یک پررویی مزمن در خودروسازی ها وجود دارد/ به ریش مردم می‌خندند/ خودروسازی‌ها از شعارهای انقلابی سوء استفاده کرده اند

وزیر بازرگانی دولت سازندگی با اشاره به ضعف خودروسازی‌ها و عدم رضایت از کیفیت خودروهای تولیدی، اظهار کرد: مسئله خودروسازی در ایران خیلی عمیق‌تر از ظواهر بحث است و واقعیت این است که نگاهی که به حوزه خودرو و مدیریت آن انجام شده، از قبل انقلاب و دوران واردات پیکان توسط خیامی شروع شد و بعد از انقلاب نیز رویکرد عوض نشد و سپس تحت عناوین مختلف و بعضاً برخی شعارها و دلسوزی‌ها و مصلحت‌سنجی‌ها کار به اینجا کشیده شد که می‌بینیم.

یک پررویی مزمن در خودروسازی ها وجود دارد/ به ریش مردم می‌خندند/ خودروسازی‌ها از شعارهای انقلابی سوء استفاده کرده اند

یحیی آل اسحاق بل بیان اینکه وضعیت کنونی خودروسازی کشور واقعاً فاجعه است، گفت: بدتر از همه این‌ها این است که یک پررویی مزمن در خودروسازی‌ها هست و در حالی که ۸۰ هزار میلیارد تومان به نظام بانکی بدهکار هستند و پراید ۵۰ میلیونی را ۱۵۰ میلیون می فروشند و به ریش مردم می‌خندند و ککشان هم نمی‌گزد.

یحیی آل اسحاق، وزیر بازرگانی دولت سازندگی با اشاره به ضعف خودروسازی‌ها و عدم رضایت از کیفیت خودروهای تولیدی، اظهار کرد: مسئله خودروسازی در ایران خیلی عمیق‌تر از ظواهر بحث است و واقعیت این است که نگاهی که به حوزه خودرو و مدیریت آن انجام شده، از قبل انقلاب و دوران واردات پیکان توسط خیامی شروع شد و بعد از انقلاب نیز رویکرد عوض نشد و سپس تحت عناوین مختلف و بعضاً برخی شعارها و دلسوزی‌ها و مصلحت‌سنجی‌ها کار به اینجا کشیده شد که می‌بینیم.

وضعیت کنونی خودروسازی کشور واقعاً فاجعه است

آل اسحاق با بیان اینکه وضعیت کنونی خودروسازی کشور واقعاً فاجعه است، گفت: فاجعه از این جهت است که زمانی که در سال ۶۸ مسئولیتی در وزارت بازرگانی داشتم، سفری به کشور کره‌جنوبی کردم و آن موقع همین پراید را در آنجا تولید می‌کردند و الان پراید بعد از این مدت هنوز خودروی تولیدی خودروسازهای کشور است و خسارت‌های بسیار بالای جانی را منجر شده و قیمتش به۱۵۰ میلیون رسیده است.

قیمت تمام‌شده پراید ۵۰ میلیون است نه ۱۵۰ میلیون

وی با اشاره به اینکه با نرخ ارز ۳۰هزار تومان قیمت تمام شده پراید باید ۵۰ میلیون تومان باشد،‌ اظهار کرد: پراید مصرف ضعیف‌ترین قشر جامعه است و با آن کار می‌کند و به عنوان تاکسی از آن استفاده می‌کند ولی این قشر مستضعف باید ۱۵۰ میلیون تومان بابت آن بدهد و خودروساز نیز همه حمایت‌ها را دریافت کند.

خودروسازان ۸۰ هزار میلیارد تومان بدهی بانکی دارند

آل اسحاق گفت: خودروسازان ایران حدود 80هزار میلیارد تومان به نظام بانکی بدهکار هستند و در عین حال نظام و ملت هر حمایت و تعرفه ۹۰ درصد را تحمل کرده‌اند تا این‌ها رشد کنند ولی الان کارشان به اینجا کشیده که در یک تصادف یک ایربگ ندارند.

وی تصریح کرد: این مسئله مقداری به رویکرد ما نسبت به این صنعت برمی‌گردد و این در حالی است که این خودروسازی‌ها فرصت‌های بسیار زیادی در کشور دارند.

وزیر بازرگانی دولت سازندگی افزود: خودروسازی در ایران حدود یک میلیون بازار دارد و هر خودرو سازی که یک میلیون مشتری داشته باشد، با یک فرصت بزرگ مواجه هست؛ در حالی که خودروسازی‌های همانند خودروسازی‌های ما در دنیا حدود چندهزار تولید دارند نه یک میلیون بازار مصرف؛ و اینگونه نیست که مردم در صف بایستند، نوبت بگیرند، قرعه‌کشی کنند و پیش‌پرداخت بدهند و با هزاران درد سر یک خودرو خریداری کنند.

فاصله قیمت تمام شده و فروش به جیب عده‌ای رانت‌خوار می‌رود

وزیر بازرگانی دولت سازندگی با اشاره به فسادهای موجود در خودروسازی‌ها بیان داشت: فاصله بین قیمت تمام شده و قیمتی که به مردم فروخته می‌شود همگی دست یک عده ای رانت‌خوار می‌رود که همه از آنها می‌نالیم.

خودروسازی به حیاط خلوت برخی سیاسیون تبدیل شده

آل اسحاق تاکید کرد: خودروسازی‌های ما به حیاط خلوتی برای برخی جریان‌های‌سیاسی و مرکزی بدل شده‌اند که از هر طرف که نگاه می‌کنیم مرکز فساد و مرکز تامین مالی برخی جریان های سیاسی و ذینفعان بازدارنده رانت‌خوار هستند.

وی با تاکید بر اینکه وضعیت کنونی خودروسازی‌ها از نگاه فنی و چه با هر نگاه دیگری قابل توجیه نیست، تصریح کرد: واژه «خودکفایی» و «حمایت» درست تعریف نشده و این دو واژه اگر از روز اول درست ترجمه می‌شد، رویکردها به این سمت نمی‌رفت.

وزیر بازرگانی دولت سازندگی گفت: آیا با انحصار خودکفایی ایجاد می‌شود و آیا هر محصولی به هر قیمتی و به هر شرایطی تولید شود باید از آن حمایت کرد و باید نگوییم بالای چشمت ابروست؟ چرا قیمت تمام شده و کیفیت این گونه است؟

آل اسحاق افزود: آیا حمایت به معنای آن است که هر کاری کردند از آن حمایت کنیم؟ من در کمیته امداد مسئول بودم و یک بار خدمت امام(ره) رسیدیم و ایشان گفتند «حمایت ها طوری نباشد که اینها تا ابد به شما وصل باشند» و وقتی حضرت امام این حرف را راجع به فقرا گفتند، تکلیف نسبت به حمایت از صنعت مشخص می‌شود.

خودروسازها را نٌنٌر بار آورده‌ایم

وی ادامه داد: خودکفایی به معنای آن است که این‌ها از زیر حمایت بیرون بیایند و در تربیت خانوادگی نیز پدر و مادری که فرزندش را نٌنٌر بار بیاورد، تا آخر وصل به خانواده می‌شود و ما خودروسازی ها را نٌنٌر کرده‌ و به حمایت‌های بی‌دریغ و همه‌جانبه ولشان کرده‌ایم و سپس در اختیار جریان‌های سیاسی قرار داده‌ایم.

آل اسحاق تاکید کرد: یکی از مسائل مهم این است که با متر سیاسی خواستیم یک کار فنی و اقتصادی را هدایت کنیم در صورتی‌که در خودروسازی دارای ده‌ها هزار نفر فرصت شغلی است و میلیاردها دلار تراکنش مالی دارد و ابزار قدرتمندی برای معامله است.

وی افزود: اگر این را دست یک سیاستمدار بدهید، این چند هزار نفر را عنوان یک ظرفیت رای حساب می‌کند و این‌گونه نگاه می‌کند که می‌توانم تمامی اعضای حزب خود را در این صنعت جا بدهم و از سویی نیز هزاران میلیارد رفت و آمد مالی این صنعت است و این بهترین محیط برای یک سیاستمدار است که یک مدیر سیاسی را در آنجا منصوب و خودروسازی را تبدیل به حیاط خلوت سیاسی کند.

وی ادامه داد: اگر یک مدیر اقتصادی در خودروسازی باشد، اولین کاری که می‌کند این است که کیفیت و قیمت تمام شده و مسائل فنی را مورد بررسی قرار می‌دهد و یکی دیگر از گرفتاری‌های ما برخورد سیاسی با این صنعت است و تا زمانی که این برخورد سیاسی به برخورد اقتصادی و فنی مهندسی تبدیل نشود همین آش و همین کاسه است.

وی تاکید کرد: یکی از شخصیت های سیاسی می‌گفت که ابتدای جاده تهران کرج دو صنعت هوافضا و دیگری خودروسازی هست که سرنوشتی جدا از هم دارند، چون این دو صنعت دو رویکردی متفاوت با هم داشته‌اند و مشکل بر سر رویکردها و نگاه‌ها هست.

یک پررویی مزمن در خودروسازی‌ها وجود دارد

آل اسحاق با انتقاد از نگاه خودروسازان به جامعه و پاسخگویی آنان تصریح کرد: بدتر از همه این‌ها این است که یک پررویی مزمن در خودروسازی‌ها هست و در حالی که ۸۰ هزار میلیارد تومان به نظام بانکی بدهکار هستند و خودرو ۵۰ میلیونی را ۱۵۰ میلیون می فروشند و به ریش مردم می‌خندند و ککشان هم نمی‌گزد.

وی با تاکید بر اینکه تا زمانی که خودروسازی‌ها احساس کنند انحصار در اختیارشان هست هیچ کسی نمی‌تواند برای خودروسازی کشور کاری کند، خاطرنشان کرد: قدرت و مافیایی که در خودروسازی‌ها هست،‌ هر دولتی بیاید همین کار را می‌کند و اساساً به دولت‌ها ربط ندارد و خودشان دولت در دولت هستند.

تا انحصار و حمایت‌های بی‌منطق هست مشکل خودرو حل نمی‌شود

وزیر اسبق بازرگانی تاکید کرد: تا زمانی که نظام انحصار و حمایت‌های بی‌منطق هست و معنای خودکفایی و حمایت درست ترجمه نشده و با ذی‌نفعان با التماس و خواهش برخورد شود و قاطعانه برخورد نشود، مشکل حل نمی‌شود.

خودروسازی‌ها از شعارهای انقلابی سوء استفاده کرده اند

آل اسحاق با بیان اینکه خودروسازی‌ها از شعارهای انقلابی سوء استفاده کرده اند و هزینه‌های بالایی را در حوزه نظام بانکی و سلامت به کشور متحمل کرده‌اند، تصریح کرد: نگاه به صنعت خودروسازی اگر بصورت مبنایی عوض نشود، ذی‌نفعان بازدارنده همه را به صلابه می‌کشند.

ماجرای تهدید به ایجاد تجمع کارگری توسط یک مدیر خودروسازی

وزیر بازرگانی دولت سازندگی با اشاره به نقل قولی از سوی یکی از مدیران خودروسازی در یک جلسه بیان داشت: دادستانی چند سال قبل جلسه‌ای برای وصول مطالبات بانکی گذاشته بود و وقتی به مدیر خودروسازی گفتند که چرا مطالبات آن را پرداخت نمی‌کنید، گفتند «نداریم که بدهیم»؛ و وقتی نماینده دادستان گفت که «در این صورت بانک حق اقدام قضایی دارد»، آن مدیر خودروسازی گفت «هیچ اشکالی ندارد و من فردا هزار کارگر را وسط خیابان می‌ریزم».

حتماً راهکاری برای خروج از این وضعیت وجود دارد

آل اسحاق در پاسخ به سوالی در خصوص راهکار خروج از این وضعیت گفت: حتماً راهکاری برای خروج از این وضعیت وجود دارد ولی اعمال اقتدار لازم است.

منبع: فارس
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 20
  • ناشناس
    1

    پررویی از شما است فعلٱهم که پای مردم رو وسط کشیدین تا از زیر مسئولیت فرار کنید تو وامثال تو کشور را به این روز در آورده اید مردم هم دیگر ریشی ندارند به تو واربابانت می خندند وتاوانش را مردم میدهند

  • محمد.،،
    0

    همه مردم میدانندپرورویی وبیوجدانی وبیدردی وفساددرهمه ی باصطلاح مسولین وجودداردچیزتازه ای نیست

  • ایرانی آباد و آزاد
    0

    علت افزایش قیمت و بی کیفیتی خودرو انحصار و عدم ورود خودرو به کشور و علت افزایش شدید محصولات و لوازم خانگی عدم اجازه ورود برند خارحی و یکه تازی محصولات داخلی بود که جلوی ورود لوازم خارجی را گرفتند!!! این مسئله ساده را هر که در در بطن زندگی مردم باشد و الفبای اقتصاد را بلد باشد می داند!!!!!! پس گرانی اینها تعجب ندارد...خود کرده را تدبیر نیست...

  • شیرتوشیر
    1

    مگه خودرو ساز همون دولت نیست ؟ چرا فکر می کنی حساب خودرو ساز و حکومت جداست اینها همه باهم دستشون آلوده جیب ملت ایرانه

  • ناشناس
    1

    العان که تمام امور کشور از صدر تا ذیل دست اصول گرایان است و وضعیت خودرو و قیمت آن و احتکار چند صد هزار دستگاهی اتفاق افتاده و نه مجلس اصول گرا نه دولت اصول گرا نه مجمع اصول گرا و نه شورای نگهبان اصول گرا هیچ واکنش بازدارنده ای نشان نمی دهند یعنی رانت خودرو به جیب مبارک خودتون میره و هیچ کس دیگه مقصر نیست

  • پرايد
    11

    مردك بي سواد يه موبايل آيفون الان ٥٠ ميليون تومن شده اون وقت يه ماشين ولو داغون هم اندازه اون ميشه؟!
    بدنه پرايد حدود ٩٠٠ كيلو ورق مصرف ميكنه به نرخ فولاد مباركه الان هر كيلو بالاي ٣٠ هزار تومنه يعني فقط لاشه خودرو ٢٧ ميليون تومنه ، ٥ حلقه رينگ و لاستيك و صندلي و موتور ، اگزوز و باطري و كاتاليست و ecu ، چراغ ها و جعبه فرمون و گيربكس و اكسل و دينام و رادياتور و لنت ترمز و تسمه تايم و …. همه اش رو تو با ٢٣ ميليون تومن جمع ميكني !!!!
    پرايد داغون ولي حرف مفت هم ماليات نداره

    نظرات شما -
    • Ali
      1

      جناب این اطلاعات رو از کجا در آوردی ؟
      کل پراید نهصد کیلو نمیشه شما یه بار وزن موتور رو روی ورق مصرفی حساب کردی ببار هم جدا و همچنین خیلی از قطعات دیگه
      در ضمن کارخونه در حجم زیاد که یه قیمت بازار نمیخره خیلی ارزونتر برایش در میاد
      شاید از پنجاه میلیون هم کمتر باشه
      یه نگاهی هم باید به قیمت پراید در سوریه و عراق بندازید که به اونا چقدر میفروشن بعد قیمت تمام شده برای کارخونه دستت میاد

    • علی
      0

      از بد کسانی حمایت می کنی . یا جیره خورشان هستی ، یا آگاهی لازم را نداری . با معادل پول یک پراید در بازار جهانی خودروهای بسیار با کیفیت و بهتری می توان خرید .

    • ناشناس
      0

      پرلیدجان باحساب شما ازخودرو ساز ودولت ومجلس فرمایشی باید تشکرهم کرد

    • ناشناس
      0

      تنهاراه موجود بدون سیاسی بازی ورود خودرو دست دوم مدل بالاست

    • امیر
      0

      شعورم چیز بدی نیست.ولی انگار شرکت سایپا مال پدرت هست که اینقده جوش آوردی.براپراید ۲۰ تومن هم زیاده

  • احمد
    2

    اگه خودروسازان اینطوری گران میکنند راهکارداره برای اینکه دست دلالان وسودجویان را کوتاه کنیم دولت باید ازخودرو دوم ۱۰ برابر قیمت خودرو مالیات بگیره انموقع خواهیم دید دلال وسودجویی طرف خودرو میره یا نه ملک هم همینطوریه دولت باید مجبور کنه که یک خانواده بیشترازیک ماشین ویک خونه نداشته باشه

  • د.ح
    0

    فارغ از سخنان اقای ال اسحاق که نکاتی را به حق اشاره کردند، چگونه پذیرفتنی است پراید 20 میلیونی که ان هم قسطی و 24 ماهه پولش را پرداخت میکردیم ، ظرف دوسال 10 برابر شود، هر چه مسولین ایرا ن خودرو صغری و کبری ببافند کسی باور نمیکند که قیمت تمام شده پراید اینطوری رشد کند ، حقیقتا در دوره اخرالزمانیم

  • بهرلم
    0

    تنها راهکار آن ایجاد رقابت است که با آزاد کردن ورود اتومبیل با تعرفه های معقول خود ساز ها مجبور می شوند برای رقابت بر کیفیت محصولات خود افزوده و قیمت هارا پایین بیاورند و یا دکانشان را تخته کنند هر وقت از تعطیلی این کارخانه ها صحبت به میان میدهید، آنها تهدید می کنند که هزاران کارگر بیکار شده و دهها کارگاه تامین کننده قطعات تعطیل می شوند ، خوب بشوند مرگ یکبار شیون یکبار .

  • صبا
    0

    ایران خودرو وسایپا تمام تولید خودشان را از در پشتی بقیمت ازاد دارن میفروشند داخل سایتها زنگ بزنید همه ماشینها صفر شان موجود هست وده روزه سند میزنند قرعه کشی هم یه چیز سوری است یه تعداد خیلی کم اعلام میکنند مردم را فریب میدن وتمام سران مملکت هم ازان خبر دارن اقای رییسی پدر خوانده جدید این مافیا هستند

  • ناشناس
    0

    بعد چی شد اینجوری شد انگار مااز دنیا عقب موندیم اگه به پیشرفت فکرنمیکنید لااقل واردات کنید مصرف کنیم عمرمون به فنا رفت

  • امیر
    0

    مردم سالهاست بااین درد میسوزند ومیسازند وکسی را گوش شنوایی نیست.وفریاد آنهاراکسی نمی شنود.وخودروسازها نیز درپناه مسئولین بی مسئولیت سنگرگرفته وجیب ملت راغارت میکنند.خداحفظ کند رهبری راکه به این قضیه ورود کرده شاید کک خودروسازان رابگزد وتولیدات بی کیفیت خودراسروسامان دهند ودست از جیب ملت درآورند

  • شهلا
    0

    فعلا که شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت اجازه ورود خودرو نمیدهند رانتی که در خودروسازی وجود دارد اساسا اجازه نمیدهد که مردم منتفع شوند

  • دن کیشوت
    0

    همه با هم دست در یک کاسه دارید و از یک آخور تغذیه میکنید و در سودهای کلان و باد آورده خودروسازان شریک هستید، چه کسی باور میکند، حکومتی که ارتش و سپاه و نیروهای امنیتی و اطلاعاتی و نفت و...و تمام قدرت و ثروت مملکت را در دست دارد، زورش به چند مدیر زپرتی نرسد و مدیر تهدید کند که وام را پس نمی‌دهیم و هزار کارگر را به خیابان میریزیم، اختیار مملکت را بدهید دست بنده تا در عرض یک روز دویست طناب دار برپا کنم و دویست کله گنده را که همین مدیران زپرتی به پشتوانه آنها گردنکشی میکنند را در ملأ عام اعدام کنم، آنوقت ببینید که چطور بقیه تنبانشان را خیس کرده و حساب کار دستشان می آید و نه تنها خودرو ساز که بقیه کارخانه داران رانتی دیگر دست از پا خطا نخواهند کرد، اما مشکل حکومتی ها این است که هیچ آدم پاکی در بین آنها نیست و از صدر تا ذیل همه آلوده اند و رطب خورده منع رطب کی کند؟

  • سخن
    0

    مشتی پیرپاتال دست از سر مردم بر دار نیستن و مردم دست به دامان عزراییل شدن ...کمی شجاعت و شرافت لازم بود تا زندگی تحصیلکرده ها و جوانان را به این نقطه نرسانن.مگر چه مار مفیدی کردن که نسل جوان نتونن انجام بدن. هر چیزی تاریخ مصرفی داره .هرچیزی در زمان خودش کارایی داره.فروش خاک و درخت و هر روز یک معاهده جدید ..اینکه سیاست کشورداری نیست..گرانی بیکاری..‌تا ته مردم همشو حفظ شدن...برن جزیره کیش ساقیاتو باقیاتی بخونن...چند دوره نماینده و وزیر و قیافه های تکراری انکر و منکر تاکی...پناه بر کرونا....