سیر تا پیاز قصه آشی که تندروها برای اینترنت پُختهاند
صیانت؛ طرحی که حامیانش هر روز منزویتر میشوند / چرا مجلس اعتماد خود به کمیسیون ویژه را از دست داد؟
با تصویب کلیات طرح مشهور به صیانت (که چند بار هم تغییر نام داده)، مخالفان شروع به فعالیت کرده و در مدت کوتاهی چنان فضایی علیه تصویب کنندگان طرح صیانت شکل گرفت که این مخالفت حتی به داخل مجلس و وزارت ارتباطات هم رسید. حالا این طرح عملا شکست خورده محسوب میشود.
به گزارش خبر فوری، طرح معروف و جنجالی صیانت از فضای مجازی بار دیگر دچار یک کش و قوس جدید شد و از جلسه غیر علنی به صحن علنی برگشت. اواخر سال گذشته بود که با تصویب مجلس، بررسی طرح صیانت به جلسه غیر علنی رفت و کلیات آن پس از بحث های فراوان در سوم اسفند توسط کمیسیون مسئول بررسی این طرح تصویب شد.
به محض تصویب کلیات طرح مشهور به صیانت (که چند بار هم تغییر نام داده)، مخالفان شروع به فعالیت کرده و در مدت کوتاهی چنان فضایی علیه تصویب کنندگان طرح صیانت شکل گرفت که این مخالفت حتی به داخل مجلس و وزارت ارتباطات هم رسید.
در همین راستا مجلس چند روز قبل جلسه ای تشکیل داد و تصویب کرد که جلسات مربوط به تصویب طرح صیانت از این به بعد در صحن علنی تصویب یا رد شود. در واقع، برآیند جلسه غیرعلنی ۴۵ دقیقهای صبح دوشنبه مجلس این بود که «طرح نظام تنظیم مقررات خدمات فضای مجازی» موسوم به صیانت از فضای مجازی با رای نمایندگان از جلسه غیرعلنی به صحن علنی برگردد.
قانون جدید مجلس استمزاجی است؟
بعد از انتشار خبر مجلس، بسیاری از نمایندگان شروع به واکنش کردند. گروهی بر آن بودند که طبق قانون جدید، کمیسیون مخصوص بررسی طرح صیانت منحل و از این به بعد همه نمایندگان در تصویب یا رد این طرح شرکت می کنند. گروهی دیگر اما معتقد بودند که این طرح الزام آور نیست و صرفا استمزاجی بوده است.
نمایندگانی از قبیل رشیدی کوچی، معینالدین سعیدی، جلیل رحیمیجهانآبادی و علیرضا سلیمی پس از جلسه غیرعلنی در قالب توییت و مصاحبه از بازگشت طرح صیانت در صحن علنی سخن گفتند، اما تقیپور و نصیرایی دو نماینده مجلس نظرات آنها را رد کرده و اعلام کردند که رایگیری در جلسه غیرعلنی استمزاجی استو الزامآور نیست. محتوای قطعی قانون مجلس همچنان تفسیر می شود اما غالب نمایندگان تاکید کرده اند که طرح مجلس استمزاجی نبوده است.
مروری کوتاه بر تاریخچه طرح صیانت
اما طرح صیانت از چه زمانی شکل گرفت و به فرم امروزی درآمد؟ در زیر مروری بر کلیات طرح صیانت و فراز و فرودهایش در چند سال اخیر داریم:
۱. سال ۹۷ کمیسیون فرهنگی مجلس دهم، پیشنویس «طرح ساماندهی پیامرسانهای اجتماعی» را منتشر کرد تا قانونی برای اجرای مصوبه شورای عالی فضای مجازی در رابطه با فضای مجازی باشد.
۲. در شهریورماه سال ۹۹ در مجلس یازدهم طرحی با عنوان «صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی و ساماندهی پیامرسانهای اجتماعی» به امضای حدود ۴۰ نماینده رسید و اعلام وصول شد.
۳. ابتدای تیرماه سال ۱۴۰۰ این طرح با هدف رفع خلاء قانونی در حقوق کاربران فضای مجازی و نیز حمایت از تولیدات داخلی در دستور کار مجلس قرار گرفت و همزمان با آن، نسخه قدیمی این طرح و جزئیات مندرج در آن، منتشر شد.
۴. ۲۶ تیرماه ۱۴۰۰ پیش نویس طرح «قانون صیانت از حقوق کاربران و خدمات پایه کاربردی فضای مجازی» که پیش از این با انتقادات و مشکلاتی همراه بود پس از بررسی کارشناسی، اصلاح و برای طرح در صحن علنی مجلس آماده شد.
۵. ششم مرداد ۱۴۰۰ نیز نمایندگان مجلس شورای اسلامی با بررسی طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی و خدمات پایه کاربردی بر اساس اصل ۸۵ قانون اساسی موافقت کردند.
۶. طرح صیانت پس از مدتی به طرح «حمایت از حقوق کاربران فضای مجازی» تغییر نام داد و نسبت به نسخههای اولیه با تغییرات مهمی همراه شد.
۷. در ۵ دی ماه ۱۴۰۰ نسخهای از طرح با عنوان طرح «تنظیم مقررات خدمات فضای مجازی» جایگزین طرح صیانت پیشین شد. این طرح ترکیبی از مفاد نسخه قبلی و پیشنهادات وزارت ارتباطات و مرکز ملی فضای مجازی بود تا کلیات آن در کمیسیون مشترک به بحث گذاشته شود.
۸. کلیات طرح نظام تنظیم گری فضای مجازی پس از فراز و فرودهای بسیار در بررسی و تغییر متعدد عنوان و نسخههای پیشنهادی طرح، در نهایت سوم اسفند ماه با رأی حداکثری نمایندگان عضو به تصویب کمیسیون رسید.
۹. رؤسای ۳ قوه حاضر در شورای عالی فضای مجازی و جلسه این شورا حاضر شدند. شورای عالی فضای مجازی در آخرین جلسه خود در سال ۱۴۰۰ تأکید کرد که «چون وظیفه قانونگذاری به عهده مجلس شورای اسلامی است این طرح نیز بهتر است در مجلس به سرانجام برسد.»
مخالفت ها با طرح صیانت؛ نقد فنی یا اقدام سیاسی؟
همانطور که بیان شد، مخالفت با طرح صیانت از همان اوایل اسفند ۱۴۰۰ و با تصویب کلیات آن در جلسه غیر علنی آغاز شد. این مخالفت ها آنقدر افزایش یافت که پس از آنکه کمیسیون مشترک با حضور ۱۸ عضو خود طرح صیانت را تصویب کرد، اداره کل قوانین مجلس شبانه این مصوبه را لغو کرد. بعد از آن، تحرکاتی در مجلس برای بازگرداندن این طرح به صحن علنی آغاز شد. طی دو روز ۱۸۵ امضا پای نامهای ثبت شد که نگارندگان آن اصرار داشتند تا صیانت در صحن علنی بررسی شود و همه نمایندگان در جریان جزئیات آن قرار گیرند.
با این حال، تصویب کنندگان طرح معتقد بودند فضا سیاسی شده و علت اصلی مخالفت ها نه نقدهای کارشناسی بلکه گرایش های سیاسی نمایندگان است. رضا تقیپور، رئیس کمیسیون مشترک مجلس در یک برنامه تلویزیونی حضور یافت و اعلام کرد که ۸۵ درصد مخالفتها با این طرح به دلیل رویکرد سیاسی است و نه رویکرد تخصصی (درباره استدلال های موافقان طرح صیانت اینجا بخوانید).
با این حال، بسیاری از متخصصان اینترنت و فضای مجازی نیز با این طرح مخالفت کردند. تعداد مخالفان در مدتی کوتاه چنان زیاد شد که حتی وزیر ارتباطات نیز به آنها پیوست. عیسی زارعپور اعلام کرد که طرح صیانت اشکالات اساسی دارد و باید برطرف شود (درباره استدلال های مخالفان طرح صیانت اینجا بخوانید).
مهم ترین نقدها به طرح صیانت از فضای مجازی
مخالفان به سه گروه تقسیم می شوند: گروهی معتقدند طرح صیانت به لحاظ قانونی مشکل دارد، گروهی مشکل را ناتوانی های فنی طرح می دانند و برخی نیز معتقدند این طرح مغایر با آزادی های فردی و اجتماعی است و تبعات اجتماعی زیادی خواهد داشت.
در وجه حقوقی، بنا به گزارش مرکز پژوهشهای مجلس، این طرح رسما با قانون اساسی مغایرت دارد. همچنین، گروهی از حقوقدان ها معتقدند این طرح در تعارض با دستور رهبر انقلاب در تشکیل شورای عالی فضای مجازی است.
همچنین گروهی معتقدند، این طرح مشکلات فنی لاینحلی دارد. دهقانی، کارشناس رسانه در گفتگو با ایسنا یکی از اصلی ترین مشکلات طرح صیانت را شرح داده و گفت: بند چ ماده ۴، مزیتبخشی به تولید و مصرف ترافیک داخلی در برابر ترافیک بینالملل است. این بند در مجموع به جای کمک به حل مسئله، در جهت معکوس حرکت میکند. مشابه همین قانون، در سالیان اخیر طبق مصوبات بالادستی اجرایی شد که هزینه ترافیک داخلی نسبت به ترافیک بینالملل برای مصرفکننده، ارزانتر (نیمبها) بوده و تفکیک ترافیک داخلی از خارجی نیز انجام شد که این موضوع در نهایت هم سبب نارضایتی پلتفرمهای داخلی و هم سبب نارضایتی اپراتورهای اینترنتی شده است.
دهقانی ادامه داد: این کار توجیه اقتصادی برای پلتفرمها و اپراتورهای ارائهدهنده اینترنت نداشته و حتی مورد سوءاستفاده خدمات غیرمجاز مشخصشده در این مصوبه نیز قرار گرفته است (درباره اثرات طرح صیانت بر کسب و کارهای اینترنتی اینجا بخوانید).
در همین راستا، بسیاری از کارشناسان معتقدند که این طرح، هزینه بسیار زیادی دارد و دولت از تامین هزینه آن بر نمی آید. در این زمینه، فرارو در گزارشی نوشت: دولت ایران بودجه مورد نیاز برای اختراع دوباره اینترنت را در اختیار ندارد. تخمینها نشان میدهند که تنها هزینه به روزرسانیِ یک سرویس ایمیل ملی (دقت کنید، تنها به روزرسانی و نه طراحی) میتواند سر به دهها هزار میلیارد تومان بزند و تامین این هزینه ها، از سویِ دولتی در آستانه ورشکستگی رسمی (بر اساس دادههای رسمی) در ایران بعید است. سنگ بزرگ، علامت نزدن است.
گرانی و کندی اینترنت، زمینه ساز طرح صیانت یا مانع آن؟
درست صبح روز بعد از تصویب طرح جنجالی صیانت، رئیسجمهور در جلسه هیات دولت بر ارائه اینترنت پرسرعت و باکیفیت به مردم تاکید کرد و گفت: «وزارت ارتباطات مکلف است زیرساخت لازم را برای استفاده مردم از مزایای اینترنت امن، با کیفیت و پرسرعت فراهم کند.»
با وجود این دستور و حدود دو ماه بعد از تصویب کلیات طرح صیانت، قیمت اینترنت شروع به افزایش کرده است. در کنار این مساله، کاهش شدید سرعت اینترنت نیز باعث شده بسیاری درباره وعده رئیس جمهور دچار تردید شوند.
برخی معتقدند کاهش سرعت اینترنت و افزایش قیمت اینترنت بخشی از "سیاست قورباغه در آب جوش" است و موافقان طرح در تلاشند با این اقدام، آرام آرام محدود سازی اینترنت را آغاز کنند. از آن سو، برخی معتقدند اتفاقا همین دو معضل باعث شده و می شود طرح صیانت فعلا اجرا نشود چرا که سرعت اینترنت و قیمت ارزان آن، مقدمه و پیش شرط اجرای طرح صیانت است و بدون آن دو، اجرای طرح عملا ممکن نیست.
هرچه هست، فعلا جناح تندرو مجلس در تصویب طرح صیانت شکست خوردهاند، هرچند گفته میشود این طرح با کاهش پهنای باند، به تدریج درحال اجراست و میتواند پوست خربزهای زیرپای دولت رئیسی برای گسترش نارضایتی باشد.
این طرح رو حوزه با لابی به مجلس آورده وهمانهایی که همیشه بدنبال خفه کردن صدای ملت هستند
خخخه چه ربطی دارد
خطاب به خبرفوری زیاد دست و پا نزن چون باید قانون بر فضای مجازی حاکم شودکه تا الان درست و حسابی قانون نداشته و تصویب و اجرا خواهد شد
مردم هيچگونه محدوديتي رو تحت هر عنواني ديگه نمي پسندن.
اگه خمینی بود تردید نمیکرد همه چیزها باید در کشور اسلامی و در کل جهان فیلتر شود وگرنه فساد همه جا رو میگیره خودتونو به نفهمی نزنین کودکان و نوجوانان کم تجربه هستن وسریعا فاسد میشن
خدا به انسان عقل و اختیار داد تا در دنیایی از گوناگونی ها خود به راه درست برود...هر که هم نرفت که نرفت، زور و ترس شاید برای شما ارزش داشته باشد اما برای خدا هرگز
دیشب سیصد گرم گوشت خریدم شد 70000 تومان یکی نیست به این دست نشانده های عوضی بگه دارید چه غلتی میکنید مملکت دلسوز نداره
مجلسی که هر چه را تصویب می کند هیچ کس قبول ندارد فقط همین یکی را تصویب کند زود قبول می شود ولی ملت این را قبول ندارند ایا مجلس در این نزدیک 3 سال چکار مهمی کرده؟؟؟؟؟؟؟؟؟
امیدوارم که این عزیزان همانگونه که هستند باشند
ولی به یقین خیلی ها فقط ظاهرن
و مشکل جامعه ی ما همین ریا کاری هاست که در منجلاب مشکلات افتاده اییم
بدون شک همه نقاب داریم و خودمان نیستیم
چون اگر وجدان درونی پاکی داشتیم و خدا را میدیدیم
80 میلیون نفر را نه
40 میلیون نفر را گشنه و ناامید از زندگی نمی کردیم
بسیجیان و حزب الهیا سایت همه با هم همچون گذشته در دفاع چشم مغز بسته از انقلاب فاجعه بارتان کامنت بزارید :
طرح صیانت حق مسلم ماست
مرگ بر آمریکا مرگ بر اسرائیل
خخخخخخخخخخخخ
خخخخخخخخخ.کمݕوت
هیچکس در کشور تاکنون به دنبال حل مشکلات کارمندان، کارگران، بازنشسته های، مردم و کشور نبوده است و از سال ۱۳۸۸ تاکنون برای همه مردم ایران ثابت شده است.
بی نظم ترین مجلس در جهان فقط مجلس شورای اسلامی بوده است.
نمایندگان مجلس ثابت کردند که متاسفانه ادب ندارند
بعد از انقلاب بی نظم ترین مجلس در جهان فقط مجلس شورای اسلامی بوده است.
نمایندگان مجلس ثابت کردند که متاسفانه ادب ندارند
دفترچه بیمه تکمیل درمان به چه دردی میخورد؟
بازنشسته ۸۳ سالهای هستم که علیرغم برخورداری از بیمه تکمیل درمان، داروهایم را نمیتوانم به وسیله دفترچه بیمه تهیه کنم و به هر داروخانهای که میروم، به من پیشنهاد میکنند که داروهایم را به قیمت آزاد بخرم، با این حساب دفترچه بیمه چه سودی برای ما کارمندان بازنشسته دارد؟
از افزایش حقوقها خوشحال باشیم یا ناراحت؟!
به عنوان یک کارمند قاعدتاً باید از افزایش حقوق، مزایا، سنوات، حق مسکن خرسند باشم، اما آیا اقتصاددانان و دولتمردان از عواقب آن آگاه هستند که چه تورم مخربی در انتظار من و امثال من خواهد بود؟ آیا در برابر ۱۰ درصد افزایش حقوقها، دولت و مسئولان امور برای سال جدید چه میزان افزایش هزینههای زندگی را برای ما در نظر گرفتهاند که احتمالاً از ۵۰ درصد کمتر نخواهد بود. حال در این شرایط ما باید از افزایش حقوقهایمان خوشحال باشیم یا ناراحت؟!
آیا کویت و عراق و افغانستان هم اعضای ناتو بودند؟
معاون رئیسجمهوری آمریکا در سفر به آلمان تاکید کرده است ما ملزم به دفاع از وجب به وجب خاک تمامی کشورهای عضو پیمان ناتو هستیم که باید پرسید مگر کویت و عراق و افغانستان عضو ناتو بودند که آمریکا به این کشورها لشکر کشید و مردم بیگناه آنها را کشت و یا آواره و سرگردان کرد؟
برای «ندا» ارز ۴۲۰۰ تومانی در نظر بگیرند!
در شرایطی که حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی بر نرخ تورم و افزایش قیمتها تأثیر میگذارد، انتظار میرود که دولت و نمایندگان محترمی که با حذف ارز یاد شده موافقت کردهاند حداقل تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی برای اقلام ضروری در کشور مانند نان، دارو و انرژی را در نظر بگیرند تا مردم با فشارهای کمتر اقتصادی و معیشتی روبرو شوند. پیشنهاد میکنم ۳ قلم کالای ضروری یاد شده به اختصار «ندا» نامیده و برایشان ارز ۴۲۰۰ تومانی در نظر گرفته شود.
هزینه ارسال پیامک به مصرف ارتقای خدمات بانکها برسد
کسر مبلغ ۲۰ هزار تومان از حساب مشتریان بانکها به عنوان هزینه ارسال پیامک با توجه به میلیونها مشتری، درآمد کلانی را نصیب بانکها میکند که جا دارد بانک مرکزی با برآورد این درآمد بانکها، آنها را موظف کنند که حداقل خدمات خود را به مشتریان افزایش دهند. در حال حاضر پیامک مبالغ زیر ۵۰ هزار تومان را برخی از بانکهای خصوصی مانند پاسارگاد ارسال نمیکنند، اما هزینههای ارسالاش مانند دیگر بانکها است.
به جاماندگان سهام عدالت پاسخ قانعکننده بدهند
چند سال است که برای دریافت سهام عدالت از دولت قبلی تا کنون اقدام کردهام و هر بار بعد از ثبتنام و پیگیری با وعده بررسی این تقاضا روبرو شدهام و یا سیستم ثبت و پاسخگویی آن قطع بوده است، یعنی دولت نمیتواند برای واگذاری سهامی که حق همه ملت است، از طریق یک سیستم یکپارچه اقدام کند؟ امید است در سال آینده برای حل مشکلات سهام عدالت از سوی دولت محترم تصمیمات جدی اتخاذ شود.
روحیه بالای جنگزدگان اوکراینی تحسین برانگیز است
زنان و کودکان اوکراینی که بر اثر حمله روسیه آواره و ناچار به مهاجرت از کشورشان شدهاند، با حفظ روحیه و امید به زندگی و لباسهای مرتب همراه با کودکان معصوم و زیبایشان توانستهاند مصائب و مشکلات جنگ تحمیلی علیه میهنشان را به خوبی تحمل کنند و از جمله در صفهای منظم و با رعایت حقوق هموطنانشان، کمکهای بشردوستانه را تحویل بگیرند که امیدوارم درس عبرتی برای دیگر ملتهای جهان باشد که مورد تجاوز و تعدی همسایگان و یا قدرتهای سلطهگر قرار میگیرد.
همه سران آمریکا هم کشته شوند انتقام خون شهید سلیمانی نخواهد بود
😄😄😄😄😄😄😄😉😄😄
این طرح برای اینکه مردم آگاه نشن از کثافت کاری و اختلاس و دزدی و همچنین از بازی های کثیف که خودشون میدونن گرچه این مملکت دیگه مثل زمان شاه نمیشه آزادی همه چیز داشتی از سفرهای خارجی نخبه هازو میفرستاد دوباره به وطن میامدن الان همون کسانی که بیسواد بودن فرستاد خارج هار شدن الان دوباره زن وبچه ها رو بردن اهل خوردن همه چیز بودن
سرنوشت کشور دست کیست؟ملا شاه سلطانحسین های ریا کار هزار چهره!
همیشه دزد به فکر آشفته بازار است. هرچیزی حتی دستشویی عمومی قانون داره ولی فضای مجازی نداره. به قول شعر داریوش دراشفته بازار حقیقت گم ونامعلومه. چقدر مجلس ما ضعیف وفقط یه فکر جنبه جذبه برای مردمند نه کاردرست برای مردم. آره اگه من یک کلاس دانش آموز داشته باشم بهشون بگم بچها آزادید که مشق ننویسید وهمش بازی کنید محبوب بچه ها میشم. آخه فضای مجازی از قدیم تجربه شده که مردم دراون صلاحش نو تشخیص بدن؟یک پدیده جدیده وبایست قوانینی برای اون وضع بشه. دقیقا همونهایی که دارای آگاهی دانش فضای مجازی برای کاربرد غیر قانونی هستند در طبل حذف آن باشعارهای عوام فریبانه میکوبند.
ما به مجلس وریاست جمهوری نیاز نداریم چون تو این ۴۳سال بیشترین ضربه را مردم از مجلس وریاست جمهوری خوردن