته

  • حسین
    0

    از اول همه مسئولین طبق اصول کاری و شایستگی تمام ، خدمت کردند فقط این بنده خدا یکی، دوتا اشتباه داشته ک حالا تاثیر مهمی در اداره کشور نمیزاره مهم اینکه ب همت همه مسئولین گذشته و حال فعلا در شرایط ایده الی هستیم

  • سلمان
    0

    یک زمانی عقاب اپک ایران بود و تصمیم گیرنده اصلی

  • نفتی
    0

    زمانی اجماع معنا داشت که این همه نفرت و کینه بین کشورهای عضو اوپک نبود.دبیرکل شدن فردی لایق و کارکشته را طلب میکرد .اوجی راهی نداشت جز اینکه با نظر سایر اعضا موافق باشد.چون در این بلبشوی حاکم هیچ گاه اجماع بدست نمیآید.دوم هیئت دولت ما از نفت فقط دلارش میشناسد و لاغیر.

  • ناشناس
    0

    با تدبیری هم مگر داشته اند!?